Ranking: Βάλαμε τους 29 παίκτες του ΠΑΟΚ στη σειρά

Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι παίκτες του ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια της Super League 1.

Φερνάντο Βαρέλα και Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό για τον 1ο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020
Φερνάντο Βαρέλα και Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό για τον 1ο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Η κανονική διάρκεια της Super League 1 βρήκε τον ΠΑΟΚ σε μία περίεργη κατάσταση. Η βαθμολογική θέση δεν είναι εξ ορισμού άσχημη, αφού στη θεωρία θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο ως 2ος. Παρ' όλα αυτά, το φινάλε ήταν καταστροφικό, αφού η εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό, η ισοπαλία στην Ξάνθη και η απόφαση του αθλητικού δικαστή τον έφερε στο -14 από την κορυφή.

Αν 7 από τους βαθμούς της 'ψαλίδας' με τον Ολυμπιακό οφείλονται σε εξωαγωνιστικούς λόγους, οι υπόλοιποι 7 έχουν να κάνουν με ό,τι συνέβη στο χορτάρι, με το έργο των 29 παικτών που υπολόγισε, λίγο ή πολύ, ο Αμπέλ Φερέιρα για τη φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα. Αρκετοί εξ αυτών πέρυσι κατέκτησαν το νταμπλ, αλλά φέτος δεν βρέθηκαν στο ίδιο επίπεδο και απέτυχαν να παρουσιαστούν το ίδιο κυριαρχικοί.

Αυτοί που ξεχώρισαν

Στην πραγματικότητα, δύο παίκτες που την περσινή -απόλυτα πετυχημένη- σεζόν δεν βρίσκονταν στα καλοκαιρινά πλάνα του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι αυτοί που ξεχώρισαν φέτος. Ο λόγος για τον Δημήτρη Γιαννούλη (3 ασίστ), ο οποίος πέρυσι ήταν δανεικός στον Ατρόμητο, καθώς και τον Γιόσιπ Μίσιτς (5 γκολ, 7 ασίστ), ο οποίος αποκτήθηκε ως δανεικός για 1,5 χρόνο από τον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2019. Οι εμφανίσεις και των δύο ήταν αυτές που ουσιαστικά έφεραν τον σύλλογο σε θέση οδηγού στην αρχή της φετινής χρονιάς, ωστόσο αμφότεροι, ελλείψει στηριγμάτων, έχασαν σε ρυθμό στο φινάλε. Όπως και να 'χει, δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για τους παίκτες με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής (πάνω από 2.300 λεπτά) και είναι οι παίκτες που δικαίως κερδίζουν τον τίτλο των κορυφαίων του ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια.

Στην ίδια κλίμακα θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που άρχισε δυναμικά τη σεζόν. Ο Κάρολ Σβιντέρσκι αποτελεί έναν από τους πιο οικονομικούς επιθετικούς του πρωταθλήματος, ωστόσο αυτά τα αγγίγματα της μπάλας που συνήθως κατέληγαν σε γκολ μειώθηκαν και μάλιστα στο τέλος ο Πολωνός έχασε τη θέση του βασικού σε ορισμένα παιχνίδια. Με 10 γκολ αλλά το τελευταίο στη 19η αγωνιστική, βρίσκεται στο αμέσως επόμενο επίπεδο, μαζί με ακόμα 3 παίκτες. Ο Βιεϊρίνια έχασε αρκετά παιχνίδια λόγω της περσινής ρήξης χιαστού, ενώ και αργότερα αντιμετώπισε προβλήματα που τον κρατούσαν εκτός. Όσο αγωνιζόταν, όμως, ήταν η ψυχή της ομάδας, ο άνθρωπος που κάλυπτε κυριολεκτικά κάθε 'τρύπα' στην ενδεκάδα, παίζοντας ακραίο μπακ, εξτρέμ, μέσος ή και στόπερ!

Αυτή ήταν μια σεζόν ενηλικίωσης για τον Δημήτρη Λημνιό, ο οποίος ήταν ο 3ος παίκτης του ΠΑΟΚ σε χρόνο συμμετοχής με 2.152 λεπτά και με 4 γκολ και 4 ασίστ αποτελούσε μόνιμο κίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες. Ομοίως, ο Δημήτρης Πέλκας χρησιμοποιήθηκε αρκετά σε θέση που δεν είχε παίξει πριν, εκείνη του δεύτερου επιθετικού, και μπορεί να αγωνίστηκε λιγότερο (807 λεπτά), όμως είχε ορισμένες πολύ ουσιαστικές στιγμές.

Στην επόμενη κατηγορία εντοπίζεται και ο λόγος που ο φετινός ΠΑΟΚ χάνει το φετινό πρωτάθλημα σε αγωνιστικό επίπεδο. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες που απλά περνούν τη βάση, ενώ πέρυσι οι ίδιοι παίκτες ανήκαν στους κορυφαίους. Τρανό παράδειγμα ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, ο περσινός MVP, ο οποίος φέτος άρχισε τη σεζόν με άσχημες εμφανίσεις και στη συνέχεια τραυματίστηκε, χάνοντας το υπόλοιπο. Ο αντικαταστάτης του, Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον, η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ο οποίος βρίσκεται από πέρυσι στην ομάδα, πήρε επιτέλους τις ευκαιρίες που έψαχνε, έδειξε καλά στοιχεία, αλλά και υπέπεσε και σε πολλά -κομβικά- λάθη. Ομοίως, ο Φερνάντο Βαρέλα, ο οποίος είχε κι αυτός έναν σοβαρό τραυματισμό μεσούσης της σεζόν που τον άφησε εκτός, αλλά σε καμία στιγμή δεν θύμιζε τον απροσπέλαστο αμυντικό της περσινής σεζόν.

Πιο κάτω από τα περσινά στάνταρ βρέθηκαν κι άλλοι ποδοσφαιριστές. Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ίσως είναι η πιο σημαντική περίπτωση, ένα βαρόμετρο για τον ΠΑΟΚ, που από τα 8 γκολ και τις 7 ασίστ στο πρωτάθλημα έπεσε σε 1 και 3 αντιστοίχως. Ο Μαουρίσιο προερχόταν κι αυτός από ρήξη χιαστού όπως ο Βιεϊρίνια και όταν επανήλθε στο τέλος του 2019, ήταν φανερό πως ήταν επηρεασμένος από την απραξία μηνών. Ο δε Τσούμπα Άκπομ είδε την αντικατάσταση του Λουτσέσκου με τον Φερέιρα να φέρνει αλλαγές και στον τρόπο επίθεσης του 'δικεφάλου του βορρά', με συνέπεια να δει την 'πλάτη' του Σβιντέρσκι για μεγάλο διάστημα. Παίρνοντας τα πάνω του στο φινάλε κατάφερε να ξεπεράσει τις περσινές επιδόσεις (7 γκολ έναντι 6, 3 ασίστ πέρυσι και φέτος) σε λιγότερα λεπτά συμμετοχής, ωστόσο άργησε πολύ να βρει πατήματα.

Από εκεί και πέρα, η περίπτωση του Ζίβκο Ζίβκοβιτς είναι ιδιαίτερη, αφού στον 1ο γύρο πήρε τα γάντια από τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη κι έκανε καλές εμφανίσεις, όμως στη συνέχεια σταμάτησε να κάνει το εξαιρετικό και έμοιαζε με τερματοφύλακα της σειράς. Ο Μάτος δεν είχε ιδιαίτερη μεταβολή από την περσινή σεζόν (που δεν ήταν εξαιρετικός, όπως παλαιότερα), όμως μπάλωνε κι αυτός 'τρύπες', ενώ ο Ντόουγκλας Αουγκούστο άρχισε συνεσταλμένα, ωστόσο στη συνέχεια έγινε αξιόπιστο 'γρανάζι' για τη μηχανή του ΠΑΟΚ. Ουσιαστικά, η ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Λάζαρος Λάμπρου, ο οποίος ήταν... ξεχασμένος από τον Πορτογάλο προπονητή του στην αρχή της σεζόν, όμως όταν οι τραυματισμοί ανάγκασαν τον Φερέιρα να στρέψει το βλέμμα του στον νεαρό επιθετικό, εκείνος έδειξε ότι έχει κάτι να προσφέρει.

Οι μικρές και μεγάλες απογοητεύσεις

Υπάρχουν και ποδοσφαιριστές, όμως, των οποίων η προσφορά δεν ήταν σε καμία περίπτωση αντάξια του ονόματος, του κόστους ή των προσδοκιών. Ο Άντερσον Εσίτι των 3.500.000 ευρώ σίγουρα συνιστά μια τέτοια περίπτωση, παρότι πήρε αρκετές ευκαιρίες. Ο Λέο Ζαμπά δεν ήταν σε καμία περίπτωση ο περσινός αέρινος εξτρέμ και όταν τραυματίστηκε, ουσιαστικά 'κλείδωσε' μια χαμένη σεζόν. Ο Ομάρ ελ Καντουρί, παρότι απολάμβανε της εμπιστοσύνης του Φερέιρα στον 1ο γύρο, ήταν απογοητευτικός το περισσότερο διάστημα. Ο Πασχαλάκης, από την πλευρά του, πέρασε ένα σκοτσέζικο ντους. Άρχισε βασικός, εκτοπίστηκε, ανέκτησε τη θέση, αλλά επικρίθηκε ξανά στο φινάλε, αφήνοντας πικρή γεύση.

Υπάρχουν ακόμα χειρότερες και από αυτές τις περιπτώσεις. Ο Μίροσλαβ Στοχ, μια βασική αιτία στη θερινή ρήξη Λουτσέσκου-διοίκησης, δικαίωσε τον Ρουμάνο τεχνικό, αφού αγωνίστηκε μόλις 184 λεπτά. Ο Ροντρίγκο έπαιξε 44 περισσότερα και παρότι στο τέλος της σεζόν ο Φερέιρα έκανε αλχημείες για να βρει αμυντικούς, προσπερνούσε σταθερά τον παίκτη που αποκτήθηκε ως ρεζέρβα για δεξιά και αριστερά στα μπακ. Η ρήξη αχιλλείου που υπέστη πέρυσι ο Πόντους Βέρνμπλουμ ουσιαστικά τον καθιστά ανίκανο να παραμείνει σε επίπεδο ΠΑΟΚ και δεν έπαιξε ούτε λεπτό φέτος. Ο Δημήτρης Μελιόπουλος δεν βρέθηκε ποτέ στα πλάνα του Φερέιρα αν και αποκτήθηκε από την Ξάνθη με υψηλές προσδοκίες και αποφάσισε στα 19 του να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Ο Ενέα Μιχάι αποκτήθηκε κι αυτός το καλοκαίρι, αλλά δεν κέρδισε τον Φερέιρα και δεν πήρε ούτε λεπτό συμμετοχής στο πρωτάθλημα, παρότι βασικός με τον Παναιτωλικό πέρυσι. Οι νεαροί Συμεών Παπαδόπουλος, Χάρης Τσιγγάρας και Γιάννης Μιχαηλίδης που προωθήθηκαν από την Κ19, επίσης δεν αγωνίστηκαν, ενώ ο Αντώνης Γαϊτανίδης που παραχωρήθηκε δανεικός στον Απόλλωνα Σμύρνης τον Ιανουάριο (ύστερα από τον σοβαρό τραυματισμό του στο χέρι) ήταν απλά αναπληρωματικός στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής με τον Πανιώνιο και ούτε αυτός μπορεί να κριθεί.

ΤΟ RANKING ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Ranking: Βάλαμε τους 29 παίκτες του ΠΑΟΚ στη σειρά

Διαβάστε εδώ για το ranking του 1ου γύρου

Ranking: Βάλαμε τους 29 παίκτες του ΠΑΟΚ στη σειρά

News 24/7

24MEDIA NETWORK