Στη Νότια Κορέα 'έπεσαν' κορμιά στην πρεμιέρα της K-League

Η έναρξη της K-League είχε παγκόσμια μετάδοση, έναν πρώην προπονητή της ΑΕΚ και έναν πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, play by play από τη Guardian και επαφές που παραβίασαν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Φάση από το σημερινό, πρώτο, ματς της K-League, για τη σεζόν 2019-20, όπου οι παίκτες δεν ακολουθούν ακριβώς τους κανόνες του social distancing.
Φάση από το σημερινό, πρώτο, ματς της K-League, για τη σεζόν 2019-20, όπου οι παίκτες δεν ακολουθούν ακριβώς τους κανόνες του social distancing. KIM OREL/NEWSIS VIA AP

Ενόσω ο πλανήτης προσπαθούσε να κατανοήσει και να βρει τρόπους να περιορίσει την επέλαση του κορονοϊού, διέκοψε κάθε αθλητική δραστηριότητα. Στην Ταϊβάν, το Τουρκμενιστάν, τη Λευκορωσία, το Μπουρουντί, τη Νικαράγουα και το Τατζικιστάν συνέχισαν να παίζουν μπάλα. Κυριολεκτικά. Κάποιες από αυτές τις χώρες είχαν φροντίσει να πάρουν τα μέτρα τους, ώστε να μη θρηνήσουν επιπλέον θύματα από το Covid-19, ενόσω ήταν σε εξέλιξη οι αγώνες. Άλλες δεν αναγνώρισαν ποτέ την ύπαρξη του -οπότε no harm no foul.

Η Κορέα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μόλις 10.822 επιβεβαιωμένα κρούσματα (εκεί οι αριθμοί είναι πολύ κοντά στην αλήθεια, αφού τεστάρονται όλοι), με τους θανάτους να φτάνουν τους 256, γιατί από νωρίς επιβλήθηκε αμέσως lockdown. Και τηρήθηκε -με παρακολούθηση μέσω apps και της CCTV, καθώς υπάρχουν κάμερες παντού, συν χιλιάδες καθημερινά τεστ στους δρόμους της πόλης, δωρεάν.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας, όπως το έδωσαν οι ίδιοι, ήταν το 'εντοπισμός, έλεγχος και θεραπεία'.

Πριν δυο ημέρες η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε άρση όλων των μέτρων, καθώς δεν υπήρχαν πια νέα κρούσματα. Σήμερα ανακοίνωσε πως υπάρχουν 13 νέες περιπτώσεις, ανθρώπων που πήγαν σε clubs και μπαρ της περιοχής Itaewon -βρίσκεται στη Σεούλ- το περασμένο σαββατοκύριακο. Και για αυτό εξέδωσε νέα οδηγία για προσοχή και για τήρηση των κανόνων του social distancing, μαζί και αυτών της υγιεινής.

Σε αυτό το πλαίσιο, γύρισε σήμερα (Παρασκευή 8/5) στα γήπεδα η K-League, λίγκα που 'χει 'βγάλει' πολλούς πρωταθλητές Ασίας και άρα, σύμφωνα με το Free Malaysia Today δεν μπορεί να συγκριθεί με τις χώρες που διάβασες στην αρχή -σε ό,τι αφορά το επίπεδο. H πρεμιέρα επρόκειτο να γίνει στις 29/2, αλλά αντιλαμβάνεσαι πως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Τότε δεν είχε εξασφαλίσει νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο, για μεταδόσεις εντός των συνόρων.

Τώρα έχει δέκα διαφορετικές διεθνείς συμφωνίες (με τη λίστα να περιλαμβάνει χώρες από την Κίνα έως την Κροατία), ενώ για το opening φρόντισε να βρει τον τρόπο και να μπει στα σπίτια όλου του πλανήτη.

Το επίσημο κανάλι της λίγκας -των 12 ομάδων και των τριών ξένων παικτών, συν ενός ακόμα από άλλο έθνος της Asian Football Conference- στο YouTube μετέδωσε τον πρώτο αγώνα της σεζόν, μεταξύ της πρωταθλήτριας Jeonbuk Hyundai Motors (έχει κατακτήσει του πέντε από τους έξι τελευταίους τίτλους) και της Suwon Samsung, στο Jeonju World Cup Stadium. Αν δεν έκανες την παρατήρηση, θα ήθελα να δεις λίγο πιο προσεχτικά ποιοι είναι οι σπόνσορες των ομάδων. Συνεχίζουμε. Η μετάδοση προφανώς και ήταν live και είχε σχολιασμό στα αγγλικά, καθώς η 'δίψα' για δράση δεν είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκό φαινόμενο. Όταν 'μπήκα' να δω τι γίνεται -στις αρχές του β' ημιχρόνου, όταν δεν είχε μπει γκολ-, παρακολουθούσαν το ματς 18.000 νοματαίοι που σε ένα δίλεπτο έγιναν 19.051. Στα σχόλια στο chat, μετείχαν άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης. Η Guardian εν τω μεταξύ, έκανε μέχρι και play by play.

Η Jeonbuk εδρεύει στην ομώνυμη πόλη, που βρίσκεται νοτιοανατολικά του χάρτη της χώρας και έχει 600.000 κατοίκους. Οι 20.000 πηγαίνουν, υπό νορμάλ συνθήκες σε κάθε αγώνα της ομάδας που νίκησε (1-0). Προπονητής αυτής της ομάδας την οποία στηρίζει οικονομικά η Hyundai των 79.992.691.161 ευρώ για κέρδη το 2019, είναι ο Ζοζέ Μοράις. Ναι, ο πρώην προπονητής ΑΕΚ (είχε υπογράψει στις 18/10 του 2016 και εγκατέλειψε στις 18/1 του 2017) και πρώην συνεργάτης του Ζοσέ Μουρίνιο -το 2009, στην Ίντερ. Πήγε στην Κορέα την 1η Ιανουαρίου του 2019. Η τελευταία του δουλειά ήταν στην Καρπάτη Λβιβ της Ουκρανίας, όπου πήγε τον Αύγουστο του 2018 και έφυγε τρεις μήνες μετά.

Ο Ζοζέ Μοράις, στον πάγκο της πρωταθλήτριας Jeonbuk Hyundai Motors, με τη μάσκα του.
Ο Ζοζέ Μοράις, στον πάγκο της πρωταθλήτριας Jeonbuk Hyundai Motors, με τη μάσκα του. K-LEAGUE (YOUTUBE)

Στους νικητές παίζει ο Lee Dong-gook, πάλαι ποτέ επιθετικός της Μίντλεσμπρο και θρύλος του ποδοσφαίρου της Κορέας. Ο 41χρονος ήταν και ο σκόρερ. Έφτασε τα 255 γκολ στην K-League. Η ομάδα του Μοράις έκανε οκτώ σουτ προς την εστία των αντιπάλων και είχε το 59% των κατοχών. Η Suwon τελείωσε το ματς με δέκα παίκτες. Στο 75ο λεπτό, ο Τέρι Άντονις πήγε να κλέψει την μπάλα και τελικά, 'πήρε' τη γάμπα του αντιπάλου. Το μοναδικό γκολ του αγώνα μπήκε στο 83'. Κάνε ένα rewind στο όνομα του παίκτη που αποχώρησε νωρίς.

O Tέρι Άντονις (ή Λευτέρης Αντώνης) σε ηλικία 21 χρόνων, όταν είχε έλθει στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ.
O Tέρι Άντονις (ή Λευτέρης Αντώνης) σε ηλικία 21 χρόνων, όταν είχε έλθει στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ. ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο 26χρονος μέσος λέγεται Λευτέρης Αντώνης, γεννήθηκε στην Αυστραλία, ήταν μέλος της ομάδας που πήρε το 2015 το Asian Football Conference Cup και φέτος άφησε τη Μελβούρνη, για να παίξει στην Κορέα. Η πρώτη έξοδος που έκανε από τη χώρα του για την καριέρα του ήταν το 2015, για τον ΠΑΟΚ -που είχε δώσει 500.000 δολάρια για αυτόν. Θέση στην ενδεκάδα δεν βρήκε και δόθηκε δανεικός στη Βέροια, στις 31/8 του 2016. Είχε και εκεί θέματα με την προσαρμογή και το να καταφέρει να βρει ρόλο και το Γενάρη του 2017 πήγε ως δανεικός στους Western Syndey Wanderers. Με την ολοκλήρωση εκείνης της αγωνιστικής περιόδου, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, έμαθε πως δεν ήταν στα πλάνα του και μετακινήθηκε στην Ολλανδία, για τη VVV-Velno. Είχε υπογράψει διετές. Τον άφησαν να φύγει το Γενάρη του 2018. Πήγε στην Melbourne Victory.

Αν σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις λίγο ποδόσφαιρο, μέσα στο σαββατοκύριακο, υπάρχουν αγώνες το Σάββατο 9/5 στις 14.00, στις 16.30 και στις 19.00 και την Κυριακή 10/5 στις 14.00 και στις 16.30. Η 2η αγωνιστική θα διεξαχθεί στις 16 και τις 17 του μήνα, αλλά θα 'χει αρχίσει και η Bundesliga, οπότε μάλλον θα προσπεράσεις.

Ας δούμε τώρα, και πώς γύρισαν στα γήπεδα οι Κορεάτες.

✔Και τα 1.000 άτομα που μετέχουν στο restart (παίκτες, προπονητές, υπάλληλοι γηπέδων, μέλη τηλεοπτικής μετάδοσης κλπ) έκαναν τεστ την περασμένη εβδομάδα. Όλα ήταν αρνητικά.

✔ Έγινε θερμομέτρηση στην είσοδο (φευ).

✔ Η λίγκα ενημέρωσε τους παίκτες πως δεν μπορούν να μιλούν από κοντινή απόσταση ο ένας στον άλλον και ότι δεν μπορούν να φτύνουν -αυτό έπρεπε να 'χει απαγορευτεί δια νόμου, χρόνια πριν, αν με ρωτάς.

✔ Δεν επιτρέπονται οι εκδηλώσεις χαράς και συμπαράστασης -αγκαλιές κλπ.

✔ Δεν επιτρέπεται το φύσημα της μύτης.

✔ Δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή εμφανίσεων.

✔ Ο κάθε παίκτης έχει το δικό του μπουκάλι με νερό (που φέρει το όνομα του).

✔ Όπως είδες στη φωτογραφία του Μοράις, όσοι είναι στον πάγκο φορούν μάσκες.

✔ Όπως φάνηκε σήμερα, επαφές γίνονταν. Εν αντιθέσει με άλλα κράτη του πλανήτη, εκεί σπάνια γίνεται 'σου είπα, μου είπες', γιατί έχουν για έμβλημα το σεβασμό -ακόμα και αν αφορά κυρίως, το θεαθήναι.

✔ Δεν επιτρέπονται οι χειραψίες πριν και μετά τον αγώνα.

✔ Οι δηλώσεις γίνονται εντός του αγωνιστικού χώρου και όχι σε mixed zones. Οι ρεπόρτερ φορούν μάσκες και είναι στα δυο μέτρα από τους παίκτες και τους προπονητές.

✔ Εξυπακούεται πως δεν υπάρχει κόσμος στις εξέδρες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK