FIFPro: "Το ποδόσφαιρο μαστίζεται από σκάνδαλα που καταλήγουν στην καρδιά της FIFA"

Ύστερα από τις ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, που είχε ως συνέπεια τις συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA, η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro), εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας τάσσεται υπέρ της πάταξης τέτοιων φαινομένων, εξαπολύοντας παράλληλα τα βέλη της προς την τωρινή διοίκηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

FIFA President Sepp Blatter adjusts his glasses as he addresses a news conference after a meeting of the FIFA executive committee in Zurich March 21, 2014. REUTERS/Arnd Wiegmann  (SWITZERLAND - Tags: SPORT SOCCER HEADSHOT) 
Picture Supplied by Action Images
FIFA President Sepp Blatter adjusts his glasses as he addresses a news conference after a meeting of the FIFA executive committee in Zurich March 21, 2014. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND - Tags: SPORT SOCCER HEADSHOT) Picture Supplied by Action Images ACTION IMAGES / REUTERS

Το FBI σε συνεργασία με την ελβετική αστυνομία πραγματοποίησαν επιχείρηση "σκούπα" τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/05) στη Ζυρίχη, συλλαμβάνοντας υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA (νυν και πρώην) με τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο ποδόσφαιρο, με τις καταγγελίες και τις κατηγορίες να φτάνουν μέχρι τις... παρυφές της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Όπως είναι λογικό, η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη του ποδοσφαίρου, με τη FIFPro (Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) να εκδίδει ανακοίνωση, τασσόμενη υπέρ της πάταξης της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Παράλληλα εξαπέλυσε τα βέλη της προς την τωρινή διοίκηση του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τονίζοντας πως οι ποδοσφαιριστές, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αθλήματος, έμειναν πολλές φορές εκτός συζητήσεων για την επίλυση τέτοιων φαινομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) είχε εκφράσει πολλές φορές τις ανησυχίες της για το γεγονός πως η διοίκηση του ποδοσφαίρου μετατρέπει το άθλημα σε έναν πολιτισμό απρέπειας. Ενώ οι έρευνες βρίσκονται ταυτόχρονα σε εξέλιξη, οι καταθέσεις αποκαλύπτουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία μία υπεύθυνη Ένωση δεν μπορεί να τα ανέχεται, ειδικά όταν αφορούν το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.

Ως επίσημα αναγνωρισμένη εκπρόσωπος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, η FIFPro καταδικάζει κάθε μορφής διαφθοράς ή συμπαιγνίας, η οποία απειλεί την ακεραιότητα του παιχνιδιού και την ευημερία των ποδοσφαιριστών. Κάθε έρευνα που βοηθά να βελτιωθεί η εικόνα του ποδοσφαίρου πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη, ενώ είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι παράγοντες που έχουν διαστρεβλώσει το ποδόσφαιρο θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Τα τελευταία γεγονότα αποτέλεσαν σημαντική βοήθεια ώστε να υπάρξει μία πραγματική μεταρρύθμιση στις αρχές και τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν υπάρξει τόσες φωνές για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να έχουν ακουστεί τόσο δυνατά. Το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους και είναι ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις μαζί. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο συνεχίζει να μαστίζεται από σκάνδαλα, τα οποία καταλήγουν στην καρδιά της διακυβέρνησης, η οποία απέτυχε να διατηρήσει τις αξίες της ευγενούς άμιλλας.

Μέσω της FIFPro, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όλου του κόσμου πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στο πως εξελίσσεται το παιχνίδι. Μία ευρεία και δημοκρατική συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων και των παικτών, είναι κρίσιμη για την ευθυγράμμιση του παιχνιδιού στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ως μέρος της παροχής ενός νέου και βελτιωμένου κανονιστικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει το μέλλον του ποδοσφαίρου, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, οι παίκτες αξίζουν ισχυρή και ισότιμη συμμετοχή, μαζί με τον έλεγχο των θεμάτων που τους επηρεάζουν ως εργαζόμενους και ανθρώπους που αποτελούν τον πυρήνα του παιχνιδιού.

Όλες οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να παρθούν με βάση και τα συμφέροντα των ποδοσφαιριστών και η ευθύνη βαραίνει τις συγκεκριμένες αρχές, οι οποίες οφείλουν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για να διαμορφωθεί η κατάλληλη δομή διακυβέρνησης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η σημερινή συμπεριφορά δείχνει μια αδιαφορία για αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Κάθε όργανο αρχής ή διοίκησης που έχει δικαιοδοσία σε έναν συγκεκριμένο οργανισμό πρέπει πάντα να εξετάζει τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων.

Ορισμένες αποφάσεις του παρελθόντος οδήγησαν τη FIFPro να διερωτάται κατά πόσον αυτές οι βασικές αρχές γίνονται σεβαστές από το υψηλότερο επίπεδο της διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου. Η FIFPro υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να παλεύει για το καλό των παικτών, διατηρώντας παράλληλα την ιερότητα του ποδοσφαίρου και προτείνοντας λύσεις που λειτουργούν προς όφελος όλων".

FIFPro: "Το ποδόσφαιρο μαστίζεται από σκάνδαλα που καταλήγουν στην καρδιά της FIFA"

Διαβάστε ακόμα:

Συλλήψεις μελών της FIFA από το FBI

Ποινικές διώξεις και κατασχέσεις στη FIFA από τις ελβετικές αρχές

"Κανονικά τα Μουντιάλ 2018 και 2022", λέει η FIFA

Εμπλοκή και της Νότιας Αφρικής στο σκάνδαλο της FIFA

Ομολόγησε Βραζιλιάνος πρόεδρος εταιρίας μάρκετινγκ

Ξεσπάθωσε κατά της FIFA και του Πλατινί o Μαραντόνα

Μπλάτερ: "Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο"

News 24/7

24MEDIA NETWORK