Ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι γίνεται…
Ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τρίτης κατέρριψε τρεις μύθους, που κυριαρχούσαν τις τελευταίες δεκαετίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Απέδειξε ότι μία ελληνική ομάδα μπορεί να κρατήσει δύο καρπούζια. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κατακτάει το νταμπλ στις εγχώριες διοργανώσεις και ταυτόχρονα να πετυχαίνει προκρίσεις σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η παρουσία του στους 16 του Champions League.
Δεν έπαιξε κλειστά!
Απέδειξε πως μία ελληνική ομάδα δεν είναι απαραίτητο να παίζει κλειστά, προσπαθώντας να «κλέψει» το αποτέλεσμα, όπως συνέβαινε παλαιότερα, για να τα καταφέρει στην Ευρώπη. Η φιλοσοφία που πέρασε ο Μίτσελ εφαρμόζοντας το επιθετικό στιλ ποδοσφαίρου ανεξαρτήτου έδρας, απέδωσε καρπούς και έδειξε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο Ισπανός δημιούργησε έναν Ολυμπιακό που μπαίνει στο γήπεδο για να κερδίζει, είτε παίζει με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Παρίσι είτε με τη Μπενφίκα στη Λισαβόνα.
Οι σαρωτικές αλλαγές…
Απέδειξε επίσης ότι οι αλλαγές, όταν είναι επιβεβλημένες, πρέπει να γίνονται, όσο σαρωτικές κι αν είναι αυτές. Τον περασμένο Αύγουστο, οι περισσότεροι διατύπωναν την άποψη, ότι «με 15 μεταγραφές σε ένα καλοκαίρι δεν μπορείς να φτιάξεις ομάδα που να στοχεύει ψηλά». Η «απάντηση» των «ερυθρόλευκων» όμως ήταν αποστομωτική. Παρόλο που άλλαξαν θεαματικά το ρόστερ τους, εντούτοις πανηγύρισαν την πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Η συνέπεια τα τελευταία χρόνια…
Ξέχωρα από τα παραπάνω, το σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι δείχνει μία συνέπεια τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Η πρόκριση στους 16 του Champions League δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Το έχει ξανακάνει. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι ότι:
*Για 3 φορά στις 7 τελευταίες σεζόν πέρασε στα νοκ άουτ παιχνίδια της διοργάνωσης (2007, 2009, 2013), συνεχίζοντας τις προσπάθειές του τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Πρόπερσι επίσης έφτασε στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό και αποκλείστηκε όπως θυμόμαστε όλοι εξαιτίας της εντός έδρας ήττας της Ντόρτμουντ από τη Μαρσέιγ (2-3), αν και οι Γερμανοί κέρδιζαν 2-1 μέχρι το 84΄.
*Στις 5 περιόδους που συμμετείχε στους ομίλους του Champions League την τελευταία 7ετία, συγκέντρωσε μία φορά 11 πόντους, δύο φορές από 10 και άλλες δύο από 9 πόντους.
*Στις 6 από τις 7 τελευταίες σεζόν μάλιστα πανηγύρισε προκρίσεις αφού, εκτός από εκείνες στο Champions League, συμμετείχε δύο φορές στους 32 του Europa League (2008-09 και 2012-13) και άλλη μία έφτασε στους 16, την περίοδο 2011-12. Η μόνη περίοδος που δεν τα κατάφερε ήταν το 2010-11, όταν αποκλείστηκε τον Αύγουστο από την Μακάμπι.
*Έχει κάνει ήδη ρεκόρ συγκομιδής πόντων (65.600), σκαρφάλωσε στην 26 θέση στην ειδική βαθμολογία της UEFA και, παράλληλα, πρόσφερε πολύτιμους βαθμούς στην Ελλάδα που είναι στην 11 θέση τούτη την ώρα.
Αγγίζει το Top25
Ο Ολυμπιακός πλέον αγγίζει το top-25 της Ευρώπης και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Όπως πολλά φανερώνει και το γεγονός ότι οι Πειραιώτες θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά την ευρωπαϊκή τους περιπέτεια, με βάση τη βαθμολογία της UEFA, πίσω από Ισπανούς, Γερμανούς, Άγγλους, Ιταλούς, Γάλλους, την Πόρτο, τη Μπενφίκα, τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και τη Βασιλεία.
Αν μη τι άλλο, τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αλλάξει επίπεδο στην Ευρώπη. Το μπαλάκι με το όνομα του Ολυμπιακού θα μπει τη Δευτέρα στην κλήρωση στη Νιόν για τη φάση των 16, δίπλα σε εκείνα της Μπάγερν Μονάχου, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Μάντσεστερ Σίτι, της Παρί Σεν Ζερμέν, της Ατλέτικο Μαδρίτης, της Μπάγερ Λεβερκούζεν και εκείνων που θα προκύψουν από τα αποψινά παιχνίδια.
Η πρόκριση στα εκτός!
Η πρόκριση θα μείνει αξέχαστη σε διοίκηση, προπονητή, ποδοσφαιριστές και τον κόσμο του Ολυμπιακού, για τα αποτελέσματα και την απόδοση των Πειραιωτών στους εκτός έδρας αγώνες και για τις αγχωτικές νίκες με τη Μπενφίκα και την Άντερλεχτ στο «Καραϊσκάκης». Αλλά και για τρία πέναλτι και τις τρεις αποβολές, που σωστά υπέδειξε ο Γερμανός διαιτητής Βόλφγκανγκ Σταρκ, στο ματς με τη βελγική ομάδα. Σε ένα ματς όπου οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 23 τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων οι 16 στην εστία και κατοχή μπάλας 60%-40%.
Λειτουργώντας και ως Μήτρογλου…
Ο Σαβιόλα φώναξε «παρών» την κρίσιμη στιγμή, με τα δύο γκολ που πέτυχε, λειτουργώντας και ως Μήτρογλου, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στη νίκη-πρόκριση. Το εκπληκτικό είναι πως, τόσο ο Αργεντινός επιθετικός όσο και ο Ρομπέρτο με την εξαιρετική του απόδοση, έδωσε «απαντήσεις» αφήνοντας εκτός διοργάνωσης την πρώην ομάδα τους, τη Μπενφίκα που θα συνεχίσει στο Europa League.
Οι διεισδύσεις του Κάμπελ και του Βάις δημιούργησαν πολλά ρήγματα στην άμυνα της Άντερλεχτ, ενώ πολύ καλή παρουσία είχαν οι Μανωλάς, Σιόβας και Φουστέρ.
Για τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι η πρώτη πρόκριση σε νοκ άουτ αγώνες στο Champions League στην προεδρική του θητεία. Όπως πρώτη είναι και για τον Μίτσελ στην προπονητική του καριέρα. Οι ποδοσφαιριστές δε έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν κι άλλο το κασέ τους.
Διαβάστε ακόμη:
Όλα τα γκολ της 6ης αγωνιστικής
Προτό: “Άξιζε την πρόκριση ο Ολυμπιακός”
Θεοδωρίδης: “Ο Ολυμπιακός αποκατέστησε τη δόξα της Ελλάδας”
Ρομπέρτο: “Το καλοκαίρι θα δούμε για την ανανέωση”
Φουστέρ: “Η καλύτερη στιγμή μου στον Ολυμπιακό”
Τα ξένα ΜΜΕ για την πρόκριση του Ολυμπιακού στους “16”
Έξτρα πριμ 300.000 ευρώ και προτροπές Μαρινάκη!
Σάμαρης: “Στον κόσμο και στον πρόεδρο”
Μίτσελ: “Ο πρόεδρος με ρώτησε αν θέλω Μέσι ή Ρονάλντο”
Μαρινάκης: “Η λάσπη μας κάνει πιο δυνατούς!”