Η κανονικότητα που λείπει από τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα καταπληκτικό 1ο ημίχρονο στο Λονδίνο, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν τον αφήνει να κρατήσει τα θετικά και να 'χτίσει' πάνω σε αυτά για τη συνέχεια.

Ο Γιώργος Μασούρας του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση με την Τότεναμ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Τότεναμ Στέιντιουμ', Λονδίνο, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019
Ο Γιώργος Μασούρας του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση με την Τότεναμ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Τότεναμ Στέιντιουμ', Λονδίνο, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ / EUROKINISSI SPORTS

Δευτερόλεπτα μετά το τέλος του αγώνα στο Λονδίνο, η κάμερα και το μικρόφωνο της συνδρομητικής τηλεόρασης πέφτουν πάνω στον Κώστα Τσιμίκα. Ο νεαρός ακραίος μπακ καλείται να δώσει το πρώτο σχόλιο για τον αγώνα με την Τότεναμ και το 0-2 που έγινε 4-2. Ο ιδρώτας ακόμα κυλά στο πρόσωπο, οι παλμοί χτυπούν σαν τρελοί, η αδρεναλίνη είναι στα ύψη. Αλλά η σκέψη είναι στο ματς της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ: "Έχουμε μπροστά μας τον τελικό της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ και πάμε να κερδίσουμε". Τα λόγια του Τσιμίκα, όλος ο εφετινός Ολυμπιακός. Η ψύχωση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τα δύο χρόνια μακριά από αυτό που έχουν δημιουργήσει άγχος, σε σημείο... πανικού. Ακόμα και στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το γκολ της Τότεναμ που προηγήθηκε φάουλ στον ίδιο, η απάντηση λιτή. Ποιο φάουλ; Προέχει ο ΠΑΟΚ.

Η ψύχωση για το πρωτάθλημα

Αυτός ο Ολυμπιακός, λοιπόν, που για ένα ημίχρονο έκανε τον Ζοζέ Μούρινιο να καρδιοχτυπά και αν δεν ήταν το λάθος του Γιασίν Μεριά, ίσως να συζητούσαμε για διαφορετικές συνθήκες αγώνα στο 2ο μέρος και ίσως για διαφορετικό αποτέλεσμα, δεν θέλει να 'χτίσει' πάνω στη συγκεκριμένη εμφάνιση, αλλά μοιάζει το μυαλό να είναι ακόμα στη Νέα Σμύρνη. Εκεί, όπου ο Πανιώνιος του έκανε τη ζημιά και τον αναγκάζει να ξεκινήσει από την ίδια βαθμολογική αφετηρία με τον Δικέφαλο του Βορρά, στο προσεχές παιχνίδι του Φαλήρου.

Ο Ολυμπιακός θέλει το πρωτάθλημα. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο πάνω από αυτό. Ακόμα κι αν έφευγε με το διπλό από την έδρα της Τότεναμ, πάλι ο ΠΑΟΚ θα ήταν στο μυαλό. Για τον Ολυμπιακό, η εφετινή παρουσία του στην Ευρώπη ήταν εξ αρχής ένα κλικ πιο κάτω. Η εμφάνισή του στο πρώτο ματς με την Τότεναμ σχολιάστηκε για λίγες ημέρες. Αυτές που ακολούθησαν και δεν έθελξαν, επίσης. Σχεδόν αδιάφορο κάθε παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Champions League, σαν ένα τεστ αντοχών για το πρωτάθλημα. Κάτι σαν απόδειξη ότι "να, είμαστε ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη, γιατί να μην πάρουμε το πρωτάθλημα;"

Διεκδικεί τον τίτλο, δημιουργώντας εχθρούς

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν σε αυτό. Η ανάγκη σε σημείο ψύχωσης για την επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Σρέτσκο Κάτανετς το είχε πει κάποτε και έφυγε κακήν κακώς. Ναι, ο Ολυμπιακός θέλει το πρωτάθλημα όπως κάθε ομάδα του μεγέθους του, αλλά πώς θα φτάσεις σε αυτό, όταν ξεκινάς αγχωμένος και με το φόβο της... καταδίωξης; Πώς θα φτάσεις στον τίτλο, αν θεωρείς ότι υπάρχουν παντού εχθροί;

Ό,τι έκανε η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς στο 1ο μέρος του αγώνα με την Τότεναμ θα μείνει στο Λονδίνο. Θα καταγραφεί ως μία εικόνα αντάξια των δυνατοτήτων του, αλλά αν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα με τον ΠΑΟΚ, τότε δεν αποκλείεται να 'γκρεμιστεί' ό,τι έχει χτιστεί έως τώρα.

Ο Ολυμπιακός έχει έναν κανονικό προπονητή και μία κανονική ομάδα. Τι του λείπει; Η... κανονικότητα. Σημασία δεν έχει μόνο η εγχώρια καταξίωση, αλλά και η δημιουργία ενός συνόλου που θα έχει διάρκεια στον χρόνο. Τι έχει κάνει εφέτος ο Ολυμπιακός στη Super League 1; Είναι πρώτος και αήττητος με 3 ισοπαλίες σε 3 παιχνίδια, εκ των οποίων το ένα με τον Παναθηναϊκό. Έχει βγάλει ΑΕΚ, Άρη και αν εξαιρέσουμε τη γκέλα (με την ουσιαστική σημασία της λέξης) με τον Πανιώνιο, δεν υπάρχει κάτι άλλο να καταλογίσει κανείς σε παίκτες και Μαρτίνς. Ο πήχης, όμως, έχει ανέβει σε βαθμό... ψύχωσης. Δεν φτάνει η κατάκτηση του τίτλου, αλλά αυτή να έρθει με εμφατικό τρόπο. Και στην πρώτη απώλεια βαθμών έρχεται η 'καταστροφή'.

Η κανονικότητα είναι ο Ερυθρός Αστέρας

Όταν βάζεις δύο γκολ στο Λονδίνο και κάνεις την Τότεναμ να τρέχει, όταν κάνεις τον Μουρίνιο να... χλωμιάζει και όταν έχεις μπροστά σου μία ιστορική ευκαιρία για ένα μεγάλο διπλό, τότε δεν υπάρχει ΠΑΟΚ. Υπάρχει το τώρα. Και το τώρα θέλει τον Ολυμπιακό να έχει μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα.

Τελικός δεν είναι μόνο το ματς της Κυριακής. Τελικός είναι και αυτός με τον Ερυθρό Αστέρα. Η συνέχεια στην Ευρώπη, η επιβεβαίωση της ανωτερότητας, η διαφορά με τους αντιπάλους. Κανονικά, ο Τσιμίκας θα έπρεπε να πει ακριβώς αυτό: "Τώρα σκεφτόμαστε τον Ερυθρό Αστέρα". Η κανονικότητα που λέγαμε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK