Ο προστατευόμενος Εσιέν στη θέση "6"

Ο Τσάρλυ γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού στη Βέροια, εντοπίζει τις αδυναμίες στο παιχνίδι των πράσινων που καλείται να διορθώσει ο Αντρέα Στραματσόνι και σχολιάζει τον ρόλο στον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί ο Εσιέν.

Ο προστατευόμενος Εσιέν στη θέση "6"
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται νίκες για να βρει ηρεμία και ο Αντρέα Στραμτσόνι πολύτιμο χρόνο για να δουλέψει χωρίς πίεση. Όπως πάει οικονομικά η χρόνια, πίεση θα υπάρχει στον Παναθηναϊκό, ώστε να βγουν οι αριθμοί, η κουβέντα για τα διοικητικά θα συνεχίσει να υφίσταται, αλλά τουλάχιστον το γκολ του Καρέλη θα επιτρέψει στους ποδοσφαιριστές και στην τεχνική ηγεσία να δουλέψουν με ηρεμία.

Βοήθησε με την αλλαγή τακτικής τους παίκτες του ο Στραματσόνι

Ο Στραματσόνι έδειξε να μαθαίνει καλύτερα το υλικό του, προστάτεψε με την αρχική του τακτική την αμυντική του λειτουργία, πήρε την προφανή επιλογή να χρησιμοποιήσει τον Εσιέν σε σχηματισμό τριάδας στον άξονα και όχι εκτεθειμένο σε ένα 4-4-2 στην ευθεία όπως στο Καυτανζόγλειο, ενώ και με τις αλλαγές του, πήρε αποφάσεις ικανές να δώσουν ώθηση στον Παναθηναϊκό, όπως την χρησιμοποίηση σε ρόλο φορ του Κλωναρίδη στο 63ο λεπτό.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε, επειδή κατάφερε να έχει καλή ανασταλτική λειτουργία. Πήγε πολύ καλά το δίδυμο Σάντσεθ-Τελάντερ, ενώ η απόφαση να παίξει μπροστά τους ο Εσιέν, βοήθησε και τον ίδιο και την άμυνα του Παναθηναϊκού.

Ο μοναδικός ρόλος που μπορεί να αναλάβει ο Εσιέν

Είναι δεδομένο πως ότι έχει να δώσει ο Γκανέζος, μόνο παίζοντας στην θέση 6 προστατευμένος από δύο χαφ και βρισκόμενος κοντά στους στόπερ, μπορεί να το προσφέρει. Δεν έχει τα απαραίτητα τρεξίματα και ο προπονητής του οφείλει να του μικρύνει τα μέτρα με την τακτική του. Στη Βέροια το έκανε ο Στραματσόνι και ο Εσιέν τουλάχιστον δεν ήταν αρνητικός. Ο Στραματσόνι, οφείλει να συνεχίσει στην ίδια λογική, να του έχει πάντα κοντά του στηρίγματα και από εκεί και πέρα ο ίδιος έχει την εμπειρία να καταλάβει, πότε θα είναι σε θέση να ανεβάσει ρυθμούς.

Στη Βέροια για παράδειγμα τον είδαμε ξαφνικά να κάνει ένα κλέψιμο ψηλά στο 66ο λεπτό και να απειλεί. Ενώ στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού βοήθησε τις στιγμές που χρειάστηκε ο Παναθηναϊκός να αμυνθεί βαθιά.

Κέρδισε με τον μοναδικό τρόπο που μπορεί

Ο αγώνας έμοιαζε πολύ με αυτόν στην Ξάνθη. Για την ακρίβεια, μοιάζει δύσκολο να κερδίσει ο Παναθηναϊκός και με διαφορετικό τρόπο, σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι, πέρα από το να διαχειριστεί το 0-0, με αμυντική σιγουριά να ελέγξει τον ρυθμό και να ψάξει γκολ μέσα από τα λάθη που θα οδηγήσει η πίεση του, στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης του αντιπάλου και ανεβάζοντας παίκτες από την άμυνα στα στημένα.

Στην Βέροια, δεν απειλήθηκε καθόλου, βρήκε 3 καθαρές φάσεις από κλεψίματα που έφερε το πρέσινγκ, ενώ από δική του δημιουργία έβγαλε μόλις μία τελική στο 47ο λεπτό, από σέντρα του Μαρινάκη και κεφαλιά του Πέτριτς.

Κουμπώνει καλύτερα με τον Τελάντερ

Ο Παναθηναϊκός άξιζε να πάρει το παιχνίδι στο 1-0 και βρήκε δίκαια το γκολ στο 87ο λεπτό από κεφαλιά του Καρέλη. Στο γκολ, η συμβολή του Σάντσεθ ήταν τεράστια. Αυτός κέρδισε το φάουλ, σε θέση αριστερού εξτρέμ από τον Νέτο και η δική του κεφαλιά εξουδετέρωσε τον Λόπεθ. Μεγάλη συμβολή όμως έχει ο Ισπανός και συνολικά για την νίκη του Παναθηναϊκού. Νίκη, που όπως είπαμε, ήρθε μέσα από την καλή ανασταλτική λειτουργία της ομάδας και της σιγουριάς που υπήρχε πως το μηδέν πίσω θα κρατηθεί.

Πέρα από το γεγονός πως ο Στραματσόνι βοήθησε με την αλλαγή συστήματος να είναι πιο κοντά οι γραμμές, συνεπώς και πιο δεμένη ανασταλτικά η ομάδα, μεγάλο ρόλο έπαιξε ο τρόπος που λειτούργησε το αμυντικό δίδυμο του Παναθηναϊκού. Είναι φανερό πως ο Σάντσεθ κουμπώνει περισσότερο με τον Τελάντερ από ό,τι με τον Ταυλαρίδη. Τον βολεύει που ο Τελάντερ μιλάει λιγότερο, οπότε μπορεί ο Ισπανός και δίνει αυτός τις εντολές και την κατεύθυνση στην άμυνα και είναι μαζί του πιο απελευθερωμένος. Μην ξεχνάμε πως στο διπλό στην Ξάνθη, που είχε έρθει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Σάντσεθ-Τελάντερ.

Κέρδισε ήρεμο χρόνο για δουλειά

Ο Στραματσόνι λοιπόν, κρατάει πάνω από όλα την νίκη, που θα του προσφέρει ήρεμο χρόνο για δουλειά, μακριά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν την εποχή ο σύλλογος. Η εικόνα της ομάδας στο ανασταλτικό κομμάτι και η προστασία που είχε ο Εσιέν τον βοηθά στο να αντιληφθεί πως ο Γκανέζος μπορεί να βρει χρόνο, μόνο προστατευόμενος από δύο εσωτερικούς χαφ. Από εκεί και πέρα, επιθετικά βελτίωση μπορεί να έρθει μέσα από την δουλειά στην φυσική κατάσταση συνολικά της ομάδας, της βελτίωσης της ενέργειας που μπορεί να βγάλει ατομικά ο κάθε ποδοσφαιριστής στο γήπεδο και από την αξιοποίηση κάποιων ποδοσφαιριστών, που διαθέτουν κάποια προσόντα που λείπουν αυτήν την στιγμή από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Οφείλει να επενδύσει στην ταχύτητα του Κλωναρίδη

Ο Στραματσόνι οφείλει να επενδύσει στην ταχύτητα του Κλωναρίδη. Έκανε μία κίνηση που μας δίνει να καταλάβουμε πως έχει αντιληφθεί πως μπορεί να πάρει πράγματα από τον Βίκτωρα. Στο 63ο λεπτό τον πέρασε σαν αλλαγή και του έδωσε εντολή να πάει πάνω στα αντίπαλα στόπερ. Επενδύοντας στην ταχύτητα του και στην δυνατότητα που έχει να φύγει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Έχω την εντύπωση πως σε παιχνίδια που θα θέλει να κερδίσει στην κόντρα ο Παναθηναϊκός, τον Κλωναρίδη θα τον ξαναδούμε σε ρόλο φορ.

Ομολογώ πως δεν κατάλαβα τον λόγο που έμεινε εκτός αποστολής ο Νίνης. Η παρουσία του έδωσε μέτρα στο Καυτανζόγλειο και ήταν θετική στο παιχνίδι κυπέλλου στην Πάτρα. Ό,τι και να πιστεύει κανείς για την κατάσταση του Νίνη, είναι φανερό πως ούτε ο Αμπέντ με τον Ατζαγκούν πετάνε αυτήν την εποχή και πως ο Νίνης, είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που υπάρχει στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, με την ικανότητα να πασάρει σωστά και να κάνει λίγο πιο γλυκό το παιχνίδι της ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αποκλειστικό Contra.gr: Χοντρός τζόγος με Μπεργκ και Καρέλη!

Βέροια - Παναθηναϊκός 0-1

Δημήτρης Κριτής: Τρίποντο υπομονής κι επιμονής

Νίκος Γιαννόπουλος: Έναν δημιουργό για τον Παναθηναϊκό ρε παιδιά!

News 24/7

24MEDIA NETWORK