Ο Παναθηναϊκός (σαν να) πήρε το πρωτάθλημα

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για όσα άφησε το ντέρμπι της Τούμπας σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τους ανεγκέφαλους.

Ο Παναθηναϊκός (σαν να) πήρε το πρωτάθλημα

Στο κρίσιμο ματς με τον Παναθηναϊκό -ουχί το κρισιμότερο όπως πολλοί έλεγαν, γιατί έχουν προηγηθεί δυσκολότερα όπως, για παράδειγμα, αυτό στο Αγρίνιο- ο ΠΑΟΚ λύγισε από τις λύσεις που δεν έχει, ενώ ο Παναθηναϊκός έκανε αυτά που δεν έκανε στο Καραϊσκάκη και έφυγε με το διπλό.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά...

Αυτά που δεν έκανε στο Φάληρο

Ο Παναθηναϊκός έκανε στην Τούμπα ό,τι δεν έκανε με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη πριν δύο εβδομάδες. Αποδείχθηκε ότι ήταν επιτακτική η χρησιμοποίηση του Κλωναρίδη στο Φάληρο, όπως επίσης αποδείχθηκε ότι στο "αιώνιο" ντέρμπι δεν ήταν μόνο ο Παναθηναϊκός που έπαιζε άμυνα. Επαιξε και ο Ολυμπιακός, που διάβασε καλά τον αντίπαλο, του έκλεισε τους χώρους, δεν του έδωσε "κλεψίματα" και όταν έκανε καλά όλα αυτά, έψαξε το γκολ. Τα ίδια περίπου έκανε και ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι ότι τα βρήκε σκούρα από τον Παναθηναϊκό, δεν του παρουσιάστηκε κάτι διαφορετικό στο χορτάρι από αυτό που περίμενε να δει.

Δεν έχει λύσεις

Το πρόβλημα δεν ήταν ο Παναθηναϊκός, αλλά ο ΠΑΟΚ. Δεν ανακαλύπτει την Αμερική όποιος διακρίνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Δικέφαλος χωρίς Μακ και Ρατς. Έχασε τη μισή από τη δύναμή του με αποτέλεσμα η κατοχή που είχε στο ματς να είναι ανούσια και οι σέντρες που επιχειρήθηκαν βούτυρο στο ψωμί των Κουτρουμπή και Σίλντενφελντ. Διαφωνώ με τον Αγγελο Αναστασιάδη σχετικά με τον τρόπο που παρουσίασε το αποτέλεσμα. Δεν ήταν άδικο. Αδικο θα ήταν αν υπήρχε ως αντίλογος μια καλή εμφάνιση του ΠΑΟΚ. Δεν υπήρχε. Ο ΠΑΟΚ ήταν απλά καλός, αλλά όχι τόσο ώστε να πάρει το θετικό αποτέλεσμα. Και η αιτία είναι απλή και, αν μη τι άλλο, την έχουμε τονίσει πολλάκις από την αρχή της χρονιάς. Δεν υπάρχει το βάθος του ρόστερ ώστε να μην φαίνονται απουσίες σαν αυτές των Μακ και Ρατς, αλλά και να γίνονται οι απαραίτητες "ενέσεις" όταν ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ έδωσε πολλά την Πέμπτη στην Ιταλία και είχε λιγότερα να δώσει το βράδυ της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό.

Αν ήμουν Αναστασιάδης

Αν ήμουν ο τεχνικός του ΠΑΟΚ θα χαιρόμουν με την ήττα του ΠΑΟΚ. Οχι γιατί είμαι μαζοχιστής, αλλά γιατί θα έδειχνα με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στον Ιβάν Σαββίδη πως η ομάδα έχει δυνατότητες για τίτλο, αρκεί να έχει την ανάλογη βοήθεια. Οπως θα έχετε αντιληφθεί, ιδίως από το ματς κυπέλλου με τον ΠΑΣ και μετά, οι αντίπαλοι έχουν αρχίσει να μαθαίνουν το παιχνίδι του Δικεφάλου, ξέρουν τα ατού του και προσπαθούν να αναχαιτίσουν οτιδήποτε συνιστά πλεονέκτημα για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος πρέπει να βάλει καινούργια πράγματα στο παιχνίδι του, αλλά με το συγκεκριμένο ρόστερ δεν μπορεί. Θέλει τουλάχιστον τρεις κινήσεις τον Γενάρη και θεωρώ πως είναι σίγουρο πως θα γίνει ειδικά αν κινηθούν και οι αντίπαλοι στο παζάρι.

Ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα

Αποφεύγω να μπω στην κουβέντα για το αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να κατακτήσει το εφετινό πρωτάθλημα, πόσο μάλλον τώρα που μείωσε τη διαφορά από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και -βαθμολογικά- είναι μέσα στο παιχνίδι. Καλό είναι να αποφεύγουν και στον Παναθηναϊκό αυτή την κουβέντα γιατί θα δημιουργηθούν προσδοκίες, τις οποίες είναι ολοφάνερο πως η ομάδα δεν μπορεί να καλύψει και επειδή δεν θα το κάνει είναι επίσης ολοφάνερο ότι θα φέρει γκρίνια. Το πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό είναι νίκες σαν κι αυτές στην Τούμπα. Δίνουν ψυχολογική τόνωση, ανεβάζουν το ηθικό και τις εμπειρίες όλων και δίνουν ώθηση για τη συνέχεια. Και για να σας προλάβω, με αφορμή το τελευταίο άρθρο μου, δεν μικραίνω τον Παναθηναϊκό που τον αποκλείω για τίτλο. Καταγραφή αγωνιστικών δυνατοτήτων και ρόστερ κάνω. Αυτά συνήθως φέρνουν τα πρωταθλήματα και σίγουρα ο Παναθηναϊκός το δεύτερο δεν το έχει.

Καπνογόνα

Το καλό για τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα ήταν τα καπνογόνα. Την ώρα που ο ΠΑΟΚ είναι με το 1-1, πιέζει έναν βραχυκυκλωμένο αντίπαλο και έχει το momentum του αγώνα, οι ΠΑΟΚάρες που ο μοναδικός τους στόχος είναι να δείξουν ποιος έχει την πιο "καυτή" έδρα και να κοκορευτεί στο facebook, άναψαν καπνογόνα, έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική και έδωσαν πολύτιμο χρόνο στον Παναθηναϊκό να ανασυνταχθεί. Και αν κάποιος διαφωνεί ότι αυτά επηρεάζουν την εικόνα ενός αγώνα, τότε καλό είναι να του απαγορευτεί η είσοδος σε γήπεδο μέχρι να μάθει τουλάχιστον τα βασικά.

Δεν νίκησαν οι "άρρωστοι"

Η παράλογη λογική των κάφρων που "κυριαρχούν" στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήθελε τον Παναθηναϊκό να κατεβαίνει αδιάφορος στην Τούμπα για να μη μειωθεί η διαφορά του ΠΑΟΚ από τον δεύτερο Ολυμπιακό. Λέξεις όπως "συνεταιράκια" και "αδερφά σωματεία" ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί περιρρέουσα ατμόσφαιρα που το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει πάτημα για κουβέντα στα "αρρωστάκια". Εγινε το αυτονόητο. Τίποτα δεν "στήθηκε", ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν έκατσε να χάσει, αλλά έφυγε με το διπλό και ο ΠΑΟΚ αισθάνεται πλέον την "καυτή" ανάσα του Ολυμπιακού. Και για την ομορφιά του ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός πήρε... χαρά από τον "αιώνιο" αντίπαλο, βλέποντας πως, βάσει προγράμματος, έχει τη δυνατότητα στις 3 Δεκεμβρίου κόντρα στον ΠΑΟΚ, να πατήσει κορυφή.

Αποκτήσαμε πρωτάθλημα!

Όλα τα παραπάνω και δη το κυριακάτικο αποτέλεσμα της Τούμπας, δείχνουν πως εφέτος, μετά από αρκετά χρόνια, παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα που δεν έχει κριθεί από τον... Νοέμβριο και έχει πράγματα να συζητήσουμε. Οχι για τη διαφορά δυναμικότητας του Ολυμπιακού και το πως μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους οι αντίπαλοι, αλλά για τη δυνατότητα των αντιπάλων να χτυπήσουν τον Ολυμπιακό. Είναι σπουδαίο πράγμα σε ένα φτωχό ελληνικό ποδόσφαιρο που όλοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διώξουν τον κόσμο από τα γήπεδα, να βρίσκεις κίνητρο να παρακολουθείς τη Super League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-2

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη

Οι δηλώσεις Αναστασίου

"Κράξιμο" σε Σπυρόπουλο

Η βαθμολογία της Super League

News 24/7

24MEDIA NETWORK