Ένα λάθος πριν τον εμφύλιο!

Ο Δημήτρης Καρύδας αφήνει κατά μέρος τις νίκες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και καταπιάνεται με τα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής, την πιθανότητα εμφυλίου αλλά και την προοπτική να προκύψει ένας όμιλος του θανάτου.

Ένα λάθος πριν τον εμφύλιο!
INTIME SPORTS

Η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ζιελόνα Γκόρα, όπως και η αντίστοιχη του Ολυμπιακού μια μέρα νωρίτερα μέσα στο Λιμόζ, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ζητήματα άξια μεγάλης αναφοράς και ανάλυσης. Αυτό, δα, έλλειπε να μην τα έβγαζαν πέρα με τους ουραγούς των ομίλων τους. Ακόμη και με τα σκαμπανεβάσματα απόδοσης του ο Παναθηναϊκός παραμένει πολύ δυνατός μέσα στο ΟΑΚΑ όπου η ενέργεια που βγάζει τον φέρνει αμέσως μια κλάση πάνω από τον οποιονδήποτε αντίπαλο του. Συνεπώς, η Ζιελόνα Γκόρα ήταν καταδικασμένη σε ένα παιχνίδι που μάλλον εκ συμπτώσεως (λόγω της νίκης των Πολωνών στο Κράσνονταρ) απέκτησε σημασία "τελικού".

Η προτελευταία αγωνιστική των ομίλων επιβεβαίωσε κάτι που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Οι μικρομεσαίες ομάδες ξεχωρίζουν από τις καλές με μια απλή μέθοδο: Όταν έρχεται η ώρα του "πρέπει" τα χάνουν και δεν έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν καταστάσεις σε αγώνες που η νίκη είναι μονόδρομος. Αυτή την αγωνιστική όλες οι ομάδες που είχαν μικρές ή μεγάλες φιλοδοξίες πρόκρισης και έπαιζαν για την επιβίωση τους έχασαν. Η Ζιελόνα στο ΟΑΚΑ, η Στρασμπούρ στο γήπεδο της κόντρα στη Χίμκι, η Μπάγερν που είχε φέρει στα όρια του αποκλεισμού τη Ρεάλ και πάει λέγοντας. Αντίθετα, οι ομάδες που πάνε να ξεχωρίσουν φέτος από τον σωρό και να μπουν στο γκρουπ των δυνατών με κάποιες αυξημένες φιλοδοξίες έδειξαν ότι όντως μπορούν να κάνουν μικρές ή μεγάλες "επαναστάσεις". Η Χίμκι άλωσε το Στρασβούργο που είχαν υποκλιθεί νωρίτερα Φενέρ και Ρεάλ, η Λοκομοτίβ αίφνης έγινε "φαβορί" για την πρώτη θέση του δικού της ομίλου και πάει λέγοντας.

Για τις ελληνικές ομάδες το γεγονός ότι κέρδισαν δεν σημαίνει ότι έλυσαν και όλα τα προβλήματα τους. Δεν αναφέρομαι στα αγωνιστικά αλλά στα... βαθμολογικά. Η πιθανότητα δημιουργίας ενός σούπερ ομίλου που θα είναι εντελώς ανισοβαρής με τον απέναντι όχι απλά παραμένει ένα ορατό ενδεχόμενο αλλά έγινε πιο ισχυρή από ότι πριν την διεξαγωγή της 9ης αγωνιστικής. Μπορεί οι περισσότερες θέσεις πρόκρισης να έχουν κριθεί και να παραμένουν μόνο μερικά ερωτηματικά αλλά η κατάταξη των ομίλων σε πολλές περιπτώσεις είναι ρευστή. Το ακόμη χειρότερο σενάριο είναι να δούμε ένα όμιλο της... κόλασης όπου εκτός όλων των άλλων παρέα θα είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός!

Η ήττα στο Κάουνας βγάζει ελληνική μάχη

Πόσο απέχουμε από δύο εμφύλιους στο ΤΟΠ-16; Απλά ένα... λάθος. Όπου το λάθος θα αντιπροσωπεύει η ήττα του Παναθηναϊκού στο Κάουνας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο πάμε κατευθείαν για δύο μάχες Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού στο ΤΟΠ-16 και όποιος αντέξει. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι επιθυμούν να προσθέσουν μπελάδες στο κεφάλι τους στην παρούσα φάση της σεζόν.

Η Ευρωλίγκα δεν συγχωρεί επεισόδια και φασαρίες, τα πρόστιμα που πέφτουν είναι πολύ βαριά και στην τελική σε δύο αναμετρήσεις όπου πέρα της βαθμολογικής σκοπιμότητας μετράει και το γόητρο κανείς δεν θέλει να μπλέξει στο πιο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν σε σενάρια αμφισβήτησης, γκρίνιας κλπ. Καλύτερα μακριά και... .αγαπημένοι, που λέει ο λόγος.

Το δεύτερο παράξενο σενάριο είναι η δημιουργία ενός υπερ-ομίλου κάτι που είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια. Σενάριο πρώτο και λογικό: Η ΤΣΣΚΑ κερδίζει την Μάλαγα την τελευταία αγωνιστική και τερματίζει πρώτη. Το αντίθετο δεν θα χάλαγε τον Ολυμπιακό (ή και τον Παναθηναϊκό αν είναι παρέα) αλλά μάλλον δεν είναι πολύ λογικό. Οπότε ξεκινάμε το μέτρημα με την παρουσία της ΤΣΣΚΑ.

Σενάριο δεύτερο: Η Μπαρτσελόνα δεν καταφέρνει να βγει πρώτη στον όμιλο της. Δεν είναι και δύσκολο. Αρκεί να χάσει στο Κράσνονταρ σε ματς-τελικό για την πρωτιά του γκρουπ. Διαφορετικά θα έχουμε σίγουρα επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα, στο ΣΕΦ, ως αντίπαλος πλέον και ίσως μια ακόμη εμφάνιση του στο ΟΑΚΑ! Ένα ακόμη σενάριο που έρχεται από τον μπερδεμένο –για την ώρα- πρώτο όμιλο. Να τερματίσει η Ρεάλ 4η! Ισως λίγο πιο δύσκολο αφού έχει με το μέρος της τις ισοβαθμίες με Μπάγερν και Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου αλλά σε ένα εξτρίμ σενάριο μπορεί να τερματίσει 4η. Να χάσει η ίδια από το Στρασβούργο και να κερδίσει ο Αστέρας τους Βαυαρούς. Στην περίπτωση αυτή ο Αστέρας πάει απευθείας 3ος και η Ρεάλ περνάει ως τέταρτη σε μια παράξενη τριπλή ισοβαθμία με Μπάγερν και Γάλλους. Θα έχουν όλοι από δύο νίκες αλλά όχι μοιρασμένες ισομερώς μεταξύ τους.

Η Ευρωλίγκα σφυρίζει αδιάφορα

Η Ρεάλ κέρδισε δύο φορές τη Μπάγερν, η Μπάγερν δύο φορές το Στρασβούργο και για να κλειδώσει η ισοβαθμία θα έχει νικήσει και το Στρασβούργο δύο φορές τη Ρεάλ. Στον συντελεστή πόντων η Ρεάλ περνάει ακόμη και αν χάσει από το Στρασβούργο με διαφορά μέχρι 6 πόντους! Τότε είναι αυτή 4η και πάει να κάνει παρέα (σε ένα ιδεατό σενάριο) σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό. ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα. Βάλτε και τη Χίμκι που λογικά θα είναι δεύτερη στον δικό της όμιλο και φτάσαμε μια εξάδα-δυναμίτη! Το συμπλήρωμα έρχεται με την προσθήκη της Λαμποράλ ή της Εφές και ο 8ος της παρέας που έχει ήδη καπαρώσει θέση στον όμιλο η Μπάμπεργκ των Τρινκέρι, Ζήση απλά σκέφτεται τι δουλειά έχει εκεί και μήπως ήταν καλύτερα να έπαιζε στο... Eurocup. Στην περίπτωση αυτή όλους τους... άλλους θα τους κοιτάζει με το γνωστό σαρδόνιο χαμόγελο του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αφού η Φενέρ ούτε κατά λάθος δεν θα χάνει την πρώτη θέση στον άλλο όμιλο!!!

Το δυστύχημα της ιστορίας είναι ότι για μια ακόμη χρονιά η Ευρωλίγκα μοιάζει να μην... ασχολείται με την πιθανότητα κάποιος ή κάποιοι να διαλέξουν όμιλο και αντιπάλους αφού για παράδειγμα οι αγώνες Λοκομοτίβ-Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ-Μάλαγα έχουν ορισθεί για Παρασκευή με τις ομάδες να έχουν μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για τους ομίλους και το δικαίωμα να επιλέξουν που θέλουν να πάνε! Ας ελπίσουμε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα βρεθεί μια φόρμουλα με το πρόγραμμα για να έχουμε μια κανονική τελευταία αγωνιστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός - Ζιελόνα Γκόρα 82-51

Τζόρτζεβιτς: "Η άμυνα το σήμα κατατεθέν μας"

Διαμαντίδης: "Πάντα φίλος με τον Σπανούλη"

Τ. Μαγουλάς: 18 ημέρες έως το... φάιναλ φορ

News 24/7

24MEDIA NETWORK