Τα παπούτσια του ΛεΜπρον Τζέιμς είναι πολύ μεγάλα για να τα γεμίσει άλλος

Το Σεπτέμβρη του 2019 έγινε ο μπασκετμπολίστας με τους περισσότερους followers στο Instagram. Τη δεκαετία που προηγήθηκε, ο ΛεΜπρον Τζέιμς 'έχτισε' το μύθο του σε όλα τα επίπεδα. Αρχικά, βρέθηκε στο ναδίρ.

O ΛεΜπρον Τζέιμς 'έχτισε' το μύθο του, την τελευταία δεκαετία με τρόπο που άλλοι θα χρειαστούν πολλή δουλειά για να τον φτάσουν. Πόσω μάλλον για να τον ξεπεράσουν.
O ΛεΜπρον Τζέιμς 'έχτισε' το μύθο του, την τελευταία δεκαετία με τρόπο που άλλοι θα χρειαστούν πολλή δουλειά για να τον φτάσουν. Πόσω μάλλον για να τον ξεπεράσουν. AP PHOTO/RINGO H.W. CHIU

Ομολογουμένως, δεν απαιτούσε και μεγάλη έρευνα (βλ. εξέταση στοιχείων, με σκοπό την επιβεβαίωση τους ή αναζήτηση νέων δεδομένων/καταγραφή στατιστικών δεδομένων που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο σύνολο προσώπων) για να καταλήξει το Associated Press στο ότι ο ΛεΜπρον Τζέιμς είναι ο καλύτερος άνδρας αθλητής της δεκαετίας. Σε σχετικό poll που 'χε κάνει το Contra.gr στις 19 του μήνα και εσείς επιλέξατε τον King ως 'το πρόσωπο του ΝΒΑ' για το ίδιο διάστημα, διότι μάλλον ήταν μονόδρομος. Ο τύπος που άφησε το Κλίβελαντ για τους Χιτ, ώστε να γίνει πρωταθλητής -που έγινε-, πριν επιστρέψει σπίτι του για να δώσει κι εκεί δαχτυλίδι -όπως είχε υποσχεθεί- και τελικά φύγει για το Λος Άντζελες, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να 'αναστήσει' τους Λέικερς, μετείχε σε οκτώ διαδοχικούς τελικούς και κέρδισε περισσότερα ματς και βραβεία MVP, από κάθε άλλο NBAer -πάντα την τελευταία δεκαετία.

Έζησε και μια ανόητη στιγμή -έτσι πέρασε στην ιστορία: ήταν το Decision, η εκπομπή στην οποία ανακοίνωσε πως φεύγει από το Κλίβελαντ για το Μαϊάμι. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι 'ήθελα να είμαι αρεστός σε όλους. Έκανα λάθος'. Σε αυτό το λάθος, μεγάλο ρόλο έπαιξε το entourage του. Δηλαδή, τρεις άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσε στο Άκρον και στους οποίους έδωσε δουλειές, όταν έγινε NBAer. Ως παιδιά ήταν γνωστά ως Τhe four horsemen (ήταν συνέχεια μαζί). Πλέον, ο Μάβερικ Κάρτερ είναι ο επιχειρηματικός του σύμβουλος (τον έκανε όταν ήταν 24 'και δεν είχα την παραμικρή ιδέα τι έπρεπε να κάνω'), ο Ριτς Πολ ο ατζέντης του (πουλούσε επαγγελματικές εμφανίσεις, ενώ πια εκπροσωπεί και τους Άντονι Ντέιβις, Τζον Ουόλ, Μπεν Σίμονς, Έρικ Μπλέντσο, Τρίνσταν Τόμπσον κα) και ο Ράντι Μιμς (επικεφαλής του staff που 'χει ο King, μεταξύ των οποίων είναι και σωματοφύλακες -τον ακολουθεί όπου και αν πηγαίνει).

Όταν οι τρεις αυτοί άνδρες ανέλαβαν ό,τι αφορούσε τον Τζέιμς, είχαν ένα άγχος, αφού δεν είχαν γνώσεις επί των νέων ευθυνών. Στα θετικά, είχαν έναν πελάτη, που ήταν και ο 'ιδιοκτήτης' και ενεργό μέλος της επιτροπής που έπαιρνε τις αποφάσεις. Οπότε, τι μπορούσε να πάει -τόσο- λάθος; Εννοώ, μετά το Decision.

Το The Undefeated, που ανήκει στον ΛεΜπρον (στην SpringHill Entertainment που δημιούργησε με τον Κάρτερ), έχει ετοιμάσει docuseries οκτώ επεισοδίων με πρωταγωνιστές όλους αυτούς, οι οποίοι διηγούνται την πορεία του King από το Άκρον στην κορυφή του κόσμου. Ο τίτλος θα είναι More than an athlete. Το ανακοίνωσε τη Δευτέρα 30/12. Οι προβολές θα γίνουν στο ESPN.

Ο πιο σημαντικός άνθρωπος που υπάρχει στη ζωή του King είναι η μητέρα του. Ήταν κι εκείνη που του δημιούργησε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε, στους τελικούς του 2010 και το Decision.

Η Γκλόρια απέκτησε το μοναδικό παιδί της, όταν ήταν 16. Μεγάλωσε μόνη τον γιο της. Του έδωσε και το επίθετο της. Τα πρώτα χρόνια βοηθούσε και η μητέρα της. Ζούσαν σε ένα μεγάλο σπίτι, στο Άκρον, το οποίο άνηκε επί γενιές στην οικογένεια. Η γιαγιά του King πέθανε το 1987, ανήμερα των Χριστουγέννων, από καρδιακή προσβολή. Ο ΛεΜπρον ήταν 3. Το δώρο που του είχε βάλει η μητέρα του με τη γιαγιά του, κάτω από το δέντρο ήταν μια πλαστική μπάλα του μπάσκετ και ένα καλάθι. 'Αρνείτο να κάνει σουτ, αν δεν το έβαζα όσο πιο ψηλά γινόταν'.

Το σπίτι 'χάθηκε' δυο χρόνια αργότερα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να καλύπτει τα έξοδα, όπως προσπαθούσε να 'βγει' η μέρα για εκείνη και το γιο της. Την τριετία που ακολούθησε, οι δυο τους άλλαξαν 12 σπίτια. Ο μικρός άλλαξε ισάριθμα σχολεία. Στα 10 έχασε 100 μέρες από τα μαθήματα του, γιατί δεν είχε τον τρόπο (τα χρήματα) να πάει στο σχολείο. Ό,τι όμως και αν συνέβαινε 'ήξερα πως ήμουν ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή της μητέρας μου. Ήταν πάντα δίπλα μου και αυτό με έκανε να πιστεύω πως θα τα ξεπεράσουμε όλα. Πως θα επιβιώσουμε ό,τι και αν γίνει'. Αυτά έγραψε στο βιβλίο του, με τίτλο 'Shooting Stars'.

Όταν ο ΛεΜπρον έγινε 9 η Γκλόρια πήρε 'την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου, που ήξερα πως ήταν η καλύτερη'. Έβλεπε πως το παιδί της δεν είχε ό,τι χρειαζόταν περισσότερο: μια οικογένεια. Αποφάσισε να τον αφήσει να ζήσει με τον Φρανκ και την Παμ Ουόκερ. Ο Φρανκ ήταν ο κόουτς ομάδας football. Το ζευγάρι είχε δει πως το παιδί αυτό φαινόταν πιο μεγάλο από την ηλικία του. Ότι δεν υπήρξε ποτέ -στην κυριολεξία- παιδί. Έμεινε με τους Ουόκερ ένα χρόνο. Έβλεπε τη μητέρα του τα σαββατοκύριακα. Σε αυτό το σπίτι έμαθε να πειθαρχεί. Μέσω απλών πραγμάτων. Όπως το να κάνει δουλειές -να καθαρίζει το δωμάτιο του. Δεν έχασε ούτε μέρα από τα μαθήματα του. Εκείνη εν τω μεταξύ, ήταν η χρονιά που άρχισε να παίζει μπάσκετ. Τον είχε πάρει μαζί του ο Φρανκ, σε μια προπόνηση των Summit Lake Community Center Hornets.

Μετά το χρόνο με τους Ουόκερ, έζησε με τη μητέρα του σε διαμέρισμα δυο δωματίων -το οποίο ενοικίασε η Γκλόρια με τη βοήθεια επιδόματος. Έμειναν μαζί έως ότου ο ΛεΜπρον τελείωσε το high school. Ο ΛεΜπρον είχε ήδη αποκτήσει μια ακόμα σχέση ζωής: αυτήν με την Ντρου Τζόισι, δημιουργό των Shooting Stars, με την οποία έπαιξε ο “King” στις διοργανώσεις του Amateur Athletic Union. Είχε φτάσει ήδη το 1.87. Μπορούσε ήδη να καρφώνει. Τα παιδιά που έπαιζαν μαζί, πήγαν και μαζί σχολείο -στο St. Vincent-St. Mary. Ήταν οι Fab Four: ο ΛεΜπρον, ο Σάιαν Κότον, ο Ουίλι ΜακΓκι και ο γιος του κόουτς, Λίτλ Ντρου. Μετά προστέθηκε και ο Ρομέο Τράβις και έγιναν οι Fab 5.

Ο ΛεΜπρον ήταν ο ηγέτης της παρέας στους τελικούς της πολιτείας, τρεις διαφορετικές σεζόν -από τις 4 που ήταν όλοι μαζί. Μετά τη δεύτερη χρονιά του στο high school ήταν ο μόνιμος Mr. Basketball του Οχάιο. Στην τρίτη χρονιά, το Sports Illustrated τον σύστησε ως “The Chosen One”. Το 2003 ήταν η πρώτη επιλογή του NBA Draft. Εκεί τον διάλεξαν οι Καβς. Ο οργανισμός του σπιτιού του. Η Nike του έδωσε 90 εκατομμύρια δολάρια για να τον κάνει δικό της. Και κάπως έτσι άρχισε η ιστορία 'του καλύτερου αθλητή της δεκαετίας'.

Ας δούμε όμως, πώς κύλησαν (συνοπτικά) τα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2010 και το λόγο που η Γκλόρια έγινε viral.

2010: Eίχε γίνει point guard, λόγω των τραυματισμών που 'χαν οι Καβς. Παρέμεινε ο ηγέτης, όπως η ομάδα του τελείωνε με το καλύτερο ρεκόρ της λίγκας, για δεύτερη σερί χρονιά. Ως ο κύριος χειριστής της μπάλας, αύξησε την 'παραγωγή' πόντων (29.7), ριμπάουντ (7.3) και ασίστ (8.6), για να πάρει ένα ακόμα βραβείο MVP. Στην postseason, το Κλίβελαντ πέρασε τους Μπουλς για να βρει τους Σέλτικς, στο δεύτερο γύρο. Στο πέμπτο ματς, εκείνος είχε 20% στα σουτ (σε 14 προσπάθειες) και ο κόσμος έπεσε να τον φάει για την ντροπιαστική ήττα -πιο μεγάλη στην ιστορία του οργανισμού. Δυο βραδιές τον συνόδευαν γιουχαΐσματα, όπως αποχωρούσε από το παρκέ. Οι Καβαλίερς αποκλείστηκαν στο 6ο ματς -13/5.

Στα πρώτα τρία ματς είχε 54.1% στα σουτ. Στα τρία επόμενα μέτρησε 34%. Μετά αποκαλύφθηκε ότι είχε τραύμα στον αγκώνα. Δεν ήταν το μόνο που του 'χε συμβεί.

✔ Στις 14/5 του 2010 είχε γίνει viral η φήμη ότι η μητέρα του ΛεΜπρον, Γκλόρια είχε συνάψει σεξουαλικές σχέσεις με έναν συμπαίκτη του -για την ακρίβεια, τον Ντελόντε Ουέστ.

✔ Όσο περνούσαν οι ώρες, τα media δέχονταν περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως ότι ο King έμαθε τα καθέκαστα, πριν το τέταρτο ματς με τη Βοστώνη.

✔ Από τις 15/5 άρχισαν τα σχετικά δημοσιεύματα.

✔ Στις 18/5 τοποθετήθηκε ο δικηγόρος του superstar, διαψεύδοντας τα πάντα. Απαίτησε και την 'εξαφάνιση' των posts.

✔ Στις 20/5 'πηγή' αποκάλυψε πως ο ΛεΜπρον τους έπιασε επ' αυτοφώρω.

✔ Στις 21/5 ο σύμβουλος του Τζέιμς διέψευσε -ξανά- τα πάντα (είχαν προστεθεί ουκ ολίγα άλλα). Αν είχε γίνει ωστόσο, κάτι ξεκάθαρο μέσω των 'ανώνυμων πηγών' που είχαν πολλά να πουν, οι του Κλίβελαντ ήθελαν την έξοδο του ΛεΜπρον.

Την 1η Ιουλίου του 2010,  το πρώτο δευτερόλεπτο μετά τα μεσάνυχτα, έγινε free agent. Τον ήθελαν πολλοί. Ενημέρωσε για το Decision, όπου αποκάλυψε πως φεύγει για το Μαϊάμι. Έγινε ο τρίτος MVP της ιστορίας που άλλαξε ομάδα, ενώ είχε το τρόπαιο αυτό στα χέρια -ο πρώτος μετά τον Μόουζες Μαλόουν, το 1982.

 2011: Με το λαό να είναι εναντίον των Χιτ (είχαν γίνει οι κακοί της υπόθεσης, λόγω της συνύπαρξης τριών κορυφαίων στο ίδιο ρόστερ _ΛεΜπρον Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ, Κρις Μπος), εκείνοι τερμάτισαν στη δεύτερη θέση της Ανατολής. O Κing είχε 26.7 πόντους, 7.5 ριμπάουντ και 7 ασίστ ανά ματς, με 51% στα σουτ. Στους ημιτελικούς της περιφέρειας βρήκαν τους Σέλτικς, τους πέρασαν, πήγαν στους τελικούς και έχασαν από τους Μάβερικς -στα έξι ματς. Στους finals ο Τζέιμς είχε 17.8 πόντους ανά ματς, δηλαδή 8.9 λιγότερους από όσους έβαζε στην κανονική περίοδο. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της λίγκας.

2012: Αναδείχθηκε MVP της κανονικής διάρκειας. Στο δεύτερο γύρο των playoffs εναντίον των Πέισερς, το Μαϊάμι 'έχασε' τον Μπος με τραυματισμό, επιδόθηκε στο small ball, o ΛεΜπρον έγινε 'τεσσάρι', η ομάδα πήγε στους τελικούς της Ανατολής και προ του αποκλεισμού -στο έκτο ματς-, ο Τζέιμς είχε 45 πόντους και 15 ριμπάουντ, σε αυτό που οι The New York Times χαρακτήρισε ως 'εμφάνιση από αυτές που προσδιορίζουν καριέρες'. Οι Χιτ πήγαν στους τελικούς, εκεί βρήκαν τους Θάντερ (του Ντουράντ), στο τέταρτο ματς ενώ είχε πρόβλημα με κράμπες, δεν εγκατέλειψε. Στο πέμπτο έκανε τριπλ νταμπλ και πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα, πριν αναδειχθεί -ομόφωνα- 'πολυτιμότερος παίκτης'. Έπαιξε με την Team USA στο Λονδινο και φόρεσε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

2013: Έκανε το ένα ρεκόρ -αποτελεσματικότητας στα σουτ- μετά το άλλο, όπως οι Χιτ δημιουργούσαν το 27-0 (το τρίτο μεγαλύτερο σερί στην ιστορία). Αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου, για τέταρτη φορά -για μια ψήφο δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση-, στα playoffs το Μαϊάμι πέρασε τους Πέισερς, με εκείνον να καλύπτει όλα τα προβλήματα που 'χε η παρέα του. Στους τελικούς τους περίμεναν οι Σπερς, τον κατηγόρησαν αρχικά για έλλειψη επιθετικότητας και 'φτωχά' ποσοστά, οι Χιτ βρέθηκαν στο 2-3 και στο έκτο ματς έκανε τριπλ νταμπλ, με 16 πόντους στην τέταρτη περίοδο όταν έγινε το comeback και τελικά η ισοφάριση (σε 3-3). Στο έβδομο παιχνίδι έκανε ρεκόρ πόντων που 'χουν σημειωθεί ποτέ σε Game7, δικό του ήταν το σουτ που διασφάλισε το δαχτυλίδι -μπροστά στον Καγουάι Λέοναρντ-, πήρε ένα ακόμα δαχτυλίδι, μαζί με ένα ακόμα 'αγαλματάκι' MVP.

