Τα 6 λεπτά διορίας στον Καντέρ έφεραν τον Γουαϊτσάιντ

Ο σέντερ που δυνάμωσε αφάνταστα τους Μπλέιζερς, ο Καντέρ που είχε 6 λεπτά για ν' αποφασίσει, ο βετεράνος σουτέρ των Μπακς και η έσχατη ευκαιρία του Αϊζάια Τόμας στην πρωτεύουσα. Η δεύτερη ημέρα της Free Agency είχε δράση.

Ο Χασάν Γουαΐτσάιντ σ' ένα από τα τελευταία παιχνίδια του με τους Χιτ. Πλέον ανήκει στους Μπλέιζερς
Ο Χασάν Γουαΐτσάιντ σ' ένα από τα τελευταία παιχνίδια του με τους Χιτ. Πλέον ανήκει στους Μπλέιζερς

Αν η δεύτερη ημέρα της Free Agency στο ΝΒΑ ήταν αντίστοιχα συναρπαστική και αναπάντεχη όσο η πρώτη, θα γράφαμε ήδη για την 'Τρέλα του Ιουλίου'. Όχι πως κύλησε συμβατικά - αντιθέτως. Διότι οι αναπροσαρμογές στα ρόστερ των εμπλεκόμενων ομάδων συνεχίστηκαν με ισάξια ένταση και νέες συμφωνίες αναδύθηκαν στην επιφάνεια από τον Έιντριαν Βοζνιαρόφσκι. Όλοι όσοι ακολουθούν τον 'γκουρού' του ESPN στο twitter, ή τον βασικό ανταγωνιστή του Σαμς Τσαράνια του Athletic, και ξενύχτησαν λίγο παραπάνω το βράδυ της Δευτέρας, γνωρίζουν ήδη τα καθέκαστα.

Οι υπόλοιποι, ας μάθουν πως...

✔ προς έκπληξη πολλών οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς έγιναν κομμάτι της τετραμερούς συμφωνίας που είχε ως κεντρικό άξονα τον Τζίμι Μπάτλερ, μετά την απόφασή του να παίξει στο Μαϊάμι. Πώς ενεπλάκησαν και ευνοήθηκαν οι φιναλίστ της Δύσης; Πήραν από τους Χιτ τον 30χρονο σέντερ Χασάν Γουαϊτσάιντ έναντι του βασικού φόργουορντ Μο Χάρκλες και του εφεδρικού σέντερ Μέιερς Λέοναρντ. Ο πρώτος μαζί μ' ένα draft pick του α' γύρου έφυγε για τους Κλίπερς (που βρήκαν εμπειρία χωρίς να φορτώσουν το salary cap) και ο δεύτερος για την ομάδα από Φλόριντα. Στο Πόρτλαντ ήθελαν να κρύψουν τη γύμνια στο '5' έως ότου επανέλθει ο τραυματίας Γιουσούφ Νούρκιτς και κατέληξαν σ' ένα αμυντικό τείχος που δεν είχε όμως την εξέλιξη που αναμενόταν στο επιθετικό σκέλος (12.3 πόντοι, 11.3 ριμπάουντ, 1.9 μπλοκ).

✔ Θα μπορούσαν να είχαν κρατήσει τον Ενές Καντέρ. Ήθελαν τον Τούρκο που ήξερε ήδη το περιβάλλον, αλλά όπως ο ίδιος υποστήριξε "μου έδωσαν μόνο 6 λεπτά για ν' αποφασίσω και ένιωσα πίεση - όχι άνετα. Ήθελα να μιλήσω πρώτα τον αδερφό μου και αυτός με την οικογένειά μου". Μετά απ' αυτό ο 27χρονος κατέληξε στους Σέλτικς, με συμβόλαιο 10 εκατομμυρίων για συμβόλαιο 2 ετών.

✔ οι Μιλγουόκι Μπακς πρόλαβαν τον ανταγωνισμό και εξασφάλισαν την υπογραφή του 33χρονου βετεράνου Γουές Μάθιους. Για τον Τεξανό θα είναι η έκτη ομάδα στην 11η σεζόν του στο ΝΒΑ. Με 13.7 πόντους ανά σεζόν και 38.2% ποσοστό καριέρας στο τρίποντο υπέγραψε για να προσφέρει σκοράρισμα απ' έξω. Μια επιλογή χωρίς ρίσκο και καθόλου οικονομική χασούρα.

✔ οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς έδωσαν συμβόλαιο 3 ετών και 15 εκατομμυρίων στον Κέβον Λούνεϊ αφενός ως ανταμοιβή για τη συστηματική ατομική βελτίωση του αφετέρου λόγω της αδυναμίας ευελιξίας. Με άνοιγμα χεριών 2.24μ, ο πάουερ φόργουορντ/σέντερ από το UCLA θ' αρχίσει την πέμπτη σεζόν του στην ομάδα της δυτικής ακτής. Επί της ουσίας κέρδισε θέση στο ροτέισον την τελευταία 2ετία, αφού πρώτα έχασε 18 κιλά, προσαρμόστηκε στις ανάγκες και πέρυσι εμφανίστηκε σε 101 παιχνίδια, παίζοντας κυρίως ως 5άρι.

✔ για να δημιουργηθεί χώρος και ν' ανανεώσει προηγήθηκε η συμφωνία με τους Τίμπεργουλβς προκειμένου να φορτωθούν τους Τρέβιον Γκρέιαμ και Σαμπάζ Νέιπιερ, οι οποίοι πήγαν στο Γκόλντεν Στέιτ πακέτο με τον Ντ'Άντζελο Ράσελ. Μάλιστα οι 'λύκοι' έλαβαν και μετρητά. Στη Μινεσότα κατέληξε επίσης ο Τζόρνταν Μπελ, πρώην ψηλός, των Γουόριορς που δεν πρόκειται να ματσάρουν την πρόταση που του έκαναν οι Γουλβς.

✔ έως ότου ο Καουάι Λέοναρντ δώσει το 'ok', οι Λος Άντζελες Λέικερς αναζητούν τρόπους εμπλουτισμού του ρόστερ τους. Ο 28χρονος Τρόι Ντάνιελς με 2.1 εκατομμύρια δολάρια για τον επόμενο χρόνο ήταν μια value for money επιλογή. Πέρυσι είχε 6.2 πόντους με 38.1% στο τρίποντο - δεν κάνει κάτι άλλο, παίζοντας για τους Σανς.

✔ ο Αϊζάια Τόμας θα ψάξει μέσω των Ουίζαρντς μια πραγματική ευκαιρία επιστροφής στη δράση. Μια ευκαιρία που δεν βρήκε ούτε στους Λέικερς ούτε στους Νάγκετς (12 αγώνες), αφού τα προβλήματα τραυματισμών δεν τον εγκατέλειψαν, με συνέπεια να είναι κυρίως υποστηρικτικός σε μια περιφερειακή γραμμή που έσφιζε από ενέργεια και ζωή. Προορίζεται να είναι ο εφεδρικός του Τζον Γουόλ, παρόλο που είναι ίδια κοψιά, καθώς ο Τόμας Σατοράνσκι έφυγε για τους Μπουλς. Ανταγωνιστής του ο Ις Σμιθ που υπέγραψε για 2 χρόνια έναντι 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

✔ πόιντ γκαρντ πήραν επίσης οι Μάβερικς. Κάρι τον λένε, αλλά Σεθ και όχι Στέφεν. Δεν τα λες άσχημα, βέβαια, τα 32 εκατομμύρια για τα επόμενα 4 χρόνια. Στην ομάδα του Ντάλας ανήκε τη διετία 2016-18, κάνοντας εντυπωσιακό ξεκίνημα με 12.8 πόντους και 2.7 ασίστ το 2016-17, αλλά την επομένη αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού και δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει προσωρινά. Θα τον συμπληρώνει ο Πορτορικάνος Τζέι Τζέι Μπαρέα, στα 35 του πλέον.

✔ o σέντερ -με τρίποντο στο 36%- Φρανκ Καμίνσκι ο Γ', απόφοιτος του Γουισκόνσιν, βρήκε δουλειά στους Σανς μετά από 4 σεζόν στους Χόρνετς, αλλά μόλις 289 παιχνίδια. Ιδίως με τον κόουτς Τζέιμς Μπόρεγκο στα ηνία είχε σχεδόν παραγκωνιστεί, πέφτοντας από τα 23.2 λεπτά στα 16.1 ανά αγώνα. Τα 10 εκατομμύρια για 2 χρόνια τα τσίμπησε πάντως.

✔ ο Νέρλενς Νόελ αποφάσισε εν τέλει να πάρει τη συμφωνία που του έδωσαν οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ προκειμένου να παραμείνει παρά τις αρχικές ενστάσεις που εμφάνισε. Ήταν ο λόγος που ενώ είχε αποδεχθεί την πρόταση, ζήτησε διορία. To 2013 o 25χρόνος ψηλός με τις ρίζες από την Αϊτή ήταν το Νο6 του draft, μόλις πέρυσι ωστόσο κατάφερε να παίξει για πρώτη φορά σε περισσότερα από 75 παιχνίδια δίχως να εντυπωσιάσει ως ροτέισον (4.9 πόντοι, 4.2 ριμπάουντ).

✔ οι Νικς πέταξαν κι άλλα χρήματα στην ελεύθερη αγορά χωρίς να ενισχυθούν ουσιαστικά. O 32χρονος Γουέιν Έλινγκτον των 16 εκατομμυρίων για 2 σεζόν προσφέρει καλό τρίποντο (37.9%) αλλά μόνο αυτό, ενώ ο πόιντ γκαρντ Έλφριντ Πέιτον των αντίστοιχων όρων στο συμβόλαιό του (με την option του δεύτερου ν' ανήκει στην ομάδα) είναι περισσότερο διάσημος για το μαλλί του παρά για τα όσα έχει κάνει από το 2014 που μπήκε στο ΝΒΑ ως το Νο10 του draft. Πέρυσι είχε 10.6 πόντους αλλά κυρίως 7.6 ασίστ παίζοντας μόνο σε 42 ματς των Πέλικανς λόγω τραυματισμών. Τον 25χρονο τον είχε διαλέξει ο Σκότι Πέρι ενόσω ήταν στους Μάτζικ.

✔ άλλοτε 'κολλητός' του Γιάννη Αντετοκούνμπο και καλύτερος νέος παίκτης του 2014 που κατέληξε να μην στεριώνει πουθενά ο Μάικλ Κάρτερ-Γουίλιαμς, θα αγωνιστεί άλλη μία σεζόν στους Ορλάντο Μάτζικ, στους οποίους ανήκει από τον περασμένο Μάρτιο, προλαβαίνοντας να παίξει σε 17 παιχνίδια. Αρχικά πήγε με 10ήμερο συμβόλαιο, πλέον βρήκε σταθερή συνεργασία.

✔ με 8.2 πόντους και 4.7 ριμπάουντ σε 70 παιχνίδια με τους Σανς ο πάουερ φόργουορντ Ρικόν Χολμς βρήκε θέση με 10 εκατομμύρια για 2 χρόνια στο ρόστερ των Σακραμέντο Κινγκς. Που κάποιον ψηλό δεν θα έχουν του χρόνου.

Όλ' αυτά ως το το επόμενο επεισόδιο της Free Agency.

News 24/7

24MEDIA NETWORK