Το σχέδιο της Super League για άρση μέτρων και επανεκκίνηση

Η τηλεδιάσκεψη των 14 συλλόγων της Super League 1 δεν έβγαλε κάτι τελεσίδικο, αλλά κάποιες κατευθύνσεις. Τι ζητούν οι ομάδες, ποια είναι τα 3 στάδια επανέναρξης και ποιο το εναλλακτικό πλάνο.

Ο Αντρέ Σιμόες της ΑΕΚ σε μονομαχία με τον Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020
Ο Αντρέ Σιμόες της ΑΕΚ σε μονομαχία με τον Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η τηλεδιάσκεψη της Super League με βασικό αντικείμενο την τύχη της τρέχουσας ποδοσφαιρικής σεζόν περιελάμβανε εντάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, τροχοδρομήσεις για άλλα σημαντικά θέματα όπως η επιστροφή σε κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και μία... μη απόφαση για το πέσιμο της 'αυλαίας'.

Ουσιαστικά, οι ομάδες αποφάσισαν πως θέλουν να συνεχιστεί η σεζόν επί χόρτου, ωστόσο οι (ουχί απαραιτήτως λανθασμένες) προϋποθέσεις που έθεσαν επί τάπητος ίσως καταστήσει αδύνατη την υλοποίηση της επιθυμίας τους. Το βέβαιο είναι, τουλάχιστον όπως ανακοινώθηκε έπειτα από το πέρας της τηλεδιάσκεψης, πως θα ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τις 18 Μαΐου.

Τι ζητούν οι ομάδες

Για ακόμα μια φορά, όπως συνέβη και στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη πριν από το Πάσχα, η πλευρά του Παναθηναϊκού εμφανίστηκε πιο πρόθυμη για διακοπή της σεζόν και μη επανεκκίνηση του πρωταθλήματος. Η τοποθέτηση του μεγαλομετόχου των 'πρασίνων', Γιάννη Αλαφούζου, αφορούσε τον κίνδυνο που θα προκύψει αν εντοπιστεί έστω ένα κρούσμα κορονοϊού στο πρωτάθλημα και τις δυσκολίες που υπάρχουν με την 14ήμερη καραντίνα στην οποία πρέπει να τεθούν οι ξένοι παίκτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Αρκετά κοντά σε αυτήν τη θέση βρέθηκαν ΠΑΟΚ, Παναιτωλικός και Πανιώνιος, ενώ και ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ, Στέργιος Αντωνίου, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν "προϋποθέσεις υγιεινής" για να εκκινήσει ξανά η σεζόν. Με αυτό συμφώνησε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος πρόσθεσε όμως πως από την τηλεδιάσκεψη θα πρέπει να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση μήνυμα διάθεσης επανέναρξης βήμα βήμα της σεζόν, με ορισμένες προϋποθέσεις. Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Άρης, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη, Βόλος και Λαμία είχαν ταχθεί υπέρ της συνέχισης της σεζόν και τελικά συμφωνήθηκε ομόφωνα να σταλεί αίτημα προς την κυβέρνηση, με σταδιακά βήματα τα οποία θα αξιολογούνται και κάθε φορά θα υπάρχει νέα απόφαση για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια επανέναρξης ή είναι μάταιη.

Τα βήματα για την επανέναρξη

Το πρώτο και πολύ βασικό βήμα για την επανέναρξη της σεζόν είναι να συγκεντρωθεί το ρόστερ των 14 ομάδων της Super League 1. Αυτό σημαίνει να επιστρέψουν οι ξένοι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα και αμέσως να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, όπως επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για κάθε εισελθόντα στη χώρα. Ήδη, οι σύλλογοι τους έχουν καλέσει να επιστρέψουν μέχρι τέλος του Απριλίου και αυτό σημαίνει ότι στα μέσα Μαΐου θα είναι και τυπικά έτοιμοι να προπονηθούν ξανά.

Παράλληλα με αυτό το βήμα, θα προλειαίνεται το έδαφος για την έναρξη ατομικών προπονήσεων από τους ποδοσφαιριστές των ομάδων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Στις υπόλοιπες χώρες έχει εκπονηθεί σχέδιο από τους συλλόγους που απαιτεί από μία έως δύο εβδομάδες ατομικής προπόνησης και αυτοί οι χρόνοι αναμένεται να ισχύσουν κι εδώ. Στη συνέχεια, οι παίκτες θα συγκεντρωθούν είτε σε διάφορα γκρουπ είτε σε ένα μεγάλο και θα αρχίσουν να προπονούνται ομαδικά για ακόμα 2-3 εβδομάδες, προτού να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην αγωνιστική δραστηριότητα με μικρότερο κίνδυνο τραυματισμών από την ουσιαστική απραξία τόσων μηνών (έστω κι αν όλοι έχουν παραλάβει από τους γυμναστές των ομάδων τους ατομικό πρόγραμμα για το σπίτι).

Η καθυστέρηση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Σύμφωνα με το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη, οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις ανοίγουν στις 4 Μαΐου. Παρ' όλα αυτά, το άνοιγμα των υπολοίπων αθλητικών εγκαταστάσεων τοποθετείται στο 7ο και τελευταίο χρονικά στάδιο επανεκκίνησης της αγοράς, κάπου στον Ιούνιο, χωρίς να έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η ημερομηνία. Γι' αυτόν τον λόγο, οι ομάδες αποφάσισαν να αποταθούν στην κυβέρνηση για να εκφράσουν τη "θέλησή τους για επανεκκίνηση του πρωταθλήματος, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες υγιεινής", ωστόσο να έχουν και το 'πράσινο φως' για το τι επιτρέπεται και τι όχι, όσον αφορά τους χώρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις προπονήσεις. Το βέβαιο είναι ότι το πρωτάθλημα δεν μπορεί να εκκινήσει τον Μάιο, όταν θα υπάρχει ακόμα 'λουκέτο' στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το εναλλακτικό πλάνο

Στην τηλεδιάσκεψη δεν αποφασίστηκαν τα διαδικαστικά του πρωταθλήματος, εφόσον επανεκκινήσει η σεζόν. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η χώρα τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Μηνάς Λυσάνδρου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία πίεση οι αγώνες των πλέι οφ (περιλαμβάνουν 10 αγωνιστικές) και των πλέι άουτ (περιλαμβάνουν 7 αγωνιστικές) να αρχίσουν στις 13-14 Ιουνίου και η σέντρα μπορεί να πραγματοποιηθεί και αργότερα.

Η UEFA πιέζει με τον τρόπο της τις ομοσπονδίες ώστε τα εγχώρια πρωταθλήματα να έχουν λήξει μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια να διεξαχθούν οι δικές της διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις. Γι' αυτό και ορισμένες λίγκες αποφάσισαν να ρίξουν πρόωρα αυλαία, αφού οι κυβερνήσεις των χωρών τους δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Τον δρόμο της Ολλανδίας, της Γαλλίας και πιθανότατα του Βελγίου αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, με την Ιταλία να σκέφτεται αυτήν τη δίοδο.

Στην Ελλάδα υπάρχει πάντα η σκέψη ότι ίσως δεν θα καταστεί εφικτό να διεξαχθούν άλλοι αγώνες, όμως οι αρμόδιοι έχουν υφάνει και ένα διαφορετικό σενάριο λήξης της σεζόν, με τη μεταφορά των πλέι οφ και των πλέι άουτ σε συγκεκριμένες, κοντινές πόλεις, ώστε να ελαχιστοποιήσουν το κίνδυνο να βρεθεί θετικό κρούσμα κορονοϊού στους εμπλεκομένους. Το 'τρίγωνο' Βόλος-Λάρισα-Λαμία έχει πέσει στο τραπέζι, με τα θετικά (πχ. ουδετερότητα ως προς τις ομάδες των πλέι οφ) και τα αρνητικά (πχ. τρομακτική επιβάρυνση γρασιδιού των γηπέδων) του.

Επιπλέον, υπάρχει σκέψη να αλλάξει το πρόγραμμα και να διευθετηθούν έτσι τα ταξίδια που θα κάνει κάθε ομάδα, ώστε να είναι τα ελάχιστα δυνατά. Για παράδειγμα, ο ΟΦΗ να μην ταξιδέψει 3 φορές από την Κρήτη στην Αττική και 2 φορές από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη, αλλά μία φορά σε κάθε πόλη και να δώσει εκεί τα παιχνίδια με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό (ταξίδι Αττικής), ΠΑΟΚ και Άρη (ταξίδι Θεσσαλονίκης).

Τι μέλλει γενέσθαι

Η τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης ήταν μια διστακτική ψηλάφηση των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί στο γήπεδο η σεζόν. Δεν υπήρξαν πολλές προτάσεις ως προς αυτό, παρά μόνο διαφωνία για το αν είναι εφικτό και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Η μοναδική τελεσίδικη απόφαση είναι ότι το πλάνο πρέπει να έχει καταστρωθεί με κάθε λεπτομέρεια το αργότερο τη Δευτέρα 18 Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται ότι οι σύλλογοι θα τα ξαναπούν νωρίτερα, ειδικά αν έχουν αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα. Μέχρι τότε, υπάρχει διάθεση να έχουμε πρωτάθλημα, αλλά δεν θα έχουμε πρωτάθλημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK