Top10 9ης αγωνιστικής: Στο μυαλό του Ηλία Σπάθα

Ο Θέμης Καίσαρης καταγράφει τα 10 πράγματα που μας άφησε η 9η αγωνιστική της Super League και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα ο Ηλίας Σπάθας. Κάποιοι ψάχνουν να βρουν τα γιατί και προσπαθούν να μπουν στο μυαλό του.

Top10 9ης αγωνιστικής: Στο μυαλό του Ηλία Σπάθα

10. Ατρόμητε, τι γίνεται;

Από την αρχή φάνηκε πως υπάρχει πρόβλημα στην επίθεση. Ο Παπάζογλου δεν είναι Παπαδόπουλος, ο Ναπολεόνι περνούσε και περνάει ακόμα το κλασικό του διάστημα που τίποτα δεν του πάει καλά. Τουλάχιστον ο Ατρόμητος είχε την παραδοσιακή καλή άμυνα, αφού είχε δεχθεί μόλις ένα γκολ στα πρώτα πέντε ματς του πρωταθλήματος. Τώρα προβληματίζει και η άμυνα, αφού ο Ατρόμητος έφαγε πέντε γκολ στα τρία ματς με ΠΑΟΚ, Εργοτέλη και Παναθηναϊκό. Η ομάδα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα στην επίθεση με το να παίρνει περισσότερα ρίσκα, Ιγκλέσιας δεν είναι κανένας απ'τους χαφ και το αποτέλεσμα είναι πρόβλημα παντού.

9. Βέροια όπως η Στόουκ, Νο2

Το πρώτο είναι να δουλεύεις κάτι και να το βλέπεις να βγαίνει στο χορτάρι. Το δεύτερο, και πιο σημαντικό, είναι να το επαναλαμβάνεις. Στο Top10 της 5ης αγωνιστικής λέγαμε για τη Βέροια, που δουλεύει τα πλάγια άουτ, όπως έκανε κάποτε η Στόουκ.

Το επανέλαβε και το Σάββατο κόντρα στον Πανιώνιο και το μόνο που άλλαξε είναι ο τρόπος εκτέλεσης του Κάμπορα. Πλάγιο, Μπατιόν την πρώτη κεφαλιά, ο Κάμπορα στο 2ο δοκάρι, γκολ. Ομάδα που παίζει επίθεση έχει φτιάξει ο Γκρανέρο, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον που έχει ενσωματώσει και "κόλπα" που παραδοσιακά υιοθετούν οι "αμυντικές" ομάδες.

8. Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία

Ο Σπάθας έκανε ο,τι έκανε, αλλά στον Αστέρα αξίζουν συγχαρητήρια. Όχι γιατί πήρε την ισοπαλία, ούτε για το πως έπαιξε μέχρι την αποβολή, αφού όπως παραδέχθηκε και ο Βεργέτης τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα είχε σχεδιάσει. Συγχαρήτηρια αξίζουν για το γεγονός πως κράτησαν την ψυχραιμία τους σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, κάτι που ήταν πολύ πιο δύσκολο απ'το να πάρουν το Χ με δέκα παίκτες. Εύσημα αξίζει τόσο η στάση του Βεργέτη μετά τον αγώνα, όσο και της διοίκησης, που δεν λειτούργησε εν θερμώ, αλλά περίμενε το μεσημέρι της Δευτέρας, για να βγάλει ανακοίνωση προς όλες τις κατευθύνσεις.

7. Πως γίνεται;

Νίκη πάση θυσία ήθελε ο Πανθρακικός κόντρα στον ΟΦΗ, αλλά έμεινε στο 0-0. Η πίεση στον Μάντζιο αυξάνεται, αφού την Κυριακή παίζει στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό και μετα ακολουθεί η διακοπή για τους αγώνες των εθνικών ομάδων. Το ματς μας άφησε με δύο μεγάλες απορίες. Πως είναι δυνατόν ο επόπτης να μη σήκωσε οφσάιντ στο 21ο πρώτο λεπτό και πως είναι δυνατόν ο Ίγκορ να αστόχησε στην εξέλιξη της φάσης;

6. "Μάγοι" στο Αγρίνιο

"Η πρώτη ματιά στη βαθμολογία λέει πως ο Παναιτωλικός δεν πάει καλά, αφού δεν έχει νίκη μετά από έξι αγωνιστικές. Η δεύτερη ματιά λέει πως έχει δώσει τέσσερα παιχνίδια εκτός έδρας (1 ήττα, 3 ισοπαλίες) και στο Αγρίνιο έχει υποδεχθεί Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Το πρόγραμμα είναι αυτό που τον έχει κρατήσει πίσω και όχι η απόδοση/εικόνα της ομάδας, γι'αυτό και ο Χάβος δηλώνει πως η θέση στη βαθμολογία είναι πλασματική. Ο Πανθρακικός προσφέρεται για τον πρώτο άσο, αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει να προσέξετε το δίδυμο του Μαρτίνες με τον Μορένο, αλλά και τον Βιγιαφάνiες."

Αυτά λέγαμε για τον Παναιτωλικό στο Preview της 8ης αγωνιστικής και μας δικαίωσε σε όλα: δύο νίκες με 8 γκολ με Πανθρακικό και Ξάνθη, χατ-τρικ ο Μορένο, δύο γκολ ο Βιγιαφάνες, γκολ και ασίστ ο Μαρτίνες, προστέθηκε και ο Μπεχαράνο στην εξίσωση. Κόσμος και Τύπος άργησαν, αλλά πήραν χαμπάρι τον Μορένο μετά το χατ-τρικ, αλλά νομίζω πως ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι παίκτης είναι ο Μαρτίνες και πόσα ακόμα μπορεί να δώσει ο Βιγιαφάνiες. Ο Νίκος Γιαννόπουλος έγραψε ειδικά για τον τελευταίο και αξίζει να τον διαβάσετε.

5. Κάπως καλύτερα

Όλοι περίμεναν τη βελτίωση που θα φέρει ο Μπεργκ, αλλά ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ένα (ελαφρώς) καλύτερο πρόσωπο και χωρίς να αγωνιστεί ο Σουηδός. Περισσότερα τρεξίματα, κάτι απ'την περσινή πίεση, πιο "επιθετική" συμπεριφορά απ'την αρχή του παιχνιδιού. Χρειάστηκε τύχη για να γίνει το 1-0 με τον Ατρόμητο, οι ευκαιρίες δεν ήταν δα και αμέτρητες ή οι πιο κλασικές, αλλά νομίζω πως ήταν εμφανές και στο 0-0 πως ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος και μάλλον θα πάρει το ματς. Σωστά βγήκε ο Πράνιτς, για να κάνει ο Παναθηναϊκός καλό τελευταίο μισάωρο, καθόλου τυχαία το ίδιο είχε συμβεί και στην Ολλανδία. Η ομάδα του Αναστασίου έχει ακόμα πολύ δρόμο, αλλά κρατάει τις πρώτες εμφανίσεις του Στιλ και τα καλύτερα σημάδια στα τρεξίματα.

4. Απ'την κόψη του Σπαθιού την τρομερή

Για πρώτη φορά θα κερδίσει θέση στο Top10 μας κάτι διαιτητικό. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο Σπάθας είχε μια παρουσία που θα μείνει στην ιστορία. Κάποιοι μιλάνε για λάθη, αλλά ο Σπάθας δεν έκανε λάθος: δεν είναι λάθος να αποβάλεις παίκτη επειδή σήκωσε το χέρι του προς τον επόπτη και επειδή παραπάτησε στο κέντρο. Κάποιοι λένε για αποφάσεις των εποπτών, αλλά ξεχνάνε πως οι μεγάλοι περφόμερ έχουν πάντα δικιά τους ορχήστρα. Κάποιοι λένε για αλλοίωση αποτελέσματος, αλλά στην Τρίπολη έγινε κάτι χειρότερο: αλλοίωση της εικόνας του αγώνα, απ'το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Κάποιοι ψάχνουν να βρουν τα γιατί, αλλά δεν βλέπω το λόγο να κάνουμε τους ντετέκτιβ και ο Σπάθας τον Τζον Μάλκοβιτς που θα μπούμε στο μυαλό του.

Top10 9ης αγωνιστικής: Στο μυαλό του Ηλία Σπάθα

Το σίγουρο είναι πως κανείς απ' όσους παρακολούθησαν το ματς δεν θα ξεχάσουν τι έκαναν και τι έλεγαν το βράδυ που ο Σπάθας έκανε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του. Και κάποτε μπορεί να μάθουμε κάτι περισσότερο γι'αυτήν.

3. "Νικάω άσχημα"

Εδώ και καιρό αναρωτιόμαστε πως θα παρουσιαστεί ο ΠΑΟΚ όταν οι απουσίες θα χτυπήσουν την πόρτα. Στο Παγκρήτιο δόθηκαν οι πρώτες απαντήσεις, με τον Σκόνδρα τραυματία και τον Ρατς να αγωνίζεται ανέτοιμος και να αποχωρεί πριν το ημίχρονο. Κομβικοί παίκτες για τον ΠΑΟΚ που βασίζει πολλά στα ανεβάσματά τους και στις κινήσεις χωρίς μπάλα, που σημαδεύει από χαμηλά ο Τζιόλης. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ΠΑΟΚ που απείλησε λιγότερο από άλλες φορές, αλλά είχε την ομαδική συμπεριφορά και το χαρακτήρα γι'αυτό που στην Ελλάδα λέμε "επαγγελματική νίκη", και στην Αγγλία απλώς "νικάω άσχημα".

Απολύτως ταιριαστά, η νίκη ήρθε σ'αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό: τρέξιμο και πίεση. Ανέβηκε στο γήπεδο ο Εργότελης, βγήκε πρώτος ο Κίτσιου, τέλεια η κάθετη, γκολ ο Κλάους.

2. Φορτούνης το νεώτερο απ'το Ολυμπιακό μέτωπο

Όχι κάτι καινούργιο απ'τον Ολυμπιακό. Διαπιστωμένα καλός στα δύο ματς που έχει αφήσει την μπάλα στον αντίπαλο, διαπιστωμένα προβληματικός σ'αυτά που είναι αφεντικό και έχει απέναντί του αξιόμαχο αντίπαλο. Έχουμε ήδη συζητήσει πως δεν έχει πάρει πολλά απ'τις μεταγραφές που έχουν γίνει στην επίθεση και στο preview της αγωνιστικές λέγαμε την Παρασκευή πως περιμένουμε να δούμε τον Φορτούνη. Δεν θα μπορούσε να τα αλλάξει όλα μόνος του, πόσω μάλλον με δεξί εξτρέμ τον Ντοσεβί και τον Κασάμι στα αριστερά. Όμως, έδειξε πράγματα και μάλλον κακώς βγήκε απ'το ματς, ανεξάρτητα αν όντως ήταν απαραίτητος ο Φουστέρ, που ίσως θα έπρεπε να έχει μπει νωρίτερα.

Top10 9ης αγωνιστικής: Στο μυαλό του Ηλία Σπάθα
INTIME SPORTS

Πέραν του Φορτούνη, ουδέν νεότερο. Η αμυντική συμπεριφορά δεν μπορεί να βαθμολογηθεί για ευνόητους λόγους, ο Μήτρογλου ήταν λίγο πιο κινητικός, αλλά με γκίνια στα τελειώματα και τα υπόλοιπα ίδια.

1. Ο Δικέφαλος μακριά απ'την Τούμπα

Ξέρουμε εδώ και χρόνια πως η παρουσία μακριά απ'την Τούμπα είναι ο καθρέφτης της πορείας του ΠΑΟΚ. Αν θες να δεις τι έχει πετύχει κάθε χρονιά, αρκεί να δεις μόνο το τι έκανε εκτός έδρας. Πέρσι πήρε μόλις 5 νίκες σε 17 εκτός έδρας ματς, λίγοτερες από Ατρόμητο, Παναθηναϊκό, Αστέρα Τρίπολης, όσες έκανε ο Εργοτέλης! Φέτος ο ΠΑΟΚ έχει πάρει τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς και το σημαντικότερο είναι πως έχει φύγει νικητής από έδρες που πέρσι άφησε βαθμούς. Έναν πόντο πήρε πέρσι εκτός με Πλατανιά, Παναιτωλικό, Εργοτέλη, εννέα πήρε φέτος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK