Η ΑΕΚ στο φετινό Champions League: Αυτό που ενοχλεί περισσότερο από το μηδέν

Από την πρεμιέρα απέναντι στον Άγιαξ μέχρι την αυλαία στην έδρα της Μπενφίκα, η ΑΕΚ είχε πανομοιότυπη συγκομιδή πόντων (το μηδέν), αλλά διαφορετικούς στόχους στο χορτάρι. Στόχοι που κυρίως την αδικούν.

Η ΑΕΚ στο φετινό Champions League: Αυτό που ενοχλεί περισσότερο από το μηδέν

Στο τέλος της ανασκόπησης για το Μπενφίκα-ΑΕΚ, ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τις καλύτερες προϋποθέσεις με τις οποίες η ΑΕΚ έκανε την επιστροφή της στους ομίλους του Champions League μετά από τη σεζόν 2006-07.

Μπορεί το ρόστερ να μην αποδεικνύεται ανώτερο του περσινού, μπορεί ο Λάζαρος να έκανε τη χρονιά της ζωής του, αλλά η περσινή ευρωπαϊκή εικόνα της ΑΕΚ (παρότι μιλάμε για έναν σαφώς πιο βατό κόσμο, αυτόν του Europa League), οι δύο καλοκαιρινές προκρίσεις με Σέλτικ και Βίντι και το άριστο ξεκίνημα ως πρωταθλήτρια στη φετινή Super League έθεταν τις βάσεις για μια τίμια πορεία στους ομίλους. Μάλιστα, τα τέσσερα ματς με Άγιαξ και Μπενφίκα έμοιαζαν ικανά να χαρίσουν πόντους, έξτρα πρεστίζ και ουκ ολίγα χρήματα στην ΑΕΚ.

Το πρόβλημα με τη φετινή πορεία της ομάδας του Ουζουνίδη είναι η διαφορετική στοχοθεσία σε κάθε ματς. Για να είμαι πιο ακριβής, η διαφορετική στοχοθεσία δεν είναι προβληματική per se (προφανώς δεν πας για τη νίκη στην έδρα της Μπάγερν). Προβληματικό είναι το πώς συρρικνώθηκε η αυτοπεποίθηση της ομάδας, ματς με το ματς.

Άγιαξ-ΑΕΚ 3-0

Ajax's Donny van de Beek celebrates scoring 2-0 as AEK goalkeeper Vassilis Barkas, left, sits defeated during a Group E Champions League soccer match between Ajax and AEK at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, Sept. 19, 2018. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax's Donny van de Beek celebrates scoring 2-0 as AEK goalkeeper Vassilis Barkas, left, sits defeated during a Group E Champions League soccer match between Ajax and AEK at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, Sept. 19, 2018. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Βασική προσέγγιση: Να πάρει τον πρώτο της βαθμό.

Βαθμός επίτευξης: 0%

Κακά τα ψέματα. Το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου, η ΑΕΚ ταξιδεύει στο Άμστερνταμ με όλο τον ενθουσιασμό της επιστροφής στα μεγάλα σαλόνια, με 3/3 στο πρωτάθλημα που ξεκινά να υπερασπίζεται και το κυριότερο, χωρίς την ξεκάθαρη εικόνα ότι ο Άγιαξ θα είναι τόσο εξαιρετικός, όσο εμφανίστηκε φέτος.

Η ΑΕΚ στέκεται πολύ καλά στο πρώτο ημίχρονο, και μάλιστα έχει την καλύτερη στιγμή του ματς σε ένα πρώτο 45λεπτο που ο Άγιαξ φλυαρεί με την μπάλα και η άμυνα της είναι απροσπέλαστη. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ και η ΑΕΚ αποδιοργανώθηκε, με συνέπεια να μην απειλήσει και να δεχτεί άλλα δύο γκολ.

Η ομάδα του Ουζουνίδη φεύγει με άδεια χέρια από την Ολλανδία και με την πίκρα των προσδοκιών που δημιούργησε το θετικό πρώτο ημίχρονο. Το ματς στο ΟΑΚΑ με την Μπενφίκα ήταν (ήδη) τα ρέστα της.

ΑΕΚ-Μπενφίκα 2-3

Benfica's Haris Seferovic jumps for the ball as smoke from flares is seen in the background during a Group E Champions League soccer match between AEK Athens and Benfica at the Olympic Stadium in Athens, Tuesday, Oct. 2, 2018. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Benfica's Haris Seferovic jumps for the ball as smoke from flares is seen in the background during a Group E Champions League soccer match between AEK Athens and Benfica at the Olympic Stadium in Athens, Tuesday, Oct. 2, 2018. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Βασική προσέγγιση: Να μη χάσει, κερδίζοντας.

Βαθμός επίτευξης: 0%

Μπορεί αυτή η παραπάνω πρόταση να σηκώνει συζήτηση, αλλά αυτό ακριβώς ήταν το πλάνο της ΑΕΚ στο χορτάρι. Αυτή μάλιστα η άγνοια κινδύνου είχε ως συνέπεια, η Μπενφίκα να έχει βάλει ήδη δύο γκολ στο 15' και το πρώτο εντός (ο θεός να την κάνει) έδρας ματς της ΑΕΚ στο Champions League να μοιάζει με εφιάλτη. Δεν θα ξεχάσω τις αντιδράσεις θρίλερ του Βαγγέλη Αρναούτογλου που μετέδιδε το ματς για τον Sport24 Radio 103.3. Το ίδιο θρίλερ ένιωθα κι εγώ από το σπίτι.

Η Μπενφίκα έμεινε με 10 στις καθυστερήσεις και το σκηνικό άλλαξε αναπάντεχα. Εεε, πραγματικά αναπάντεχα. Η ΑΕΚ θυμίζει την ΑΕΚ του ξεκινήματος της χρονιάς, αλλά και της περσινής ευρωπαϊκής πορείας, το επιθετικό πλάνο του Ουζουνίδη πετάει φωτιές και ο Κλωναρίδης βάζει τα μοναδικά γκολ της Ένωσης στη διοργάνωσης.

Το γήπεδο έχει γείρει, η επική ανατροπή είναι θέμα χρόνου και στο 73' ο Κλωναρίδη βγαίνει τετ-α-τετ με τον Βλαχοδήμο. Ο Γιακουμάκης είναι δίπλα του έτοιμος να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, ο Βίκτωρας πάει για το χατ-τρικ και ο Οδυσσέας αποκρούει.

Μετά από ένα λεπτό, η Μπενφίκα σκοράρει από απόσταση 5 χιλιομέτρων και το Champions League τελειώνει για την ΑΕΚ, ήδη από τη δεύτερη αγωνιστική. Το ποδόσφαιρο είναι δευτερόλεπτα. Η απόσταση από το να γίνεις ήρωας στο να γίνεις μοιραίος, είναι επίσης δευτερόλεπτα. Ο Κλωναρίδης πήγε για το χατ-τρικ και δεν δικαιώθηκε. Κανείς δεν ξέρει τι θα έκανε στη θέση του, σε μια βραδιά στην οποία είχε ήδη (ξανα)συστηθεί φωναχτά σε όλη την Ευρώπη.

ΑΕΚ-Μπάγερν Μονάχου 0-2

Bayern midfielder Javi Martinez, center right, scores his side's opening goal during a Group E Champions League soccer match between AEK Athens and Bayern Munich at the Olympic Stadium in Athens, Tuesday, Oct. 23, 2018. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Bayern midfielder Javi Martinez, center right, scores his side's opening goal during a Group E Champions League soccer match between AEK Athens and Bayern Munich at the Olympic Stadium in Athens, Tuesday, Oct. 23, 2018. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Βασική προσέγγιση: Να μη διασυρθεί.

Επίτευξη στόχου: 100%

Η Μπάγερν έρχεται πληγωμένη στο ΟΑΚΑ μετά το μέτριο ξεκίνημά της στην Bundesliga και την έκτακτη συνέντευξη Τύπου των Χένες, Ρουμενίγκε και Σαλιχάμιτζιτς. Στο Contra.gr φιλοξενούμε τον Θωμά Ζάμπρα και τον Κώστα Μανιάτη για ένα live chat υψηλής ποδοσφαιρικής ανάλυσης και ΑΕΚοσύνης.

Η ΑΕΚ έχει χάσει από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, έχει γλιτώσει την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό στο 90' και το κυριότερο, έχει πετάξει τη μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει την Μπενφίκα στην προηγούμενη αγωνιστική.

Το ματς είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο (από άποψη πρεστίζ) στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ, την ώρα που η πρωτοφανώς ασταθής κατάσταση της Μπάγερν δημιουργεί ελπίδες στους οπαδούς της. Όπως σημείωσε και ο Κώστας Μπράτσος στην ανασκόπηση του ματς, ο Ουζουνίδης έχει δώσει εντολή σε Γαλανόπουλο και Σιμόες να μην ανεβαίνουν. Γρήγορα προκύπτει ότι η ΑΕΚ δεν είναι εδώ για να χτυπήσει το ματς, αλλά για να μην κάνει κανένα λάθος.

Αδύνατον. Οι Γερμανοί σκοράρουν δύο φορές σε τρία λεπτά (61' με τον Χάβι Μαρτίνεθ, 63' με τον Λεβαντόφσκι) , η σεμνή τελετή λαμβάνει τέλος και ο πρώτος γύρος τελειώνει με την ΑΕΚ στους 0 βαθμούς.

Μπάγερν Μονάχου-ΑΕΚ 2-0

Bayern forward Robert Lewandowski scores his side's second goal during the Champions League group E soccer match between FC Bayern Munich and AEK Athen in Munich, Germany, Wednesday, Nov. 7, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern forward Robert Lewandowski scores his side's second goal during the Champions League group E soccer match between FC Bayern Munich and AEK Athen in Munich, Germany, Wednesday, Nov. 7, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Βασική προσέγγιση: Οτιδήποτε κάτω από 4-0 επιτυχία μοιάζει με νίκη

Βαθμός επίτευξης: 110%

Δεν υπήρχε άνθρωπος με μεγαλύτερο κίνητρο από τον Μαρίνο Ουζουνίδη το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου στην 'Αλιάντς Αρένα'. Από τις κινήσεις, τα χειροκροτήματα και την ατέρμονη ορθοστασία του Έλληνα τεχνικού φαινόταν ότι το διακύβευμα της βραδιάς ήταν ένα damage control άνευ προηγουμένου.

Η λευκή ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό τέσσερις μέρες πριν ήταν το πρώτο ηχηρό καμπανάκι ότι αυτή δεν θα είναι η χρονιά της ΑΕΚ. Το κλίμα ταξιδεύοντας για ένα ματς που είναι χαμένο από τη στιγμή της κλήρωσης δεν ήταν το καλύτερο, και ο στόχος του οργανισμού ήταν σαφής. Να μην μπει στο αεροπλάνο για Αθήνα με ακόμα χειρότερη ψυχολογία.

Η ΑΕΚ τα κατάφερε, αν και στο δεύτερο ημίχρονο χρειάστηκε να επέμβει και ο Μπάρκας για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τέσσερις μέρες μετά, η ΑΕΚ έχασε εντός έδρας από τον Ατρόμητο, και η αγωνιστική κρίση είχε πλέον και σφραγίδα.

Ποιος ασχολείται με το Champions League;

ΑΕΚ-Άγιαξ 0-2

Ajax players celebrate after wining the Group E Champions League soccer match between AEK Athens and Ajax 0-2 at the Olympic Stadium in Athens, Tuesday, Nov. 27, 2018. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Ajax players celebrate after wining the Group E Champions League soccer match between AEK Athens and Ajax 0-2 at the Olympic Stadium in Athens, Tuesday, Nov. 27, 2018. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Βασική προσέγγιση: Ένα ευχέλαιο

Βαθμός επίτευξης: Άγνωστο, δεν αναφέρθηκε κάτι για ευχέλαιο στα Σπάτα

Η ΑΕΚ έχει μόλις χάσει από τον Παναιτωλικό, άρα η επιστροφή του Λιβάγια και τα μακρινά σενάρια που θέλουν την Ένωση να έχει ακόμα αμυδρές ελπίδες για την τρίτη θέση του ομίλου μάλλον χάνονται κάτω από τις εκρήξεις των μολότοφ πριν το ματς, και στο ημίχρονο.

Η διαβολοβδομάδα πράγματι ολοκληρώνεται με καταστροφή και δυστυχώς, δυστυχέστατα, η φετινή ΑΕΚ θυμίζει ΑΕΚ παλιότερων ετών, που πραγματικά δεν δίνει δεκάρα για τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορούσε με τίποτα να προβλεφθεί τον Σεπτέμβριο, που η ΑΕΚ έχει αποκλείσει Σέλτικ και Βίντι και τα πλάνα του Ουζουνίδη δείχνουν να λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία.

Στα του (διαδικαστικού τελικά) ματς, η αποβολή του Λιβάγια κάνει εύκολο το δεύτερο ημίχρονο για τους Ολλανδούς. Μια μέρα πριν, η ΑΕΚ έχει τελειώσει Σιμόες, Λαμπρόπουλο και Μπακασέτα, τρεις παίκτες που στο φτωχό μου μυαλό, σίγουρα θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με δύο μέρες καθυστέρηση, ώστε να παίξουν απέναντι στον Άγιαξ και να προσφέρουν ενδεχόμενο βαθμό και χρήματα στην ΑΕΚ.

Λεπτομέρειες θα μου πείτε...

Μπενφίκα-ΑΕΚ 1-0

AEK goalkeeper Vassilis Barkas leaps as a shoyt from Benfica's Haris Seferovic hits the woodwork during the Champions League group E soccer match between Benfica and AEK Athens at the Luz stadium in Lisbon, Wednesday, Dec. 12, 2018. (AP Photo/Armando Franca)
AEK goalkeeper Vassilis Barkas leaps as a shoyt from Benfica's Haris Seferovic hits the woodwork during the Champions League group E soccer match between Benfica and AEK Athens at the Luz stadium in Lisbon, Wednesday, Dec. 12, 2018. (AP Photo/Armando Franca) AP

Βασική προσέγγιση: Να μην τελειώσουμε με το απόλυτο μηδέν

Βαθμός επίτευξης: 0%

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ειπωθεί κάτι που δεν λέγεται στο άρθρο ' Η ΑΕΚ δεν έκανε σουτ στο τέρμα στα 3 εκτός έδρας παιχνίδια της'. Η ΑΕΚ δεν κατέβηκε σε αυτό το ματς για να απειλήσει, η Μπενφίκα δεν κατέβηκε με όρεξη να διασύρει τον αντίπαλο, κι έτσι τα πάντα κρίθηκαν σε ένα κακό τρίλεπτο στο τέλος της αναμέτρησης.

~ ~ ~

Δεν νομίζω πως το απογοητευτικό στη φετινή πορεία της ΑΕΚ στο Champions League ήταν η μηδενική συγκομιδή βαθμών. Σίγουρα, δεν ήταν το μόνο απογοητευτικό, ούτε καν το κύριο. Σε αντίθεση με όσα μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια της ιστορικής της ανάκαμψης, η ΑΕΚ δείλιασε. Έθεσε ως προτεραιότητα να μη γίνει ρεζίλι, να μη φάει πεντάρες, να μην καταρρακωθεί η ψυχολογία και...;

Εξαιρετικά λοιπόν. Δεν έφαγε πεντάρες, δεν έγινε ρεζίλι, αλλά από την άλλη κατάφερε να καταρρακώσει την ψυχολογία της με τις γκέλες στο πρωτάθλημα, στάθηκε άτυχη και πλήρωσε τη στιγμή του Κλωναρίδη που μπορεί να άλλαζε την ιστορία (γιατί αυτό είναι το ποδόσφαιρο), και τι;

Νιώθει κάποιος καλά με την επανεμφάνιση της ΑΕΚ στα σαλόνια;

Άφησε γλυκιά γεύση;

Έπαιξε το καλό ποδόσφαιρο που ξέρει, και απλά της στράβωσε κάποιο ματς;

Όχι, όχι και όχι. Το damage control αποθεώθηκε, αλλά αν με ρωτάτε, κανείς δεν έχει στο μυαλό του τέτοια στρατηγική και στάση, όταν η ομάδα του προκρίνεται μετά από 12 χρόνια στο Champions League και δεν πέφτει σε όμιλο με μεγαθήρια.

Η ΑΕΚ διάλεξε να μην παλέψει, αλλά να αμυνθεί. Αποτέλεσμα, η χειρότερη παρουσία της σε ομίλους του Champions League.

(φωτογραφίες: AP Images/Thanassis Stavrakis, Armando Franca, Matthias Schrader, Peter Dejong)

News 24/7

24MEDIA NETWORK