Η γιγαντιαία τοιχογραφία του Εμιλιάνο Σάλα είναι καθηλωτική

Την ημέρα που ο αδικοχαμένος Αργεντίνος φορ θα γινόταν 29 ετών, το γήπεδο της Σαν Μαρτίν δε Προγκρέσο έλαβε το όνομά του. Μαζί έγιναν τ' αποκαλυπτήρια της γιγαντιαίας τοιχογραφίας του.

Το πορτραίτο του Εμιλιάνο Σάλα στη σέντρα του 'Μπουζουάρ'
Το πορτραίτο του Εμιλιάνο Σάλα στη σέντρα του 'Μπουζουάρ' AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Η ιστορία του Εμιλιάνο Σάλα ανήκει σ' εκείνες που θα μπορούσαν, δυστυχώς, να εμπνεύσουν τον σεναριογράφο μιας ταινίας. Αγόρι από ένα μικρό χωριό 400 κατοίκων (Κουλουλού) στην επαρχία Σάντα Φε, του οποίου η φτωχική οικογένεια μετακόμισε για βιοποριστικούς λόγους στην πόλη Προγκρέσο, αλλά ο ίδιος κατόρθωσε μέσα από τη διαρκή ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο κατάφερε ν' ακμάσει και μετά από μια περιπετειώδη πορεία να φτάσει ως τη Γαλλία (Νιόρ, Μπορντό, Ναντ) χτίζοντας χρόνο με το χρόνο μια αξιοζήλευτη καριέρα. Προτού στις 21 Ιανουαρίου του 2019 χάσει τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα με ελικόπτερο τον περασμένο Ιανουάριο στο στενό της Μάγχης, ταξιδεύοντας για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην Κάρντιφ. Μια μεταγραφή που δεν ήταν δική του επιθυμία.

Ο Αργεντίνος επιθετικός θα έκλεινε τα 29 χρόνια του στις 31 Οκτωβρίου. Δεν πρόλαβε. Ούτε στον προορισμό του έφτασε ποτέ. Ύστερα από κάμποσες ημέρες, η σορός του εντοπίστηκε στο βυθό της θάλασσας που χωρίζει τη Γαλλία από τη Μεγάλη Βρετανία κι από τότε κυρίως η αδερφή του έχει επιδοθεί σε μια αδιάκοπη προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας. Των αιτιών που οδήγησαν τον αδερφό της στο θάνατο.

"Δεν υπάρχουν λόγια που να περιγράφουν τον πόνο. Ευτυχισμένα γενέθλια αδερφέ. Όπου κι αν είστε, δώσε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε. Εύχομαι τα πάντα να ήταν διαφορετικά. Σου υπόσχομαι ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι τέλους. Φιλιά στον ουρανό", ήταν η φορτισμένη ανάρτησή της Ρομίνα Σάλα, συνοδεύοντας τη λεζάντα μ' έναν χαμογελαστό Εμιλιάνο μέσα από ένα αεροπλάνο και το hashtag 'δικαιοσύνη για τον αδερφό μου'. Μια δικαιοσύνη που τουλάχιστον έχει στείλει ήδη φυλακή εκείνους που διέρρευσαν φωτογραφίες με το άψυχο σώμα του Αργεντινού.

Στην επέτειο της γενέθλιας ημέρας του Σάλα η Σαντιάγο δε Προγκρέσο, από τα τμήματα υποδομής της οποίας ξεπήδησε παίζοντας από τα 4 ως τα 15 του, οργάνωνε μια λιτή, αλλά καθ' όλα τιμητική τελετή στη μνήμη του. Μια τελετή που συνδυάστηκε με την μετονομασία του γηπέδου των 2000 θέσεων σε 'Εμιλιάνο Σάλα', την κορδέλα του οποίου έκοψε η μητέρα του, και την 36 τετραγωνικών μέτρων 'ολοζώντανη' τοιχογραφία του που θα κοσμεί μία από τις πλευρές.

"Δεν το έχουμε ακόμη ξεπεράσει", ανέφερε ο πρόεδρος του κλαμπ Ντανιέλ Ρίβερο σε ραδιοφωνικό σταθμό με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης. Ο Σάλα δεν ανήκει πια εδώ, αλλά θα ζει στο μυαλό και στην ψυχή όσων τον γνώρισαν ή τον θαύμασαν στα ελάχιστα χρόνια του περάσματος από τον κόσμο τούτο. Κόντρα στην αρρωστημένη φαντασία των αχρείων που, 'ασελγώντας' στη μνήμη του, τύπωσαν αεροπορικά εισιτήρια με το όνομά του και τα διέσπειραν διαδικτυακά.

*Θα ξεπεράσει φέτος τα 50 γκολ ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι; Η απάντηση στο Pod-οσφαιρο #41

News 24/7

24MEDIA NETWORK