Άγγελος και αναπληρωματικοί έδωσαν απαντήσεις

Οι δικαιολογίες και η χαλαρότητα είναι “καρκίνος” που “σκοτώνει” τις ομάδες. Πόσω μάλλον αυτές που πορεύονται με ιδρώτα, δουλειά και σχέδιο. Το τελευταίο ήταν απαραίτητο στον ΠΑΟΚ στο ημίχρονο, ο Αναστασιάδης του το έδωσε και ο Δικέφαλος πήρε βαθμό και απαντήσεις στην Ιταλία. Σχολιάζει ο Θέμης Καίσαρης.

Άγγελος και αναπληρωματικοί έδωσαν απαντήσεις
INTIME SPORTS

Και πόσο θα αντέξει το ρόστερ; Και πως θα ανταπεξέλθει η ομάδα όταν βασίζεται πολύ σε τρέξιμο, πίεση και κινήσεις χωρίς μπάλα; Πως θα βγει το Πέμπτη-Κυριακή; Θα πάρει πράγματα κι από άλλους παίκτες ο Αναστασιάδης; Πως θα παρουσιαστεί ο ΠΑΟΚ αν παίξει χωρίς πχ τους κομβικούς Κάτσε, Ρατς, Μακ και Σκόνδρα; Θα “αφήσει” την Ευρώπη, πρέπει να το κάνει;

Δεν είναι καινούργια τα ερωτήματα. Έχουν τεθεί απ’την πρώτη φορά που μιλήσαμε για το φετινό ΠΑΟΚ μετά το διπλό στο Αγρίνιο , έχουν επαναληφθεί στα σχόλια στα Δευτεριάτικα Top10 που ακολουθούν κάθε αγωνιστική, έχουν συζητηθεί στα live chat. Σίγουρα θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ γρουσούζης, τα ονόματα των απόντων που είχε ο ΠΑΟΚ στην Ιταλία ήταν ακριβώς αυτά που έφερνα ως παραδείγματα στις συζητήσεις με φίλους της ομάδας στα chat. “Ο Κάτσε είναι κομβικός και αναντικατάστατος, στην ποιότητα του Ρατς βασίζονται πολλά και γενικώς στα ανεβάσματα των ακραίων μπακ, ο Μακ προσφέρει με γκολ και ασίστ, κτλ”.

Κακό ξεκίνημα

Τα πράγματα ήρθαν έτσι που ο ΠΑΟΚ κατέβηκε χωρίς ακριβώς αυτήν την τετράδα να πάρει κάτι στο “Αρτέμιο Φράνκι”, τρεις μέρες πριν το πρώτο ντέρμπι της σεζόν με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Κι όπως με ειλικρίνεια παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αναστασιάδης, ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλός στο πρώτο ημίχρονο.

Δεν ήταν εύκολο το έργο του, αλλά δεν ήταν καλός σχεδόν σε τίποτα στο γήπεδο. Η άμυνα δέχθηκε πίεση και μπαλιές στην πλάτη της, η κατοχή γινόταν με δυσκολία, η μπάλα δεν ήταν εύκολο να ακουμπήσει στους παίκτες στο πλάι, ούτε στους μπακ, ούτε στους εξτρέμ. Ο Άγγελος τράβηξε τον Αθανασιάδη αριστερά, ως wide forward και έστειλε τον Περέιρα στην κορυφή. Βρήκε έτσι το τετ-α-τετ του τελευταίου, αλλά αυτό δεν αρκεί για να πει κανείς πως το πράγμα λειτούργησε.

Παρόλα αυτά, το ημίχρονο έληξε στην ισοπαλία. Κάποιος θα υπέθετε πως η σκέψη θα πήγαινε στην Τούμπα και το ντέρμπι, πως ίσως η λογική θα ήταν “καλά στεκόμαστε αφού είναι 0-0, πάμε στο 2ο κι ο,τι βγει, δεν πειράζει, ούτως ή άλλως με απώλειες παίζουμε, κόντρα σε ομάδα που μόνο ο Κουαδράδο κοστίζει 30-40 εκατομμύρια ευρώ”.

Αλλά, όπως έχουμε πει ξανά, οι δικαιολογίες και η χαλαρότητα είναι “καρκίνος” που “σκοτώνει” τις ομάδες. Πόσω μάλλον αυτές που δεν πορεύονται με όπλο τη συσσώρευση ποιότητας, αλλά με ιδρώτα, δουλειά και σχέδιο. Το τελευταίο ήταν απαραίτητο στον ΠΑΟΚ στο ημίχρονο.

Σχέδιο

Μέσα ο Μαντούρο, έξω ο Περέιρα, που “χάθηκε” στο ματς. Όχι για να πάει ο Ολλανδός στο κέντρο να γίνει τρίτος χαφ μαζί με Τζιόλη-Τζανδάρη, αλλά για να γυρίσει ο ΠΑΟΚ σε 5-3-2/3-5-2.

Ο Τζιόλης τρίτος στόπερ, ανάμεσα σε Βίτορ-Κατσικά, ώστε να “απλωθεί” η τριάδα, να κλείσει τα κενά και να έχει το απαιτούμενο “βάθος” για τις μπαλιές στην πλάτη της. Τα άκρα, Κίτσιου και Σπυρόπουλος, με καλύτερες βοήθειες δίπλα τους για να αμυνθούν, αλλά και πιο ελεύθερα να ανεβούν στο γήπεδο, για να ακουμπήσει η μπάλα πάνω τους. Ο Γκολάσα με την ευθύνη να τρέξει την επίθεση μπροστά από Μαντούρο-Τζανδάρη και ο Κλάους δίδυμο με Σάλπι στην κορυφή.

Άμεση βελτίωση

Το έργο φάνηκε βελτιωμένο απ’την αρχή, κατευθείαν. Κεφαλιά του “άφαντου” μέχρι τότε Σαλπιγγίδη απ’το ύψος του πέναλτι, γκολάρα του Κλάους που δυστυχώς ήταν λίγo πιο μπροστά, παρά την ανεξήγητη απόφαση του σπίκερ να μας πείσει πως καλυπτόταν. Καλύτερη κυκλοφορία και κράτημα μπάλας, εμφανώς μεγαλύτερη σιγουριά στο χορτάρι. Όχι, δεν σταμάτησε να κάνει φάσεις η Φιορεντίνα, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν. Το θέμα ήταν να μη βρίσκει εύκολα ευκαιρίες και μεγάλα διαστήματα πίεσης που θα έφερναν γκολ.

Θα ήταν άδικο όμως να μην τα εξαργυρώσει όλα αυτά με ένα γκολ ο ΠΑΟΚ. Ο Μάρτενς μπήκε ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο. Για τον Βέλγο μ’έχουν ρωτήσει αρκετοί φίλοι του ΠΑΟΚ, γιατί δεν παίζει περισσότερο, κτλ. Η απάντησή μου ήταν πως καταλαβαίνω πως σε μια ομάδα που ζει με τρέξιμο, πίεση και κίνηση χωρίς μπάλα, ο Βέλγος δεν είναι δα ο παίκτης που τον βλέπεις και λες “αυτός θα είναι ταμάμ”.

Όμως, αυτό δεν αναιρεί την ποιότητά του και ούτως ή άλλως το έμψυχο δυναμικό του ΠΑΟΚ λέει πως “κανείς δεν περισσεύει, απ’όλους πρέπει να πάρουμε κάτι”. Ο Αναστασιάδης τον είχε βάλει φορ με τον Ατρόμητο και στην Ιταλία τον έστειλε ως παρτενέρ του Κλάους. Το 0-1 έγινε ακριβώς με τον τρόπο που είχε ζητηθεί απ’το πλάνο του δευτέρου ημιχρόνου: προσπάθεια του Γκολάσα, δύο φορ στην περιοχή, συνεργασία, γκολ.

Ναι, το φάουλ του Πασκουάλ και το τελικό 1-1 αφήνουν πικρή γεύση λόγω του λεπτού που ο ΠΑΟΚ έχασε το διπλό. Όμως, ποιος δεν θα το ήθελε πριν αρχίσει ο αγώνας και ποιος δεν θα το θεωρούσε επιτυχία στο ημίχρονο, με βάση την εικόνα των πρώτων 45’ και τις απουσίες του Δικεφάλου;

Απαντήσεις

Εκτός απ’το βαθμό και την αντιστροφή της εικόνας στο 2ο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ κρατάει τις απαντήσεις που έδωσε το ίδιο το ρόστερ και ο προπονητής. Ναι, τα πράγματα δεν είναι ίδια χωρίς κομβικές απουσίες, ναι τα “μπορώ” είναι λιγότερα χωρίς τον κάθε Κάτσε, Ρατς, Μακ, κτλ, αλλά εμείς πάμε με αυτά που έχουμε. Δουλειά, χαρακτήρας, σχέδιο, ενδιαφέρον και ιδέες για το καλύτερο σε κάθε ματς, όχι δικαιολογίες, χαλαρότητα, αποπροσανατολισμός.

Άλλο αναφέρω τα προβλήματα, άλλο στέκομαι διαρκώς σ’αυτά. Κι άλλο “κάνω το σταυρό μου που είναι 0-0 στο ημίχρονο και να χάσουμε δεν έγινε και τίποτα” κι άλλο “είμαστε κακοί, να το αλλάξουμε για να σταθούμε καλύτερα”. Άλλο “προτεραιότητα το πρωτάθλημα” κι άλλο “λευκή πετσέτα στην Ευρώπη”.

Δόθηκαν στην Ιταλία απαντήσεις που προσφέρουν σιγουριά πως όλα θα πάνε καλά “no matter what”; Όχι. Δεν υπάρχει ελληνική ομάδα αυτή τη στιγμή που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο και ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Απλώς το “σταθήκαμε και χωρίς αυτούς” είναι σίγουρα λόγος αισιοδοξίας. Οι βεβαιότητες δεν κάνουν καλό, ρωτήστε και τον Άγγελο.

Διαβάστε ακόμη:

Φιορεντίνα - ΠΑΟΚ 1-1 (VIDEOS)

Έτσι περνάει ο ΠΑΟΚ

Αναστασιάδης: "Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK