Βασίλης Σπανούλης: Κι όμως, υπάρχουν ακόμη σημαίες

Ο διευθυντής του Contra.gr, Παντελής Βλαχόπουλος, γράφει για τον "σύγχρονο ήρωα" του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη. Ο σεβασμός των Αγγελόπουλων και η δέσμευση για ενίσχυση, ο "μυστικός δείπνος" στον Αστέρα, ο ρόλος του Ραζνάτοβιτς, το ξύλο με τον Κορωνιό, η εξωπραγματική (υπάρχουσα) πρόταση της Νταρουσάφακα και η προσέγγιση του Ολυμπιακού στον Μάικ Τζέιμς.

Βασίλης Σπανούλης: Κι όμως, υπάρχουν ακόμη σημαίες
Σπανούλης

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016, Αστέρας Βουλιαγμένης, 15.00 το μεσημέρι. Μία ημέρα και κάτι ώρες πριν ο Βασίλης Σπανούλης υπογράψει το νέο συμβόλαιό του με τους πρωταθλητές Ελλάδας.
Οι περισσότεροι παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού απολαμβάνουν την θάλασσα και τον ήλιο μετά την σπουδαία επικράτησή τους στους τελικούς κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο Παναθηναϊκό. Μαζεμένοι όλοι στο ίδιο τραπέζι, από τον πιο μεγάλο μέχρι και τον πιο μικρό. Είναι μαζεμένοι σαν οικογένεια και στη μέση ο αρχηγός. Όλοι κοίταζαν στα μάτια τον leader. Ήταν κάτι σαν "μυστικός δείπνος" με τον Παπαπέτρου, τον Αγραβάνη και τον... νέο σε αυτή την κατάσταση Πάτρικ Γιανγκ να ακολουθούν πιστά το δόγμα του Σπανούλη. "Είμαστε παντού μαζί". Στις χαρές, στις λύπες, στους πανηγυρισμούς, στην ξεκούραση, στην διασκέδαση, στο πένθος. Γιατί η ομάδα είναι ΕΝΑ. Μέσα και έξω από το παρκέ. Όταν είδα αυτή την σκηνή κατάλαβα ότι ο "Kill Bill" δεν θα μπορούσε να φύγει από τους "ερυθρόλευκους". Μετά από λίγες ώρες είπε το μεγάλο ΝΑΙ στους ιδιοκτήτες την ΚΑΕ.

ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, Ο ΜΙΣΚΟ, Η ΜΠΑΡΤΣΑ

Ο Βασίλης Σπανούλης έγινε ο σύγχρονος ήρωας και ο μεγαλύτερος Έλληνας του Ολυμπιακού όχι μόνο για τους τίτλους που κατέκτησε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θα μείνει στην καρδιά των οπαδών του Ολυμπιακού γιατί προτίμησε να μείνει στην ομάδα με λιγότερα χρήματα από αυτά που θα μπορούσε να πάρει. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού απέρριψε την εξωπραγματική προσφορά της Νταρουσάφακα που άγγιζε τα 3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ναι είναι αλήθεια. Μαζί με τα πριμ αυτό ήταν το ποσό που του προσέφεραν οι Τούρκοι. Την ίδια στιγμή ήξερε ότι αν ενημέρωνε τον μάνατζέρ του ότι "ψάχνεται" να αποχωρήσει από το "λιμάνι" η Μπαρτσελόνα και ενδεχομένως ακόμη μία ρωσική ομάδα θα έμπαιναν στον χορό των διαπραγματεύσεων. Δεν το έκανε.

Ο Σέρβος ατζέντης Μίσκο Ραζνάτοβιτς έφτασε στην Ελλάδα όταν όλα πια είχαν τελειώσει, μόνο και μόνο για τα τυπικά του συμβολαίου. Δεν τον επηρέασε ούτε μια στιγμή, καθώς ήξερε ότι ο πελάτης του ήθελε να μείνει στην Ελλάδα. Οι δυο τους πλέον επικοινωνούν με κλειστά μάτια. Και οι δύο γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα χάσουν χρήματα, αλλά θα κερδίσουν άλλα πράγματα που ίσως είναι πιο σημαντικά στη ζωή. Την εκτίμηση και τον σεβασμό του κόσμου. Αυτή ήταν και η λέξη κλειδί. Ο σεβασμός.

Ήθελε οι Αγγελόπουλοι να του δείξουν σεβασμό. Και το έκαναν. Ο "Kill Bill" βάσει της οικονομικής κατάστασης στη χώρα δεν πίστευε ότι οι ισχυροί άνδρες του Ολυμπιακού θα φτάσουν στο 1.7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Όταν άκουσε αυτή την προσφορά δέχτηκε αμέσως. Και μάλιστα για δύο χρόνια. Άκουσε αυτά που ήθελε. Και αυτός θέλησε να γραφτεί το όνομά του στον Ολυμπιακό στο πιο ψηλό σημείο. Πάνω από αυτό του Γιατζόγλου, του Πάσπαλι, του Σιγάλα, του Τάρπλεί, του Έντι, των αδερφών Σπανουδάκη, του Ιωαννίδη, του Ίβκοβιτς, του Φασούλα. Γιατί ακόμη υπάρχουν σημαίες στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό.

Βασίλης Σπανούλης: Κι όμως, υπάρχουν ακόμη σημαίες

Θέλει να γίνει Τζινόμπιλι

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν δέχτηκε τυχαία να υπογράψει συμβόλαιο δύο ετών. Θεωρεί και πιστεύει ότι ακόμη και στα 36 του θα έχει τις αντοχές να ανανεώσει για ακόμη δύο χρόνια με τον Ολυμπιακό. Και να γίνει ένας νέος Μανού Τζινόμπιλι. Άλλωστε διατηρείται σε άριστη κατάσταση, κάνει μία ζωή απολύτως φυσιολογική και άκρως επαγγελματική. Και το μυστικό του έχει όνομα και επώνυμο.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Μεταξύ σοβαρού και αστείου οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος είχαν πει ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος στον Ολυμπιακό, εκτός από έναν άνθρωπο. Και δεν εννοούσαν τον Βασίλη Σπανούλη.

Βασίλης Σπανούλης: Κι όμως, υπάρχουν ακόμη σημαίες
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και η δουλειά του αποτελεί κομβικό κομμάτι στις επιτυχίες του Ολυμπιακού. Το όνομά του είναι Ανδρέας Γκατζούλης και είναι ο γυμναστής της ομάδας. Βρίσκεται στο ΣΕΦ από το 2008 και ήταν επιλογή του Παναγιώτη Γιαννάκη. Αυτός είναι το μεγάλο μυστικό του Σπανούλη. Μάλιστα τον αποδέχτηκε και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος πάντα δούλευε με δικό του γυμναστή.

Ο Γκατζούλης έχει διατηρήσει το κορμί του 34χρονου άσου σε εξαιρετική κατάσταση και γι αυτό τον λόγο ο Σπανούλης δεν έχει σοβαρούς τραυματισμούς. Οι δυο τους δουλεύουν σε πολλές και διαφορετικού είδους ασκήσεις, οι οποίες έχουν ως κύριο σκοπό την εκγύμναση των ποδιών. Εκεί όπου ο MVP του ελληνικού πρωταθλήματος κάνει την διαφορά. Την έκρηξη που έχει με τα πόδια του, προκειμένου να περνάει τους αντιπάλους.

Σπανούλης και Γκατζούλης διατηρούν σχεδόν αδερφικές σχέσεις και έξω από το γήπεδο καθώς ξεκίνησαν μαζί και κατάγονται από την Λάρισα. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και η προπόνηση είναι μία λέξη που αρέσει και στους δύο. Η άσκηση και η προπόνηση αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο που κάνει τους νέους παίκτες που πηγαίνουν στον Ολυμπιακό να λατρεύουν τον "Kill Bill". Όταν βλέπεις τον καλύτερο παίκτη να προπονείται με αυτούς τους ρυθμούς δεν έχεις άλλη επιλογή. Ο Σπανούλης δεν έχει το λεξιλόγιο και την ομιλία για να το παίξει "διδάσκαλος" στα αποδυτήρια. Έχει όμως ένα καλύτερο τρόπο ώστε να εμπνέει τους συμπαίκτες του. Την δουλειά. Αυτή τον έχει δικαιώσει και με αυτή πορεύεται.

Για όλα αυτά, λοιπόν, ο Σπανούλης υπέγραψε συμβόλαιο δύο ετών. Σε δύο χρόνια θα διαπραγματευτεί εκ νέου με τους Αγγελόπουλους για να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό και εν συνεχεία να αναλάβει πόστο στο "λιμάνι". Αυτό είναι το σχέδιο και από τις δύο πλευρές.

Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Όσο και αν ακούγεται παράξενο ο Βασίλης Σπανούλης έμεινε στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό, λόγω της οικογενειακής κατάστασής του. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του και πρώην μοντέλο, Ολυμπία Χοψονίδου, δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν σε καμία περίπτωση, την ήρεμη ζωή τους στα Νότια προάστια και να μετακομίσουν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Το ζεύγος μαζί μετά τέσσερα παιδιά τους μάλιστα σε λίγο καιρό θα μετακομίσουν από την Γλυφάδα στην Βουλιαγμένη. Πέρυσι ο Βασίλης Σπανούλης αγόρασε ένα μεγάλο οικόπεδο στην περιοχή και οσονούπω ολοκληρώνεται η ανέγερση της νέας οικίας του. Άλλωστε η Βουλιαγμένη αποτελεί την "νέα πατρίδα" του. Κάθε πρωί πίνει τον καφέ του στο ίδιο μαγαζί με τους φίλους του, ενώ εκεί προτιμά να συχνάζει και στις βραδυνές εξόδους του.

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές έριξαν και το θέμα της ενίσχυσης της ομάδας. Ο Βασίλης Σπανούλης κατάστησε σαφές στους προέδρους ότι πλέον δεν μπορεί μόνος του στην περιφέρεια. Δεν θέλει πλέον δίπλα του βοηθητικούς παίκτες. Χρειάζεται πλέον έναν γκαρντ που να δημιουργεί και να σκοράρει. Οι Αγγελόπουλοι δεσμεύτηκαν ότι θα ρίξουν το βάρος του μαζί με τον προπονητή, προκειμένου να ενισχύσουν την ομάδα με έναν πολύ καλό περιφερειακό παίκτης και ένα "4" για να έρχεται πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη.

Πρώτος στόχος ήταν ο Μάικ Τζέιμς της Μπασκόνια. Οι παράγοντες του Ολυμπιακού προσέγγισαν τον μάνατζερ του Αμερικανού γκαρντ αλλά το κασέ του ήταν απαγορευτικό. Αυτή η κίνηση, όμως, έδειξε και την διάθεση που υπάρχει για να πλαισιωθεί ο Σπανούλης με έναν ποιοτικό "κοντό". Ο Μπράντλι Γουαναμέικερ αποτελεί μια πολύ καλή λύση -αν και πιο αμυντική- όμως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η Φενέρ φαίνεται πως κερδίζουν την "μάχη".

Βασίλης Σπανούλης: Κι όμως, υπάρχουν ακόμη σημαίες
Σπανούλης

* Και μια ιστορία που γράφεται για πρώτη φορά: Στις αρχές των '00s σε μια προπόνηση του Αμαρουσίου ο νεαρός και άσημος τότε Βασίλης Σπανούλης μαρκάρει σε όλο το γήπεδο τον Άγγελο Κορωνιό. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της πρώτης εθνικής εκνευρίζεται και την... "λέει" στον πιτσιρικά. Ο "Billy" σαν αγρίμι τον σωριάζει στο παρκέ και η σύρραξη είναι γεγονός. Οι δύο άντρες με τη συμβολή του προπονητή Κώστα Πετρόπουλου τα βρίσκουν μετά την προπόνηση και το επεισόδιο λήγει χωρίς συνέχεια. Από εκείνη την στιγμή και μετά μέχρι και σήμερα, ο Βασίλης Σπανούλης δεν ξαναβγήκε από την βασική πεντάδα. Η επικράτηση του πιο δυνατού είχε πάρει σάρκα και οστά.

** Βεβαίως κανένας Σπανούλης και κανένας Διαμαντίδης δεν θα υπήρχε εάν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας και τα άλλα παιδιά δεν είχαν κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987. Σαν χθες πριν από 29 χρόνια η Εθνική ομάδα μπάσκετ πέτυχε κάτι πιο σημαντικό από τον ίδιο τον τίτλο. Έμαθε τον Έλληνα να κερδίζει και να μην φοβάται κανέναν. Αυτοί το ξεκίνησαν και οι νέες γενιές τον συνέχισαν. Μην ξεχνάμε ότι ο Σπανούλης και οι υπόλοιποι παίκτες της Ελλάδας νίκησαν την Dream Team στην Ιαπωνία έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους, τις εικόνες των μεγάλων παικτών του '87.

*** Ο Ολυμπιακός θα περιμένει τον Οκάρο Γουάιτ. Για να τον αποκτήσει όμως πρέπει να ανεβάσει και την προσφορά του σε παίκτη και μάνατζερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο μοναχικός δρόμος του Βασίλη Σπανούλη

News 24/7

24MEDIA NETWORK