2014: Οι τραυματισμοί ήταν τόσοι που οι Χιτ χρησιμοποίησαν 20 διαφορετικές αρχικές πεντάδες. Παρ' όλα αυτά πήγαν στα playoffs και στο δεύτερο γύρο, εναντίον των Νετς, ο “Κing”  ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας σε πόντους στην postseason (49, στον 4ο αγώνα). Το Μαϊάμι πέρασε και τους Πέισερς, πήγαν για τέταρτη σερί φορά στους τελικούς (έγινε μια από τις τέσσερις ομάδες της ιστορίας που το κατάφερε αυτό), εκεί βρήκαν τους Σπερς που δεν επέτρεψαν το three peat. Ο Τζέιμς είχε 28.2 πόντους, 7.8 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα ανά αγώνα στους τελικούς. Εκεί αποφάσισε να επιστρέψει στο Κλίβελαντ -κάνοντας opt out.

2015: Οι Καβς προέρχονταν από το χειρότερο ρεκόρ της λίγκας (97-215 από την ημέρα που έφυγε ο Τζέιμς), με τον superstar να συνθέτει νέα 'τριάδα', παρέα με τον Κέβιν Λοβ και τον Κάιρι Έρβινγκ. Οι “Ιππότες” πήγαν στους τελικούς της περιφέρειας, πέρασαν τους Χοκς και έφτασαν στους τελικούς, με τον πρωταγωνιστή να γίνεται ο πρώτος παίκτης (μετά τη δεκαετία του '60) με πέντε διαδοχικές παρουσίες στην τελική φάση. Πήρε το βραβείο του MVP των τελικών, παρ' ό,τι οι Ουόριορς ήταν οι πρωταθλητές (είχε 35.8 πόντους, 13.3 ριμπάουντ και 8.8 ασίστ ανά ματς).

2016: Ενόσω κατηγορούνταν για το ρόλο του σε διάφορα εξωαγωνιστικά περιστατικά (θέλεις να σου θυμίσω τι λεγόταν για τη σχέση του με τον Ντέιβιντ Μπλατ;), οι Καβς τελείωσαν με 57 νίκες την κανονική περίοδο. Ήταν το καλύτερο ρεκόρ της Ανατολής. Εκείνος είχε 25.3 πόντους (52%), 7.4 ριμπάουντ και 6.8 ασίστ. Παρεμπιπτόντως, MVP ήταν ο Στέφεν Κάρι. Στους τελικούς συναντήθηκαν οι δυο τους (και οι ομάδες τους), με τους “Πολεμιστές” να κάνουν ό,τι θέλουν, πριν το πάρει προσωπικά ο ΛεΜπρον και φτάσει την ιστορία στο 7ο ματς -όπου έκανε τριπλ νταμπλ και έδωσε στην πόλη του τον πρώτο τίτλο, σε επαγγελματικό σπορ,έπειτα από 52 χρόνια. Το Κλίβελαντ έγινε και η πρώτη ομάδα που γύρισε σειρά τελικών, από το 1-3. Ο ξέρεις ποιος, έγινε ο πρώτος παίκτης της ιστορίας της λίγκας που ηγήθηκε των πέντε βασικών στατιστικών κατηγοριών της ομάδας του. Ναι, ήταν και ο MVP.

2017: Στη σεζόν που ο ίδιος περιέγραψε ως 'από τις πιο περίεργες της καριέρας μου' οι 'Ιππότες' είχαν ουκ ολίγα προβλήματα με τραυματισμούς. Εκείνος συνέχισε τη φάση του, με back to back 40αρες στα playoffs. Στο πέμπτο ματς των τελικών της Ανατολής με τους Σέλτικς, πέρασε τον Μάικλ Τζόρνταν στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών. Πήγε πάλι, στους τελικούς, όπου πάλι βρήκε απέναντι τους Ουόριορς, που αυτή τη φορά είχαν μαζί τους και τον Κέβιν Ντουράντ. Έκανε το ένα τριπλ νταμπλ μετά το άλλο, αλλά δαχτυλίδι δεν φόρεσε.

2018: Το καλοκαίρι του 2017 οι Καβς αντάλλαξαν τον Έρβινγκ (βλ. Σέλτικς), καθώς εκείνος είχε ζητήσει να δοθεί αλλού, γιατί όπως είπε δεν ήθελε να παίζει άλλο με τον Τζέιμς. Εναντίον των Ουίζαρντς, ο ΛεΜπρον είχε 57 πόντους -το δεύτερο μεγαλύτερο σύνολο πόντων σε ένα ματς, στην καριέρα του. Το Κλίβελαντ υποδέχθηκε το 2018 με αρνητικό ρεκόρ, στα μάτια όλων ο “King” ήταν ο υπεύθυνος για αυτό, έγιναν κάποιες αλλαγές στις ανταλλαγές και στις 30/3 εκείνος έκανε ρεκόρ (ιστορίας) με 867 συνεχόμενα παιχνίδια στα οποία είχε διψήφιο αριθμό πόντων. Στα αξιομνημόνευτα ήταν το winning shot με τους Πέισερς και αυτό με τους Ράπτορς. Στα playoffs ηγήθηκε του σχήματος σε μια ακόμη παρουσία σε τελικούς, όπου ναι, πάλι νίκησαν οι Ουόριορς. Το καλοκαίρι έφυγε για τους Λέικερς. Την απόφαση την ανακοίνωσε η εταιρία που τον εκπροσωπεί.

2019: Ο ατζέντης του, Ριτς Πολ είχε πει πως “το 2010 πήγε στο Μαϊάμι για τα πρωταθλήματα. Το 2014 επέστρεψε στο Κλίβελαντ, γιατί είχε δώσει μια υπόσχεση. Το 2018 ήταν η ώρα να κάνει ό,τι θέλει”. Οι Λέικερς τερμάτισαν την ανικανότητα με περιστατικά που τα λες και αστεία, έφτασαν στο ναδίρ και από εκεί είχαν να πάνε μόνο προς τα επάνω. Όσο προετοίμαζαν την αναρρίχηση, ο ΛεΜπρον είχε θέματα τραυματισμού, οι υπόλοιποι παίκτες θέματα με όλα και για πρώτη φορά, μετά το 2005, έμεινε εκτός playoffs. Για πρώτη φορά, μετά το 2010 δεν πήγε στους τελικούς. Ακολούθησε η προσθήκη του Άντονι Ντέιβις και η φετινή αντεπίθεση https://www.contra.gr/lakers

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σου πω ότι ο ΛεΜπρον είναι ο δεύτερος σκόρερ της δεκαετίας, πίσω από τον Τζέιμς Χάρντεν. Ο οποίος Τζέιμς Χάρντεν έγινε starter τη σεζόν 2012-13. Παρ' όλα αυτά, 'κάλυψε' το gap και μάλλον δεν χρειάζεται να σου ξαναπώ για το Moreyball. Θα σου πω ωστόσο, ότι ο King είχε μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια 19.372 πόντους και το 'μούσι' 19.543 -μέχρι αυτήν τη στιγμή, γιατί πριν αλλάξει ο χρόνος έχει ματς με τους Νάγκετς.

“Κάθε έξυπνος άνθρωπος θα μάθαινε από τις εμπειρίες της δεκαετίας”

Όταν το AP (παρεμπιπτόντως, ψήφο κατέθεσαν αθλητικοί συντάκτες) του ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, εκείνος εξήγησε “προσθέστε 10 χρόνια μάθησης, αντιξοοτήτων, αποτυχιών, καλών, εκπληκτικών κακών και κάθε έξυπνος άνθρωπος που θέλει να εξελιχθεί θα μάθει από όλες αυτές τις εμπειρίες. Πριν μια δεκαετία ήμουν 25. Τώρα είμαι 35 (τα 'έκλεισε' τη Δευτέρα 30/12) και είμαι σε μια καλύτερη φάση της ζωής μου, έχοντας καλύτερη κατανόηση όσον αφορά το τι θέλω από τη ζωή”.

Ο άνθρωπος αυτός, ακόμα και σήμερα (κυρίως σήμερα) αφιερώνει όλη του την ημέρα στη δουλειά του. Το καλοκαίρι, όταν γίνεται η πραγματική δουλειά στους παίκτες, ξυπνούσε κάθε μέρα στις 3 το ξημέρωμα, στις 3.45 ήταν στο πάρκινγκ των Warner Bros., όπου υπάρχει αίθουσα με βάρη και γήπεδο -τα έφτιαξαν ειδικά για αυτόν. Στις 4 άρχιζε τις άρσεις, στις 5.30 περνούσε στα σουτ και στις 7 ξεκινούσε η δουλειά του (βλ. γυρίσματα) για το 'Space Jam'. Γενικά, αυτά που κάνει ο Τζέιμς για να μπορεί να ανταποκρίνεται στοιχίζουν μεν, μια περιουσία, αλλά κυρίως απαιτούν όλο του το 'είναι'.

Ο Τζέιμς άφησε πίσω του τον Τομ Μπρέιντι. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Γιουσεϊν Μπολτ, στην τέταρτη ο Λίονελ Μέσι και στην πέμπτη ο Μάικλ Φελπς -ο κολυμβητής που δεν άφησε μετάλλιο, με 28 Ολυμπιακά εκ των οποίων τα 23 ήταν χρυσά. Ειρήσθω εν παρόδω, ως καλύτερη αθλήτρια της δεκαετίας αναδείχθηκε η Σερίνα Ουίλιαμς.

Ενώ έκανε όλα αυτά στα παρκέ, έκανε και πολλά άλλα έξω από τις τέσσερις γραμμές. Όπως έχει πει 'νιώθω την υποχρέωση να επηρεάσω την αλλαγή, μέσω του status μου'.

Κατ' αρχάς στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει ουκ ολίγους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που αφορούν παιδιά ( After-School All-Stars, Boys & Girls Clubs of America, Children's Defense Fund) και όχι μόνο. Έχει το δικό του ίδρυμα, που από το 2005 μέσω εκδήλωσης συγκεντρώνει χρήματα για διάφορους σκοπούς. Το 2015 ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το University of Akron, για υποτροφίες σε 2.300 παιδιά -αρχής γενομένης από το 2021. Στις 30/8 του 2018 έκανε εγκαίνια το σχολείο που έφτιαξε στη γενέτειρα του, για παιδιά δυσκολεύονταν να συνεχίσουν να είναι μαθητές -εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Το ονόμασε I Promise School. Το χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία της ζωής του. Tο 2016 δώρισε 2.5 εκατομμύρια δολάρια στο Smithsonian National Museum of African American History and Culture, για να φιλοξενηθεί έκθεση για τον Μοχάμεντ Άλι.

Δεν παραλείπει να λέει την άποψη του επί θεμάτων που 'καίνε' και συνήθως δεν 'αγγίζονται' από NBAers. Έχει εκφραστεί για τον Πόλεμο στο Νταρφούρ, για το σκάνδαλο με τον πρώην ιδιοκτήτη των Κλίπερς, Ντόναλντ Στέρλινγκ, για τις δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς για ψύλλου πήδημα που οδήγησε στο κίνημα Black Lives Matter. Έχει αποκαλέσει 'bum' τον Ντόναλντ Τραμπ -αφότου ο Πλανητάρχης πήρε πίσω την πρόσκληση που είχε ο Στέφεν Κάρι, για να επισκεφτεί το Λευκό Οίκο ως πρωταθλητής. Βέβαια, ο Κάρι είχε πει πως δεν διατίθεται να πάει, όπως και πολλοί άλλοι Ουόριορς.

Σε συνέντευξη του το 2018, ο ΛεΜπρον είπε πως ο Τραμπ χρησιμοποιεί τα σπορ για να χωρίσει τη χώρα 'ενώ ο αθλητισμός έφερνε πάντα τον κόσμο κοντά'. Ο Πλανητάρχης απάντησε πως 'ο ΛεΜπρον έδωσε συνέντευξη στον πιο χαζό άνθρωπο της τηλεόρασης και για αυτό φάνηκε έξυπνος'. Στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον Κόλιν Κάπερνικ, είναι από το σχολείο με τη Σαβάνα, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και (προφανώς) ανήκει στους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές της δεκαετίας. Αλλά όπως θα διάβασες, είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK