Το 'όχι' του Μαρτίνς που ψάχνει δικαίωση κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα

Στον 'τελικό' του Φαλήρου απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός και οι παίκτες του που αναζητούν την δικαίωση της έως τώρα πορείας τους στην Ευρώπη, η οποία θα έρθει μέσω της πρόκρισης. Είναι και το 'όχι' των 4 εκατ. ευρώ του Μαρτίνς, που εμπεριέχει ένα τεράστιο προσωπικό ρίσκο.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΝΠΣ ΒΟΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Πέδρο Μαρτίνς στην αναμέτρηση Ολυμπιακός - Βόλος (5-0) στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', για την 3η αγωνιστική της Super League 2019-2020 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)

Με φόντο την 3η θέση στο Group B του Champions League που δίνει την ευκαιρία για μια ευρωπαϊκή συνέχεια μέσω του Europa League, Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας συγκρούονται στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' απόψε το βράδυ (11/12, 22:00). Εκείνο το 2-2 με την Τότεναμ τον περασμένο Σεπτέμβρη μοιάζει πολύτιμο τον Δεκέμβρη, καθώς χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα οι 'ερυθρόλευκοι' αναζητούν απλά τη νίκη κόντρα στους Σέρβους. Δίχως να είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν κάποιο χάντικαπ μετά την ήττα τους με σκορ 3-1 στο Βελιγράδι.

Ένας Ολυμπιακός που είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση πέρσι, απέναντι σε έναν αντίπαλο - μεγαθήριο. Αφού λύγισε τη Μίλαν, σε ένα επικό βράδυ στο Φάληρο, δύσκολα έχει κάτι να φοβηθεί από τον Ερυθρό Αστέρα. Τα πάντα φυσικά θα κριθούν στον αγωνιστικό χώρο, όμως η εικόνα των δύο ομάδων -κι ας φτάνει στον 'τελικό' η ομάδα του Βελιγραδίου με 2 βαθμούς περισσότερους- δεν έχει καμία σχέση στα πέντε προηγούμενα ματς του ομίλου.

Ο Ολυμπιακός έφερε την Μπάγερν στα όρια της στο 'Γ. Καραϊσκάκης' (2-3), πάλεψε στο Μόναχο (2-0) και από δικά του λάθη έχασε την ευκαιρία να κάνει ένα τεράστιο αποτέλεσμα στο Λονδίνο (4-2). Αντίθετα ο Ερυθρός Αστέρας στα τέσσερα παιχνίδια του με Μπάγερν και Τότεναμ είχε απολογισμό τερμάτων... μηδέν υπέρ και 18 κατά! Αν δεν ήταν εκείνη η ανοησία του Μπενζιά στο Βελιγράδι (αποβολή) και τα 'τσαφ' του Μεριά σε άμυνα και επίθεση, το αποψινό ματς στο Φάληρο ίσως να ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα... Με τα 'αν' ποτέ δεν γράφτηκε ιστορία, έτσι φτάσαμε σε αυτό το ματς με χαρακτήρα νοκ-άουτ.

"Δεν κάνω προγνωστικά. Ο Ολυμπιακός με όποιον και να παίζει στο Καραϊσκάκη είναι φαβορί. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει και θέλουμε, είναι να παίξουμε το παιχνίδι μας και να δώσουμε το καλύτερο. Ας κερδίσει ο καλύτερος, όπως λέω πάντα", τόνισε μεταξύ άλλων ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, που μέσα από τη μακρά παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα, είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής, γνωρίζει πως το βράδυ θα είναι ζόρικο για την ομάδα του.

"Είναι τελικός για εμάς. Είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε για να περάσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου ο Πέδρο Μαρτίνς. Ξέρει πλέον πολύ καλά πώς λειτουργεί ο οργανισμός Ολυμπιακός, ποιες είναι οι απαιτήσεις και ποια η πίεση. Ωστόσο ο Πορτογάλος τεχνικός δεν μίλησε στον πρώτο πληθυντικό από συνήθεια ή γιατί απλά είναι μέρος αυτό του συλλόγου. Αλλά γιατί και ο ίδιος έχει έναν λόγο παραπάνω να αποζητά αυτή την πρόκριση διακαώς.

Ο Μαρτίνς βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης εδώ και αρκετές εβδομάδες. Δικαίως ή αδικώς, είναι ένα άλλο -μεγάλο- θέμα. Όπως φαίνεται όμως τίποτα από όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στους 'ερυθρόλευκους' δεν μοιάζουν ικανά να του χαρίσουν χρόνο. Παρέλαβε μια ομάδα σε χαοτική κατάσταση, δούλεψε το πρώτο καλοκαίρι με 20 καινούριους παίκτες, έβαλε την ομάδα του στους ομίλους του Europa League μέσα από τα προκριματικά του καλοκαιριού, άφησε εκτός ολόκληρη Μίλαν, παρουσίασε ένα σύνολο που όσο περνούσε ο καιρός απέδιδε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, χωρίς ωστόσο να κατακτήσει κάποιον τίτλο την πρώτη του σεζόν, με τον αποκλεισμό από τη Λαμία στο Κύπελλο να χαρακτηρίζεται -ορθώς- ως αποτυχία.

Το φετινό καλοκαίρι, ο Πορτογάλος τεχνικός πέτυχε κάτι ακόμη δυσκολότερο. Οδήγησε τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League μέσω της προκριματικής διαδικασίας και μάλιστα από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Γεγονός που πέρα από τη δόξα, έφερε και πάρα πολύ χρήμα στα ταμεία του Ολυμπιακού... Ωστόσο η δυσκολία των 'ερυθρόλευκων' να καθαρίζουν τα ματς εντός συνόρων και πολύ περισσότερο οι ισοπαλίες με Παναθηναϊκό, Ξάνθη, Πανιώνιο και ΠΑΟΚ, έχουν φέρει στο προσκήνιο την μουρμούρα ή απλά την διατηρούν.

Σε μια κίνηση που μοιάζει δίχως λογική -αναφορικά με το οικονομικό της σκέλος και όχι το αγωνιστικό- ο Πέδρο Μαρτίνς πρόσφατα είπε 'όχι' σε πρόταση από την Σαουδική Αραβία, η οποία και θα του εξασφάλιζε... 4 εκατ. ευρώ ετησίως! Την αποκάλυψη έκαναν οι συμπατριώτες του. Η απόφαση του Πορτογάλου είχε να κάνει καθαρά με το θέμα του κινήτρου και την ευκαιρία διάκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευκαιρία που θα έχει μέσω του Ολυμπιακού. Είτε για να κατακτήσει τίτλους, είτε για να κάνει το άλμα σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα/σύλλογο.

Την ίδια στιγμή ωστόσο είναι μια απόφαση που εμπεριέχει τρομακτικό προσωπικό ρίσκο. Η αποζημίωση του Μαρτίνς ετησίως στον Ολυμπιακό είναι ύψους 500.000 ευρώ. Ή αν θέλετε 0,5 εκατ. ευρώ. Το πρώτο δεδομένο λοιπόν είναι πως έχει απορρίψει ένα συμβόλαιο με οκταπλάσιες απολαβές. Ένα συμβόλαιο που σε μεγάλο βαθμό θα εξασφάλιζε οικονομικά τον ίδιο και την οικογένεια του.

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως έχει πάρει αυτή την απόφαση σε μια περίοδο που μόνο ιδανική δεν είναι για τον ίδιο στον Ολυμπιακό. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί με διάφορους τρόπους; πίστη για την δουλειά του, επιμονή, θάρρος, δίψα για διάκριση, κίνητρο για επιτυχία ή αφέλεια και επαγγελματική 'αυτοκτονία'; Ο Μαρτίνς δεν θα μπορεί να νιώθει εξασφαλισμένος ακόμη κι αν οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε νίκη - πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα. Ένα κακό αποτέλεσμα στα ματς πρωταθλήματος που ακολουθούν μέχρι την διακοπή μπορεί να τον ξαναβάλει σε καθεστώς πίεσης. Από τον 'τελικό' με τους Σέρβους όμως ξέρει πως πρέπει να ξεκινήσει. Να πειστεί ολοκληρωτικά και ο ίδιος πως το 'όχι' του στο... χρυσάφι από την Σαουδική Αραβία ήταν η σωστή απόφαση.

Έχει ήδη βοηθήσει τους 'ερυθρόλευκους' να βάλουν περισσότερα από 34 εκατ. ευρώ στα ταμεία τους, δηλαδή 68 φορές πάνω τα χρήματα που στοιχίζει το συμβόλαιο του στην ομάδα ετησίως. Σε μια ενδεχόμενη πρόκριση στο Europa League, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ακόμη περισσότερα έσοδα. Προτίμησε να αφήσει την προοπτική των 4 εκατ. ευρώ και να μείνει με τις 500.000 ευρώ, την πίεση, την αμφισβήτηση και το... πιστόλι στον κρόταφο σε κάθε ματς που κοουτσάρει την ομάδα του.

Στον 'τελικό' του Φαλήρου απόψε το βράδυ δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός και οι παίκτες του που αναζητούν την δικαίωση της έως τώρα πορείας τους στην Ευρώπη, η οποία θα έρθει μέσω της πρόκρισης. Είναι και αυτό το 'όχι' του Μαρτίνς που ψάχνει την δική του δικαίωση κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

Ο τσακωμός για τη Χρυσή Μπάλα στον Μέσι και οι προβλέψεις για ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK