Φταίνε οι κόουτς για να μην φταίει ο Τίγρης

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για την απόλυση Πογέτ από την ΑΕΚ και τι συμβαίνει με τις πραγματικές ευθύνες πίσω από τις απομακρύνσεις προπονητών.

Φταίνε οι κόουτς για να μην φταίει ο Τίγρης
Μελισσανίδης-ΑΕΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Φταίει ο Πογέτ, φταίει η ΑΕΚ. Πόσο φταίει ο ένας, πόσο φταίει ο άλλος. Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σ' αυτήν την κουβέντα, πολύ απλά γιατί δεν βρίσκω μεγάλο νόημα σ' αυτήν. Μέσα σε έξι μήνες η ΑΕΚ έχει αλλάξει δύο προπονητές που έκαναν αυτά που τους ζήτησε, αυτό είναι το νόημα για μένα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΔΕΛΛΑ

Ξέρω πολύ καλά πως υπάρχουν διαφορές στα δύο φετινά διαζύγια της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. Ο Δέλλας έφυγε σαν φίλος, κύριος, χωρίς να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. Ο Πογέτ έγινε έξαλλος με όσα διάβασε στις εφημερίδες την επομένη της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα, έβαλε μπουρλότο λέγοντας πως αποχωρεί στο τέλος της σεζόν, τον έδιωξαν και φεύγοντας τα έβαλε και με τους πλούσιους που δεν θέλουν να τους λένε όχι.

Διαφορές που προφανώς έχουν να κάνουν πρώτα με τις συνθήκες (ο Δέλλας δεν διαπραγματευόταν νέο συμβόλαιο), αλλά και με τους ανθρώπους. Ο ένας έγινε προπονητής στην ΑΕΚ, ο άλλος βρίσκεται για 8η σεζόν στους πάγκους και έχει προπονήσει στην Premier League.

Δέλλας-Πογέτ έκαναν αυτά που τους ζήτησαν

Διαφορές που όμως δεν αλλάζουν το γεγονός πως η ΑΕΚ έχει διώξει δύο προπονητές στην πρώτη σεζόν επανόδου στη Super League, χωρίς κανείς να έχει καταλάβει το γιατί. Ο Δέλλας ήταν ο προπονητής που θα αναδειχθεί, το πρόσωπο του "ερχόμαστε", που συνέχιζε το πλάνο του ελκυστικού ποδοσφαίρου των δύο χαμηλών κατηγοριών. Έκανε αυτά που του ζήτησαν, έφυγε γιατί δεν έκανε καλές αλλαγές στα ντέρμπι.

Ο Πογέτ ήρθε για να δώσει αυτά που έλειπαν. Έδωσε προπονητική εμπειρία, έβαλε κυνισμό στην ομάδα, την έκανε πιο σκληρή, πιο συντηρητική. Ο Δέλλας έχασε δύο ντέρμπι, ο Πογέτ κανένα. Πήρε το 0-0 στην πρεμιέρα στη Λεωφόρο και νίκησε με 1-0 στο ΟΑΚΑ Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, σπάζοντας και το αήττητο των ερυθρόλευκων. Έκανε αυτά που του ζήτησαν, έφυγε γιατί δεν έβαζε γκολ εκτός έδρας και δεν άρεσε το ποδόσφαιρο που έπαιζε.

ΕΦΥΓΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ

Πώς έχουν αλλάξει δύο προπονητές χωρίς να έχουν αποτύχει; Πώς έχουν αλλάξει δύο προπονητές, ενώ στην ουσία έκαναν αυτά που τους ζητήθηκαν; Μπάλα και μέλλον ήθελε η ΑΕΚ απ' τον Δέλλα, αυτά προσπαθούσε να κάνει και έκανε ο Τραϊανός. Σκληράδα και αποτελέσματα ζητήθηκαν απ' τον Πογέτ, αυτά προσπάθησε να κάνει και έκανε ο Ουρουγουανός.

Μετά θυμήθηκαν να του ζητήσουν και θέαμα, επίθεση και τέτοια πράγματα; Από ποιον; Απ' αυτόν που έφεραν γιατί ο προηγούμενος ήταν "αφελής" και άπειρος και έχανε τα ντέρμπι ή απ' τον προπονητή που έχει δουλέψει στην Μπράιτον και Χουβ Άλμπιον και την Σάντερλαντ;

Η ΓΚΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕΙ

Τι είναι αυτό; Η γκόμενα που χωρίζει αυτόν που κάνει καλό σεξ για να τα φτιάξει με έναν που έχει λεφτά, μετά χωρίζει αυτόν που έχει λεφτά για να τα φτιάξει με έναν που είναι έξυπνος, μετά χωρίζει την έξυπνο για να τα φτιάξει με έναν που είναι πιστός και τέλος χωρίζει τον πιστό για να τα φτιάξει με έναν που κάνει καλό σεξ. Αυτό θα κάνει η ΑΕΚ;

Φταίει ο σεφ, για να μην φταίει ο ιδιοκτήτης

Κακώς ρωτάω. Αυτό κάνει η ΑΕΚ. Και το κάνει γιατί πολύ απλά το πρόβλημά της δεν είναι οι προπονητές, αλλά ο εαυτός της. Δεν ξέρει τι θέλει, σαν την κοπέλα του παραδείγματος. Ή μάλλον ξέρει, αλλά δεν το λέει. Γιατί αυτό που θέλει είναι να έχει κάποιον που φταίει. Και έχει βρει τον τέλειο τρόπο για να έχει πάντα έναν φταίχτη: του ζητάει το άλφα και τον επικρίνει γιατί δεν έχει το βήτα.

Γιατί γράφω πως η ΑΕΚ θέλει να έχει κάποιον που φταίει; Γιατί πολύ απλά αν δεν φταίει ο σεφ, αργά ή γρήγορα οι πελάτες θα καταλάβουν πως φταίει το μαγαζί. Τα υλικά, το προσωπικό, η διακόσμηση, το μπάτζετ. Και για να μην το καταλάβει κανείς, τα ρίχνουμε στον σεφ. Ο,τι κι αν μας φτιάξει, εμείς τον κράζουμε γι' αυτό που δεν φτιάχνει.

ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δεν συμφωνείτε; Να τα βάλουμε κάτω. Κάτω απ' το τέρμα ένας εκ των Μπαρόχα/Ανέστη που διακρίνονται κυρίως όταν δεν παίζουν και αυτός που παίζει κάνει λάθος. Κέντρο άμυνας με Κολοβέτσιο, Λαμπρόπουλο, Τζανετόπουλο, τρία παιδιά εκ των οποίων κανείς δεν είναι αφεντικό-καθοδηγητής και για αφεντικό έναν Άρθο, κίνδυνο-θάνατο. Παίκτες στα άκρα της επίθεσης που μπορούν στη ρέντα τους να δώσουν γκολ (Βάργκας, Μπαρμπόσα), αλλά κανείς που να μπορεί να κάνει προσωπική ενέργεια για να δημιουργήσει, να ανοίξει άμυνα, να προκαλέσει ρήγμα.

Χωρίς σταθερές στην άμυνα, χωρίς την απαιτούμενη ποιότητα και δημιουργία πίσω απ' τον φορ η ΑΕΚ θέλει να κάνει σταθερή σεζόν, να παίρνει αποτελέσματα, να μη γκελάρει, να νικάει στα ντέρμπι και ταυτόχρονα να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Σοβαρά τώρα;

ΤΑ ΖΗΤΑΣ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ

Αυτά δεν γίνονται. Μπορείς να ζητήσεις κάτι απ' όλα αυτά και να έχεις υπομονή και πάνω απ' όλα κατανόηση του πόσο χαμηλά έχεις βάλει τον πήχη. Αν τα ζητάς όλα, τότε απλώς κυνηγάς χίμαιρες και έχεις βρει τον τέλειο τρόπο να φαίνεται ανεπαρκής ο προπονητής που έχεις.

Και θες να φαίνεται ανεπαρκής ο προπονητής γιατί αλλιώς είναι ανεπαρκής η ομάδα. Κι όταν είναι ανεπαρκής η ομάδα, τότε το ίδιο ισχύει και για το πλάνο του αφεντικού. Ελπίζω τώρα να είναι κατανοητό το γιατί μετά από κάθε κακό αποτέλεσμα φταίει μόνο ο προπονητής και οι τόνοι ανεβαίνουν για πλάκα, είτε τον λένε Πογέτ, είτε τον λένε Δέλλα.

Ο ΠΟΓΕΤ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΦΑΓΩΜΑ

Ναι, μπορεί ο Ουρουγουανός να έβαλε φωτιά με την ανακοίνωση, μπορεί να έφυγε εξαιτίας της συνάντησης της Δευτέρας, των διαφωνιών και της επιλογής της ΑΕΚ να διαρρεύσει πως συμφώνησαν να τα πουν μετά τα play-off, αλλά υπάρχει φίλος της ομάδας που να μην κατάλαβε πως ο Πογέτ είναι στον αέρα απ' τον τρόπο που τον αντιμετώπισε ο Τύπος μετά τη Λιβαδειά;

Όχι, δεν υποστηρίζω πως ο Τύπος διώχνει τους προπονητές. Αλλά ξέρω καλά πως στην συντριπτική του πλειοψηφία ο οπαδικός Τύπος και ειδικά τα ακραιφνή κομμάτια του είναι με την εκάστοτε ΠΑΕ. Αυθόρμητες επαναστάσεις δεν υπάρχουν. Ο Πογέτ πήγαινε για φάγωμα, φαινόταν όλο το τελευταίο διάστημα και το "έργο” κορυφώθηκε με τα "ρεζίλι των σκυλιών” που γράφτηκαν τη Δευτέρα.

ΧΩΡΙΣ ΡΟΣΤΕΡ ΙΣΧΥΡΟΥ ΑΝΔΡΑ

Κείμενο που είχα γράψει για τον Τραϊανό ανάμεσα στα δύο ντέρμπι που του κόστισαν τη δουλειά του τελείωνε με την εξής προτροπή: Κάθε φορά που αρχίζει ένα ματς της Ένωσης και κάθε φορά που ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη, να σκεφτόμαστε ένα πράγμα.

"Είναι το ρόστερ της ΑΕΚ ένα ρόστερ που έχει φτιαχτεί με ξόδεμα χρημάτων ομάδας που έχει ισχυρός άνδρα στο τιμόνι και επενδύει ή ο Δέλλας έχει στα χέρια του ένα έμψυχο δυναμικό διαχείρισης εσόδων;" Οι διοικήσεις και τα λεφτά είναι αυτά που βάζουν τον πήχη, τίποτε άλλο.

ΜΟΝΟ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΕΝΕΙ

Η ΑΕΚ είναι σαφές πως κάνει τα πάντα για να μην ανοίγει αυτή η κουβέντα. Και το νούμερο ένα όπλο είναι η διαδικασία που περιγράφουμε στο κείμενο. Έχει δύο εντελώς διαφορετικούς προπονητές, τους ζητάει τελείως διαφορετικά πράγματα κι όταν αυτοί τα πετυχαίνουν, τους χρεώνει αυτά που δεν έκαναν και μαζί τα αποτελέσματα και τις ανεπάρκειες του ρόστερ.

Κι η ζωή συνεχίζεται. Μέχρι το επόμενο επεισόδιο. Μέχρι να έρθει αυτό, έχουν ήδη πει "αντίο” ο Ζήκος, ο Λυμπερόπουλος, ο Μπορμπόκης, ο Δέλλας και ο Πογέτ. Έχει μείνει μόνο ο Μπάγεβιτς. Ο μοναδικός, δηλαδή, που σ' αυτήν την ηλικία δεν έχει και που αλλού να πάει.

28 Σεπτεμβρίου, η ΑΕΚ νικάει 2-1 με ανατροπή και γκολ στο 90' τη Βέροια. Παρά τη νίκη, οι ρεπόρτερ της ομάδας και ο ΑΕΚτζήδικος Τύπος ασκούν δριμεία κριτική στον Δέλλα για την εμφάνιση της ομάδας, σε συνέχεια των όσων είχαν γραφτεί μετά την ήττα απ' τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα την προηγούμενη αγωνιστική. Δύο αγώνες μετά, ο Δέλλας αποτελεί παρελθόν.

17 Απριλίου, η ΑΕΚ χάνει με 3-0 στη Λιβαδειά στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, σε έναν αγώνα που δεν κρίνει τίποτα, με τον Πογέτ να κάνει δοκιμές και την Ένωση να δέχεται δύο freak αυτογκολ. Την επόμενη μέρα ρεπόρτερ και κιτρινόμαυρος Τύπος "ξεσκίζουν” τον Ουρουγουανό, κάνουν λόγο για ομάδα που "έγινε ρεζίλι των σκυλιών”. Δύο μέρες μετά (και όχι δυο αγώνες μετά), ο Πογέτ αποτελεί παρελθόν.

Όχι, δεν υποστηρίζω πως ο Τύπος διώχνει τους προπονητές. Αλλά ξέρω καλά πως στην συντριπτική του πλειοψηφία ο οπαδικός Τύπος και ειδικά τα ακραιφνή κομμάτια του είναι με την εκάστοτε ΠΑΕ. Αυθόρμητες επαναστάσεις δεν υπάρχουν. Ακριβώς επειδή το γνωρίζω, είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα γράψει το πόσο παράλογη είναι η κριτική στον Δελλά μετά από εκείνον τον αγώνα στη Βέροια. Θα έκανα το ίδιο για τον Πογέτ ενόψει των αγώνων Κυπέλλου, αλλά με πρόλαβαν οι εξελίξεις.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αποστόλης Χορτάτος: ΑΕΚ είναι, όλα να τα περιμένεις
Νίκος Γιαννόπουλος: Βατερλώ σε όλα τα επίπεδα
Μελισσανίδης: "Φέρθηκε ανήθικα ο Πογέτ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK