Σπανούλης, ο μεγαλύτερος Έλληνας του Ολυμπιακού

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον τον καλύτερο Έλληνα που έχει παίξει ποτέ στον Ολυμπιακό. Τον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία των "ερυθρόλευκων". Η αγάπη του για το άθλημα, το πάθος του που τον οδηγεί σε λάθη και το μέλλον του. Τα μεγάλα σουτ και η σχέση του με τον Σφαιρόπουλο.

Σπανούλης, ο μεγαλύτερος Έλληνας του Ολυμπιακού
Σπανούλης

Ναι, είναι γεγονός και όλοι πρέπει να το αποδεχτούμε. Οπαδοί, φίλαθλοι, αναλυτές και δημοσιογράφοι. Κανένας άλλος Έλληνας παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού δεν έχει επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό -ενδεχομένως και ολοκληρωτικά- την πορεία της ομάδας. Ο αθλητής Βασίλης Σπανούλης μετά τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη, είναι ο άνθρωπος που τα άλλαξε όλα.

Έτσι άλλαξε την ιστορία

Στον αθλητισμό και στους επιτυχημένους επαγγελματίες δύο πράγματα παίζουν ρόλο: η αυτοπεποίθηση και η σκληρή δουλειά. Είναι κομβικής σημασίας κομμάτια του παιχνιδιού, τα οποία ο "Kill bill" τα έχει αφομοιώσει σε μέγιστο βαθμό. Και γι' αυτό τον βλέπουμε να είναι τόσο ήρεμος στο παιχνίδι του και στις προσπάθειες του. Η προσήλωση στον στόχο και οι ατέλειωτες ώρες προπόνησης είναι αυτό που βοηθούν τον Σπανούλη να βγάζει τον καλύτερο εαυτό του μέσα στο παρκέ. Αυτό δεν γίνεται αυτόματα, ούτε τυχαία. Tο step back για παράδειγμα που είναι χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του αρχηγού του Ολυμπιακού, δεν είναι μια κίνηση που γίνεται στην τύχη. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς μέσα στο γήπεδο αλλά και ικανότητας. Μοναδικός συνδυασμός προκειμένου να έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα. Γι' αυτόν τον είχα χαρακτηρίσει "The Frontman" σε άρθρο του Contra.gr στις 11 Ιανουαρίου 2016. Αυτός ο τίτλος του ταιριάζει απόλυτα. Κάτι που του αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι. Στο ίδιο κείμενο είχαμε γράψει και για την ασίστ της ενδιάμεσης πάσας του, που δεν την αναγνωρίζει κανείς και βεβαίως ακόμη λιγότεροι καταλαβαίνουν, το "breakfast club" του Μάικλ Τζόρνταν και την μαεστρία του pick and roll.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΟΥΤ

Και εκεί ο μύθος κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Κάποιοι λένε ότι ο Κάρι των Γουόριορς είναι παικταράς αλλά "πετάει" την μπάλα και μπαίνει μέσα. Και ότι αυτό που παίζει το Γκόλντεν Στέιτ δεν είναι μπάσκετ αλλά διαγωνισμός τριπόντων. Η απάντηση είναι απλή. Άντε να τα βάλετε εσείς! Το μπάσκετ σε αυτό το επίπεδο είναι πιο σύνθετο απ' ότι φαίνεται. Τα σουτ μπαίνουν γιατί έχει γίνει μια οργανωμένη και ομαδική προσπάθεια. Σαφώς και μετράει το ένστικτο που έχει ο παίκτης όταν η μπάλα "καίει", η αμυντική συμπεριφορά του αντιπάλου και η τύχη. Όλα μετρούν. Περισσότερο, όμως, μετράει η προπόνηση. Πόσες φορές έχεις κάνει το ίδιο πράγμα όταν τα φώτα είναι κλειστά. Με τι ένταση το έχεις κάνει, πόσο συγκεντρωμένος είσαι και πώς σε έχει βοηθήσει ο προπονητής και οι συμπαίκτες του. Ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε τα τελευταία σουτ γιατί είναι ικανός και λιγότερο τυχερός.

Σπανούλης, ο μεγαλύτερος Έλληνας του Ολυμπιακού
Σπανούλης NICK PALEOLOGOS / SOOC

Και το μεγάλο... μυστικό του σύγχρονου μπάσκετ το οποίο αφορά όχι μόνο στο τελευταίο σουτ, αλλά όλα τα σουτ. Η μαγική λέξη είναι μία: Αποστάσεις. Ο Ολυμπιακός μαζί με την Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα, είναι οι ομάδες που έχουν τόσο σαφές πλάνο στο παιχνίδι τους. Ο Ολυμπιακός τόσο στις συνεργασίες μεταξύ ψηλών και κοντών όσο και όταν ο Σπανούλης παίζει ένας εναντίον ενός, οι γραμμές τηρούνται με μαθηματική ακρίβεια, όπως και οι αποστάσεις μεταξύ των παικτών. Αυτό έγινε και στην τελευταία φάση του ΟΑΚΑ. Ο "Kill Bill" έπαιξε ένας-ένας τον κουρασμένο Διαμαντίδη, ο Γκιστ -λόγω των αποστάσεων- ήταν μακριά από τη φάση και ο Σπανούλης με απόλυτη ηρεμία και με το βήμα πίσω έδωσε το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. Επαναλαμβάνω, δεν είναι απλό. Φαίνεται απλό. Και το απλό στον αθλητισμό είναι και το πιο δύσκολο.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Η αλήθεια είναι ότι ο Σπανούλης εφέτος στην κανονική περίοδο σε Ελλάδα και Ευρώπη πραγματοποίησε την χειρότερη χρονιά του. Η ουσία είναι το τέλος και η κούπα στην Ελλάδα. Με το εφετινό επίτευγμά του γίνεται ο καλύτερος Έλληνας αθλητής στην ιστορία του Ολυμπιακού. Σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Μόνο μία προσωπικότητα έχει καταφέρει να βγάλει τον σύλλογο από την ανυποληψία και στα δύο αθλήματα, αλλά αυτός δεν είναι αθλητής. Ήταν πρόεδρος και ονομάζεται Σωκράτης Κόκκαλης. Μόνο με αυτόν μπορεί να συγκριθεί πλέον ο Σπανούλης. Με κανέναν άλλον. Αυτές θα είναι οι εμβληματικές φιγούρες των "ερυθρολεύκων" όσα χρόνια και αν περάσουν. Έδωσαν στον Ολυμπιακό την χαμένη αίγλη και τον έβγαλαν με ξεχωριστούς και διαφορετικούς τρόπους από την αφάνεια. Αγωνιστικά έχει ξεπεράσει ακόμη και τον Ζάρκο Πάσπαλι, τον μεγαλύτερο ξένο στην ιστορία του Ολυμπιακού, όπως είχε γράψει ο Θέμης Καίσαρης στο Contra.gr. Τον έχει ξεπεράσει λόγω της διάρκειας, των τίτλων και της αντίστροφης διαδρομής. Ο Σέρβος έφυγε από τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης έκανε το αντίθετο. Αμφότεροι έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο "λιμάνι".

Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Όλοι μιλούν για το συγκλονιστικό τρίποντό του σε νεκρό χρόνο. Κανείς δεν έχει γράψει για την... "έξυπνη" άμυνα του στα τελευταία 15 λεπτά του τελικού όταν και αγωνίστηκε με 4 φάουλ. Λίγοι επίσης κατάλαβαν την κίνηση που έκανε στον Σφαιρόπουλο όταν με το χέρι, του έδειξε ότι θέλει να μείνει στο παρκέ και ενώ ρίσκαρε την αποβολή του. Ο Βασίλης Σπανούλης αν και ο Πεδουλάκης τον "σημάδεψε" με τους Φελντέιν, Καλάθη και Σπανούλη έδωσε ρεσιτάλ διαχείρισης και έκρυψε το μειονέκτημά του μετατρέποντας το παράλληλα σε πλεονέκτημα. Σε δύο σημαντικές φάσεις έχει κλέψει τη μπάλα και έχει αναγκάσει τον Φελντέιν να κάνει βήματα. Η αλήθεια είναι ότι ο Σπανούλης έτσι όπως αγωνίζεται στην επίθεση δεν μπορεί να δώσει το 100% στην άμυνα. Σχεδόν σε κάθε επίθεση παίζει ένας εναντίον ενός ή επιτίθεται με pick and roll. Αυτό σημαίνει επαφή με τους αντιπάλους. Αυτό σημαίνει απίστευτη κούραση. Μόνο ένας αθλητής σε ομαδικό άθλημα κατάφερνε να αντεπεξέλθει το ίδιο καλά σε άμυνα και επίθεση. Και το όνομά του είναι Μάικλ Τζόρνταν. Μόνο αυτός μπορούσε...

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ COACH

Το είπε και στις δηλώσεις του. Είμαστε μια οικογένεια που μαλώνουμε, τα ξαναφτιάχνουμε, διαφωνούμε, αλλά όλοι παλεύουμε για τον ίδιο σκοπό. Και αυτή είναι η αλήθεια. Με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο οι σχέσεις του έχει περάσει από πολλά στάδια. Λογικό είναι. Οι ήττες φέρνουν ένταση. Αυτές είναι, όμως, που φτιάχνουν και το μέταλλο του πρωταθλητή. Και ο 49χρονος προπονητής μετράει πλέον δύο δαχτυλίδια στα χέρια του σε ισάριθμες χρονιές. Το μεγαλύτερο παράσημό του πάντως ήταν η διαχείριση του αρχηγού του. Όλη την χρονιά. Και αθλητικά και ψυχολογικά. Στον Σπανούλη ασκήθηκε μεγάλη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκε και βεβαίως τον αποκλεισμό από την Ευρώπη. Αυτοί οι δύο βρέθηκαν στο στόχαστρο. Η ψυχραιμία τους και η πίστη στον κοινό στόχο, τους έκανε να επανακάμψουν. Αγωνιστικά ο Σφαιρόπουλος κάλυψε τον καλύτερο τρόπο τις αδυναμίες του παίκτη του στην άμυνα. Και ο παίκτης του τον κράτησε "ζωντανό" στον πιο δύσκολο πάγκο.

Σπανούλης, ο μεγαλύτερος Έλληνας του Ολυμπιακού
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY / SOOC

Κέρδισε τους Ολυμπιακούς;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα, ναι. Η σχέση τους δεν ήταν πάντα στα καλά τους. Οι Ολυμπιακοί νιώθουν περισσότερο τον Γιώργο Πρίντεζη ως αρχηγό. Γιατί είναι ένας από αυτούς. Τον Σπανούλη τον θεωρούσαν πάντα το υπέρλαμπρο αστέρι. Έναν σούπερ σταρ που δεν μπορούν να "ακουμπήσουν" αλλά σέβονται απεριόριστα το μεγαλείο του μέσα στο παρκέ. Επίσης μελανό σημείο αυτής της σχέσης ήταν οι κακές εμφανίσεις στο ΟΑΚΑ. Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Ο "Kill Bill" κατάφερε να πείσει και τους πλέον απαιτητικούς οπαδούς της ομάδας, ότι αυτός είναι ο ηγέτης. Και για να το κάνει αυτό κέρδισε πρώτα απ' όλα τον σεβασμό των συμπαικτών του και των αντιπάλων του.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Θα είναι το μεγάλο θέμα των επόμενων ημερών, ίσως και της χρονιάς. Και οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού καλούνται να πάρουν την τρίτη σημαντική απόφαση της ζωής τους όσον αφορά στον μπασκετικό Ολυμπιακό. Μετά τις εμφανίσεις του στους τελικούς, ο Βασίλης Σπανούλης μαζί με την απόλυτη αναγνώριση, κέρδισε και ένα πλουσιοπάροχο επόμενο συμβόλαιο. Δεν είναι απαραίτητο να είναι από τον Ολυμπιακό. Όμως και ο ίδιος ο παίκτης και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος θέλουν να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι "γέφυρες" για επέκταση της συνεργασίας είναι περισσότερες από τα "αγκάθια". Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως, αυτή τη φορά θα μπει δυνατά και ένας παίκτης που έλειπε από τις προηγούμενες συζητήσεις. Ο ισχυρός μάνατζερ του αθλητή, ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα (συχνάζει στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης) και θα παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις και αν κρίνει θα παρέμβει. Στην προηγούμενη συμφωνία των δύο πλευρών το 2013 δεν είχε πάρει μέρος. Τα πράγματα ήταν δεδομένα. Ο παίκτης ήθελε να μείνει και τα χρήματα ήταν πολύ καλά. Άγγιζαν τα 2.4 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος σε συμβόλαιο τριών ετών.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Οι ισχυροί άνδρες του Ολυμπιακού θα βρεθούν σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Θα δώσουν ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο στον Σπανούλη με ορίζοντα τριετίας και με τον παίκτη να έχει πατήσει τα 34 ή θα του προτείνουν μείωση των αποδοχών λόγω της οικονομικής κρίσης προκειμένου να πλαισιώσουν τον αρχηγό τους με ακόμη έναν ποιοτικό γκαρντ με έφεση στο σκοράρισμα; Η επιλογή είναι δύσκολη και βέβαια υπάρχει και η ανθρώπινη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία είναι αμοιβαία και πλέον πολυετής. Αλλά εδώ μιλάμε για την τελευταία υπογραφή του "Kill Bill". Θα μετρήσουν τα πάντα. Συναίσθημα, λογική, αλλά και οικογενειακή κατάσταση. Στο τελευταίο σκέλος ο Σπανούλης δίνει μεγάλη σημασία. Είναι άνθρωπος της οικογένειας, πλέον έχει 4 παιδιά και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να διαταράξει την ηρεμία του και την ήσυχη ζωή του στην Βουλιαγμένη. Παρεμπιπτόντως πρόσφατα αγόρασε οικόπεδο στην περιοχή ώστε να δημιουργήσει το νέο σπίτι του.

Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Το Contra.gr σας είχε αποκαλύψει στις 7 Οκτωβρίου 2015 το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα για τον Έλληνα αθλητή. Οι Καταλανοί μετά το φιάσκο και τον αποκλεισμό τους από το F4 θέλουν να επιστρέψουν σε τροχιά ευρωπαϊκών τροπαίων και φυσικά να βρουν τον νέο ηγέτης τους. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ευσεβής πόθος εδώ και πολλά χρόνια. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και από την επιλογή της ισπανικής διοίκησης για το αν ο Τσάβι Πασκουάλ θα παραμείνει στον πάγκο των "μπλαουγκράνα" και την επόμενη περίοδο. Όμως ο "Kill Bill" μετά από την απόλυτη εμφάνιση του στους περυσινούς προημιτελικούς με την Μπαρτσελόνα που θύμιζε τον Γκάλη, έχει γίνει έμμονη ιδέα στους ιδιοκτήτες του συλλόγου. Αυτή η εμμονή είναι ένα ακόμη ένα διαπραγματευτικό "όπλο" του αθλητή και του Σέρβου ατζέντη ενόψει της επαφής των επόμενων ημερών.

* Ο Βασίλης Σπανούλης μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη είναι οι μοναδικοί αθλητές που έχουν πλησιάσει τον μύθο των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη. Είναι οι δύο μπασκετμπολίστες που με την διαδρομή τους έδειξαν ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι το κορυφαίο της Ευρώπης. Έδειξαν πώς ο Έλληνας μπορεί να είναι νικητής και πώς να τον σέβονται για την οξυδέρκεια του και το πάθος του για τη νίκη. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Αθλητικά και μπασκετικά όλοι βρίσκονται στο ίδιο κάδρο. Με τον Γκάλη βεβαίως να είναι ο άνθρωπος που έχει αλλάξει την μοίρα του ελληνικού αθλητισμού. Εκεί δεν υπάρχει σύγκριση. Ο μοναδικός που έχει την δυνατότητα να τον ξεπεράσει είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, εάν σε βάθος χρόνου φοράει το εθνόσημο στο στήθος του. Θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

** O "Kill Bill" ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Μετά τους τελικούς έδειξε ανωτερότητα και με τις δηλώσεις του φαίνεται να αφήνει πίσω του τις δεύτερες σκέψεις. Μερικές φορές το πάθος του για τη νίκη και τα λόγια ανθρώπων που ήταν γύρω του τον έκαναν ιδιαίτερα αντιπαθή στην κοινή γνώμη. Αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα είναι να παίζει μπάσκετ. Γι' αυτό πρέπει να μιλάει, με αυτό πρέπει να ασχολείται. Γι' αυτό είχαμε γράψει ότι ήταν άστοχη η δήλωσή του για τον Ιτούδη. Είπε κάτι πολύ σωστό και έβγαλε ένα παράπονο. "Στην Ελλάδα όλοι προσπαθούμε να απομυθοποιήσουμε τα πάντα". Αν και δεν είναι δική του ατάκα, έχει απόλυτο δίκιο. Όλοι μας πρέπει να προστατεύουμε το προϊόν που λατρεύουμε να παίζουμε και να αγαπάμε.

*** Και κάτι μεταγραφικό: Ο Ολυμπιακός με την επιστροφή του Πάτρικ Γιάνγκ και την προσθήκη ακόμη ενός "4", θα κινηθεί για την απόκτηση ενός σέντερ προκειμένου να αντικαταστήσει τον Οθέλο Χάντερ. Σε αυτή την εξίσωση μπαίνει και το όνομα του Γιάννη Μπουρούση. Η είδηση είναι ότι μετά τις "ψυχρές" σχέσεις αρκετών ετών, οι δύο πλευρές ήρθαν πολύ κοντά μετά τον θάνατο του Μάκη Ψωμιάδη, αφού οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έκαναν μία κίνηση που "σκλάβωσε" τον διεθνή σέντερ. Ωστόσο προτεραιότητα του Μπουρούση είναι να αγωνιστεί εκτός Ελλάδας. Και το εκτός Ελλάδας δεν είναι μόνο η Ευρώπη. Άλλωστε ποια ομάδα του ΝΒΑ δεν θα ήθελε τον καλύτερο ψηλό του ευρωπαϊκού μπάσκετ;

**** Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού σε αυτή την σειρά βοήθησαν με την συμπεριφορά τους προκειμένου να εξελιχθούν ομαλά οι αγώνες. Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συναντήθηκαν (τυχαία) στο ξενοδοχείο Costa Navarino λίγες ημέρες πριν από το τζάμπολ του πρώτου τελικού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν ολιγόλεπτη συζήτηση και "έσπασε" ο πάγος. Ας ελπίσουμε τα επόμενα χρόνια να συνεχιστεί αυτό το καλό κλίμα μεταξύ των τριών νέων ανδρών, κάτι που μόνο καλό μπορεί να κάνει στο ελληνικό μπάσκετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μίσκο Ραζνάτοβιτς: Ο άνθρωπος που "ελέγχει" το μπάσκετ

News 24/7

24MEDIA NETWORK