Κόουτς, έχει χαθεί ο έλεγχος!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον έλεγχο που φαίνεται να έχει χαθεί αγωνιστικά το τελευταίο διάστημα στον Ολυμπιακό, τονίζοντας πάντως πως θα είναι έγκλημα η απομάκρυνση του Μίτσελ.

Κόουτς, έχει χαθεί ο έλεγχος!
INTIME SPORTS

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την ανάποδη και να ξεκαθαρίσω πως αν –ακόμη και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος από τη Μάλμε- απομακρυνθεί ο Μίτσελ, θα γίνει από πλευράς διοίκησης ένα τεράστιο έγκλημα.

Μπορεί η εικόνα της ομάδας γενικά από το ξεκίνημα της σεζόν και ειδικά τον τελευταίο καιρό να είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών, ωστόσο, αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση είναι ο Ισπανός κόουτς. Γιατί; Επειδή πολύ απλά έχει κερδίσει τον κόσμο του Ολυμπιακού. Κι αυτό είναι το πιο δύσκολο για όλους όσους βρίσκονται στο σύλλογο από τον πρώτο έως τον τελευταίο.

Μπορεί να μαζέψει την κατάσταση ο Μίτσελ

Τα σφυρίγματα που ακούστηκαν στο ημίχρονο του χθεσινού αγώνα και οι αποδοκιμασίες στο φινάλε ελάχιστα αφορούσαν τον 51χρονο κόουτς, καθώς οι φίλοι της ομάδας γνωρίζουν πως είναι ο τελευταίος που φταίει και ο πρώτος που μπορεί να διορθώσει αυτή την κατάσταση. Λάθη έχει κάνει και μαζεμένα τώρα τελευταία. Με σημαντικότερο το ότι φαίνεται να έχει χαθεί ο έλεγχος. Ωστόσο, αν κάποιος μπορεί να μαζέψει το «ξέφραγο αμπέλι» είναι ο κόουτς, σε συνδυασμό –πάντα- με τις αποφάσεις της διοίκησης.

Και εξηγούμαι. Ο Μίτσελ είναι γεγονός πως τα έχει χάσει τελευταία, καθώς κάποιες αποφάσεις του δεν έχουν καμία λογική. Για παράδειγμα στη χθεσινή ενδεκάδα έκανε οκτώ αλλαγές σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Για όποιον λόγο κι αν έκανε τόσες πολλές αλλαγές είναι βέβαιο πως έκανε λάθος.

Είτε ήθελε να ξεκουράσει ορισμένους, είτε ήθελε να τους ξυπνήσει, το να αλλάξει όλη την ενδεκάδα πλην του τερματοφύλακα, του Αυλωνίτη κι ενός μέσου (σ.σ. Μιλιβόγεβιτς), ο οποίος μάλιστα τραυματίστηκε νωρίς και αντικαταστάθηκε πάλι με παίκτη που δεν έπαιξε την Τετάρτη (Εντινγκά), δεν έχει λογική. Το μόνο που δείχνει είναι ότι υποτιμάς έναν αντίπαλο, ο οποίος, επίσης, ήρθε με πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και χωρίς ίχνος άγχους. Ο ΠΑΣ τα έδωσε όλα κι ό,τι βγει και… βγήκε!

Είναι σίγουρο ότι ο Μίτσελ πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να καθαρίσει το μυαλό του. Μόλις το κάνει θα πρέπει να επιδιώξει να συμβεί το ίδιο και με τους παίκτες του. Μπορεί να έγιναν λάθη στο σχεδιασμό, αλλά δεν γίνεται να μιλάμε για τα σφάλματα του καλοκαιριού Δεκέμβρη μήνα και με αντιπάλους σαφώς υποδεέστερους.

Ποια από τις ομάδες που έκοψαν βαθμούς ή νίκησαν τον Ολυμπιακό από το ξεκίνημα της σεζόν στο πρωτάθλημα έχει καλύτερο ρόστερ; Καμία! Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι έφυγαν παίκτες που δεν αντικαταστάθηκαν επάξια (Μανωλάς, Κάμπελ κατά κύριο λόγο), δεν γίνεται ο Ολυμπιακός να μην μπορεί να νικήσει ακόμη και με τόσες ρεζέρβες τη μισή ενδεκάδα του ΠΑΣ που πριν τρεις μέρες έφαγε 4 στους Ζωσιμάδες από τον Λεβαδειακό!

Έχει χαθεί η αυτοπεποίθηση

Άρα κάπου αλλού θα πρέπει να εντοπίσουμε το πρόβλημα. Πέρα από τα εξωαγωνιστικά που μπορεί να έχουν επηρεάσει σε ένα βαθμό τους παίκτες, είναι βέβαιο ότι έχουν χάσει και την αυτοπεποίθησή τους. Στοίχισε σε όλους και επηρέασε τα αποδυτήρια η ήττα-σοκ από τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο, ωστόσο, εδώ είναι που πρέπει να επέμβει ο προπονητής και να δώσει ένα τέλος, να εμπνεύσει ξανά και να ρίξει το σύνθημα για τη συνέχεια. Έξι γκέλες σε 12 ματς είναι πάρα πολλές για τον Ολυμπιακό! Όποιος παίζει σφιχτά στην άμυνα, με διπλή ζώνη και δεν δίνει χώρους στους «ερυθρόλευκους» παίρνει και αποτέλεσμα! Μέχρι και οι πιτσιρικάδες του ΠΑΣ…

Ο Αναστασιάδης με τις περιορισμένες εναλλακτικές επιλογές από το ξεκίνημα της σεζόν έχει πάει τρένο ως τώρα τον ΠΑΟΚ χρησιμοποιώντας συνολικά 14-15 παίκτες. Τους έχει βγάλει το λάδι, τους βάζει να παίζουν Τετάρτη-Κυριακή, αλλά επιμένει στους ίδιους και τους ίδιους επειδή πολύ απλά έχει βρει τον τρόπο να τους πάρει το 100%. Γι’ αυτό κι ό,τι τους ζητήσει όσο τρελό κι αν ακούγεται όπως ο Σαλπιγγίδης δεξί μπακ και ο Κλάους αριστερό, γίνεται!

Ο Μίτσελ αυτό έκανε στη διάρκεια της περσινής περιόδου. Μέσα από τον ανταγωνισμό είχε καταφέρει να εκμεταλλευθεί όλο το υλικό του κι επειδή η ομάδα έπαιζε με αρχή, μέση και τέλος, όποια αλλαγή κι αν γινόταν δεν επηρέαζε αρνητικά το σύνολο. Αντίθετα όλοι είχαν κίνητρα να παίξουν και να προσφέρουν…

Χάθηκε η μπάλα...

Τώρα οι ενδεκάδες αλλάζουν συνεχώς, παίκτες που στο ένα ματς είναι βασικοί στο επόμενο βρίσκονται μεταξύ πάγκου και εξέδρας και γενικώς έχει χαθεί η… μπάλα. Κάτι που είχε γίνει και στο πρώτο εξάμηνο της παρουσίας του Ισπανού στην ομάδα και λίγο έλειψε να φάει το κεφάλι του, αλλά τότε είχε το ελαφρυντικό πως δεν ήξερε πρόσωπα και πράγματα.

Πλέον φτάσαμε στο σημείο ο πιο βασικός πλην του Ρομπέρτο να είναι ο 33χρονος Τσόρι Ντομίνγκεζ, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο και σημείο αναφοράς, ενώ πέρυσι σε αρκετά παιχνίδια ερχόταν από τον πάγκο!

Σίγουρα ο Ολυμπιακός έχει προβλήματα να λύσει σε όλες τις γραμμές. Η άμυνα κάνει παιδαριώδη λάθη, η επίθεση βάζει γκολ με το σταγονόμετρο, το κέντρο είναι βαρύ, παιχνίδι από τα άκρα δεν γίνεται. Όλα αυτά, όμως, μπορούν να διορθωθούν ή έστω να βελτιωθούν σημαντικά με ηρεμία, πίστη, καλή δουλειά και γενναίες αποφάσεις.

Ο Μίτσελ είπε μόνος του την αλήθεια. Παραδέχθηκε πως η ομάδα του δεν είχε κόντρα στον ΠΑΣ ούτε το 30% της απόδοσης του… κόσμου στην εξέδρα. Για να τα λέμε όλα, βέβαια, και ο κόσμος δεν στάθηκε στο ύψος του χθες, καθώς στις εξέδρες είναι ζήτημα αν βρέθηκαν 10.000 φίλαθλοι. Μέχρι και το πέταλο της Θύρας 7 ήταν μισοάδειο! Κι αυτό και δείχνει και λέει πολλά…

Αν τα αθροίσει κανείς όλα αυτά καταλαβαίνει ότι πρέπει να γίνει restart κι αυτός που θα πατήσει το κουμπί είναι ο Μίτσελ. Εκείνος πρέπει να κάνει το ξεσκαρτάρισμα μέχρι το τέλος του μήνα, να ενημερώσει τους αρμόδιους ποιους θέλει, ποιους δεν θέλει και τι χρειάζεται από εδώ και πέρα. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε τα καπρίτσια του Αμπιντάλ, ο οποίος ήρθε από τη Μονακό για να… παίζει και ξαφνικά αποφάσισε ότι θέλει να φύγει πριν φτάσουμε στα μισά της σεζόν, ούτε συμπεριφορές τύπου Ντουρμάζ, ο οποίος μας ενημέρωσε με κάθε επισημότητα πριν από περίπου ένα μήνα πως δεν βρίσκεται ούτε στο 50% από πλευράς ετοιμότητας! Πλάκα κάνουμε; Τι είναι ο Ολυμπιακός για να περιμένει τον Ντουρμάζ, τον Μήτρογλου και δεν ξέρω ποιον άλλον να… ετοιμαστεί όποτε του καπνίσει;

Εκεί πρέπει να επέμβει δραστικά ο κόουτς και να λύσει… μαχαίρι τον γόρδιο δεσμό. Όποιος μπορεί και θέλει να παίξει, πρέπει να στηριχθεί και να πάρει ευκαιρίες. Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει, πρέπει να βγει εκτός χωρίς οίκτο για παραδειγματισμό των υπολοίπων. Όπως κι αν λέγεται, όποιος κι αν είναι! Μόνο έτσι θα λειτουργήσει ξανά το αίσθημα της αξιοκρατίας και του ανταγωνισμού μέσα στην ομάδα για να πάρει μπρος πριν τις όποιες προσθήκες του Γενάρη.

Βαριά πόδια

Όσο για τον μεθαυριανό αγώνα με τη Μάλμε πλέον έγινε πολύ πιο δύσκολος σε σχέση με ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα. Τώρα η μπάλα θα ζυγίζει ένα τόνο και τα πόδια όλων θα είναι πιο βαριά, καθώς σε περίπτωση νέας στραβής θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, ηρεμία και –επιτέλους- σωστές επιλογές, προκειμένου η πρόκριση, έστω και στο Europa θα λειτουργήσει ως βάλσαμο. Την αρχή σε αυτή τη νέα προσπάθεια θα πρέπει να κάνουν οι φίλαθλοι γεμίζοντας ξανά το γήπεδο και στηρίζοντας την ομάδα. Όποιος θέλει να κράξει, καλύτερα στο ματς της Τρίτης να μείνει στο σπίτι του.

Χρόνος υπάρχει μπροστά και μάλιστα πολύς για να αλλάξουν αυτά που πρέπει να αλλάξουν, ώστε να καλυφθεί η διαφορά που μπορεί απόψε να φτάσει και τους 7 βαθμούς. Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να εμφανιστεί στο γήπεδο ο Ολυμπιακός κι όχι ένα μπουλούκι που απλά φοράει την φανέλα του! Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεν υπάρχει πλέον περίοδος χάριτος για κανέναν. Όπως πρόπερσι μετά από τον τελικό με τον Αστέρα έγινε ξεκαθάρισμα του ρόστερ, το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα έστω σε μικρότερη έκταση κι ας είμαστε ακόμη στα μισά της σεζόν… Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το ποτήρι της οργής είναι έτοιμο να ξεχειλίσει. Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα!

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα 2-2 (VIDEOS)

Γύρισε τρία χρόνια πίσω ο Ολυμπιακός (VIDEOS)

Μίτσελ: "Δεν έδωσα εγώ εντολή να μείνει αφύλακτος ο αντίπαλος"

Κασάμι: "Γι' αυτό αφιέρωσα το γκολ στον Μίτσελ"

Το ματς με τη Μάλμε κριτήριο για πολλούς, ακόμα και για τον Μίτσελ

News 24/7

24MEDIA NETWORK