Η Serie A πάει για 'τράβηγμα' της πρίζας

Η Ιταλία φέρεται να τείνει προς το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην ολοκληρώνει τη SerieA. Ο Πρωθυπουργός θέλει να συνεχιστεί η χρονιά, ο Υπουργός των Σπορ αντιτίθεται και την Παρασκευή 1/5 θα πάρουν τις αποφάσεις τους οι καθ' ύλην αρμόδιοι, στην τηλεδιάσκεψη που 'χουν προγραμματίσει.

H Γιουβέντους ήταν στο Νο1 της κατάταξης στη SerieA, τη μέρα που διεκόπη η λίγκα -με τη Λάτσιο να ακολουθεί από απόσταση ενός πόντου. Προφανώς και οι υπεύθυνοι πρέπει να καταλήξουν σε έναν τρόπο ολοκλήρωσης που δεν επιτρέπει τις μηνύσεις.
H Γιουβέντους ήταν στο Νο1 της κατάταξης στη SerieA, τη μέρα που διεκόπη η λίγκα -με τη Λάτσιο να ακολουθεί από απόσταση ενός πόντου. Προφανώς και οι υπεύθυνοι πρέπει να καταλήξουν σε έναν τρόπο ολοκλήρωσης που δεν επιτρέπει τις μηνύσεις. FABRIZIO CORRADETTI/LAPRESSE VIA AP

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, η Ιταλία είναι ο λόγος που στην Ελλάδα δεν θρηνήσαμε ατελείωτο αριθμό θυμάτων από τον κορονοϊό. Πριν προχωρήσω, είναι χρήσιμο να διαβάσεις τι έγινε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των 14 ομάδων της Super League 1.

Πίσω στο θέμα μας, που είναι η γείτονα, μολονότι ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες με τα καλύτερα συστήματα υγείας, το απροετοίμαστο της αντιμετώπισης (όταν δεν φαίνονταν να πιστεύουν πως ο Covid-19 σκοτώνει) είχε ως συνέπεια τα 204.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους 27.682 θανάτους και τις 71.252 αναρρώσεις, ενώ περί τους 2000 ανθρώπους είναι στην εντατική -μέχρι αυτήν την στιγμή που μιλάμε. Οι ωμές, τρομακτικές και ανατριχιαστικές ιστορίες αδυναμίας ανθρώπων να εντοπίσουν τους συγγενείς τους που πέθαιναν μόνοι στα νοσοκομεία -πολλώ δε να τους αποχαιρετίσουν- προκαλούν σοκ μέχρι σήμερα και ενδεχομένως να συνεχίσουν να σοκάρουν, μέχρι το τέλος του κόσμου.

Στη Ιταλία λοιπόν, εξελίσσεται αυτές τις ημέρες μια ατελείωτη μάχη μεταξύ του Υπουργού των Σπορ, Βιτσέντσο Σπανταφόρα, της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (Federazione Italiana Giuoco Calcio) και των 18 εκ των 20 clubs της Serie A, για το αν πρέπει ή όχι να ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος 2019-20. Ο πρόεδρος της FIGC, Γκαμπριέλ Γραβίνα ξεκαθάρισε τη θέση του, την Τετάρτη 29/4, λέγοντας στην Κυβέρνηση πως θα ήταν χρήσιμο να πάρει την απόφαση που φαίνεται πως θέλει (να λήξει εδώ τις διοργανώσεις) και μαζί και την ευθύνη, από το να δημιουργεί διαρκώς εμπόδια.

Οι πληροφορίες θέλουν την Μπρέσια και την Τορίνο να 'χουν τις μεγαλύτερες ενστάσεις, ως προς το να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος. Ο Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης, ενώ ο Υπουργός των Σπορ αντιτίθεται.

Η πανδημία φαίνεται να 'χει τεθεί υπό έλεγχο και ως εκ τούτου, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως έχει έλθει η ώρα να περάσουν στη Δεύτερη Φάση, από τις 4/5, όταν θα ελαφρυνθούν τα μέτρα του lockdown. Ο Υπουργός των Σπορ φαίνεται να 'χει άλλη άποψη και ως εκ τούτου, επέτρεψε την άθληση των ατομικών σπορ (βλ. τένις) σε προπονητικά κέντρα και φυσικά, των πολιτών στα πάρκα. Πριν πάρεις προσωπικά το θέμα, κράτα πως στην Ιταλία οι κάτοικοι δεν είχαν κωδικούς εξόδου -όποτε γούσταραν- και πως ακόμα και οι βόλτες με τα κατοικίδια, δεν ξεπερνούσαν τα 200 μέτρα. Δηλαδή, εκεί είχαν κανονική καραντίνα, όλοι.

Για τα ομαδικά σπορ το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε οι παίκτες δεν θα μπορούν να βρεθούν στον ίδιο χώρο, έως τις 18/4. Όπως γράφει το Football Italia το επιχείρημα είναι πως θα είναι πολύ πιο ασφαλές και εύκολο να τιμηθούν οι κανόνες του social distancing, μέσα σε ανοιχτούς αθλητικούς χώρους με πολλά γήπεδα. Και επειδή η παρθενογένεση δεν υπάρχει ούτε σε αυτόν τον τομέα, οι Ιταλοί ομολόγησαν πως θέλουν να αντιγράψουν το ισπανικό μοντέλο επιστροφής από το lockdown.

Το 'δεν θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα' των Γάλλων ήταν ό,τι απευχόταν η UEFA, με τις ενδείξεις να οδηγούν στο ότι και η Ιταλία θα πάει πάσο. Ποιες όμως, είναι οι ενδείξεις. Για να μην πάρουν αέρα οι αθλητικοί οργανισμοί, ο Υπουργός των Σπορ επαναλαμβάνει ανά τακτά χρονιά διαστήματα πως 'η επιστροφή στις προπονήσεις δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ολοκληρωθούν οι λίγκες', όπως και ότι “η διαδρομή για την ολοκλήρωση είναι εξόχως 'στενή' και θα ήταν χρήσιμο η SerieA να ετοιμάσει ένα plan b”.

Προφανώς και δεν έχει βοηθήσει το γεγονός ότι ο Πάουλο Ντιμπαλά βρέθηκε θετικός και στο τελευταίο τεστ που έκανε για κορονοϊό, κάτι που του συμβαίνει από τα μέσα του Μαρτίου.

Την Παρασκευή 1/5 θα έχουν νέα τηλεδιάσκεψη όλοι οι καθ' ύλην αρμόδιοι, για να συζητήσουν τι θα γίνει. Αυτήν την φορά έχει κληθεί και η Ένωση Παικτών, που έχει επισημάνει πως άπαξ και συνεχιστεί η χρονιά θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές να 'χουν περισσότερο χρόνο -από αυτόν που έχει προβλεφτεί τώρα- για να προετοιμαστούν -ώστε να μην τραυματιστούν. Ο Σπανταφόρα ζήτησε πρωτόκολλο επιστροφής που θα 'χει το ΟΚ όλων (η Ισπανία είναι και εδώ ο οδηγός), αλλιώς δεν θα συνεχιστεί η χρονιά. Στις τελευταίες του δηλώσεις, είπε ότι 'έχω την αίσθηση πως στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής θα 'χουμε έκπληξη: οι περισσότερες ομάδες θα ζητήσουν να μη συνεχιστεί η λίγκα'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK