Matchday Κυριακής 8/3: Η Γιουνάιτεντ πλέον ήθελε κι αυτή Λίβερπουλ

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα του Σαββάτου σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο.

Ο Σκοτ Μακτόμινεϊ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι για την Premier League 2019-2020 στο 'Ολντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Κυριακή 8 Μαρτίου 2020
Ο Σκοτ Μακτόμινεϊ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι για την Premier League 2019-2020 στο 'Ολντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Η νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Μάντσεστερ Σίτι που στέφει πρόωρα τη Λίβερπουλ, η εμφανής εστίαση του Ρικ Πιτίνο στον επόμενο αγώνα Euroleague και όχι στην ΕΚΟ Basket League και οι αναβολές που άργησαν να γίνουν στη Serie A λόγω κορονοϊού, στο 'μικροσκόπιο' του Contra.gr.

Premier League: Η πρόωρη στέψη γίνεται για... λιγότερη άμμο

Δεν είναι πρωτοφανές να πουλάει ένας φίλαθλος την... ψυχή του στον διάβολο. Όταν η Λάτσιο αντιμετώπισε την Ίντερ στην τελευταία αγωνιστική της Serie A 2001-2002, οι φίλοι της κάθισαν κανονικά δίπλα σε εκείνους της Ίντερ στο 'Ολίμπικο', ζητώντας από την ομάδα τους να χάσει για να πάρουν το πρωτάθλημα οι 'νερατζούρι' και όχι η Γιουβέντους (που τελικά το κατέκτησε) ή η μισητή Ρόμα. Οι παίκτες δεν εισάκουσαν και νίκησαν με 4-2.

Στην πραγματικότητα, οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν μπορούσαν να ζητήσουν κάτι τέτοιο, γιατί δεν ήταν στο χέρι των 'κόκκινων διαβόλων' να στείλουν τον τίτλο από το 'Άνφιλντ' στο 'Ετιχάντ'. Οι δυο ντουζίνες πόντοι που χωρίζουν τη Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Σίτι ουσιαστικά έχουν κρίνει τα πάντα. Παρ' όλα αυτά, θα μπορούσαν να... ανησυχήσουν τους ντεφορμέ 'κόκκινους', αν η Σίτι έφευγε με νίκη από το 'Όλντ Τράφορντ' για την 29η αγωνιστική της Premier League. Φευ... Ο κρυπτονίτης του Πεπ Γκουαρδιόλα φέτος ονομάζεται Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ κι η Γιουνάιτεντ επικράτησε με 2-0, φτάνοντας στις 3 νίκες φέτος στο ντέρμπι της πόλης (προηγήθηκε το ντέρμπι του 1ου γύρου και μια νίκη στα δύο παιχνίδια του League Cup), κάτι που είχε να συμβεί από το 2010 και την εποχή του Άλεξ Φέργκιουσον.

Οι πανηγυρισμοί από τις κερκίδες στα τέρματα των Αντονί Μαρσιάλ (30') και Σκοτ Μακτόμινεϊ (90+6') ήταν τόσο έξαλλοι που αψηφούσαν τη... χάρη που γινόταν στη Λίβερπουλ. Εξάλλου, υπήρχε σημαντικότερο διακύβευμα, με τη Γιουνάιτεντ να πλησιάζει ξανά σε θέσεις Champions League. Προσπερνώντας τη Γουλβς στην 5η θέση μάλιστα, ίσως να βρίσκεται ήδη σε τέτοια, εις βάρος της Σίτι, αν τελικά δεν αλλάξει η απόφαση για ευρωπαϊκή τιμωρία των 'πολιτών'.

Το... πάθημα των πρωταθλητών Αγγλίας γίνεται ακόμα πιο επώδυνο, αν υπογραμμιστεί και ο τρόπος. Πέρυσι, πήραν το τρόπαιο ουσιαστικά χάρη σε 9 κόκκους άμμου, από το ντέρμπι τίτλου που κέρδισαν κόντρα στη Λίβερπουλ κι ένα γκολ των 'κόκκινων' που δεν μπήκε ποτέ για χιλιοστά. Σήμερα, ο Σέρχιο Αγκουέρο ισοφάρισε στις αρχές του 2ου μέρους, αλλά το τέρμα ακυρώθηκε για οφσάιντ. Αν υπήρχε όντως, ήταν για ακόμη λιγότερη άμμο, αν και από τον τρόπο που τοποθετήθηκαν οι γραμμές του VAR, δεν φαίνεται να υπάρχει. Έστω κι αν καταλογίστηκε...

ΕΚΟ Basket League: Παρασκευή κοντή γιορτή

Ο Τζέικομπ Γουάιλι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ιωνικό για την ΕΚΟ Basket League 2019-2020 στο 'Σοφία Μπεφόν', Κυριακή 8 Μαρτίου 2020
Ο Τζέικομπ Γουάιλι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ιωνικό για την ΕΚΟ Basket League 2019-2020 στο 'Σοφία Μπεφόν', Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Η αναμέτρηση του Ιωνικού με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο 'Σοφία Μπεφόν' για την 20ή αγωνιστική της ΕΚΟ Basket League μικρή σημασία είχε. Οι 'πράσινοι' δεν γινόταν να μη φύγουν νικητές και να το κάνουν με τη 12η 'κατοστάρα' τους στον φετινό θεσμό. Το τελικό 110-65 ουσιαστικά ήταν μια ευκαιρία για τον Τζέικομπ Γουάιλι να φωνάξει "παρών", με 15 πόντους (7/11 δίποντα, 0/1 τρίποντο), 10 ριμπάουντ, 2 λάθη και 1 μπλοκ σε 17:43 και για τον Νίκο Περσίδη να τον γνωρίσει ο κόουτς. Ο "νεαρός παίκτης μας, ο Νίκος", όπως τον αποκάλεσε ο Ρικ Πιτίνο έπειτα από το τέλος του αγώνα, σημείωσε 15 πόντους (5/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ) και πρόσθεσε ακόμα ένα παράσημο με την παρουσία του στον αγώνα.

Όλα αυτά, όμως, έρχονταν σε δεύτερη μοίρα, δικαίως ίσως. Ακόμα και το flash interview του Αμερικανού κόουτς είχε να κάνει περισσότερο με τις προηγούμενες ημέρες της εβδομάδες, παρά με το φινάλε της. Το 1/3 είναι άσχημο ρεκόρ, ειδικά όταν οι ήττες ήρθαν στη Euroleague, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε μεγαλύτερη ανάγκη τις νίκες. Η ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και η συντριβή από την ΤΣΣΚΑ στο κλειστό του ΟΑΚΑ δεν ξεχνιούνται εύκολα, ούτε η απαίτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου οι παίκτες να πληρώσουν αυτές τις αποτυχίες με συνολικά 1.000.000 ευρώ.

Η ατμόσφαιρα δεν είναι βαριά, πάντως, σύμφωνα με τον Πιτίνο: "Αλήθεια, δεν έχω ιδέα για τι μιλάτε. Προφανώς, το να χάνεις δεν είναι εύκολο. Σε κανέναν δεν αρέσει η ήττα. Είναι ένα ωραίο γκρουπ παικτών αυτό που έχω. Παρακολούθησα κάθε δευτερόλεπτο της τελευταίας ήττας μας, από την ΤΣΣΚΑ, δύο φορές. Δεν κάναμε μπλοκ άουτ, δεν παίξαμε καλή άμυνα στο transition, που είναι βασικά κομμάτια του παιχνιδιού. Η προσπάθεια όμως, κι η επιθυμία ήταν εκεί. Εγώ το είδα, εσείς όχι. Μπορεί να χάσαμε, αλλά είμαστε ακόμη εντός της οκτάδας. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε".

Ο 67χρονος τεχνικός είχε τοποθετηθεί από το Σάββατο με ένα tweet στο οποίο ανέφερε ότι "oι προπονητές, οι παίκτες, ο ιδιοκτήτης, όλοι τους. αισθάνονται χάλια απογοητεύοντας τους οπαδούς μας στο τελευταίο παιχνίδι. Κοουτσάρω ένα υπέροχο γκρουπ παικτών που πραγματικά ενδιαφέρεται! Θα πέθαινα μαζί τους! Πάμε για το επόμενο παιχνίδι! Go PAO". "Είναι μια καλή ομάδα, όσον αφορά στην διάθεση και την προσπάθεια. Μπορεί στο κομμάτι της εκτέλεσης να μην πήγαμε καλά. Ελπίζω πως αυτό θα έρθει την Παρασκευή το βράδυ", πρόσθεσε για το tweet του.

Την επόμενη Παρασκευή ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται σε μία έδρα ενός ιδιαίτερου αντιπάλου. Μέχρι τώρα, η Φενέρμπαχτσε ήταν είτε η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είτε πιθανή αντίπαλος του 'τριφυλλιού' στα νοκ άουτ. Τώρα είναι ομάδα με την οποία μάχεται για το ίδιο 'εισιτήριο', αυτό της πρόκρισης και γι' αυτό μια νέα ήττα, η 7η σε 8 αγωνιστικές στη Euroleague, θα μοιάζει καταδικαστική. Ο Πιτίνο και οι παίκτες του γνωρίζουν καλά πως ό,τι έγινε στο Παλαιό Φάληρο κόντρα στον Ιωνικό, ήταν απλά μια προπόνηση και τίποτε άλλο, ενόψει Κωνσταντινούπολης.

Serie A: Ο κορονοϊός περίμενε μια μέρα

Στη 16η μέρα από τον πρώτο θάνατο στην Ιταλία λόγω κορονοϊού, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 366 και οι ασθενείς τους 6.387. Παρότι 622 είχαν αναρρώσει, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και λαμβάνει όσα μέτρα μπορεί, τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά. Εκτός αν δεν την αφήνουν... Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιταλίας δεν έχει να ζηλέψει πολλά από την ελληνική. Ανοργανωσιά, παράλογες αποφάσεις, ακατανόητη κωλυσιεργία, καχυποψία και σκοτεινά κίνητρα βρίσκονται πίσω από κάθε έκφανσή της. Όταν αυτές οι ιδιότητες καλούνται να 'θωρακίσουν' υγειονομικά το άθλημα, η λογική πάει περίπατο.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, από τη στιγμή που έγινε κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα, οι αθλητικές αρχές δεν έχουν πάρει απόφαση για το τι θα κάνουν με το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Έχουν αποφασίσει για διεξαγωγή κανονικά των αγώνων, για διεξαγωγή αλλά κεκλεισμένων των θυρών, για μετάθεση κατά μία εβδομάδα, για μετάθεση κατά 2,5 μήνες. Και όλες αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν και ανακοινώθηκαν για την ίδια αγωνιστική της Serie A!

Αυτή η καταραμένη 26η εν τέλει διεξάγεται αποσπασματικά. Ορισμένοι αγώνες όπως ήταν προγραμματισμένοι, άλλοι χωρίς κόσμο, άλλοι χωρίς κόσμο και μία εβδομάδα αργότερα. Η τελευταία... παρτίδα περιλαμβάνει και το Derby d' Italia μεταξύ Γιουβέντους και Ίντερ, που έφερε στα 'μαχαίρια' τις διοικήσεις των δύο ομάδων. Οι οποίες με τη σειρά τους ήρθαν σε ρήξη με την ομοσπονδία και τη λίγκα. Την Κυριακή ήταν προγραμματισμένα 5 παιχνίδια και διεξήχθησαν όλα μετ' εμποδίων. Φίλαθλοι δεν υπήρχαν, ενώ στην περίπτωση του Πάρμα-ΣΠΑΛ υπήρξε ακόμα και αλλαγή ώρας, αφού το πρωί ο υπουργός αθλητισμού, Βιντσέντζο Σπανταφόρα, δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει η Serie A. Μόνο που το αίτημά του προς την ομοσπονδία δεν έγινε δεκτό και η FIGC αποφάσισε τη διεξαγωγή των σημερινών αγώνων.

Το άδειο 'Τζιουζέπε Μεάτσα' πριν από την αναμέτρηση της Μίλαν με την Τζένοα για τη Serie A 2019-2020, Μιλάνο, Κυριακή 8 Μαρτίου 2020
Το άδειο 'Τζιουζέπε Μεάτσα' πριν από την αναμέτρηση της Μίλαν με την Τζένοα για τη Serie A 2019-2020, Μιλάνο, Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Μοιάζει απίθανο να εξακολουθήσει ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Ιταλίας να αψηφά την πολιτική εντολή για χάρη των χρημάτων που κατακλύζουν το πρωτάθλημα. Το 'αγκάθι' εν προκειμένω ήταν πάντα το ντέρμπι τίτλου Γιουβέντους-Ίντερ. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις, οι οποίες ίσως έπρεπε να έχουν έρθει τις προηγούμενες ημέρες, όμως δεν βρέθηκε πουθενά το θάρρος.

Πρέπει να αναβληθεί το Euro 2020 λόγω κορονοϊού; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK