Ο ηγέτης Μαστσεράνο, η ώρα του Βελγίου κι οι διαφορές

Ο Λιονέλ Μέσι έχει κατακτήσει 4 βραβεία MVP στους αγώνες της Αργεντινής, έστω κι αν ο πιο σημαντικός παίκτης της "αλμπισελέστε" είναι ο Χαβιέρ Μαστσεράνο. Το Βέλγιο τώρα πρέπει να δείξει τα διαπιστευτήριά του, απέναντι σε αντιπάλους που προκρίθηκαν στις λεπτομέρειες και όχι λόγω πασιφανούς ανωτερότητας.

Ο ηγέτης Μαστσεράνο, η ώρα του Βελγίου κι οι διαφορές

Ο ηγέτης Μαστσεράνο

Η παρουσία του Χαβιέρ Μαστσεράνο στο διασυλλογικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με τη θέση του στόπερ. Το plan b του Αλεχάντρο Σαμπέλα για άμυνα με 3 κεντρικούς αμυντικούς αρχίζει και τελειώνει από την παρουσία του ίδιου, αν και γενικότερα αποτελεί αναπόσπαστο στέλεχος της ενδεκάδας. Ο πρώην αρχηγός της Αργεντινής (μέχρι να παραδώσει το περιβραχιόνιο στον Λιονέλ Μέσι), όμως, ελλείψει πρωταγωνιστών για την "αλμπισελέστε", αναγκάζεται να επωμιστεί και τον ρόλο του ηγέτη.

Στο παιχνίδι με αντίπαλο την Ελβετία κάλυψε 13,258 χιλιόμετρα, πίσω μόνο από τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν (ο Μέσι, αντιθέτως, ήταν ο παίκτης με τη μικρότερη διανυθείσα απόσταση από τους Αργεντινούς που αγωνίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, πλην τερματοφύλακα). Η παρουσία του σε όλο το πλάτος και μήκος του αγωνιστικού χώρου τον κατέστησε και οργανωτή, αφού είχε 93 απόπειρες για πάσα και 85 εύστοχες μεταβιβάσεις (περισσότερες από κάθε συμπαίκτη).

Ο Φερνάντο Γκάγκο που κανονικά έπρεπε να έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο, είχε 78/88 πάσες και δεν κατάφερε να προκαλέσει τα ρήγματα που περίμεναν οι συμπαίκτες του στην άμυνα του αντιπάλου με τις 21/30 πάσες που έβγαλε στο 1/3 του γηπέδου της Ελβετίας (ο Μαστσεράνο είχε 9/14). Εξάλλου, σύμφωνα με τα στατιστικά της FIFA, ο Μαστσεράνο είναι ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες εύστοχες μεταβιβάσεις γενικά στο Μουντιάλ, καθώς και αυτός με τα περισσότερα τάκλιν.

Οι αριθμοί, όμως, δεν υποδεικνύουν το ακριβές μέγεθος του Μουντιάλ που πραγματοποιεί ο άσος της Μπαρτσελόνα. Το πάθος του σε κάθε επαφή, οι βλασφημίες όταν κάνει μία λάθος πάσα, καθώς και οι φωνές κι οι νουθεσίες προς τους συμπαίκτες του φανερώνουν ότι μπορεί ο πιο καθοριστικός παίκτης της ομάδας (αδιαμφισβήτητα) να είναι ο Μέσι σε αυτήν τη διοργάνωση, ο πιο σημαντικός, όμως, είναι -μέχρι στιγμής- ο τέως capitán.

Τώρα θα δούμε το Βέλγιο

Νίκησε με μεγάλη δυσκολία την Αλγερία, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα στη φάση των ομίλων και προκρίθηκε στην παράταση έναντι των ΗΠΑ στη φάση των 16. Τα αποτελέσματα του Βελγίου σε αυτό το Μουντιάλ μέχρι στιγμής δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες όσων το αντιμετώπιζαν ως dark horse. Οι εμφανίσεις, ανά διαστήματα, αφήνουν ελπίδες για κάτι περισσότερο, ωστόσο ο μέχρι τώρα απολογισμός δεν έχει σημασία.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα στον 7ο όμιλο και στον 8ο όμιλο, η ομάδα του Μαρκ Βίλμοτς έφτασε στα προημιτελικά δίνοντας 4 παιχνίδια ως φαβορί. Και απλά έκανε το χρέος της. Για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσει μία ομάδα η οποία -στα χαρτιά- είναι φαβορί. Για πρώτη φορά το Βέλγιο καλείται να κάνει την έκπληξη και να αποδείξει ότι είχε βάση όλο αυτό το hype των προηγούμενων ετών.

Απέναντι σε μία καταπληκτική εμφάνιση ενός τερματοφύλακα, του Τιμ Χάουαρντ, οι "κόκκινοι διάβολοι" λίγο έλλειψαν να σκοντάψουν, έστω κι αν έκαναν 31 τελικές προσπάθειες στα πρώτα 90 λεπτά αγώνα. Απέναντι σε μία ομάδα που περιλαμβάνει Μέσι, Ιγκουαΐν, Άνχελ ντι Μαρία και λοιπούς, θα καταφέρει να ανταπεξέρθει;

Απειροελάχιστες διαφορές

Η πρώτη ανάγνωση των ομάδων που προκρίθηκαν στην προημιτελική φάση είναι απλή: προχώρησαν όλοι οι πρωτοπόροι των 8 ομίλων, ως εκ τούτου, οι δυνατότερες ομάδες σε αυτήν τη διοργάνωση. Πόσο ορθή είναι μία τέτοια οπτική γωνία;

Εκ των υστέρων, μπορούμε να πούμε ότι η διαφορά της Βραζιλίας με τη Χιλή ήταν μερικά εκατοστά στο δοκάρι του Μαουρίσιο Πινίγια στο 120'. Στο ίδιο λεπτό έχασε απίθανη διπλή ευκαιρία ο Μπλερίμ Τζεμαϊλί στο Αργεντινή - Ελβετία. Ομοίως, εάν ο Κρις Γουοντολόφσκι δεν αστοχούσε στην απίθανη ευκαιρία που είχε στις καθυστερήσεις του 90λέπτου του αγώνα του Βελγίου, οι ΗΠΑ θα περνούσαν στα προημιτελικά.

Η Ελλάδα αποκλείστηκε για ένα πέναλτι κι ενώ έχασε τόσες ευκαιρίες, η Νιγηρία προηγήθηκε της Γαλλίας, αλλά το γκολ ακυρώθηκε και το παιχνίδι τελικά έγειρε υπέρ των "τρικολόρ" στο τέλος. Μία κούρσα του λίμπερο Μάνουελ Νόιερ να πήγαινε στραβά, ίσως υπήρχε άλλο τελικό αποτέλεσμα για τη Γερμανία, ενώ το πέναλτι που κέρδισε ο Άριεν Ρόμπεν στο 93' δεν έχει γίνει αποδεκτο από όλο τον κόσμο.

Με εξαίρεση την αναμέτρηση της Κολομβίας με την Ουρουγουάη, δεν υπάρχει άλλη ομάδα της οκτάδας που υπέταξε εύκολα την αντίπαλό της στη φάση των 16. Τα πάντα κρίθηκαν σε λεπτομέρειες και δεν λείπουν και οι φωνές περί αδικίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε προγνωστικό μάλλον πάει περίπατο από εδώ και πέρα. Οι διαφορές είναι απειροελάχιστες και καμία ομάδα δεν διατηρεί μεγάλο προβάδισμα (πάντα στη θεωρία) έναντι κάποιας άλλης. Ίσως γι' αυτό μας περιμένουν ακόμη πολλές παρατάσεις και ξενύχτια...

News 24/7

24MEDIA NETWORK