Μαουρίτσιο Σάρι: Ο μεγαλύτερος προδότης της Νάπολι υπέγραψε στη Γιουβέντους

Ο Μαουρίτσιο Σάρι είναι επίσημα προπονητής της Γιουβέντους, διαγράφοντας μονοκονδυλιά το παρελθόν του στη Νάπολι και διαπράττοντας μια ασυγχώρητη ύβρι για τους συντοπίτες του που κάποτε τον σύγκριναν με τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο Μαουρίτσιο Σάρι της Νάπολι καπνίζει ένα τσιγάρο κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Γιουβέντους για τη Serie A 2015-2016 στο 'Σαν Πάολο' της Νάπολης, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2015
Ο Μαουρίτσιο Σάρι της Νάπολι καπνίζει ένα τσιγάρο κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Γιουβέντους για τη Serie A 2015-2016 στο 'Σαν Πάολο' της Νάπολης, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2015 AP PHOTO/SALVATORE LAPORTA

Διοπτριοφόρος, διαβάζει Τσαρλς Μπουκόφσκι, καταγράφει το κάθετι σε ένα σημειωματάριο και σύμφωνα με τον Ντρις Μέρτενς, καπνίζει 5 πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Στη Νάπολι είχε διατάξει τον μπουφετζή του γηπέδου να του φέρνει έναν εσπρέσο σε κάθε διακοπή της προπόνησης. Ο Μαουρίτσιο Σάρι μοιάζει με άνθρωπο άλλης εποχής.

Η αλήθεια είναι ότι από τη δεκαετία του '80 και τον Αρίγκο Σάκι είχε να εμφανιστεί ένας προπονητής που θα έφερνε επανάσταση στο ιταλικό ποδόσφαιρο, που θα είχε στο μυαλό του μόνο την επίθεση, την ανελέητη κίνηση της μπάλας και τις διαρκείς κούρσες. Μόνο που η επιστροφή του στη Serie A για λογαριασμό της Γιουβέντους δεν θα επαναφέρει σε πρώτο λόγο το Sarriball ούτε το Sarrismo. Όλοι θα ασχολούνται με τον 60χρονο Ναπολιτάνο από διαφορετικό πρίσμα, αφού πλέον είναι ο μεγαλύτερος προδότης του κάλτσιο...

Ο τραπεζικός υπάλληλος που έκανε τον προπονητή

Η λέξη δεν είναι άγνωστη για έναν φίλο της Νάπολι. Την είχε αφιερώσει αρκετές φορές στον Φάμπιο Κουαλιαρέλα, λανθασμένα, όπως αποδείχθηκε χρόνια αργότερα. Το βέβαιο είναι ότι δεν περίμενε πως θα τη χρησιμοποιούσε για τον Σάρι, τον προπονητή που έκανε μια ολόκληρη πόλη να τον ερωτευτεί, όπως είχε συμβεί κάποτε με τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Γέννημα θρέμα της πόλης, αν και από Τοσκανούς γονείς, ο Σάρι μεγάλωσε παίζοντας ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Παράλληλα, έπιασε δουλειά ως τραπεζικός υπάλληλος στη Banca Monte dei Paschi di Siena, με συνέπεια να κάνει συχνά ταξίδια σε άλλες χώρες του κόσμου.

Όταν το 1990-1991 η ομάδα της 8ης τη τάξει κατηγορίας του ιταλικού πρωταθλήματος στην οποία αγωνιζόταν, η Στία, απέλυσε τον προπονητή της, η διοίκηση του έδωσε το χρίσμα. Πέρασε στην αντίπερα όχθη και για 15 χρόνια συνδύαζε την προπονητική σε ερασιτεχνικούς συλλόγους με τη δουλειά του ως τραπεζικός υπάλληλος.

