Η απειλή που δεν αφήνει περιθώρια στις ομάδες της Premier League

Με τον έναν (αγώνες κεκλεισμένων) ή με τον άλλον τρόπο (υπολογισμός βαθμών), το τρέχον πρωτάθλημα της Premier League θα ολοκληρωθεί κανονικά. Πρωταθλητής θ' αναδειχθεί και υποβιβασμοί θα ισχύσουν.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ AP

Ο Μπόρις Τζόνσον ήξερε, μα δεν μερίμνησε. Παρασύρθηκε, χλεύασε την ισχύ του κορονοϊού και καθυστέρησε να δράσει, με συνέπεια τα 32.000 θύματα σε περισσότερα από 223.000 κρούσματα ως τη Δευτέρα (και όσα ακολουθήσουν), να κηλιδώνουν εσαεί τη θητεία του στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η νέα πραγματικότητα θα βρει τη χώρα του λεηλατημένη από την πανδημία και τον ίδιο καταματωμένο πολιτικά. Αναγκαστικά τώρα παίζει το στοίχημα της επανεκκίνησης για να ισορροπήσει τις αντιδράσεις.

Το 'conditional plan', ένα σχέδιο υπό όρους δηλαδή όπως ονοματίστηκε από τον 55χρονο πρωθυπουργό, τίθεται από την Τετάρτη 13/5 σε εφαρμογή προκειμένου η Μεγάλη Βρετανία να επανέλθει σταδιακά και σε βάθος δύο μηνών στη νέα, διαφορετική, κανονικότητα. Η αναγκαία επαναλειτουργία της κοινωνίας και κατ' επέκταση της πληττόμενης οικονομίας περιλαμβάνει, φυσικά, το ποδόσφαιρο, το οποίο εντάσσεται "στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα" που υπό το νέο καθεστώς επιτρέπεται "να λαμβάνουν χώρα κεκλεισμένων των θυρών για μετάδοση", όχι όμως νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, ενόσω θ' αποφεύγεται ρητά "το ρίσκο της μεγάλης ευρείας κλίμακας κοινωνικής επαφής".

Αν και η οδηγία οριοθετεί, άνευ παρεκκλίσεων, την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού ως τη λήξη της αθλητικής 'καραντίνας', 20 ημέρες αργότερα δηλαδή από την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι δεδομένο πως η αντίστροφη μέτρηση για την επανέναρξη της Premier League και των λοιπών πρωταθλημάτων της σε αγγλικό, ουαλικό και σκωτσέζικο έδαφος έχει αρχίσει να μετρά ήδη. Ακόμη κι αν τα γήπεδα γεμίζουν με χάρτινες φιγούρες ή φωνές από app για τους οπαδούς του καναπέ στο smartphone ή στο tablet.

Ο Τζόνσον δεν εξαίρεσε τις αθλητικές διοργανώσεις από το 'Our Plan to Rebuild' των 50 σελίδων που εξέδωσε ως manual σωστής συμπεριφοράς, τα do's and don'ts που απευθύνονται στον καθέναν (εργασία, μετακινήσεις, ψώνια, άσκηση, αναψυχή, κλπ). Το infographic του BBC δίνει ένα στίγμα του τι ισχύει.

Η απειλή που δεν αφήνει περιθώρια στις ομάδες της Premier League

Εφεξής επαφίεται στις λίγκες η φόρμουλα με την οποία θα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες στο καλεντάρι που διακόπηκε βιαίως στις 13 Μαρτίου: πότε θα οριστεί η σέντρα, πόσες ημέρες θα μεσολαβούν από τον έναν αγώνα στον άλλον, πού ενδεχομένως θα διεξαχθούν τα παιχνίδια και ποια θα είναι η καταληκτική ημερομηνία της χρονιάς.

Εκ των πραγμάτων η στάση των κλαμπ-μελών της κορυφαίας κατηγορίας και ο τρόπος κατάληξης της σεζόν θα συμπαρασύρει καθεμιά από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Μέχρι τη Κυριακή οι παράγοντες των ομάδων δούλευαν αποκλειστικά πάνω σε θεωρίες, εκτιμήσεις και εικασίες. Αν συμβεί αυτό, τότε προχωράμε έτσι. Ειδάλλως ενεργοποιούμε το plan b που δεν θα είναι εφαρμόσιμο σε περίπτωση που συμβεί το δείνα. Ύστερα από τις κυβερνητικές οδηγίες, κουβαλούν κάτι χειροπιαστό: από την 1η Ιουνίου παρέχεται η δυνατότητα επανέναρξης του πρωταθλήματος, υπό αυστηρές προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρηθούν στο έπακρο. Καυτή πατάτα μεν, μια αφετηρία δε.

Τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των ομάδων μαζεύτηκαν εκ νέου μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών τους για να μελετήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης το 'Project Restart' σε νέα βάση πια και να συμφωνήσουν, αν καταφέρουν, σ' ένα σύστημα διεξαγωγής που θα εξασφαλίζει ισότητα και δικαιοσύνη. Η επιλογή ουδέτερων γηπέδων φάνταζε ένα εφικτό σενάριο, αλλά δεν βρήκε πολλούς συμμάχους λόγω των εμπορικών συμφωνιών που θα ματαιωθούν και των χορηγών που θ' απαιτούν εκπλήρωση των δεσμεύσεων.

Οι ομάδες της 'ουράς' ούτε που το συζητούσαν ως πιθανότητα, μια και θα έχαναν μέρος της δυναμικής τους. Αν μπορούσε ν' ακυρωθεί η σεζόν και να μην υποβιβαστεί κάποια από τις τουλάχιστον 6 που μάχονται για την παραμονή, θα ήταν ευχής έργον γι' αυτές. Οι τρεις νέες θετικές περιπτώσεις στην Μπράιτον, κατά την επιστροφή στις προπονήσεις, και η απομόνωση των 14ων ημερών χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο πίεσης για την πρόωρη λήξη της σεζόν και την ακύρωση του βαθμολογικού πίνακα.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας Γκρεγκ Κλαρκ ήταν κάθετος. Από τη στιγμή που δόθηκε η έγκριση της Κυβέρνησης και το Υπουργείο Υγείας θα παράσχει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές, η χρονιά θα ολοκληρωθεί με 'αθλητικά κριτήρια'. Είτε αυτά αφορούν διεξαγωγή αγώνων είτε -ακόμη χειρότερα- με υπολογισμό βαθμών, με γνώμονα τις εντός-εκτός επιδόσεις στις 29 αγωνιστικές, ο οποίος και θα ορίσει την τελική κατάταξη. Επί της ουσίας τούς απείλησε πως οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα λειτουργήσει εις βάρος τους και όχι εις βάρος των ομάδων των χαμηλότερων κατηγοριών. Ουδείς γλιτώνει, 'παίξτε ή πέστε'.

Η οριστική απόφαση για τη μορφή θα παρθεί την επόμενη Δευτέρα και προτού θεωρηθεί έγκυρη απαιτείται να έχει λάβει το 70% των ψήφων (14/20). Επειδή θα συμβεί, ως πιθανότερη ημερομηνία επανέναρξης έχει οριστεί η 12η Ιουνίου. Μέχρι άλλωστε τις 25/5 θα πρέπει να ενημερωθεί η UEFA για τον τρόπο ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων.


News 24/7

24MEDIA NETWORK