Η Αλκμάαρ 'έσπασε τον πάγο' για ΠΑΟΚ και Αμπέλ Φερέιρα

Η ήττα από την Αλκμάαρ στο πρώτο φιλικό της προετοιμασίας, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η στιγμή που 'έσπασε ο πάγος' ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αμπέλ Φερέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε την προτίμηση του στο 4-4-2, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν... σκαλώνει με τα συστήματα.

Η Αλκμάαρ 'έσπασε τον πάγο' για ΠΑΟΚ και Αμπέλ Φερέιρα
O Φερέιρα δίνει οδηγίες στον Λέο Ζαμπά EUROKINISSI

Όπως για κάθε ομάδα, έτσι και για τον ΠΑΟΚ, μικρή σημασία έχουν τα πρώτα φιλικά της προετοιμασίας. Είτε συνοδεύονται από νίκες και καλές εμφανίσεις, είτε από ήττες με προβληματική εικόνα στον αγωνιστικό χώρο, τα αποτελέσματα αυτά συνήθως δεν έχουν τροχιοδεικτική αξιοπιστία ενόψει των επίσημων αναμετρήσεων. Πολύ περισσότερο όταν σε μια ομάδα, εν προκειμένω στον 'Δικεφάλο', έχει προηγηθεί αλλαγή στην τεχνική ηγεσία λίγο πριν η αποστολή αναχωρήσει για το εξωτερικό και τις πρώτες προπονήσεις της νέας σεζόν... 

Πρόσφατα διαβάσατε στο Contra.gr για τις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Αμπέλ Φερέιρα, από την στιγμή που αποδέχτηκε την πρόταση του πρωταθλητή Ελλάδας, αφήνοντας την Μπράγκα. Ωστόσο πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάτι από αυτά να απαντηθεί με βεβαιότητα, μετά από μόλις ένα φιλικό παιχνίδι και τον Πορτογάλο τεχνικό να μην έχει συμπληρώσει καλά καλά ένα 48ωρο γνωριμίας με τους παίκτες του.

Η ήττα από την Αλκμάαρ επί ολλανδικού εδάφους, στο πρώτο φιλικό της καλοκαιρινής προετοιμασίας, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η στιγμή που 'έσπασε ο πάγος' ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αμπέλ Φερέιρα. Ο 40χρονος προπονητής είχε την πρώτη ουσιαστική επαφή με τους ποδοσφαιριστές που έχει στην διάθεση του, ήταν η παρθενική φορά που επιχείρησε να βάλει τον θεμέλιο λίθο στο χτίσιμο της επικοινωνίας του μαζί τους. 

Ο 'Δικέφαλος' ηττήθηκε με σκορ 0-1, σε μια φάση όπου τα ατομικά λάθη (Καντουρί, Γιαννούλης και Χατζηισαΐας δεν είχαν την απαιτούμενη αντίδραση από την αρχή ως το τέλος της φάσης) πρωταγωνίστησαν μέχρι ο μετέπειτα σκόρερ (43') Στενκς νικήσει τον Μελίσσα για το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Μέχρι εκείνη την στιγμή, ο ΠΑΟΚ δεν είχε απειληθεί ιδιαίτερα, πολύ περισσότερο σε συχνότητα. Χωρίς και αυτός με τη σειρά του να δημιουργεί σοβαρούς μπελάδες στην αντίπαλη άμυνα. Αυτά είναι στοιχεία που θα μπορεί κάποιος να εξετάσει καθώς η προετοιμασία εξελίσσεται, έχοντας και ένα ικανό δείγμα αγώνων στην διάθεση του.

Η Αλκμάαρ 'έσπασε τον πάγο' για ΠΑΟΚ και Αμπέλ Φερέιρα
Στιγμιότυπο από το φιλικό μεταξύ ΠΑΟΚ και Αλκμάαρ την Τετάρτη 3 Ιουλίου EUROKINISSI

Ο Αμπέλ Φερέιρα πάντως φανέρωσε κάποια από τα πράγματα που έχει στο μυαλό του για τον ΠΑΟΚ της νέας σεζόν. Μια πρώτη διαπίστωση είναι η προτίμηση που δείχνει στην διάταξη 4-4-2. Έτσι αγωνίστηκε η αρχική ενδεκάδα του φιλικού με Μελίσσα, Μάτος, Βαρέλα, Χατζηισαΐα, Γιαννούλη, Κάτσε, Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Ζαμπά, Άκπομ και Γαϊτανίδη, έτσι έπαιξε και η ενδεκάδα του δεύτερου μέρους με Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο, Μιχάι, Κρέσπο, Δεληγιαννίδη, Ντόουγκλας, Μίσιτς, Πέδρο Ενρίκε, Λημνιό, Στοχ, Μαρκόβσκι.

Πίεση ψηλά και παγίδες στα άκρα ζητούσε ο Πορτογάλος τεχνικός, με στόχο είτε να χαλάσει την κυκλοφορία του αντιπάλου, είτε -ιδανικά- το κλέψιμο που θα έφερνε μια εκδήλωση επίθεσης που θα έβρισκε σε ανισορροπία την άμυνα της Αλκμάαρ. Τα προβλήματα του ΠΑΟΚ στον άξονα της μεσαίας γραμμής κρύβουν παγίδες, αλλά και ευκαιρία για παίκτες όπως οι Καντουρί και Κάτσε, που έπαιξαν ως δίδυμο κεντρικών χαφ στο πρώτο 45λεπτο. Ειδικά για τον δεύτερο είναι μια καλή συγκυρία για να πείσει τον Φερέιρα να του εμπιστευτεί μια θέση στο ρόστερ. Ντόουγκλας και Μίσιτς έπαιξαν μαζί σε αυτό τον χώρο στο δεύτερο μέρος, ο Βραζιλιάνος έδειξε καλά στοιχεία, ο Κροάτης πάλι προβλημάτισε. 

Αν ο Αμπέλ Φερέιρα αποφασίσει να πορευθεί με αυτό το 4-4-2, τότε ο ΠΑΟΚ πιθανότατα θα χρειαστεί έναν ακόμη κεντρικό μέσο (ο Μαουρίσιο ακόμη αργεί και η κατάσταση του Βέρνμπλουμ θα αξιολογηθεί σταδιακά, μετά το δεύτερο κομμάτι της προετοιμασίας - αν και ο Σουηδός χαφ μοιάζει ούτως ή άλλως βαρύς γι' αυτό που ζητάει ο Πορτογάλος τεχνικός) και σίγουρα ακόμη έναν επιθετικό. Οι νεαροί Γαϊτανίδης και Μαρκόβσκι έχουν προοπτική αλλά θέλουν ακόμη δουλειά, ενώ Άκπομ και Σβιντέρσκι δεν γίνεται να βγάλουν όλη τη σεζόν οι δυο τους. Από την άλλη, ο Στοχ που δοκιμάστηκε ως επιθετικός με την Αλκμάαρ δείχνει να μην βολεύεται και το ένστικτο του τον οδηγούσε στο πλάι του γηπέδου. Ενδιαφέρον έχει και σε τι ρόλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Πέλκας σε ένα τέτοιο σχηματισμό.

Γενικά, τα ερωτήματα για τον ΠΑΟΚ και τις σκέψεις του Αμπέλ Φερέιρα είναι ακόμη πολλά και σε πρώιμο στάδιο, όπως άλλωστε η συνεργασία των δύο πλευρών. Ο ίδιος μετά το πρώτο φιλικό τόνισε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά πως εν είμαι προπονητής που είναι κολλημένος με ένα σύστημα. Θα προσπαθήσω να βγάλω τον καλύτερο εαυτό των παικτών μου στην καλύτερη θέση. Το σύστημα δεν λέει κάτι συγκεκριμένο. Μιλάμε για 3 προπονήσεις και έναν αγώνα. Αυτή τη στιγμή περισσότερο αξιολογώ τους παίκτες", δίνοντας έτσι μια ρεαλιστική πτυχή της κατάστασης αυτή τη στιγμή.

Σύντομα και σίγουρα μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες, οπότε φτάνουν στο κατώφλι του 'Δικεφάλου' τα ματς του τρίτου προκριματικού γύρου για το Champions League, η εικόνα θα είναι πολύ πιο σχηματισμένη και τα πρώτα συμπεράσματα θα μπορούν να βγουν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ως τότε, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα κυλήσουν οι μέρες στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ στο μεσοδιάστημα και με ποιον τρόπο θα φτάσει στις τελικές του αποφάσεις ο Αμπέλ Φερέιρα. Τόσο για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του, όσο και για τα πρόσωπα που θα πάρουν το χρίσμα της ενδεκάδας στα πρώτα επίσημα ματς της σεζόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK