Ο Άγιαξ και το ραβδί του Αμπέλ Φερέιρα

Χωρίς τους Ντε Λιχτ και Ντε Γιονγκ, ο Άγιαξ μπορεί να είναι χειρότερος, μπορεί και καλύτερος από πέρσι. Σίγουρα θα είναι πιο έμπειρος και ο Αμπέλ Φερέιρα θα πρέπει να κρύβει έναν μικρό... Χάρι Πότερ μέσα του για να καταφέρει να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε πρόκριση.

Ajax's Hakim Ziyech celebrates with Dusan Tadic, right,after scoring his side's second goal during the Champions League semifinal second leg soccer match between Ajax and Tottenham Hotspur at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 8, 2019. (AP Photo/Peter Dejong)
Ζιγές και Τάντιτς πανηγυρίζουν το δεύτερο γκολ του Άγιαξ κόντρα στην Τότεναμ (2-3), στην αναμέτρηση της Johan Cruyff ArenA, για τα ημιτελικά του Champions League τον Μάιο του 2019 (AP Photo/Peter Dejong) AP

Η κλήρωση του ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Ο 'Δικέφαλος' θα πρέπει να αποκλείσει τον Άγιαξ, περσινό ημιφιναλίστ της διοργάνωσης και ομάδα που αντιμετωπίζει για τρίτη φορά την τελευταία 10ετία. Το 2010, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε με δύο ισοπαλίες (1-1 στο Άμστερνταμ και 3-3 στην Τούμπα), ενώ το 2016 πήρε ξανά ισοπαλία εκτός έδρας αλλά ηττήθηκε στο ματς της Θεσσαλονίκης. Προφανώς και ο πρωταθλητής Ολλανδίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερης ανάλυσης, ωστόσο έχασε δύο σημαντικούς παίκτες στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου και απέκτησε αυτούς που προορίζονται να καλύψουν τα κενά.

Αν είναι κερδισμένος ή χαμένος στο ζύγι; Θα φανεί. Σίγουρα όμως χρειάστηκε λιγότερο χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα σε σχέση με τον ΠΑΟΚ, που έχασε επίσης σημαντικούς παίκτες του ρόστερ και μαζί άλλαξε και προπονητή. Ας αρχίσουμε όμως με τον Άγιαξ και τις προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο δυναμικό του.

Έφυγαν:

  • Ματάις Ντε Λιχτ, στόπερ - Γιουβέντους (85,5 εκατ. ευρώ)
  • Φρένκι Ντε Γιονγκ, κεντρικός μέσος - Μπαρτσελόνα (75 εκατ. ευρώ)
  • Μαξιμιλιάν Βέμπερ, στόπερ - Σεβίλλη (10,5 εκατ. ευρώ)
  • Ντάλεϊ Σίνγκραβεν, αριστερός μπακ - Λεβερκούζεν (5 εκατ. ευρώ)
  • Ράσμους Κρίστενσεν, δεξιός μπακ - Ζάλτσμπουργκ (5 εκατ. ευρώ)
  • Βάκλαβ Τσέρνι, εξτρέμ - Ουτρέχτη (750.000 ευρώ)
  • Κώστας Λάμπρου, γκολκίπερ - Φιτέσε (ελεύθερος)

Ματάις Ντε Λιχτ και Φρένκι Ντε Γιονγκ είναι οι δύο σοβαρές αγωνιστικές απώλειες του Άγιαξ σε σχέση με την περσινή σεζόν. Αμφότεροι παίκτες του άξονα, εξόχως σημαντικοί για το στυλ παιχνιδιού του Αίαντα, ενδεχομένως και αυτοί με το υψηλότερο potential στο ρόστερ. Ο Μαξιμιλιάν Βέμπερ ήταν ημιβασικός στόπερ (αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League, βασικός στα εκτός έδρας ματς με Μπάγερν Μονάχου και ΑΕΚ, όπως και στο εντός με τους Βαυαρούς - έκανε 8 συμμετοχές στην Eredivisie), που τον Γενάρη έφυγε ως δανεικός για τη Σεβίλλη, η οποία τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή τον Ιούλιο. Ο Ντάλεϊ Σίνγκραβεν δεν είναι απώλεια, καθώς λογιζόταν ως back up λύση στο αριστερό άκρο της άμυνας (11 συμμετοχές με 312 λεπτά συνολικά πέρσι). Παίκτης του rotation, βασικός στα ματς του Κυπέλλου ήταν ο δεξιός μπακ Κρίστενσεν, ενώ ο Τσέρνι ουσιαστικά ήταν μέλος της δεύτερης ομάδας.

Μεσοεπιθετικά και στην γραμμή κρούσης, ο Άγιαξ διατήρησε τα 'βαριά' του χαρτιά (Φαν Ντε Μπεκ, Τάντιτς, Νέρες, Ζίγες, Ντόλμπεργκ), ενώ στον πάγκο παραμένει ο Έρικ Τεν Χαχ. Ας δούμε όμως και τους παίκτες με τους οποίους επέλεξε ο Άγιαξ να ενισχύσει το ρόστερ του και να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκνα με τις αποχωρήσεις.

Ήρθαν:

  • Κουίνσι Πρόμες, εξτρέμ - αγορά με 15,7 εκατ. ευρώ από τη Σεβίλλη
  • Έντσον Άλβαρες, στόπερ - αγορά με 15 εκατ. ευρώ από την Αμέρικα
  • Ραζβάν Μαρίν, κεντρικός χαφ - αγορά με 12,5 εκατ. ευρώ από την Σταντάρ Λ.
  • Λισάντρο Μαρτίνες, στόπερ - αγορά με 7 εκατ. ευρώ από την Ντεφένσα
  • Κικ Πιερί, στόπερ - αγορά με 5 εκατ. ευρώ από την Χέρενφεν

Η Σεβίλλη απέκτησε τον Πρόμες την τελευταία ημέρα της θερινής μεταγραφικής περιόδου πέρσι το καλοκαίρι, με τον Ολλανδό πολυθεσίτη μέσο (αγωνίζεται κυρίως στα άκρα σε ρόλο χαφ-εξτρέμ, αλλά συχνά χρησιμοποιείται στον άξονα ως περφερειακός επιθετικός) προηγουμένως να μην καταφέρνει να αποτρέψει τον αποκλεισμό της Σπαρτάκ Μόσχας από τον ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Ο Πρόμες είχε γεμάτη σεζόν με την Σεβίλλη, που μεταφράζεται στις 56 συνολικά συμμετοχές του με απολογισμό 5 γκολ και 10 ασίστ. Ο 27χρονος Ολλανδός είναι 36 φορές διεθνής, με 6 τέρματα.

Μαζί με τον Γκουίντο Ροντρίγκες, ο Έντσον Άλβαρες αποτελούσε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Αμέρικα του Μεξικού την περσινή σεζόν. Ο 21χρονος στόπερ, που μετράει ήδη 28 συμμετοχές με την εθνική του ομάδα, είναι προϊόν των τμημάτων υποδομής της Αμέρικα και σε επίπεδο πρώτης ομάδας μετράει συνολικά 107 συμμετοχές, με 5 γκολ. Σκληρός και ιδιαίτερα ταχύς για τα 187 εκατοστά του, με ικανοποιητική τεχνική κατάρτιση και αξιόπιστη μεταβίβαση, ο Άλβαρες είναι παίκτης που λογικά θα απασχολήσει τους 'μεγάλους' της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον.

Ο Μεξικάνος ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός στόπερ που απέκτησε ο Άγιαξ για να καλύψει το κενό του Ντε Λιχτ. Από την Αργεντινή και την Ντεφένσα Χουστίθια ήρθε ο Λισάντρο Μαρτίνες, 21χρονος αριστεροπόδαρος στόπερ που τον Μάρτιο έγινε διεθνής. Από την Ακαδημία της Νιούελς, ο Μαρτίνες πήγε με μεταγραφή 750.000 ευρώ στην Ντεφένσα το καλοκαίρι του 2018 και φέτος παραχωρήθηκε στον Άγιαξ με το δεκαπλάσιο της τιμής. Με ύψος 178 εκατοστά, διακρίνεται για την ταχύτητα και την τεχνική του, τις τοποθετήσεις του στον χώρο και την ηγετική του φύση. Ωστόσο αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα τραυματισμού στον δικέφαλο και ο χρόνος της αποθεραπείας του δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη.

Ο τρίτος στόπερ που απέκτησε ο Άγιαξ είναι ο Κικ Πιερί από την Χέρενφεν. Επίσης αριστεροπόδαρος, διεθνής με όλες τις μικρές ομάδες της Ολλανδίας και γεννημένος στη Βοστώνη της Αμερικής, πέρσι πραγματοποίησε 35 συμμετοχές (2 γκολ, 2 ασίστ) με εξαιρετική παρουσία στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ραζβάν Μαρίν ήρθε από την Σταντάρ Λιέγης για να καλύψει το κενό του Ντε Γιονγκ (ενδεχομένως να υπάρξει προώθηση και του wonderkid Ράιαν Γκράβενμπερχ στην πρώτη ομάδα). Ο 23χρονος Ρουμάνος διεθνής (17 συμ., 1 γκολ) μπορεί να αγωνιστεί και στους τρεις ρόλους του άξονα της μεσαίας γραμμής, ωστόσο ξεχωρίζει για το επιθετικό του ένστικτο. Την περσινή σεζόν πραγματοποίησε 47 συμμετοχές, με απολογισμό 10 γκολ και 9 ασίστ. Θεωρείται ολοκληρωμένος μέσος, με φυσικές δυνάμεις σε ικανοποιητικό επίπεδο, εξαιρετικός τεχνικά και με ικανότητα να απειλεί από μακριά. Υστερεί στα αμυντικά του καθήκοντα, καθώς θεωρείται σχετικά soft.

Έχασε τη σιγουριά, κέρδισε σε εμπειρία

Οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του Άγιαξ δεν είναι σημαντικές σε αριθμό. Η αλλαγή 5-6 ποδοσφαιριστών είναι νορμάλ, χωρίς να διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό την ομοιογένεια ή να κάνει επιτακτική την ανάγκη διαφοροποίησης του περσινού -καθ' όλα επιτυχημένου- πλάνου. Προφανώς η απώλεια των Ντε Λιχτ και Ντε Γιονγκ είναι μεγάλη, καθώς χάνεται η σιγουριά που έδινε η δική τους παρουσία στον άξονα. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν στη θέση τους μπορεί να αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικοί, όμως αυτό θα χρειαστεί χρόνο για να φανεί στον αγωνιστικό χώρο.

Από τη μέση και μπροστά η ομάδα του Τεν Χαχ κράτησε τα αστέρια της και ενισχύθηκε με την απόκτηση του Πρόμες. Ο Άγιαξ μπορεί να εμφανιστεί χειρότερος ή και καλύτερος τη νέα σεζόν, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Σίγουρα όμως θα είναι πιο έμπειρος, καθώς η περσινή εκπληκτική του πορεία στο Champions League, ακόμη και ο τρόπος που αποκλείστηκε από την Τότεναμ, φέτος θα είναι έξτρα όπλα στα πόδια των παικτών του.

Συγκριτικά με τον Αίαντα ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε σε πολύ πιο δραστικές αλλαγές, με κυριότερη αυτή στον πάγκο του και μάλιστα λίγο πριν η αποστολή αναχωρήσει για το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας. Η λογική υπαγορεύει πως ο Αμπέλ Φερέιρα θα πρέπει να κρύβει έναν μικρό... Χάρι Πότερ μέσα του για να καταφέρει να οδηγήσει τον 'Δικέφαλο' σε πρόκριση, απέναντι στην ομάδα που πέρσι έφτασε δευτερόλεπτα πριν τον τελικό της διοργάνωσης. Η συνέχεια επί του χόρτου.

Το Pod-όσφαιρο #26 είναι εδώ, με 4 θέματα της επικαιρότητας προς συζήτηση και έναν απρόσκλητο επισκέπτη (ψέμματα, τον καλέσαμε). Ο Αντώνης Τσακαλέας δεν άφησε τίποτα κρυφό για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα και τις προσδοκίες του Αμπέλ Φερέιρα στον ΠΑΟΚ, εκτιμώντας πως ο 'Δικέφαλος' θα είναι έτοιμος σε ποσοστό 80% για την μάχη των προκριματικών του Champions League.

News 24/7

24MEDIA NETWORK