Το 2005 αποφάσισε να αλλάξει ρότα στη ζωή του και μετά από μερικές θητείες σε πάγκους μικρών αλλά επαγγελματικών ομάδων, το 2012 κατέληξε στην Έμπολι της Serie B, όπου ουσιαστικά άρχισαν όλα. Το επιθετικό ποδόσφαιρο των Τοσκανών αποδείχθηκε ουσιαστικό, αφού στην πρώτη σεζόν του στον πάγκο τους οδήγησε στα playoffs ανόδου. Ηττήθηκε από τη Λιβόρνο στον τελικό, αλλά τη νέα χρονιά πέτυχε τον στόχο της επιστροφής στα 'μεγάλα σαλόνια' μετά από 6 χρόνια. Παρότι προπονούσε για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο, δεν άλλαξε την επιθετική φιλοσοφία του και η Έμπολι τερμάτισε στη 15η θέση, παραμένοντας στη Serie A το 2014-2015.

Ανέλαβε τη Νάπολι και τη μεταμόρφωσε με το Sarrismo

Αυτό ήταν και το τελευταίο διαπιστευτήριο που χρειαζόταν για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να αναλάβει τη μεγάλη ομάδα της γενέτειράς του, αυτήν που υποστήριζε από παιδί "επειδή έμοιαζε σωστό". Αν και δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Αουρέλιο ντε Λαουρέντις για τη διαδοχή του Ράφα Μπενίτεθ, τελικά ο ρόλος πέρασε σε αυτόν και δικαίωσε με το παραπάνω τις προσδοκίες.

Ο Μαουρίτσιο Σάρι της Νάπολι, κατά τη διάρκεια αγώνα με την Έμπολι για τη Serie A 2015-2016 στο 'Σαν Πάολο' της Νάπολης, Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016
Ο Μαουρίτσιο Σάρι της Νάπολι, κατά τη διάρκεια αγώνα με την Έμπολι για τη Serie A 2015-2016 στο 'Σαν Πάολο' της Νάπολης, Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 AP PHOTO/SALVATORE LAPORTA

Δεν ήταν μόνο η κατάκτηση του άτυπου τίτλου της πρωταθλήτριας χειμώνα. Ούτε η 2η θέση στην οποία τερμάτισε η ομάδα από την πρώτη σεζόν κιόλας. Ούτε καν το γεγονός ότι κατάφερε να κάνει ακόμα πιο παραγωγικό τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν, με συνέπεια να ισοφαρίσει το ρεκόρ τερμάτων σε μία σεζόν από έναν παίκτη στην ιστορία της Serie A με 36. Ήταν -κυρίως- το γεγονός ότι ένας Ναπολιτάνος θύμισε στην πόλη το όμορφο ποδόσφαιρο, αυτό που απολάμβαναν οι κάτοικοι πριν από περίπου 3 δεκαετίες, χάρη σε έναν Αργεντινό.

Ο Ιγκουαΐν πρόδοσε τη Νάπολι το καλοκαίρι του 2016 και μετακινήθηκε στη Γιουβέντους για το ποσό ρεκόρ των 90.000.000 ευρώ, προκαλώντας τη μήνη ακόμα και του ίδιου του προπονητή του γι' αυτήν την επιλογή. Κανένα πρόβλημα. Μετατόπισε τον Μέρτενς σε ρόλο 'ψευδοεννιαριού' και πήρε παρόμοιο αριθμό τερμάτων από τον Βέλγο, που εκτόξευσε τις μετοχές του.

Η κόντρα με τη Γιουβέντους και ο χαμένος τίτλος

Η Νάπολι τερμάτισε στην 3η θέση το 2016-2017, όμως το καλύτερο ερχόταν τη νέα χρονιά. Το 2017-2018 έβαλε δύσκολα στη Γιουβέντους. Ήταν η πρώτη σεζόν μετά από το 2012 και το πρώτο 'μπιανκονέρο' σκουντέτο στη μετά Calciopoli εποχή που η 'γηραιά κυρία' κινδύνευσε πραγματικά να χάσει το τρόπαιο. Δεν είναι τυχαίο που ο Πεπ Γκουαρδιόλα, παρότι νίκησε δύο φορές τη Νάπολι στους ομίλους του Champions League, δήλωσε ότι "ίσως είναι η καλύτερη ομάδα που αντιμετώπισα ποτέ. Είμαι ερωτευμένος με τη Νάπολι".

Η κόντρα των δύο πλευρών κορυφώθηκε. Το ντέρμπι τίτλου στο Τορίνο, μόλις 5 αγωνιστικές πριν από το τέλος, θα έκρινε πολλά. Πηγαίνοντας προς το γήπεδο, το πούλμαν της Νάπολι αποδοκιμάστηκε έντονα από φίλους των 'μπιανκονέρι'. Ο Σάρι απάντησε με προτεταμένο το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού του. Τα συναισθήματά του για τη Γιουβέντους ήταν ήδη γνωστά, όταν τον Νοέμβριο του 2015 έλεγε σε συνέντευξη Τύπου "για να πάρουμε πέναλτι θα πρέπει να έχουμε ασπρόμαυρες ρίγες στη φανέλα". Η χειρονομία στο πούλμαν ήταν η κλιμάκωση.

Η κεφαλιά του Καλιντού Κουλιμπαλί στις καθυστερήσεις του αγώνα έδωσε στη Νάπολι τη νίκη με 1-0 και έκλεισε την 'ψαλίδα' στον πόντο. Ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη των 'παρτενοπέι' επί της Γιουβέντους από το 2012. Η πρώτη στο πρωτάθλημα από το 2009. Ο πρώτος τίτλος από το 1990, όμως, δεν ήρθε. Μία ήττα από τη Φιορεντίνα την επόμενη αγωνιστική καταδίκασε τη Νάπολι σε ακόμα μία 2η θέση. Παρ' όλα αυτά, ο Σάρι έκανε τους συντοπίτες του να ονειρευτούν ξανά, όπως την εποχή του Μαραντόνα. Ήταν ίσως η τελευταία φορά που τους έδωσε τέτοια χαρά.

Προδίδοντας τη μεγάλη αγάπη του

Όλο αυτό το διάστημα, οι σχέσεις με τον Ντε Λαουρέντις ήταν κάκιστες. Το καλοκαίρι του 2018 ήρθε το τέλος της συνεργασίας των δύο αντρών, με την Τσέλσι να του προσφέρει τη θέση του προπονητή τον Αύγουστο. Έναν χρόνο μετά και αντέχοντας σε δριμεία κριτική από ΜΜΕ και φιλάθλους, ο Σάρι ολοκλήρωσε τη σεζόν με το τρόπαιο του Europa League, ως... πρωταθλητής Αγγλίας στη λίγκα των υπολοίπων 18 ομάδων (μιας και Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ τη μετέτρεψαν σε σκοτσέζικη Premier League) και με παρουσία στον τελικό του League Cup.

Ο Μαουρίτσιο Σάρι της Τσέλσι καπνίζει ένα τσιγάρο μετά από τον νικηφόρο τελικό του Europa League 2018-2019 επί της Άρσεναλ με 4-1, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού, Αζερμπαϊτζάν, Πέμπτη 30 Μαΐου 2019
Ο Μαουρίτσιο Σάρι της Τσέλσι καπνίζει ένα τσιγάρο μετά από τον νικηφόρο τελικό του Europa League 2018-2019 επί της Άρσεναλ με 4-1, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού, Αζερμπαϊτζάν, Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 AP PHOTO/DARKO BANDIC

Κάποιες εντάσεις στα αποδυτήρια με παίκτες όπως ο Κέπα και ο Γκάρι Κέιχιλ δεν θα ήταν αρκετές να τον διώξουν από το Λονδίνο, αν δεν υπήρχαν πιο σοβαροί λόγοι. Ο ένας ήταν η διαφαινόμενη αποχώρηση του Εντέν Αζάρ για τη Ρεάλ Μαδρίτης μετά από 2 χρόνια υπομονής, ο δεύτερος ήταν το... κενό που δημιουργήθηκε στον πάγκο της Γιουβέντους.

Για περίπου ένα μήνα το όνομα του Σάρι συνδεόταν με τη Γιουβέντους, ωστόσο ουδείς στην πρωτεύουσα της Καμπάνια ήθελε να πιστέψει αυτό το σενάριο. Κάθε Ιταλός δημοσιογράφος που έκανε τη συγκεκριμένη σύνδεση, γινόταν αμέσως εχθρός της Νάπολι. Όσο κυλούσαν οι μέρες, όμως, όλοι αντιλαμβάνονταν ότι το... κακό θα συμβεί. Στις 16 Ιουνίου ανακοινώθηκε επίσημα η εξέλιξη. Ο Σάρι ήταν ο νέος προπονητής της Γιουβέντους, ο διάδοχος του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο άνθρωπος που θα αναλάμβανε να συνεχίσει την αυτοκρατορία της 'γηραιάς κυρίας' και να την πάει ακόμα ένα βήμα παρακάτω, στην ευρωπαϊκή διάκριση.

Η αποκαθήλωση των φιλάθλων

Λίγα χιλόμετρα νοτιότερα, άρχισε η αποκαθήλωση. Ένα από τα πιο δημοφιλή group στο facebook για τον Σάρι, το 'Sarrismo - Gioia e Rivoluzione' με τους 94.000 συνδρομητές, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία του. Ήταν το group που εξέδωσε βιβλία, διοργάνωσε συναντήσεις και προέβαλε στιγμιότυπα της Νάπολι, όταν ο Σάρι άφησε την ομάδα για να πάει στην Τσέλσι.

Ο 'uno di noi', ένας από εμάς, είναι πλέον προδότης για τους Ναπολιτάνους. Δεν έχει θέση στην πόλη. Η πλάκα που είχε τοποθετηθεί προς τιμήν του στην οδό Σίλιο Ιτάλικο στη γειτονιά Μπανιόλι ξηλώθηκε από ακτιβιστές των 'Laboratorio politico Iskra', οι οποίοι την τράβηξαν φωτογραφία και την ανέβασαν στο facebook με το εξής μήνυμα:

"Ποτέ δεν θέλαμε να αναμίξουμε την πολιτική με τον οπαδισμό, όμως ραγίζει η καρδιά μας να βλέπουμε την πικρία τόσων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων κι εμείς, που πίστεψαν και εμπιστεύτηκαν κάποιον για να συνεχίσουν να πιστεύουν στο ποδόσφαιρο. Μία πίστη που συχνά καταστρέφεται από τους νόμους της αγοράς. Πριν από 3 καλοκαίρια με τον Ιγκουαΐν, τώρα με τον Σάρι. Έτσι θα είναι το ποδόσφαιρο πια (όπως και η πολιτική); Δεν υπάρχουν πλέον παιχνίδια μονιμότητας ή ιδεολογίας, μόνο κανόνες αγοράς; Πότε θα αποφασίσουμε να μην είμαστε πια πελάτες/εξαρτώμενοι και θα αρχίσουμε να είμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες και φίλαθλοι; Με πόσους ακόμα θα δεθούμε και μετά θα μας απογοητεύσουν με τις επιλογές τους;"

Ο Σάρι δεν έπαψε ποτέ να αγαπάει τη Νάπολι. Το μετάλλιο που παρέλαβε για την κατάκτηση του Europa League, το μοναδικό της καριέρας του σε επαγγελματικό επίπεδο, το αφιέρωσε στην πρώην ομάδα του και τους φιλάθλους της. "Η Νάπολι θα είναι πάντα η ομάδα της καρδιάς μου. Όταν θα αποσυρθώ και με ρωτήσουν σε ποια ομάδα ήμουν προπονητής, θα λέω πάντα στη Νάπολι, ανεξαρτήτως που θα πάω μετά", είχε δηλώσει μετά από εκείνη τη νίκη στο Τορίνο τον Απρίλιο του 2018. Παρ' όλα αυτά, για τους τιφόζι των 'παρτενοπέι' δεν είναι πια εκείνος που τους υπερασπιζόταν όταν οι φίλοι της Γιουβέντους φώναζαν ένα γνωστό ρατσιστικό σύνθημα κατά των Ναπολιτάνων ("Να τους πλύνει ο Βεζούβιος με φωτιά"). Από τον Ιούνιο του 2018, είναι ο μεγαλύτερος προδότης...

Οι παίκτες της Εθνικής παίζουν έτσι για να διώξουν τον Αναστασιάδη; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK