Θέλετε δυναστεία, πάρτε τον

O Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον πρωταθλητή Ευρώπης, Δημήτρη Ιτούδη. Τα δύσκολα πρώτα χρόνια δίπλα στον Ζοτς και η "κατάρα" του διερμηνέα, το "ΟΧΙ" στον Παναθηναϊκό, η διαχείριση του Τεόντοσιτς, η σχέση του με τον Βατούτιν και το αμερικανικό κολεγιακό μοντέλο. Διαβάστε επίσης για την ατυχή δήλωση του Βασίλη Σπανούλη και την προοπτική του ΝΒΑ.

Θέλετε δυναστεία, πάρτε τον
Ιτούδης

Η σοβαρότητα και το πλάνο. Αυτές είναι οι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν τον Δημήτρη Ιτούδη. Και όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία του από τα πρώτα χρόνια της μπασκετικής καριέρας του στη Θεσσαλονίκη, είναι εύκολο να καταλάβει ότι ο πρωταθλητής Ευρώπης πλέον Ιτούδης, έχει κάτι ξεχωριστό. Και επιπλέον έχει και κάτι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο. Τον διακρίνει η συνέπειά του και η εντιμότητά του. Το θυμάμαι πολύ καλά από εκείνο τον Απρίλιο του 2012 όταν μαζί με τον Ζοτς, μου είχαν δώσει αυτή την επεισοδιακή συνέντευξη στην οποία ξέσπασαν για τον Βασίλη Σπανούλη.

Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ COACH

- Δημήτρη, θέλω μια συνέντευξη με τον coach.
- Ό,τι θες.
- Ναι, αλλά πρόσεξε θέλω να είστε μαζί. Να την κάνουμε ως δίδυμο. Δεν θέλω να κάνεις την μετάφραση.
- Ό,τι θες Παντελή.

Αυτός ήταν ο διάλογος μας πριν την συνέντευξη κάπου στα μέσα Απριλίου το 2012. Την επόμενη ημέρα τον πήρα εκ νέου τηλέφωνο για οριστικοποιήσουμε το ραντεβού. Δεν με ρώτησε ούτε τι ερωτήσεις θα τους κάνω ή ποιο θα είναι το concept. Έτσι και έγινε. Μετά το τέλος της συνέντευξη και οι δύο είχαν "ξεσπαθώσει" για τη συμπεριφορά του Σπανούλη. Δεν μου είπε να "κόψω" ούτε κουβέντα. Μου είπε μόνο αυτό: "επειδή ήταν έντονη η συνέντευξή μας, ελπίζω να μην τονίσεις μόνο τις απαντήσεις μας που αφορούν στον Σπανούλη. Είπαμε ωραία, μπασκετικά πράγματα".

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Contra.gr (23/04/2012) και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις. Δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο και βεβαίως δεν είπε κουβέντα για το περιεχόμενο. Ήξερε πολύ καλά ότι τον σεβόμουν απεριόριστα και αυτός έκανε το ίδιο με την δουλειά μου.

Θέλετε δυναστεία, πάρτε τον

Τα δύσκολα πρώτα χρόνια με τον Ζοτς

Ο coach Ιτούδης γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου πριν από 45 χρόνια. Πέρασε όλες τις βαθμίδες της προπονητικής για να βρεθεί στο πλάι του κορυφαίου προπονητή της Ευρώπης. Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν ρόδινα, κάθε άλλο μάλιστα. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς όπως και οι περισσότεροι πρώην Γιουγκοσλάβοι τον δοκίμασε σε αρκετές καταστάσεις προκειμένου να τον εμπιστευτεί. Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι, καθώς ο τελειομανής Ζοτς ήθελε τα πάντα να λειτουργούν στην εντέλεια και στον σωστό χρόνο. Ο Ιτούδης τα βρήκε σκούρα στην αρχή, αλλά ήξερε ότι ήταν η μεγάλη ευκαιρία του.

Με έξυπνο τρόπο και βεβαίως τακτική, ξεπέρασε τις αρχικές δυσκολίες και έγινε απαραίτητος τόσο για τον Ομπράντοβιτς όσο και για την ομάδα. Μάλιστα ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του προπονητή και των παικτών. Είχε τον ρόλο να προλαβαίνει και να σβήνει τις "φωτιές" μέσα στα αποδυτήρια, ενώ παράλληλα αναλάμβανε να "στήνει" όσο γίνεται καλύτερα την προπόνηση. Επίσης είχε απίστευτο ποσοστό επιτυχίας στους παίκτες που πρότεινε ως μεταγραφικά αποκτήματα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αυτός που είχε "φάει" τον Ζοτς να επισπεύσουν την μετακίνηση του 23χρονου τότε Βασίλη Σπανούλη από το κλειστό του Αγίου Θωμά στο ΟΑΚΑ.

Ο ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ...

Επίσης τα πρώτα χρόνια κάποιοι δημοσιογράφοι του είχαν βάλει τη στάμπα του διερμηνέα. Λέξη που μισούσε αφόρητα καθώς όπως έλεγε στο στενό κύκλο του "κανείς δεν γνωρίζει την δουλειά που κάνω δίπλα στον Ζέλικο". Τον τίτλο του μεταφραστή κατάφερε να τον αποτινάξει σε ελάχιστο διάστημα. Σε αυτό συνέβαλε η συστηματική δουλειά του που έκανε τον Ομπράντοβιτς να τον αποθεώνει σε κοινή θέα αλλά και η εντολή του Παύλου Γιαννακόπουλου να φύγει ο Ιτούδης δίπλα από τον Ομπράντοβιτς στις συνεντεύξεις Τύπου και να προσληφθεί κανονικός διερμηνέας. Ο Δημήτρης Ιτούδης πλέον ήταν κανονικός coach και μάλιστα έμελλε να γίνει και ο πιο διάσημος βοηθός προπονητή στη σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Μόνος αυτός μπορεί πλέον

Τώρα ο πρωταθλητής Ευρώπης βλέπει το μέλλον του με διαφορετικό πρίσμα, γιατί πλέον το κρατάει στα χέρια του. Ξέρει πολύ καλά ότι βάσει των δυνατοτήτων του μπορεί να γράψει ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ήδη το αφεντικό της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν του έχει προσφέρει ηγεμονικό συμβόλαιο. Ωστόσο πολλοί ισχυρίζονται ότι για να αλλάξει σελίδα ο Παναθηναϊκός και να δημιουργήσει την νέα αυτοκρατορία του με επικεφαλής τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο χρειάζεται να καθίσει στον πάγκο της ομάδας -αργά ή γρήγορα- ο Δημήτρης Ιτούδης. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ έχει εισπράξει ήδη ένα "ΟΧΙ" από τον Ιτούδη, σε μια εποχή όμως όπου και οι δύο πλευρές δεν ήταν ώριμες. Τώρα και οι δύο άνδρες έχουν την εμπειρία και το υπόβαθρο για να συζητήσουν ένα ενδεχόμενο συνεργασίας. Αν όχι από την επόμενη περίοδο, σίγουρα σε βάθος χρόνου.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΤΟΥΤΙΝ

Το κασέ του Ιτούδη πάντως έχει ανέβει στα ουράνια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντρέι Βατούτιν έχει προσφέρει στον 45χρονο προπονητή ένα νέο συμβόλαιο τριών χρόνων με συνολικές απολαβές 6 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τα πριμ κατάκτησης τίτλων. Το αφεντικό της "ρώσικης αρκούδας" εμπιστεύεται με κλειστά μάτια τον προπονητή του, δεν επεμβαίνει σε καμία περίπτωση στην δουλειά του και μάλιστα για τη νέα χρονιά του έχει υποσχεθεί και νέα ενίσχυση της ΤΣΣΚΑ. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι όποιος θέλει να "κλέψει" τον Δημήτρη Ιτούδη από τον Ρώσο μεγιστάνα πρέπει να κάνει οικονομική υπέρβαση. Συν τοις άλλοις ο 45χρονος τεχνικός νιώθει ασφάλεια στην Μόσχα και εκτιμά την εμπιστοσύνη των οπαδών και της διοίκησης.

Η διαχείριση του loser Τεόντοσιτς

Ο Ιτούδης στην αρχή της χρονιάς πήρε μια μεγάλη απόφαση. Πήρε το ρίσκο να "αποκαθηλώσει" τον αρχηγό του. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να του βάλει "φωτιά" στα αποδυτήρια και να του στοιχίσει και την ίδια την θέση του. Το έκανε μαεστρικά όμως και διαχειρίστηκε τον Μίλος Τεόντοσιτς με την τεχνογνωσία του Ζοτς με τις βεντέτες.

Θέλετε δυναστεία, πάρτε τον

Έδωσε στον Σέρβο σούπερ σταρ της ομάδας να καταλάβει ότι για να κατακτήσει το τρόπαιο της Euroleague πρέπει να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Και αυτός ο δρόμος είχε leader τον Ντε Κολό. Ο Ιτούδης καθ' όλη την διάρκεια της σαιζόν ισορροπούσε σε τεντωμένο σχοινί. Δεν έπρεπε να διαταραχθούν οι ισορροπίες στα αποδυτήρια. Και το πέτυχε. Βγήκε νικητής και σε αυτό το κομμάτι.

Η "ΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΤΟΥ ΧΑΙΝΣ

Το ίδιο ίσχυε και με μια άλλη βεντέτα της ομάδας, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο Κάιλ Χάινς στην πρώτη του χρονιά στη Μόσχα κλήθηκε να ξεπεράσει δύο εμπόδια. Την ζωή της ρωσικής πόλης που δεν του άρεσε καθόλου και δεν μπορούσε να προσαρμοστεί και την μέτρια συνεισφορά του στην ΤΣΣΚΑ. Όλα αυτά άλλαξαν με τη έλευση του Ιτούδη. Ο Έλληνας coach κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να αλλάξει την ψυχολογία του Αμερικανού και να του δώσει τον ρόλο που ήθελε μέσα στην ομάδα. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι κάτι από παραπάνω από στενές και αυτό βεβαίως το είδαμε μετά τον ημιτελικό όταν ο Ιτούδης έκανε την δήλωση: "Θα έδινα και την καρδιά μου στον Χάινς".

H κόντρα με τον Βασίλη Σπανούλη και η ατυχής δήλωση του "kill bill"

O Γιάκα Λάκοβιτς και ο Βασίλης Σπανούλης όπως είναι γνωστό αποτελούν "κόκκινο πανί" για τους Ζοτς και Ιτούδη. Το ξέσπασμα όμως του προπονητή της ΤΣΣΚΑ στη συνέντευξη που είχε δώσει στο Contra.gr έχει μείνει χαραγμένο σε όλους τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Ο Ιτούδης ισχυρίστηκε ότι ο "kill bill" δεν τους ενημέρωσε ποτέ ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό και από εκεί και μετά άρχισε η μεγάλη κόντρα. Όπως ήταν φυσικό ο Βασίλης Σπανούλης απάντησε στις σκληρές δηλώσεις του Δημήτρη Ιτούδη αλλά υπέπεσε σε ένα λάθος. Λάθος που ενδεχομένως δεν ήταν δικό του. Λάθος που ενδεχομένως να το έκανε επειδή κάποιοι που ήταν πολύ κοντά του εκείνη την εποχή τον συμβούλευσαν να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο.

Εγώ δεν σκαρφαλώνω στις πλάτες άλλων

Το λάθος του Σπανούλη δεν ήταν ότι απάντησε στον Δημήτρη Ιτούδη. Το λάθος του ήταν που απάντησε με αυτόν τον τρόπο και βεβαίως χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη φράση: "Εγώ δεν σκαρφαλώνω στις πλάτες άλλων, έχω μάθει στη ζωή μου ό,τι κερδίζω να το κερδίζω μόνος μου". Είναι σίγουρο ότι ο Σπανούλης ήταν φορτισμένος (φαίνεται και από το video) όμως οι δικοί του άνθρωποι και ειδικότερα ο ίδιος έπρεπε να αποφύγει τέτοιου είδους δηλώσεις. Και ο λόγος είναι απλός. Ήξερε τις ικανότητες του coach Ιτούδη. Και είναι εύκολο για έναν επαγγελματία του επιπέδου του Σπανούλη να καταλάβει ότι ο 45χρονος τεχνικός "μπορεί να σκαρφαλώσει στην κορυφή της Ευρώπης μόνος του" και μάλιστα επικρατώντας κατά κράτος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Μετά από αυτή την δημόσια κόντρα ο καθένας πήρε τον δρόμο του. Ο Βασίλης Σπανούλης άλλαξε την ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού και κατάφερε επί τρία χρόνια να γίνει ο κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη και ο Δημήτρης Ιτούδης μετά την μικρή θητεία του στην Τουρκία με την Μπάνβιτ, έφτασε έως στην κατάκτηση της Euroleague με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Από τότε δεν έχει αποκατασταθεί η σχέση τους ενώ στις κοινές συνεντεύξεις Τύπου στα F4 της διοργάνωσης δεν έχουν ανταλλάξει ούτε "καλησπέρα". Πάντως έστω και μετά από αυτή την ρήξη οι δύο άντρες αναγνωρίζουν το μπασκετικό ταλέντο του άλλου. Μια άλλη πληροφορία αναφέρει ότι η σχέση τους αποτέλεσε τροχοπέδη ώστε ο Δημήτρης Ιτούδης να μην αναλάβει την εθνική ομάδα πριν από μερικά χρόνια.

Η Αμερική και ο Μπαρτζώκας

Τα όνειρα του Δημήτρη Ιτούδη δεν σταματούν με την κατάκτηση του τροπαίου στο Βερολίνο. Γνωρίζει ότι με πλάνο και δουλειά μπορεί να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Όμως στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει και το αμερικάνικο όνειρο. Το ταξίδι του με τον Ζοτς στο Ντιτρόιτ πριν από μερικά χρόνια και οι επαφές που απέκτησε κατά την διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα εισιτήριο που μπορεί να τον κάνουν τον πρώτο Έλληνα προπονητή που θα καθίσει σε πάγκο ομάδας ΝΒΑ. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την εφετινή χρονιά την ΤΣΣΚΑ είχε αμερικάνικο στυλ που θύμιζε περισσότερο κολεγιακή ομάδα των ΗΠΑ, παρά ένα σύνολο με ευρωπαϊκό μοντέλο.

Συγχαρητήρια, όμως, αξίζουν και στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού με μια ομάδα που κάνεις δεν πίστευε ότι θα φτάσει καν στο Top 16, έπαιξε ένα σύγχρονο μπάσκετ και απέδειξε ότι οι Έλληνες προπονητές είναι αυτή τη στιγμή ότι πιο καλό έχει να παρουσιάσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αρκεί να τους εμπιστευτούν και οι Έλληνες παράγοντες. Όσον αφορά στον Μπαρτζώκα, όπως είπαμε και στην εκπομπή της ΕΡΤ Euroleague Show κάποιοι χρωστούν ένα συγγνώμη στον 51χρονο τεχνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ΤΣΣΚΑ που θα πάρει πολλά και η Ελλάδα που δεν θα πάρει κανένα
Χρυσάφι για τον Ιτούδη από τον Βατούτιν

News 24/7

24MEDIA NETWORK