Η ευρωπαϊκή μάχη των 5 για την δόξα αλλά και το χρήμα

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Άρης και Ατρόμητος δίνουν τις μάχες τους σε Champions και Europa League, με διπλό στόχο: την δόξα αλλά και το χρήμα. Πόσα λεφτά κυνηγούν οι ελληνικές ομάδες μέχρι την είσοδο τους στους ομίλους;

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Μπίσεσβαρ και Ποντένσε διεκδικούν τη μπάλα στο ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (3-1) στην Τούμπα, στις 10 Φεβρουαρίου του 2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πέντε ελληνικές ομάδες δίνουν την μάχη της Ευρώπης μέσω των προκριματικών. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός στο Champions League, AEK, Άρης και Ατρόμητος στο Europa League. Την εβδομάδα που έρχεται όλοι βρίσκονται στον 3ο προκριματικό γύρο των διοργανώσεων, με τους Ολυμπιακό, Άρη και Ατρόμητο να μετρούν ήδη μια πρόκριση από τον 2ο προκριματικό. Για την συνολική βαθμολογία των χωρών είναι πολύ κρίσιμη η συνολική παρουσία των ομάδων φέτος στην Ευρώπη, καθώς η 15η θέση κρίνεται ως μίνιμουμ στόχος. Από εκεί και πέρα, η πρόκριση των πέντε ομάδων στους ομίλους των διοργανώσεων που συμμετέχουν μπορεί να αποφέρει πολύ σημαντικά κέρδη στα ταμεία τους. Πόσα είναι αυτά; Ας τα δούμε με τη σειρά.

'Χρυσάφι' στους ομίλους του Champions League

Η UEFA δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με τη διανομή των εσόδων στους συλλόγους από το Champions League της περιόδου 2019/20 καθώς και τα μπόνους που αφορούν την προκριματική φάση. Τα ακαθάριστα εμπορικά έσοδα από το Champions League 2019/20, το UEFA Europa League 2019/20 και το Super Cup 2019 υπολογίζονται σε περίπου 3,25 δισ. ευρώ. Από το εκτιμώμενο ακαθάριστο ποσό θα αφαιρεθούν 295 εκ. ευρώ για να καλύψουν τις εκτιμώμενες οργανωτικές / διοικητικές δαπάνες σχετικά με τις διοργανώσεις και το 7% (€ 227,5 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για τις 'πληρωμές αλληλεγγύης' (solidarity payments).

Από τα καθαρά έσοδα που προκύπτουν ύψους 2,73 δισ. ευρώ, το 6,5% θα διατεθεί για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και θα παραμείνει στην UEFA, ενώ το άλλο 93,5% θα διανεμηθεί στις συμμετέχουσες ομάδες. Βάσει των παραπάνω εσόδων και καθορισμένων κονδυλίων, το συνολικό ποσό που διατίθεται για τη διανομή στους συμμετέχοντες συλλόγους το 2019/20 είναι 2,55 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,04 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν σε ομάδες που λαμβάνουν μέρος στο UEFA Champions League και το UEFA Super Cup και 510 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στις ομάδες που συμμετέχουν στο UEFA Europa League.

Συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν στους συλλόγους που συμμετέχουν στα playoffs του Champions League: όσες ομάδες αποκλειστούν θα λάβουν από 5 εκατ. ευρώ. Για τους νικητές των playoffs δεν προβλέπεται μπόνους γι' αυτόν τον γύρο, καθώς θα λάβουν τα χρήματα της συμμετοχής στην φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης .

Κάθε μία από τις 32 ομάδες θα λάβει 15,25 εκατ. ευρώ για την παρουσία της στους ομίλους του Champions League. Εκεί η νίκη πριμοδοτείται με 2,7 εκατ. ευρώ και η ισοπαλία με 900 χιλιάδες ευρώ. Οι ομάδες που θα βρεθούν στους ομίλους θα μοιραστούν συνολικά 585 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό που θα μείνει αδιάθετο, θα ανακατεμηθεί στους συλλόγους με βάση τον αριθμό νικών τους σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης.

Φτάνοντας στα νοκ - άουτ, τα χρηματικά μπόνους έχουν ως εξής:

  • Πρόκριση στον γύρο των 16: 9,5 εκατ. ευρώ
  • Πρόκριση στα προημιτελικά: 10,5 εκατ. ευρώ
  • Πρόκριση στα ημιτελικά: 12 εκατ. ευρώ
  • Πρόκριση στον τελικό: 15 εκατ. ευρώ
  • Ο νικητής της διοργάνωσης θα λάβει επιπλέον 4 εκατ. ευρώ.

Κατάταξη συντελεστών

Μια νέα κατάταξη εισήχθη την περασμένη σεζόν στην UEFA, με βάση τις επιδόσεις μιας ομάδας σε μια περίοδο δέκα ετών. Εκτός από τους βαθμούς που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κατάταξη αυτή περιλαμβάνει πόντους - μπόνους για την κατάκτηση του UEFA Champions League και του UEFA Europa League. Με βάση αυτές τις παραμέτρους έχει καθοριστεί κατάταξη και το συνολικό ποσό των 585,05 εκατ. ευρώ διαιρείται σε "μετοχές συντελεστή", με κάθε μετοχή να ανέρχεται σε 1.108 εκατ. ευρώ. Η ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία θα λάβει μία μετοχή (1.108 εκατ. ευρώ). Μια μετοχή θα προστεθεί σε κάθε θέση και έτσι η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία θα λάβει 32 μετοχές (35,46 εκατ. ευρώ). Η κατάταξη αυτή είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA.

Προκριματική φάση

Κάθε πρωταθλήτρια ομάδα που δεν θα καταφέρει να εισέλθει στους ομίλους του Champions League θα λάβει 260.000 ευρώ επιπλέον για την συμμετοχή σε της κάθε γύρο των προκριματικών.

Κάθε ομάδα που συμμετέχει στην προκριματική φάση και δεν θα φτάσει ως τα playoffs, θα λάβει τα ακόλουθα χρήματα ανάλογα με τον γύρο που έχει λάβει μέρος:

  • Προκαταρκτικός γύρος - 230.000 ευρώ
  • Πρώτος προκριματικός γύρος - € 280.000
  • Δεύτερος προκριματικός γύρος - € 380.000
  • Τρίτος προκριματικός γύρος - € 480.000 (μόνο για συλλόγους που έχουν αποκλειστεί από το μονοπάτι των πρωταθλητών, καθώς οι ομάδες που αποκλείστηκαν από το league path προκρίνονται αυτομάτως στους ομίλους του UEFA Europa League και συνεπώς επωφελούνται από το σύστημα διανομής αυτής της διοργάνωσης)

Πόσα χρήματα κυνηγούν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός;

Για την Ελλάδα, ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός είναι οι δύο ομάδες που συμμετέχουν στην προκριματική φάση του Champions League. O ΠΑΟΚ μπαίνει στην διοργάνωση από τον 3ο προκριματικό γύρο (αντιμετωπίζει τον Άγιαξ), επομένως τα χρήματα που μπορεί να καρπωθεί άμεσα είναι 480.000 ευρώ για τη συμμετοχή του και μόνο στη συγκεκριμένη φάση του Champions League. Εφόσον φτάσει στα playoffs και προκριθεί στους ομίλους, τότε θα βάλει στα ταμεία του ακόμη 15,25 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα θα μετρήσουν οι επιδόσεις του (νίκες, ισοπαλίες) και η εν γένει πορεία του στην διοργάνωση.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε από τον 2ο προκριματικό, απέκλεισε την Βικτόρια Πλζεν και στον 3ο προκριματικό αντιμετωπίζει την Μπασάκσεχιρ. Οι 'ερυθρόλευκοι' επί της ουσίας θα καρπωθούν τις 380.000 ευρώ της συμμετοχής τους στον 2ο προκριματικό αλλά όχι σίγουρα και τις 480.000 ευρώ της συμμετοχής στον 3ο προκριματικό, αφού αν αποκλειστεί από την τουρκική ομάδα θα αγωνιστεί στους ομίλους του Europa League. Όπως για τον ΠΑΟΚ, έτσι και για τον Ολυμπιακό, ενδεχόμενη πρόκριση στα playoffs και μέσω αυτών στους ομίλους του Champions League, θα φέρει στα ταμεία της πειραϊκής ομάδας 15,25 εκατ. ευρώ.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα λάβουν επίσης το μερίδιο τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (για την φάση των ομίλων και μετέπειτα), ωστόσο αυτό δεν είναι προκαθορισμένο και προκύπτει μέσα από μια σειρά συντελεστών και αφού πρώτα 'κλειδώσει' το τελικό ποσό του market pool των τηλεοπτικών.

Η μοιρασιά στο Europa League

Κάθε ομάδα που θα φτάσει στην φάση των ομίλων του UEFA Europa League, θα βάλει αυτομάτως στο ταμείο της 2,92 εκατ. ευρώ. Εδώ η νίκη πληρώνει 570.000 ευρώ και η ισοπαλία 190.00 ευρώ. Συνολικά 168 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν για τις επιδόσεις των ομάδων στην φάση των ομίλων και το ποσό που θα μείνει αδιάθετο θα χαρακτηριστεί ως 'pool' και θα ανακατανεμηθεί στις ομάδες ανάλογα με τον αριθμό νικών τους. Οι νικητές των ομίλων θα λάβουν επιπλέον 1 εκατ. ευρώ και οι δεύτεροι των ομίλων 500,000 ευρώ, με τη μορφή μπόνους πρόκρισης.

Στην φάση των νοκ-άουτ της διοργάνωσης, τα χρηματικά μπόνους έχουν ως εξής:

  • Για την πρόκριση στους 32: 500,000 ευρώ
  • Για την πρόκριση στους 16: 1,1 εκατ. ευρώ
  • Για την πρόκριση στα προημιτελικά: 1,5 εκατ. ευρώ
  • Για την πρόκριση στα ημιτελικά: 2,4 εκατ. ευρώ
  • Για την πρόκριση στον τελικό: 4,5 εκατ. ευρώ
  • Ο νικητής του Europa League θα λάβει επιπλέον 4 εκατ. ευρώ.

Όπως στο Champions League, έτσι και στο Europa League υπάρχει η νέα κατάταξη συντελεστών. Οι παράμετροι αξιολόγησης είναι ίδιοι, ωστόσο στο Europa League η 'μετοχή' αποτιμάται στις 71,430 ευρώ. Η ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία θα λάβει μία μετοχή (71,430 ευρώ). Μια μετοχή θα προστεθεί σε κάθε θέση και έτσι η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία θα λάβει 48 μετοχές (3,42 εκατ. ευρώ).

Για την προκριματική φάση της διοργάνωσης, κάθε ομάδα θα λάβει τα ακόλουθα χρήματα ανάλογα με τον γύρο που έχει λάβει μέρος:

  • Προκαταρκτικός γύρος: 220,000 ευρώ
  • Πρώτος προκριματικός γύρος: 240,000 ευρώ
  • Δεύτερος προκριματικός γύρος: 260,000 ευρώ
  • Τρίτος προκριματικός γύρος: 280,000 ευρώ
  • Playoffs: 300,000 ευρώ (μόνο για τις ομάδες που θα αποκλειστούν)

Πόσα χρήματα κυνηγούν Άρης, Ατρόμητος και ΑΕΚ;

Άρης και Ατρόμητος μπήκαν στην διοργάνωση από τον 2ο προκριματικό γύρο, αποκλείοντας της ΑΕ Λεμεσού και Ντουνάισκα Στρέντα αντίστοιχα. Έτσι, έχουν ουσιαστικά εξασφαλίσει τις 260.000 ευρώ του 2ου προκριματικού αλλά και τις 280,000 ευρώ της συμμετοχής στον 3ο προκριματικό. Αν φτάσουν στα playoffs και αποκλειστούν, θα λάβουν ακόμη 300,000 ευρώ. Αν καταφέρουν να προκριθούν στην φάση των ομίλων, τότε θα καρπωθούν τα χρήματα από τον 2ο και 3ο προκριματικό μαζί με τα 2,92 εκατ. ευρώ της συμμετοχής στους ομίλους.

Η ΑΕΚ μπαίνει στη μάχη του Europa League από τον 3ο προκριματικό, έτσι εξασφαλίζει τις 280.000 ευρώ που δίνει η συμμετοχή σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης. Από εκεί και πέρα, για τον 'Δικέφαλο' ισχύει το σενάριο που αναλύσαμε για Άρη και Ατρόμητο. Οι τρεις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Europa League θα λάβουν επίσης το μερίδιο τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (για την φάση των ομίλων και μετέπειτα), ωστόσο αυτό δεν είναι προκαθορισμένο και προκύπτει μέσα από μια σειρά συντελεστών και αφού πρώτα 'κλειδώσει' το τελικό ποσό του market pool των τηλεοπτικών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK