Οι 10+1 παίκτες που ξεπέρασαν τις προσδοκίες στη Super League

Μια εντεκάδα παικτών ήταν αυτή που έκανε το ξεπέταγμα της στο ελληνικό πρωτάθλημα την σεζόν 2018-2019, εκτοξεύοντας παράλληλα την χρηματιστηριακή τους αξία. Ανάμεσα τους και ένας ποδοσφαιριστής της Football League.

SUPERLEAGUE / ΑΡΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
Ο Ματέο Γκαρσία σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Άρης - ΠΑΣ Γιάννινα (03/02/2019) EUROKINISSI SPORTS

Στο πρωτάθλημα της Super League πρωτοσυστήθηκαν ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές, ενώ υπήρξαν και αυτοί που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτόξευσαν την χρηματιστηριακή τους αξία. Δεν αναφερόμαστε στις δεδομένες περιπτώσεις (όπως, για παράδειγμα, του Φορτούνη), αλλά σε αυτές που ουσιαστικά αποτέλεσαν το 'νέο' και το 'εντυπωσιακό' στο πρωτάθλημα που μας πέρασε. Με βάση την πλατφόρμα του transfermarkt, ιδού η ενδεκάδα των ποδοσφαιριστών που έκαναν το λεγόμενο ξεπέταγμα και ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με έναν αστερίσκο για το τέλος. 

ΜΑΤΕΟ ΓΚΑΡΣΙΑ

Στη Λας Πάλμας δεν χωρούσε, βρέθηκε σε Οσασούνα και Αλκορκόν, αλλά τελικά ο Άρης ήταν η ομάδα που κατάφερε να δείξει το πλούσιο ταλέντο του και αυτή τη στιγμή να αποτελεί ένα από τα πιο 'hot' ονόματα στο μεταγραφικό παζάρι. Ο 22χρονος εξτρέμ εκτόξευσε τη χρηματιστηριακή του αξία στα 2 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη βάσει της αγωνιστικής του εικόνας στους Θεσσαλονικείς, στους οποίους ήταν πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα που τελείωσε. Πέτυχε 10 γκολ στο πρωτάθλημα και 1 στο Κύπελλο, σε συνολικά 2.702 λεπτά συμμετοχής με την κιτρινόμαυρη φανέλα στις δύο διοργανώσεις.

ΦΕΛΙΠΕ ΣΟΟΥΖΑ ΦΕΡΕΙΡΑ

Η πρώτη γνωριμία του Βραζιλιάνου στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό της Ελλάδας έγινε στο ματς του ΟΦΗ με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ μπήκε ως αλλαγή και αμέσως ξεχώρισε για την τεχνική και την ταχύτητά του. Ο 20χρονος ποδοσφαιριστής αποτελεί προσωπική επιλογή του Βέρα, ο οποίος τον έφερε μαζί του στο Ηράκλειο όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της κρητικής ομάδας. Ο δανεισμός του ΟΦΗ ήταν μέχρι τον Ιούνιο, υπάρχει ήδη συμφωνία να παραμείνει και να αποκτήσει το 100% των δικαιωμάτων του, ενώ τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί ενδιαφέροντος της ΑΕΚ δεν καρποφόρησαν. Πλέον, όποιος θέλει να αποκτήσει τον Φερέιρα θα πρέπει να πληρώσει αδρά τον ΟΦΗ.

ΛΕΟ ΖΑΜΠΑ

Από τα 2.5 εκ. ευρώ που έδωσε ο ΠΑΟΚ πέρυσι στην Αχμάτ Γκρόζνι, στα 8 εκατομμύρια ευρώ η (χρηματιστηριακή) εκτόξευση είναι μεγάλη και απόλυτα δικαιολογημένη. Έπαιξε σε 39 παιχνίδια με τους νταμπλούχους, μοιράζοντας 7 ασίστ και σκοράροντας 7 φορές. Ο ίδιος, θρησκόληπτος γαρ όπως κάθε Βραζιλιάνος, δηλώνει για το ποδοσφαιρικό του μέλλον ότι είναι στα χέρια του Θεού, ο Γιώργος Σαββίδης που έχει το ποδοσφαιρικό μέλλον του παίκτη στα 'χέρια' του δηλώνει ότι δεν πωλείται και βάσει δυνατοτήτων και προοπτικών είναι δεδομένο ότι του χρόνου τέτποια εποχή ο εξτρέμ του ΠΑΟΚ θα ανεβάσει κι άλλο τις 'μετοχές' του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ

Από τον Ηλυσιακό στον Πανιώνιο και από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό. Μία πενταετία ταχείας ανόδου και εκτόξευσης της χρηματιστηριακής του αξίας (η οποία έφτασε το 1 εκ. ευρώ), ο εξτρέμ των Πειραιωτών είναι το εγχώριο next big thing, κερδίζοντας πολλά λεπτά συμμετοχής από τον Πέδρο Μαρτίνς, αλλά και μία θέση στην Εθνική ομάδα (η πρώτη έγινε όταν αγωνιζόταν στον Πανιώνιο). Για τον 24χρονο ποδοσφαιριστή είχαν ενδιαφερθεί και ομάδες του εξωτερικού πριν κινηθεί ο Ολυμπιακός στη χειμερινή μεταγραφική σεζόν, μετά από προτροπή του Μοντέστο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΗΣ

Ίσως η πιο εντυπωσιακή παρουσία Έλληνα ποδοσφαιριστή στο προηγούμενο πρωτάθλημα, αφού από το γκολ που πέτυχε στην πρεμιέρα στα Πηγάδια στο ματς του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ξάνθη, έως την ολοκλήρωση της σεζόν, μεσολάβησε μία ηγετική παρουσία που ανέδειξε τα ποδοσφαιρικά του χαρακτηριστικά και αύξησε την χρηματιστηριακή του αξία σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (από τις 200.000, στο 1.25 εκ. ευρώ που αξίζει ενδεικτικά τη δεδομένη χρονική στιγμή στο transfermarkt).

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΚΟΥΤΡΗΣ

Από τις 50.000 ευρώ όταν αγωνιζόταν στον Εργοτέλη, στις 300 χιλιάδες στον ΠΑΣ Γιάννινα και στα 6 εκατομμύρια ευρώ με την φανέλα του Ολυμπιακού. Ο 23χρονος Ελληνοβραζιλιάνος που έχει γίνει πλέον το μόνιμο αριστερό μπακ του Ολυμπιακού, ξεπηδώντας από τον Εργοτέλη για να φτάσει στους 'ερυθρολεύκους', μέτρησε συνολικά 24 παιχνίδια την προηγούμενη σεζόν (24 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, εντός και εκτός) και φέρεται να αποτελεί μεταγραφικό στόχο αρκετών ομάδων του εξωτερικού. Η μητέρα του καθάριζε σκάλες, ο ίδιος βρέθηκε βασικός στον Εργοτέλη λόγω του Γιάννη Πετράκη και με τον Πέδρο Μαρτίνς έγινε ο 'νέος Γρηγόρης Γεωργάτος'.

ΝΑΣΙΜΕΝΤΟ ΜΑΝΤΣΟΝ

Δεν είναι νέος στη Super League, από το 2017 που τον απέκτησε ο Ατρόμητος έδειξε την ποιότητά του, αλλά το μεγάλο ξεπέταγμα το έκανε στο πρωτάθλημα που μας πέρασε όντας εκ των MVP. Ο 27χρονος Βραζιλιάνος μέσος κατεγραψε εντυπωσιακά στατιστικά, όντας δεύτερος 'κλέφτης' του Ατρομήτου, ενώ η παρουσία του στην ομάδα του Κάναντι προκάλεσε το ενδιαφέρον των 'μεγάλων', αλλά στην περιστεριώτικη ομάδα... πριν πεινάσουν μαγείρεψαν. Θυμίζουμε ότι ο Ατρόμητος έσπευσε να ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το 2020, διασφαλίζοντας ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία. Πέρυσι η χρηματιστηριακή του αξία ήταν στις 600.000 ευρώ, ενώ εφέτος, με τις αποσόσεις του στο πρωτάθλημα, 'άγγιξε' το 1 εκ. (900 χιλ.)

ΕΥΘΥΜΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

Από τις 450.000 ευρώ όταν πρωτοπήγε στον ΠΑΟΚ, έφτασε πλέον να κοστίζει 4.5 εκατομύρια. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για την αποκάλυψη του εφετινού πρωταθλήματος και πρώτου σκόρερ με εντυπωσιακές επιδόσεις, βγαλμένες από τα 90s και τις 'μάχες' Δημητριάδη, Σαραβάκου, Βαζέχα, Αλεξανδρή. Μόνο το Toyota Celica έλειπε. Στον ΠΑΟΚ δεν χωρούσε ο Ευθύμης Κουλούρης και στον Ατρόμητο έγινε ο καλύτερος Ελληνας επιθετικός και αρχισκόρερ της εφετινής Super League με 19 γκολ στο πρωτάθλημα, 5 στο κύπελλο και 1 στα προκριματικά του Europa League.

ΣΕΡΤΖΙΟ ΟΛΙΒΕΙΡΑ

Δεν ήρθε άγνωστος στον ΠΑΟΚ ούτε ήταν περίπτωση Ζαμπά. Μια χαρά βιογραφικό είχε, αλλά θέση στην Πόρτο δεν είχε. Η σύντομη παρουσία του στον Δικέφαλο του Βορρά δεν ανέδειξε μόνο τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, βάζοντας και αυτός την πινελιά του στο αήττητο πρωτάθλημα, αλλά ανέβασε τις μετοχές του κατά 2 εκατομμύρια ευρώ (από τα 6 στα 8). Η περίπτωσή του είναι περίπλοκη, αφού το ποσό για την απόκτησή του από τον ΠΑΟΚ είναι υψηλό, στην Πόρτο, με την οποία έχει συμβόλαιο έως το 2020, δεν αλλάζει επί της ουσίας κάτι και η μοναδική λύση για παραμονή του στην Τούμπα φαντάζει η ανανεώση του δανεισμού.

ΜΑΝΤΙ ΚΑΜΑΡΑ

Ο Αφρικανός μέσος διπλασίασε την αξία του μέσα σε ένα χρόνο, φορώντας την φανέλα του Ολυμπιακού. Οντας βασικός και αναντικαταστάτατος και ένας από τους παίκτες που 'κατάπιαν' τα περισσότερα χιλιόμετρα στη Super League, ο Μαντί Καμαρά είναι ένα από τα υψηλότερα περιουσιακά στοιχεία των Πειραιωτών. Μέτρησε συνολικά 36 συμμετοχές και 2.563 αγωνιστικά λεπτά, είχε τα περισσότερα 90λεπτα από πολλούς συμπαίκτες του και ήδη ακούγεται εντόνως ότι η Μονακό τον έχει στο στόχαστρο και ασχολείται σοβαρά με την περίπτωσή του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Για το τέλος ένας ποδοσφαιριστής που έχει όλα τα φόντα να γίνει ο νέος Μασούρας και τη νέα χρονιά θα κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορά. Γέννημα θρέμμα Κρητικός, ξεχώρισε στους Νέους του Πλατανιά, κέρδισε θέση βασικού στη μεγάλη ομάδα, ήταν από τους καλύτερους τη σεζόν που μας πέρασε στην πορεία των Χανιωτών προς την άνοδο από την Football League, η οποία ανακόπηκε από το γκολ-φάουλ του Ναμπί στο μπαράζ-θρίλερ με τον ΟΦΗ. Λίγα λεπτά πριν το 3-2 ήταν αυτός που είχε σκοράρει για το 2-2 μέσα στο Γεντί Κουλέ. Ο 20χρονος είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Πανιωνίου, ο οποίος πρόλαβε και τον 'άρπαξε' από πολλές ομάδες που τον εντόπισαν και εξέφρασαν ενδιαφέρον και έχει όλα τα φόντα να μπει στο κείμενο της επόμενης χρονιάς με τις αποκαλύψεις της νέας Super League.

News 24/7

24MEDIA NETWORK