Οι 12 κορυφαίες στιγμές της Ευρωλίγκας 2012

Η επιστροφή του Ολυμπιακού με εμφατικό τρόπο και με απίστευτη ανατροπή στον ευρωπαϊκό θρόνο ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία το γεγονός της χρονιάς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το Contra.gr φρεσκάρει τη μνήμη σας και σας θυμίζει τις 12 καλύτερες στιγμές της Ευρωλίγκας μέσα στο 2012.

Οι 12 κορυφαίες στιγμές της Ευρωλίγκας 2012

Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής Ευρώπης

Το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης ή αλλιώς το Ολυμπιακό Επος. Πρέπει να το έχει η Πόλη, δεν εξηγείται διαφορετικά. Εκεί το 1992 στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης τα αμούστακα παιδιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με την Παρτιζάν. Εκεί τα κατάφεραν και τα παιδιά του Ντούσαν Ιβκοβιτς ακριβώς 20 χρόνια αργότερα. Και να φανταστεί κανείς ότι οι ερυθρόλευκοι είχαν ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Τι τα θες, τι τα γυρεύεις όμως. Οταν η Μπαρτσελόνα έπεσε στο καναβάτσο την Παρασκευή 11 Μαϊου, ήταν θέμα χρόνου να δοκιμάσει την πικρή γεύση της οδυνηρής ήττας και η ΤΣΣΚΑ δύο ημέρες αργότερα. Με το κάτι σαν σουτ του Πρίντεζη ολοκληρώθηκε μία μεγάλη ανατροπή από το -19 και ο Ολυμπιακός κατέκτησε το ευρωπαϊκό τρόπαιο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

MVP o Kιριλένκο

Γιατί, περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό για το συγκεκριμένο βραβείο; Ο Ρώσος σούπερ σταρ μας έκανε τη χάρη να αγωνιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν στην Ευρωλίγκα και άπαντες διαπιστώσαμε ότι έκανε τη διαφορά χωρίς να πολυκοπιάσει. Το γεγονός ότι τελικά δεν κατέκτησε και τον τίτλο σαφώς και δεν μπορεί να επισκιάσει την εκπληκτική απόδοση του πρώην άσου των Γιούτα Τζαζ καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν 2011-2012.

Ο Παναθηναϊκός στο φάιναλ φορ

Το πέμπτο παιχνίδι της σειράς των πλέι οφ μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Μακάμπι στις 5 Απριλίου είχε, όπως φάνηκε αργότερα, ιστορικό χαρακτήρα. Οχι γιατί οι πράσινοι νίκησαν με 86-85 και εξασφάλισαν την πρόκρισή τους για 11η φορά σε φάιναλ φορ αλλά διότι ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή νίκη των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο τους. Μετά τις δύο ήττες της Κωνσταντινούπολης και την απώλεια του πρωταθλήματος ο Ζοτς αποχώρησε μετά από 13 χρόνια θριάμβων και απόλυτης αποδοχής.

Η άλωση της Σιένα

Εκείνο το βράδυ της 21ης Μαρτίου και οι πλέον δύσπιστοι, πείστηκαν. Για ποιο πράγμα; Μα για το ότι ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ιβκοβιτς ήταν αποφασισμένος να κάνει πολύ μεγάλες ζημιές στον όποιον αντίπαλο τον υποτιμούσε. Η Σιένα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι παρουσιάστηκε με ύφος στο πρώτο παιχνίδι της σειράς και το πλήρωσε με μία μεγαλοπρεπέστατη ήττα (75-82) η οποία εν τέλει της στοίχισε και την πρόκριση. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η πορεία του Ολυμπιακού προς την κορυφή δεν είχε σταματημό.

Η άλωση του Τελ Αβίβ

Ο πρωταθλητής Ευρώπης για το 2011 Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να παραδώσει τα σκήπτρα πριν φτάσει τουλάχιστον στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης. Γι΄αυτό και όταν έμεινε πίσω στο σκορ στη σειρά με τη Μακάμπι, άπαντες πίστευαν ότι θα αντιδράσει, έστω και με την πλάτη στο τοίχο. Πράγματι, έτσι και έγινε. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έπαιξε σαν πραγματική πρωταθλήτρια στη ΝΟΚΙΑ Αrena και πήρε την μπουκιά μέσα από το στόμα της Μακάμπι νικώντας την με 78-69 και έχοντας τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σε εκπληκτική ημέρα.

Ελλάς-Βασκονία συμμαχία

Η πρώτη μέρα του Μαρτίου του 2012 θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις μνήμες των απανταχού φίλων της ομάδας του Μπιλμπάο. Στην παρθενική συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα η ομάδα των Ελλήνων (Κατσικάρης, Βασιλειάδης, Μαυροειδής) όχι μόνο στάθηκε θαυμάσια αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Η εκτός έδρας νίκη επί της Μάλαγα την τελευταία αγωνιστική του top-16 πιστοποίησε τη μεγάλη και ιστορική βάσκικη επιτυχία.

Η "βόμβα" του Σλούκα

Στις 26 Ιανουαρίου ο Ολυμπιακός πήγε στην Κωνσταντινούπολη για το δύσκολο παιχνίδι με τη Γαλατασαράι. Ουδείς βέβαια εκείνη την περίοδο πίστευε ότι η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς θα κατακτούσε την ευρωπαϊκή κορυφή στην ίδια πόλη τέσσερις μήνες αργότερα, ωστόσο ένα μικρό δείγμα δόθηκε . Με το απίθανο τρίποντο του Σλούκα από τα 14 μέτρα, ο Ολυμπιακός έστειλε το παιχνίδι στην παράταση και παρά την ήττα του αποκάλυψε σε όλους ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Εν τέλει, έμεινε αθάνατος μέχρι τέλους.

Η επιστροφή του "Εκτορα"

Μετά από ένα χρόνο εντατικών μαθημάτων και αποκόμισης τεράστιων εμπειριών ως μέλος του προπονητικού τιμ των Λος Αντζελες Λέικερς, ο Ετόρε Μεσίνα πήρε την απόφαση να επιστρέψει στα γνώριμα εδάφη και γήπεδα της Ευρώπης. Η αγαπημένη του ΤΣΣΚΑ Μόσχας του άνοιξε την αγκαλιά της και ο Ιταλός κόουτς άρχισε τη δεύτερη θητεία του στην κορυφαία ρωσική ομάδα με όνειρα κατάκτησης της Ευρωλίγκα για πέμπτη φορά στην καριέρα του.

Το μεγάλο καλοκαίρι της Φενέρ

Οι Τούρκοι φιλοξένησαν το φάιναλ φορ του 2012 αλλά δική τους ομάδα στη διοργάνωση δεν αξιώθηκαν να δουν. Μεγάλο πλήγμα για το τουρκικό μπάσκετ αλλά και για την εταιρία τουρκικών συμφερόντων που είναι ο κύριος χορηγός της Ευρωλίγκα. Οι ιθύνοντες των τουρκικών συλλόγων σήκωσαν τα μανίκια και εντατικοποίησαν την προσπάθεια να δημιουργήσουν ισχυρά σύνολα με ηγέτιδα δύναμη στο μεταγραφικό παζάρι τη Φενέρμπαχτσε η οποία απέκτησε τους Μπατίστ, Αντερσεν, ΜακΚάλεμπ και Σατο και προσέλαβε για τον πάγκο της τον Σιμόνε Πιανιτζάνι. Μέχρι στιγμής πάντως προκοπή δεν βλέπει.

Ηττα που σηματοδότησε νέο ξεκίνημα

Σπανίως μία σαρωτική εντός έδρας ήττα μνημονεύεται σε ένα κείμενο αφιερωματικό σαν και αυτό που διαβάζετε. Αυτή όμως που γνώρισε ο Ολυμπιακός από τη Ζαλγκίρις στις 25 Οκτωβρίου με 79-61 έδρασε ευεργετικά στο στρατόπεδο των πρωταθλητών Ευρώπης. Ο Τζόι Ντόρσεϊ, ο οποίος είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής από το καλοκαίρι, έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας, ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεξε στη θέση του τον Τζος Πάουελ και ο Ολυμπιακός πήγε....τρένο μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης. Οταν μία ήττα αποδεικνύεται πολύ πιο χρήσιμη από μία ρουτινιάρικη νίκη.

Η αναγέννηση της Ζαλγκίρις

Η εκπληκτική Ζαλγκίρις του Χοάν Πλάθα μάγεψε το ευρωπαϊκό μπασκετικό κοινό στο πρώτο μισό της σεζόν 2012-2013. Βασισμένο στη ραχοκοκαλιά της Εθνικής ομάδας της Λιθουανίας, το σύνολο του Ισπανού κόουτς συνδύασε σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της το θέαμα με την ουσία. Αν ο ιδιοκτήτης, Βλάντιμιρ Ρομανόφ, καταφέρει να λύσει και τα προβλήματα χρηματοδότησης, τότε το καμάρι του Κάουνας μπορεί να στοχεύσει πολύ ψηλά.

"Σάρας" και "Πάπα" στη δράση

Δύο…τοτέμ της Ευρωλίγκα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Θοδωρής Παπαλουκάς, επέστρεψαν σε γνωστά λημέρια για να κλείσουν μία μεγάλη καριέρα. Ο Σάρας μετακόμισε στη Βαρκελώνη για να παίξει στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα και εσχάτως ο Τεό βρήκε στέγη στην πάντα φιλόξενη γι’ αυτόν ΤΣΣΚΑ με την οποία μεγαλούργησε για έξι χρόνια (2002-2008). Aμφότεροι έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK