Σέρχιο Σάντσεθ: Αυτός που έψαχνε ο Παναθηναϊκός

Ο Τσάρλυ γράφει για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, τον Σέρχιο Σάντσεθ, που ρίσκαρε τη ζωή του για το ποδόσφαιρο και έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που έψαχνε το "τριφύλλι". Η σεζόν στο ισπανικό πρωτάθλημα, οι αδυναμίες και το ταίριασμα με Εσιέν.

Σέρχιο Σάντσεθ: Αυτός που έψαχνε ο Παναθηναϊκός
INTIME SPORTS

Σε μία δύσκολη περίοδο, ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε έγκαιρα, έδειξε οργανωμένος και η διοίκηση του απέδειξε έμπρακτα πως έχει βρει τον τρόπο να ανεβάσει τον πήχη. Σε μία Ελλάδα που βουλιάζει, ο Παναθηναϊκός βγήκε από το δικό του μνημόνιο και είναι έτοιμος να μπει στο κυνήγι για χρυσάφι.

Στη μάχη για να βρει το δικό του Ελ Ντοράντο αποκτήθηκαν έγκαιρα οι Εσιέν, Βέμερ, Καλτσάς και Λουντ, την περασμένη βδομάδα ήρθε ο Θελάντερ και με την απόκτηση του Σάντσεθ έκλεισε το ρόστερ που θα προσπαθήσει αρχικά να εξαντλήσει τις πιθανότητες για να μπει στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League.

Ρίσκαρε την ζωή του για το ποδόσφαιρο

Μιλώντας για τον Σάντσεθ δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο πάθος που έδειξε για το ποδόσφαιρο. Δεν δίστασε ακόμα και να ρισκάρει με την ίδια του την ζωή για να εξαντλήσει τις πιθανότητες να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τη μορφή δυσπλασίας στην καρδιά, το οποίο και έμαθε τις τελευταίες μέρες του 2010.

Σέρχιο Σάντσεθ: Αυτός που έψαχνε ο Παναθηναϊκός
Σέρχιο Σάντσεθ

Ο ίδιος πήρε την απόφαση να κάνει μια εγχείρηση που του έδινε την δυνατότητα να συνεχίσει το ποδόσφαιρο αν ήταν επιτυχημένη, αλλά από την άλλη έπρεπε να υπογράψει πως αν κάτι δεν πάει καλά και χάσει την ζωή του ευθύνεται ο ίδιος και όχι ο γιατρός του. Όλα πήγαν καλά, ο Σάντσεθ επέστρεψε και η Μάλαγα του έδωσε την ευκαιρία να πάρει χρόνο σε υψηλό επίπεδο.

Έχει τα στοιχεία που έψαχνε ο Παναθηναϊκός

Ο Σάντσεθ διαθέτει τα στοιχεία που έψαχνε ο Παναθηναϊκός για να κουμπώσει με τον Ταυλαρίδη, αλλά και με τους Θελάντερ, Τριανταφυλλόπουλο. Πρόκειται για έναν γρήγορο στόπερ που αρέσκεται να παίζει άμυνα στο χώρο και είναι ιδανικός για να κάνει δίδυμο με κλασικό ψηλό σέντερ μπακ.

Ο Παναθηναϊκός έχει βρει στο πρόσωπο του Ταυλαρίδη τον βασικό ψηλό στόπερ που θα πηγαίνει επιθετικά πάνω στον αντίπαλο και στις προσωπικές μονομαχίες και χρειάζεται έναν παρτενέρ να τον καλύπτει με τη γρήγορη σκέψη του και τις καίριες αντιδράσεις του και να μεταφέρει την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση. Ο Σάντσεθ είναι μια λογική επιλογή γι'αυτό.

Η διοίκηση πήρε την απόφαση να ανεβάσει το μπάτζετ για να "χτυπήσει" μια σίγουρη λύση υψηλών προδιαγραφών για τη θέση του κεντρικού αμυντικού. Έκανε την προσπάθεια για τον απόλυτο στόχο, τον παικταρά Σπάχιτς. Ο Βόσνιος δεν πείστηκε, την ίδια εποχή ναυάγησε και η περίπτωση Σίβοκ και η διοίκηση αναγκάστηκε να κοιτάξει μια κατηγορία πιο κάτω, αλλά παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο. Από τα διαθέσιμα ονόματα που ακούστηκαν στην συνέχεια, ο Σάντσεθ ήταν πιο κοντά στα θέλω του Παναθηναϊκού.

Σέρχιο Σάντσεθ: Αυτός που έψαχνε ο Παναθηναϊκός

Πέρυσι, ο Σάντσεθ και ο Ανχελέρι, ο οποίος επίσης απασχόλησε την διοίκηση του Παναθηναϊκού, έπαιζαν εναλλάξ σαν παρτενέρ του πιο σκληρού στόπερ Ουέλινγκτον.

Άμυνα με το μυαλό και με γρήγορες αντιδράσεις

Ο Σάντσεθ αγωνίστηκε σε συνολικά 21 παιχνίδια στο ισπανικό πρωτάθλημα τη σεζόν που πέρασε, τα 19 σαν βασικός. Ο τρόπος που αμύνεται και το γεγονός πως χρησιμοποιεί περισσότερο το μυαλό του και είναι πολύ καλός στο να διαβάζει το παιχνίδι και να αντιλαμβάνεται που θα πάει η μπάλα αποδεικνύεται και από τα στατιστικά του. Παρότι έχει υπερβολικά χαμηλά νούμερα για στόπερ σε κερδισμένα τάκλιν και σε κερδισμένες μάχες στον αέρα, οι ίδιοι αριθμοί αποδεικνύουν πως είναι αποτελεσματικός.

Τη σεζόν που πέρασε είχε μόλις 1 κερδισμένο τάκλιν ανά παιχνίδι στο ισπανικό πρωτάθλημα και μόλις 1.5 κερδισμένες μάχες στον αέρα. Είθισται ο ποδοσφαιριστής που είναι καλός στα κλεψίματα να διαθέτει και μεγάλο νούμερο σε κερδισμένα τάκλιν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στους κεντρικούς αμυντικούς για τις κερδισμένες μάχες στον αέρα και τις φάσεις που "καθαρίζει" στην άμυνα του.

Ο Σάντσεθ, παρότι έχει μόλις 1 κερδισμένο τάκλιν ανά παιχνίδι, μετρά 3.2 κλεψίματα και είναι 14ος στο ισπανικό πρωτάθλημα σε αυτή την κατηγορία. Παρότι είχε μόλις 1.5 κερδισμένες μάχες στον αέρα, είχε και 4.7 φάσεις που "καθάριζε" τις φάσεις στην άμυνα του. Τα νούμερα του αποδεικνύουν πως πρόκειται για στόπερ χώρου, διαβάσματος παιχνιδιού και όχι στόπερ της απευθείας μονομαχίας.

Ποιοτική ανάπτυξη μαζί με Εσιέν

Εκτός από έναν στόπερ που θα διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου και θα ταιριάζει με τον Ταυλαρίδη, ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν και κάποιον να κάνει παιχνίδι από χαμηλά. Ο Σάντσεθ έχει να παίξει πολλά χρόνια σε αυτή τη θέση, ξεκίνησε όμως την καριέρα του σαν δεξί μπακ. Έχει κρατήσει το κάθετο τρέξιμο της μπάλας, επιχειρεί πολύ συχνά μεγάλες μπαλιές και γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή και θα τον δούμε αρκετές φορές να σεντράρει, όταν ο Παναθηναϊκός πιέζει να κινείται κοντά στον μπακ.

Σέρχιο Σάντσεθ: Αυτός που έψαχνε ο Παναθηναϊκός

Στη Μάλαγα την σεζόν που πέρασε είχε 31.9 πάσες, οι οποίες είχαν 80% επιτυχία. Με τον Σάντσεθ στόπερ και τον Εσιέν στη θέση 6, ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλίσει σωστή αντιμετώπιση στο αντίπαλο πρέσινγκ και αξιόπιστη μεταφορά μπάλας από την γραμμή άμυνας του, στοιχείο πολύ σημαντικό βάση της εξέλιξης του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Οι αδυναμίες και τα ταιριαστά δίδυμα

Διαβάζοντας βέβαια τα νούμερα του Σάντσεθ προκύπτουν και φανερές αδυναμίες. Δεν είναι αξιόπιστος στο προσωπικό μαρκάρισμα κάτι που μπορεί να στοιχίσει όταν η ομάδα του Αναστασίου θα δέχεται πίεση και ο Σάντσεθ δεν μπορεί να προσφέρει μόνο το καλό του διάβασμα.

Αν υποθέσουμε πως το ρόστερ έχει κλείσει και οι κεντρικοί αμυντικοί του Παναθηναϊκού θα είναι οι Σάντσεθ, Ταυλαρίδης, Θελάντερ, Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος, προκύπτουν δύο κατηγορίες στόπερ, που μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους, όπως κάποτε ο Χένρικσεν με τον Κυριάκο και να φτιάξουν ταιριαστά δίδυμα.

Οι στόπερ επαφής, δηλαδή οι Ταυλαρίδης, Θελάντερ, Τριανταφυλλόπουλος που θα πηγαίνουν δυναμικά στον αντίπαλο και οι Σάντσεθ, Κουτρουμπής που θα λειτουργούν ως στόπερ χώρου. Ο Κουτρουμπής βέβαια από τα πλέι οφ κέρδισε το δικαίωμα να δίνει όποτε χρειάζεται λύσεις και στη θέση 6.

Διαβάστε ακόμη:

Ανακοινώθηκε ο Σάντσεθ

Σχόλιο Δημήτρη Κριτή: Πανηγυρική έξοδος από το μνημόνιο

News 24/7

24MEDIA NETWORK