Ευρωλίγκα χωρίς άγχος, νίκες εποχής '90 στο Eurocup

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τα παιχνίδια που έρχονται για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και τα μεταγραφικά σενάρια, ενώ κάνει τον απολογισμό του Eurocup.

Ευρωλίγκα χωρίς άγχος, νίκες εποχής '90 στο Eurocup
Χάγκινς-Κούπερ-Ντόρσεϊ-Παππάς-Χάτσερ

Ένα ωραίο μπασκετικό τριήμερο έχουμε στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα και ήδη ο ελληνικός απολογισμός είναι θετικός. Όπως κάνουμε κάθε φορά την Πέμπτη, θα έχουμε την ανάλυσή μας στο pregame της Ευρωλίγκα, αλλά και την πινελιά και απολογισμό του Eurocup, με την τριπλή ελληνική συμμετοχή.

Ξεκινάμε από την Ευρωλίγκα, όπου έχουμε ωραία πράματα. Άνεση, το σημαντικότερο συναίσθημα. Παιχνίδια στην Ελλάδα για τις ομάδες μας και χωρίς άγχος. Ο Ολυμπιακός περιμένει στο ΣΕΦ το Μιλάνο και στόχος του είναι πάλι να τεστάρει τον πάγκο του και να βάλει τους αναπληρωματικούς στην εξίσωση, ακόμα και σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει ουσιαστικά ακόμα και την πρωτιά στο γκρουπ του, κερδίζοντας καθαρά πολλά πονηρά ματς με μισή ομάδα. Εδώ και 20-25 μέρες έχει πολλές, σημαντικές απουσίες και παρόλα αυτά, η εικόνα του είναι εξαιρετική. Το κέρδος του είναι ότι οι παίκτες του πάγκου έχουν πλέον πάρει χρόνο, ρόλο, εμπειρία και δείχνουν πιο έτοιμοι από ποτέ για την στιγμή που θα ξαναχρειαστούν.

Ο Τζέιμς που... δεν και η "πόρτα" Ντόρσεϊ

Ο Ολυμπιακός περιμένει το Μιλάνο πάλι χωρίς τους Γιανγκ και Σπανούλη. Ο πρώτος, βέβαια, έχει χάσει τη χρονιά και οι "ερυθρόλευκοι" συνεχίζουν την αναζήτηση διαδόχου, χωρίς βιασύνες. Τελευταίο όνομα που ακούστηκε είναι ο Σον Τζέιμς, που, όμως, δεν λέει και πολλά πράματα. Προέρχεται από τραυματισμούς και δύο άσχημες σεζόν σε Μακάμπι και Μιλάνο, ενώ και φέτος στην Μπιλμπάο δεν κάνει και... όργια.

Ακούγεται και επιστροφή Ντόρσεϊ, που είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, γνωρίζοντας και την ομάδα καλά. Η περίπτωσή του δεν είναι εύκολη, γιατί τα λεφτά είναι πολλά στην Γαλατάσαραϊ, που δεν έχει και λόγο να τον αφήσει, καθώς είναι στην κορυφή της λίγκας της και θέλει και το Eurocup.

Μπερδεμένη ομάδα

Το ματς για τον Ολυμπιακό είναι εύκολο, καθώς δεν έχει άγχος και στόχος του είναι να διατηρήσει τον τρομερό ρυθμό στην άμυνα, που είναι η κορυφαία του στην διοργάνωση. Θα δούμε αν παίξει ή προφυλαχθεί ο Πρίντεζης και στόχος είναι να μπουν στον επιθετικό μηχανισμό καλύτερα οι Χάκετ και Στρόμπερι.

Το Μιλάνο είναι -όπως έχουμε αναλύσει και άλλες φορές- μια μπερδεμένη ομάδα, με ακραίες διακυμάνσεις. Βρίσκεται μια ανάσα από τον αποκλεισμό και γι' αυτό το ματς είναι τελικός για την ομάδα του Αρμάνι. Χωρίς τον ηγέτη Τζεντίλε (20 πόντοι μ.ό.) έκανε το "μπαμ" με την Εφές, αν και απώλεσε διαφορά 17 πόντων, αλλά τελικά από -5 το πήρε στο τέλος. Ομάδα άναρχη, χωρίς τρομερό ρόστερ και χημεία, δεν θα έχει πάλι Τζεντίλε και Μάτσβαν και δύσκολα θα φτάσει στους 70 πόντους, με την άμυνα της ελληνικής ομάδας.

Ακόμα κι η ήττα έχει κέρδος

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε αναζήτηση ενίσχυσης, χωρίς πίεση και βιασύνη όμως. Το διπλό στην Καρσίγιακα εξασφάλισε ουσιαστικά την πρόκριση και επανέφερε την ηρεμία. Η εμφάνιση στο Λαύριο έφερε πάλι γκρίνια για την εικόνα της ομάδας, αλλά έχει χρόνο να δουλέψει. Το ματς με την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ μόνο θετικά μπορεί να δώσει.

Η Μπάρτσα είναι καλύτερη κι αν χάσει ο Παναθηναϊκός, που ακόμα φτιάχνεται, δεν θα πει κανείς τίποτα. Πόσο μάλλον με μια... γλυκιά ήττα. Αν, όμως, ο Παναθηναϊκός πάρει μια μεγάλη νίκη (που χωρίς άγχος με την φανέλα και την έδρα έχει κάνει μεγάλα παιχνίδια σε τέτοιες αναμετρήσεις), θα φτιάξει την ψυχολογία του.

Αυτό που βασικά θέλει, είναι μια καλή εμφάνιση, να κερδίσει την άνοδο που θα έρθει σταδιακά από την επιστροφή του Παππά και να βρει τις νέες ισορροπίες στην περιφέρεια. Από εκεί και πέρα, θέλει να κόψει τα πικ εν ρολ της Μπάρτσα για να κάνει το τεστ του στην πιο μεγάλη αμυντική αδυναμία του.

Για να έχει τύχη, θα πρέπει να κυκλοφορήσει καλύτερα την μπάλα ώστε να βρει καλά μακρινά σουτ και να θωρακίσει τη ρακέτα για να αναγκάσει την Μπαρτσελόνα να σουτάρει από μακριά. Οι Καταλανοί φέτος δεν εχουν τα καλύτερα ποσοστά και δεν έχουν παίξει ακόμα το μπάσκετ που περιμένει ο κόσμος του μπάσκετ να παίξουν, βάσει του ακριβού ρόστερ τους.

Η Φενέρμπαχτσέ έχει κίνητρο να αποκλείσει τη Ρεάλ

Στην Ευρωλίγκα, τέλος, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως άλλωστε είχαμε επισημάνει η 1η φάση, καθώς δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι ειδικά εκτός έδρας για κανέναν. Όπως βλέπουμε, μεγάλα ονόματα βρίσκονται μια ανάσα από αποκλεισμό σοκ. Η πρωταθλήτρια Ρεάλ παραπαίει και το ματς με την Φενέρμπαχτσε είναι -άκουσον άκουσον- τελικός πρόκρισης. Οι Τούρκοι ξέρουν ότι αν κερδίσουν, θα πετάξουν έξω τον πιο μεγάλο αντίπαλο από τους διεκδικητές και άρα έχουν κίνητρο.

Ακόμα, σε κίνδυνο είναι η Εφές, ενώ έχει σχεδόν αποκλειστεί μια ομάδα με πολύ βαριά φανέλα, η Μακάμπι, που ξεκίνησε και με πολλά όνειρα. Και φυσικά, κοντά στον αποκλεισμό είναι το Μιλάνο και η πρωταθλήτρια Τουρκίας, Καρσίγιακα.

Μάγκας ο ΠΑΟΚ

Πάμε και στο Eurocup, όπου είχαμε δύο νίκες ομάδας της Θεσσαλονίκης, που σε αξία και με τον τρόπο που ήρθαν θύμισαν Άρη και ΠΑΟΚ εποχής '90!

Από 15 πόντους στο ημίχρονο και με μέτρια ομάδα φέτος, με ανορθογραφίες, μπερδεμένο ρόστερ και μέσα μια δύσκολη έδρα στην Μπεσίκτας, όχι απλά το πάλεψε, αλλά το πήρε σαν παλιός ΠΑΟΚ, στην παράταση. Και πλέον όλα θα κριθούν στο τέλος, σε έναν περίεργο και ανατρεπτικό όμιλο.

Ο ΠΑΟΚ θέλει τουλάχιστον μια νίκη με Άφτοντορ μέσα και με Λιέτουβος έξω, αλλά η νίκη αυτή του φτιάνει την ψυχολογία και του δίνει ψυχική υγεία να δουλέψει για τη συνέχεια. Επιπλέον, προλαβαίνει να κάνει κάποια αλλαγή ακόμα, όπως αυτή του Χάτσερ, που τον πήρε μετά από το αρχικό ρόστερ και με 32 πόντους ήταν ο κορυφαίος στην Πόλη, φτιάχνοντας σούπερ δίδυμο με τον έμπειρο Βασιλειάδη στην περιφέρεια.

Σαν να πήρε το Eurocup

Τα έχουμε πει στο προηγούμενο μπλογκ για τον Άρη και απορώ πώς... έκραζαν κάποιοι την ομάδα των 500.000 επειδή έχασε με 20 πόντους ένα ματς στο Μαυροβούνιο, όταν πχ. η Ρεάλ διασύρεται από το Στρασβούργο.

Ο Άρης είναι σαν να έχει πάρει ήδη το Eurocup, έχοντας δύο καθαρές νίκες με την Ουνίξ, που είναι στα μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο και 20 φορές ακριβότερη ομάδα από την δικιά μας! Κι όμως, ο Άρης μαγκιόρικα "καθάρισε" δύο φορές τους Ρώσους και εξασφάλισε την πρόκριση με την τρομερή άμυνα και δουλειά του Πρίφτη (και) μέσα στο ματς. Παρότι έχανε ακόμα και με 10 πόντους στην αρχή στο Παλέ, κέρδισε καθαρά στο τέλος και με 20 ριμπάουντ λιγότερα.

Αλλά ο Άρης είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως, όπως έχουμε πει. Είναι στον σωστό δρόμο, αλλά αυτό δεν απαγορεύει ότι θα έρθουν και γκέλες, από τις οποίες δεν γλιτώνει ούτε και η πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Δύσκολα τα πράματα για την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ δεν αρέσει, σε εμένα τουλάχιστον, αλλά έκανε καλή εμφάνιση με τη Νίζνι στη Ρωσία. Μην μπερδευόμαστε, όμως, οι Ρώσοι δεν έχουν καμία σχέση με την περσινή ομάδα της Ευρωλίγκα, καθώς έφυγαν όλοι και έχουν ένα φτηνό ρόστερ φέτος.

Η Ένωση, ακόμα και χωρίς την απουσία της τελευταίας στιγμής του Μαυροκεφαλίδη, πάλεψε αλλά δεν άντεξε, καθώς πλήρωσε ακριβά τα 13 τρίποντα με 50% που έφαγε στην περιφέρεια και την έλλειψη καλού πόιντ γκαρντ. Ο Κούπερ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ( και αναμένεται να εκδιωχθεί λόγω ντόπινγκ), έφυγε κι ο Ουόρεν. Πλέον παίζει την πρόκριση στο Ισραήλ με την ασταθή αλλά δυνατή και έμπειρη Χάποελ, που θέλει νίκη απλά με δύο πόντους για την πρόκριση, έχοντας στο φινάλε την αποδεκατισμένη Κράσνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπεσίκτας - ΠΑΟΚ 73-75 παρ.

Άρης - Ούνιξ Καζάν 76-70

Νίζνι Νόβγκοροντ - ΑΕΚ 86-79

News 24/7

24MEDIA NETWORK