Ο Μαρτίνς δεν θυσίασε την υποψία δημιουργίας

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήθελε να έχει στη σύνθεση της ομάδας του τουλάχιστον έναν παίκτη που θα φανέρωνε ότι η πρόθεσή του δεν θα ήταν ένα υποτακτικό ποδόσφαιρο, προς χάρη της βαθμοθηρίας.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση με την ΑΕΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση με την ΑΕΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Δεν έπαιξε ποδόσφαιρο... κατοχικό η Μπάγερν Μονάχου, αν και φυσικά έκανε ποδόσφαιρο κατοχής. Με Φιλίπε Κουτίνιο και Τιάγκο Αλκάνταρα στον πάγκο, ο Χανς Ντίτερ Φλικ, στο πρώτο παιχνίδι του στον πάγκο των Βαυαρών, είτε ήθελε να υποδείξει τους υπεύθυνους για την καρατόμηση του Νίκο Κόβατς είτε επιθυμούσε να δώσει την ευκαιρία σε όσους αφουγκραζόταν ότι ένιωθαν αδικημένοι από τον Κροάτη τεχνικό. Ο Ολυμπιακός, όμως, ούτως ή άλλως θα έπαιζε το ίδιο πράγμα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς από την αρχή δεν ήταν απλώς ότι δεν ήθελε να χάσει. Επιθυμούσε να κρατά απασχολημένη την άμυνα κάπως ορθολογικά κι όχι μόνο από λάθη της, όπως στην ευκαιρία του Λαζάρ Ραντζέλοβιτς στο 16'. Ωστόσο, δεν μπορούσε να βρει τον τρόπο που η Μπάγερν, αυξάνοντας την πίεσή της και με το αποτέλεσμα σε ένα υποθετικό 0-0, θα έδινε στον ίδιο την ευκαιρία να 'επιθετικοποιήσει' την ομάδα του, περνώντας επιπλέον μέσο, μια και με δύο επιθετικούς φέτος δεν έχει παίξει ακόμη. Επέλεξε να παίξει ένα 1ο ημίχρονο με τον βασικό φορ του αριστερό χαφ και το βασικό αριστερό χαφ μόνο προωθημένο. Ο Μαρτίνς προτίμησε να θυσιάσει την ικανότητα του Ντανιέλ Ποντένσε στο ένας εναντίον ενός, απέναντι, κιόλας, σε μία ομάδα που δεν θα έβγαζε βοήθειες και ανακάτεψε με κάποιον τρόπο την τράπουλα, προτιμώντας ο Πορτογάλος να πιέσει ψηλά, στις ελάχιστες περιπτώσεις που η ανάπτυξη της Μπάγερν ξεκινούσε από την άμυνα, αντί να είναι στην πλευρά.

Ο Ποντένσε, ούτως ή άλλως, έγινε 'καμένο χαρτί' για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έπαιζε από εκεί που μπορούσε: από τα δεξιά. Ωστόσο, δεν βρίσκεται στην ιδιοσυγκρασία του να μην έχει τον έναν παίκτη στο ρόστερ που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει το απρόβλεπτο. Ο Πορτογάλος τεχνικός, παρά ταύτα, δεν είδε τον ποδοσφαιριστή του να γίνεται αποδέκτης της μπάλας. Ο Γιώργος Περπερίδης έγραψε ότι ο Ποντένσε γινόταν τρύπα στην άμυνα και σε μια κατοχή που ήταν 68%-32% στο 1ο ημίχρονο, δεν μπορούσε καν να γίνει η διελκυστίνδα που θα έβαζε τον ρυθμό σε χαμηλή θερμοκρασία. Το 1ο ημίχρονο τελείωσε ακριβώς στα 45 λεπτά, ενώ σε μία ώρα παιχνιδιού, ο Πορτογάλος ήρθε σε επαφή με την μπάλα μόλις 16 φορές. Τριάντα, σε αντιδιαστολή, ο φιλότιμος Ραντζέλοβιτς.

Ο Μαρτίνς αντιμετώπισε αξιοπρεπώς το ποδόσφαιρο ψυχολογικής βίας της Μπάγερν. Δεν ήταν έτοιμος να υποταχθεί στην ισοπαλία, παίζοντας ένα ποδόσφαιρο παθητικό, χωρίς ψιχία επιθετικότητας. Αυτή δεν ήρθε, ωστόσο διόλου αναιρείται η πρόθεση να υπάρχει κάποια υποτιθέμενη απειλή, ένας ανοιχτός χώρος που η εφησυχασμένη Μπάγερν θα άφηνε στους παίκτες του να εκμεταλλευθούν και αυτό ανέμενε να γίνει από την αριστερή πλευρά, όπου οι Γερμανοί υποθετικά πρόσεχαν περισσότερο.

Η Μπάγερν είχε τις μίνιμουμ ευκαιρίες σε ματς με τέτοια διαφορά σε τελικές (19-2), τελικές στην εστία (9-0), κόρνερ (14-1), πάσες (706-335), επιτυχημένες πάσες (601-224), ακόμα και χιλιόμετρα, αφού οι παίκτες της πρωταθλήτριας Γερμανίας έτρεξαν 3 περισσότερα μέσα στο ματς. Αλλά είχε και τον πιο φορμαρισμένο επιθετικό στον κόσμο. Η επιμονή ειδικά στον Κινγκσλέ Κομάν (και λιγότερο στον Σερζ Νιαμπρί) ήταν ο καταλύτης, διότι ο Ολυμπιακός κάλυπτε τα δοκάρια του, αλλά στην περίπτωση εκείνη δεν πρόλαβε να 'χαλάσει' με σπάσιμο της μπάλας την κίνηση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος σκόραρε με υπέροχο πλασέ το 24ο γκολ του τη σεζόν 2019-2020.

Ο Πορτογάλος δεν παράτησε τίποτα. Αν και ήταν πιο πιθανό να γίνει απροειδοποίητη έκλειψη από το να κάνει τελική στην εστία ο Ολυμπιακός, έβαλε τον Γιουσέφ ελ Αραμπί, με τη φαντασίωση ότι θα κέρδιζε κάπως σε μέτρα, τον Ματιέ Βαλμπουενά λίγο νωρίτερα, ενώ πρωτύτερα είχε βάλει τον Γιώργο Μασούρα. Όμως το σκηνικό δεν άλλαξε. Κι αυτό είναι το προφανές, με τη -σε κάθε διάσταση- μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

Στη σούμα, αυτό που ήθελε από τους παίκτες ο προπονητής τους ήταν να παίξουν ένα τίμιο ματς και να μην κοροϊδέψουν τους εαυτούς τους. Η σκέψη του, σε ό,τι αφορά την αμυντική λογική, δεν ήταν να μη συντριβούν οι 'ερυθρόλευκοι', αλλά να δοκιμάσουν να πάρουν κάτι, από μία ομάδα, πάντως, που αυτό ήταν το μόλις 4ο ματς φέτος που δεν δέχθηκε γκολ. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να κρατήσουν την εστία τους άμωμη όσο περισσότερο γινόταν. Το έκαναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, απλώς η μία ώρα και 9 λεπτά δεν ήταν αρκετή για να δημιουργήσουν κάτι.

Ούτως ή άλλως, ο Ολυμπιακός θα δοκιμάσει να επιμηκύνει τη φετινή ευρωπαϊκή σεζόν την τελευταία αγωνιστική με τον Ερυθρό Αστέρα. Με την Τότεναμ να νικάει άνετα τους Σέρβους στο Βελιγράδι (4-0), τουλάχιστον δεν της έδωσε απευθείας την πρωτιά. Οπότε ουσιαστικά η Μπάγερν πρέπει να μη χάσει την επόμενη αγωνιστική (26 Νοεμβρίου), ώστε οι 'ερυθρόλευκοι' να διεκδικήσουν τα δύο γκολ διαφοράς ή τη νίκη, σε περίπτωση που κάτι πάρουν από το Λονδίνο με τους 'πετεινούς'.

Το αξίζουν, από κάθε άποψη. Το ένα κακό παιχνίδι τους έγινε με τον αντίπαλο που πιθανότατα θα παίξουν για το Europa League. Κι αυτό είναι μια πλήρης εξέλιξη.

Θα ξεπεράσει τα 50 γκολ φέτος ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:



News 24/7

24MEDIA NETWORK