Η αποτρόπαια πράξη των φίλων της Σουόνσι δεν σπιλώνει τη μνήμη του Σάλα

Τα αισιόδοξα μηνύματα που ήρθαν μέσω ποδοσφαίρου στη Γλασκώβη, τη Μπολόνια και το Φάληρο, ήρθε να 'προσγειώσει' στην πραγματικότητα η αρρωστημένη φαντασία εκείνων που τύπωσαν αεροπορικά εισιτήρια με το όνομα του Εμιλιάνο Σάλα πριν από το ουαλικό ντέρμπι της Σουόνσι με την Κάρντιφ.

Φίλοι της Κάρτνιφ κρατούν ένα πανό εις μνήμην του αδικοχαμένου Εμιλιάνο Σάλα, στην αναμέτρηση με την Σάουθαμπτον στο 'St Mary's Stadium', τον Φεβρουάριο του 2019. (Mark Kerton/PA via AP)
Φίλοι της Κάρτνιφ κρατούν ένα πανό εις μνήμην του αδικοχαμένου Εμιλιάνο Σάλα, στην αναμέτρηση με την Σάουθαμπτον στο 'St Mary's Stadium', τον Φεβρουάριο του 2019. MARK KERTON/PA VIA AP

Μέρες οι οποίες έδειξαν τα διαφορετικά πρόσωπα του ποδοσφαίρου σήμερα ήταν οι τελευταίες. Γεγονότα που λειτούργησαν σε πλήρη αντιδιαστολή μεταξύ τους, που φανέρωσαν τη δύναμη των συναισθημάτων που συντροφεύει τον 'βασιλιά των σπορ'. Άμεσα ή έμμεσα. Θλίψη, οργή, συγκίνηση, λύπη και χαρά. Απελπισία και ελπίδα. Στο τέλος της ημέρας, το στρατόπεδο που θα επιλέξει ο καθένας είναι δική του απόφαση.

Μεσοβδόμαδα, οι οπαδοί της Λάτσιο που ταξίδεψαν στη Γλασκώβη για την αναμέτρηση του Europa League με τη Σέλτικ, χαιρετούσαν ναζιστικά περπατώντας στους δρόμους της πόλης. Η απάντηση που πήραν στο 'Celtic Park' ήταν σκληρή και αναμενόμενη.

Την Κυριακή, στη Μπολόνια, οι εκδρομείς φίλοι της Σαμπντόρια έστειλαν το δικό τους συγκινητικό μήνυμα συμπαράστατης στον προπονητή των αντιπάλων τους, Σίνισα Μιχάιλοβιτς, που δίνει τη δική του μάχη ζωής με τη λευχαιμία. "Οι νικητές πάντα βρίσκουν έναν δρόμο προς τα μπροστά. Δύναμη, Σίνισα", ήταν οι λέξεις στο πανό που αναρτήθηκε, με τους φίλους της Σαμπντόρια να κερδίζουν το χειροκρότημα.

Την ίδια μέρα, στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Super League μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ, η πρωτοβουλία της πειραϊκής ΠΑΕ σε συνεργασία με τους ανθρώπους του 'Δικεφάλου', ανάγκασε αρκετούς να βουρκώσουν και έστω για λίγο να θυμηθούν πως στη ζωή υπάρχουν πράγματα απείρως σημαντικότερα από την κόντρα 22 ποδοσφαιριστών στο χορτάρι.

Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος με την κόρη του βοήθησαν τη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη, το θύμα άνανδρης επίθεσης στην Πάρο το 2012 και φανατική φίλη της ΑΕΚ, να φτάσει στον αγωνιστικό χώρο του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', ενώ 'ερυθρόλευκοι' και 'κιτρινόμαυροι' αγκαλιασμένοι έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία. Κοιτώντας κανείς τη Μυρτώ στα μάτια, μπορούσε να καταλάβει πόση δύναμη εισέπραξε από μια απλή, μα τόσο ανθρώπινη κίνηση.

Την ίδια δύναμη, αλλά στην απάνθρωπη εκδοχή της, φανέρωσε και η πρωτοβουλία αγνώστων (που μόνο ψυχικά άρρωστοι μπορούν να χαρακτηριστούν), να τυπώσουν αεροπορικά εισιτήρια με το όνομα του αδικοχαμένου Εμιλιάνο Σάλα πριν από το ουαλικό ντέρμπι μεταξύ Σουόνσι και Κάρντιφ για την αγγλική Championship. Ο Αργεντινός στράικερ, στις 21 Γενάρη, επέβαινε σε αεροσκάφος που τον μετέφερε από τη Ναντ στο Κάρντιφ, ως την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ουαλικού συλλόγου. Βρήκε, όμως, τραγικό θάνατο, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα της Μάγχης.

Η οικογένεια του λίγες εβδομάδες αργότερα αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με τις εικόνες φρίκης που κάποιοι δεν δίστασαν να δημοσιεύσουν επιτήδειοι στον βωμό των 'κλικ'. Τώρα, θα πρέπει να συγκρατήσει την οργή της, για την αρρωστημένη φαντασία εκείνων που πίστεψαν πως θα αντλήσουν δημοσιότητα τυπώνοντας αεροπορικά εισιτήρια με το όνομα του Σάλα, τα οποία και πόσταραν στα social media.

Η καταδίκη της ενέργειας αυτή από τη διοίκηση της Σουόνσι ήταν άμεση, όσο κι η συνεργασία της με τις τοπικές αρχές για να βρεθούν οι ένοχοι. Η σχετική ανακοίνωση μάλιστα προειδοποιούσε για ποινικές διώξεις εγκληματικής φύσεως για όσους τολμούσαν να εμφανίσουν οτιδήποτε στο 'Liberty Stadium' ή ακόμη και να το αναπαραγάγουν στα social media. Η αντίδραση από τους οπαδούς και των δύο ομάδων ήταν επίσης άμεση, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους γι' αυτό το τερατούργημα.

Από τη Μπολόνια ως το Φάληρο, μέχρι την Ουαλία και τη Γλασκώβη, το ποδόσφαιρο έδειξε τα διαφορετικά του πρόσωπα. Όχι ως άθλημα, αλλά ως τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ανά την υφήλιο. Τα εισιτήρια με το όνομα του Σάλα ήρθαν να προσγειώσουν στην πραγματικότητα τα μηνύματα ανθρωπιάς που είχαν προηγηθεί σε 'Celtic Park', 'Renato dall' Ara' και 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'.

Έκρινε τους διεκδικητές του τίτλου το αποτέλεσμα του Ολυμπιακός-ΑΕΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK