Οι επιστροφές έχουν τα πάντα: Τίτλους, γκρίνια και πολλά κιλά

Με αφορμή την διαφαινόμενη επιστροφή του Λούκας Βιγιαφάνιες στον Παναθηναϊκό διαλέξαμε 9 περιπτώσεις ξένων ποδοσφαιριστών που γύρισαν στις ελληνικές ομάδες, για να ερευνήσουμε αν ο μεταγραφικός 'εγκλωβισμός' σε επιλογές του παρελθόντος κάνει εν τέλει καλό. Βαθμολογήσαμε καθεμιά ξεχωριστά με βάση τα πεπραγμένα τους.

Ο Λούκας Βιγιαφάνιες σε παλιαότερο στιγμιότυπο με την φανέλα του Παναθηναϊκού, σε αναμέτρησηκόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα.  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ο Λούκας Βιγιαφάνιες σε παλιαότερο στιγμιότυπο με την φανέλα του Παναθηναϊκού, σε αναμέτρησηκόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η χρονοκαθυστέρηση των 5 ημερών στην ολοκλήρωση της συμφωνίας του Παναθηναϊκού με τον Λούκας Βιγιαφάνιες δεν (φαίνεται να) αφαιρεί από τις ούτως ή άλλως αυξημένες πιθανότητες υλοποίησής της. Εφόσον δεν προκύψει κάποια απροσδόκητη και ανατρεπτική εξέλιξη στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τη μεξικανική Μονάρκας για την ελευθερία του 28χρονου Αργεντινού μεσοεπιθετικού, η επανένταξή του στο έμψυχο δυναμικό του 'τριφυλλιού', στο πλαίσιο του νέου πλάνου, αφενός θα πιστωθεί ως μια επιτυχία της διοίκησης αφετέρου θα διευρύνει με άλλο ένα όνομα τη λίστα των 'ξαναζεσταμένων' επιλογών που οι 4 ισχυροί πόλοι της Super League 1 συνηθίζουν να βγάζουν από το ψυγείο.

Η ρητορική ερώτηση 'χάθηκαν οι παίκτες;' που συνοδεύει κάθε τέτοια περίπτωση σύνδεσης με το παρελθόν ακολουθείται από το μονολεκτικό 'όχι'. Ένα 'όχι' που όμως είναι το ίδιο ισοδύναμο με το 'αυτόν ξέρουμε, αυτόν εμπιστευόμαστε' που υπερασπίζεται την αρχική θέση, καθώς μειώνει την πιθανότητα ρίσκου και κατ' επέκταση μιας αποτυχημένης μεταγραφής. Εμείς ψάξαμε να βρούμε τι ισχύει συνήθως και βρήκαμε τους ξένους ποδοσφαιριστές των (με βαθμολογική σειρά εμφάνισης) Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού που χώρισαν στα δύο (ή και στα τρία) τα περάσματά τους από την ίδια ομάδα, συμπεραίνοντας πως η επιστροφή δεν συνεπάγεται πάντα καταστροφή. Εξαρτάται από τη φύση του ποδοσφαιριστή και την εποχή που γύρισε. Για την περίσταση επιλέξαμε 9 περιπτώσεις απ' όλο το φάσμα.

Ντανιέλ Μπατίστα

Ο Ντανιέλ Μπατίστα κατά τη δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ
Ο Ντανιέλ Μπατίστα κατά τη δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ EUROKINISSI

O 'Γκούλιτ των φτωχών', με καταγωγή το Πράσινο Ακρωτήριο της Αφρικής, είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που ναι μεν διάλεξε να συνεχίσει στον Ολυμπιακό, αλλά δεν έγινε ποτέ του 'κόκκινο πανί' για την εξέδρα της ΑΕΚ, στην οποία από το 1989 ως το 1992 αποτελούσε βασικό στέλεχος της επιθετικής γραμμής και πετυχαίνοντας μερικά πολύ εντυπωσιακά γκολ από τα 41 συνολικά. Εξ ου και ο 'νόστος' στους γνώριμους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας ύστερα από τρία χρόνια στον Πειραιά. Άλλα τρία 'κάθισε' στην Ένωση έκτοτε, σκοράροντας μάλιστα 35 γκολ και κατακτώντας δύο κύπελλα!

Βαθμός επιστροφής: 8/10

Λομάνα Λούα Λούα

Ο Λομανά Λούα Λούα κατά τη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό
Ο Λομανά Λούα Λούα κατά τη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης παρουσίας του Κογκολέζου μεσοεπιθετικού στον Ολυμπιακό μεσολάβησαν 17 μήνες στην Αλ Αραμπί του Κατάρ. Όχι μεγάλη η χρονική απόσταση, αλλά ο ποδοσφαιριστής που υπέγραψε στους 'ερυθρόλευκους' τον Δεκέμβρη του 2009 είχε ομοιότητες, αλλά κι αρκετές διαφορές απ' αυτόν που έφυγε τον Ιούλιο του 2008. Σκόραρε μεν 3 φορές κι έδωσε 2 ασίστ σε 12 ματς πρωταθλήματος, αλλά στα πλέι οφ του 2010 κατέρρευσε μαζί με το υπόλοιπο 'ερυθρόλευκο' σύνολο του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, μιας και ο Ζίκο είχε αφήσει πίσω του καμένη γη.

Βαθμός επιστροφής: 2/10

Σεμπαστιάν Λέτο

Ο Σεμπάστιαν Λέτο κατά τη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό
Ο Σεμπάστιαν Λέτο κατά τη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό EUROKINISSI SPORTS

Ο Αργεντινός ήταν το καλοκαίρι του 2009 η πρώτη εμφατική νίκη εντυπώσεων του πολυμετοχικού σχήματος του Παναθηναϊκού έναντι του Ολυμπιακού. Η αγορά του από τη Λίβερπουλ βοήθησε πολύ το 'τριφύλλι' στην κατάκτηση του νταμπλ το 2010, με γκολ μάλιστα στον τελικό του Κυπέλλου, ο ίδιος συνδέθηκε πολύ με την 'πράσινη' εξέδρα και συνολικά η τριετία του υπήρξε η πιο παραγωγική μιας καριέρας που συνοδεύτηκε από αφόρητους πόνους στα γόνατα και αρκετούς τραυματισμούς. Η ιταλική Κατάνια πόνταρε στα νούμερά του (15 γκολ - 6 ασίστ) για να του δώσει συμβόλαιο, προτού φύγει για τη Λανούς, αφού δεν υπολογιζόταν πια. Όταν τον χειμώνα του 2016 φόρεσε ξανά τα πράσινα διέρρευσε πως αυτό συνέβη γιατί υπήρχαν οφειλόμενα από πρότερες σεζόν και η επιστροφή του ευνοούσε τον διακανονισμό. Σε μιάμιση σεζόν μέτρησε 51 συμμετοχές (ικανοποιητικός αριθμός), αλλά κυρίως ερχόταν από τον πάγκο με μέσο όρο συμμετοχής τα 43 λεπτά. Τηρουμένων των αναλογιών και των προβλημάτων του τα 16 γκολ και οι 14 ασίστ ήταν αξιόλογα νούμερα.

Βαθμός επιστροφής: 5/10

Αντελίνο Βιεϊρίνια

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια κατά τη δεύτερη θητεία του στον ΠΑΟΚ
Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια κατά τη δεύτερη θητεία του στον ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Δεδομένα η ιστορία του ΠΑΟΚ θα έχει μια θέση για τον πολυσύνθετο και πολυθεσίτη Πορτογάλο, όταν σταματήσει το ποδόσφαιρο. Τη μία φορά, τον Γενάρη του 2012, γιατί με τα έσοδα από την πώλησή του στη Βόλφσμπουργκ σώθηκε το μισοβυθισμένο καράβι από το οικονομικό ναυάγιο. Τη δεύτερη, από το καλοκαίρι του 2017, διότι η δική του ηγετική παρουσία, συνδυαστικά με την ευμάρεια πλέον της ΠΑΕ σε όλα τα επίπεδα, ενίσχυσε την επιτυχημένη προσπάθεια της πολυπόθητης κατάκτησης ενός πρωταθλήματος, μαζί και διαδοχικών κυπέλλων. Στα 31 του ο Βιεϊρίνια, με το μακρύ μανδύα ενός ολοκληρωμένου πια ποδοσφαιριστή, επιβλήθηκε σε αποδυτήρια-γήπεδο και έγινε σε μεγάλο βαθμό το σύμβολο του περυσινού νταμπλ, ασχέτως αν δεν έβγαλε όλη τη σεζόν λόγω του σοβαρού τραυματισμού του, προλαβαίνοντας να προσθέσει στη συγκομιδή 5 γκολ - 4 ασίστ. Το 'τιναφτόρε' έχει λάβει υπόσταση και είναι το ολόγραμμά του.

Βαθμός επιστροφής: 9/10

Κέβιν Μιραλάς

Ο Κέβιν Μιραλάς κατά τη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό
Ο Κέβιν Μιραλάς κατά τη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Ένας δανεισμός-απομεινάρι από την εποχή Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό, η οψιόν αγοράς του οποίου ενεργοποιήθηκε επί ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Βέλγος επιθετικός αγωνίστηκε σε 71 παιχνίδια κατά την πρώτη, διετή (2010-2012), θητεία του στον Πειραιά και, όταν πωλήθηκε στην αγγλική Έβερτον για περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ, άφησε παρακαταθήκη 34 γκολ και 13 ασίστ, έχοντας λειτουργήσει είτε ως εξτρέμ είτε ως φορ. Ηλικιακά δεν ήταν μεγάλος όταν στις 7 Ιανουαρίου του 2018 άφησε το ένα λιμάνι για το άλλο - δυο μήνες πριν είχε κλείσει τα 30 χρόνια του. Πολύ πιο 'βαρύς' στις κινήσεις όμως ήταν εμφανώς, αφού δεν ήταν κάθε φορά του Αγιαννιού. Από Κυριακή σε Τετάρτη πάλευε να βρει τον εαυτό του, αλλά στα 15 ματς που χρησιμοποιήθηκε, στο δεύτερο μισό της σεζόν, κατόρθωσε να προσφέρει με πολύ ζόρι 2 γκολ και 2 ασίστ.

Βαθμός επιστροφής: 3/10

Γιαγιά Τουρέ

Ο Γιαγιά Τουρέ κατά τη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό
Ο Γιαγιά Τουρέ κατά τη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Το καλοκαίρι του 2005 η απόκτηση ενός 22χρονος Ιβοριανού μεσοαμυντικού, τον οποίο διαφέντευε ένας πολυλογάς ατζέντης με τραχιά συμπεριφορά είχε προκαλέσει δυσπιστία και σοβαρές αμφιβολίες για το ποιόν του. Δεν απαιτήθηκαν καν 29 ματς (όσα έπαιξε μέσα στη σεζόν) για να γίνει αντιληπτό ότι αυτή η ψηλόλιγνη κλασάτη φιγούρα με τον διασκελισμό γαζέλας από τα δυτικά της Αφρικής δεν ανήκε στην ελληνική ποδοσφαιροσφαίρα. Με την καπατσοσύνη του, ο παμπόνηρος Σέλουκ τον πήγε στη Μονακό, από 'κει στην Μπαρτσελόνα και τέλος στη Μάντσεστερ Σίτι, όπου έγινε ένας εκ των πιο εμβληματικών ξένων που αγωνίστηκαν με τα θαλασσί. Προφανώς η απόφασή του να υλοποιήσει τη δέσμευση επανένταξης στον Ολυμπιακό, αντί να προτιμήσει τα γουάν της Κίνας, προκάλεσε το ντελίριο ενθουσιασμού που δεν είχε φέρει η μεταγραφή του. Κατάλαβε πάντως από την πρώτη εμφάνισή του ακόμη και ένας τουρίστας που μπήκε στο Καραϊσκακη πως ο Τουρέ των 35 ετών δεν μπορεί ν' ακολουθήσει το ρυθμό ενός συνόλου με δομή και αρχές. Ένα πολύ καλό ματς το Μιλάνο κι αυτό ήταν όλο για τον Ιβοριανό σ' ένα σύνολο 222ων λεπτών συμμετοχής σε 5 παιχνίδια. Προς τιμήν του επέλεξε να φύγει γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Άλλωστε κακά τα ψέματα, το κορμί του πλέον δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις του ποδοσφαίρου. Ούτε ο ίδιος ήταν διατεθειμένος να μπει στην διαδικασία να επαναφέρει το σώμα του στα επιθυμητά επίπεδα και κιλά.

Βαθμός επιστροφής: 1/10

Όγκνιεν Βράνιες

Ο Όγκνιεν Βράνιες στη δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ
Ο Όγκνιεν Βράνιες στη δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ SOTIRIS DIMITROPOULOS

Η ΑΕΚ έπαθε, αλλά δεν έμαθε από τον Βόσνιο. Ήταν εξαρτημένη από τον 30χρονο στόπερ και δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί απ' αυτήν τη σχέση έγκαιρα, προτού δηλαδή σηκωθεί και φύγει χωρίς πρότερη ειδοποίηση. Θα πεις πως αν ο χαρακτήρας του συμβάδιζε με την ποδοσφαιρική ποιότητά του θα 'ταν δύσκολο να έχει καταλήξει να παίζει ποδόσφαιρο στα χαμηλά της Ισπανίας, στη Σιβηρία κι εσχάτως στην Ελλάδα - ή δεν θα επέστρεφε δανεικός από την Άντερλεχτ. Αγωνιστικά πάντως και άνευ αμφισβήτησης ο ιδιόρρυθμος ποδοσφαιριστής αποτέλεσε σημείο αναφοράς στα μετόπισθεν και βελτίωνε εμφανώς καθέναν εξ όσων έπαιζαν κατά καιρούς δίπλα του. Η πρωταθληματική σεζόν του δεν διέφερε σε προσφορά από τη δεύτερη θητεία του στην Ένωση, καθώς συνδυάστηκε με 22, σχεδόν 90λεπτες, συμμετοχές και 2 γκολ.

Βαθμός επιστροφής: 6/10

Μίροσλαβ Στοχ

Ο Μίροσλαβ Στοχ κατά τη δεύτερη θητεία του στον ΠΑΟΚ
Ο Μίροσλαβ Στοχ κατά τη δεύτερη θητεία του στον ΠΑΟΚ MOTIONTEAM

Ο Σλοβάκος εξτρέμ είχε αφήσει μια ανεκπλήρωτη αποστολή, ανεβαίνοντας στο αεροπλάνο για να φύγει από τη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του '14. Ο ΠΑΟΚ είχε πληρώσει 1 εκατομμύριο στη Φενέρμπαχτσε για 10 γκολ και ισάριθμες ασίστ, αλλά η δουλειά είχε μείνει στη μέση και 5 χρόνια αργότερα πάτησε ξανά το πόδι του στην Τούμπα, ως MVP του τσέχικου πρωταθλήματος, με σκοπό να τελειώσει ό,τι είχε ξεμείνει. Φρούδα η ελπίδα του, διότι ο Αμπέλ Φερέιρα δεν εκτίμησε, ακόμη τουλάχιστον, την επιθυμία του να προσφέρει, δεν τον ενέταξε στο ροτέισον λόγω της πληθώρας των επιλογών στα άκρα της επίθεσης και της αδυναμίας του ίδιου του βετεράνου παίκτη ν' ακολουθεί τα πλάγια μπακ στ' ανεβάσματά του, και τον έχει αφήσει με 6 συμμετοχές όλες κι όλες.

Βαθμός επιστροφής: 0/10

Σέρχιο Αραούχο

Ο Σέρχιο Αραούχο κατά τη τρίτη θητεία του στην ΑΕΚ
Ο Σέρχιο Αραούχο κατά τη τρίτη θητεία του στην ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Αργεντινός από το Μπουένος Άιρες εντάχθηκε στην ΑΕΚ το χειμώνα του 2017 ως ένας ταλαντούχος φορ με αντισυμβατικό χαρακτήρα που προκαλούσε εξωγηπεδικά προβλήματα στη Λας Πάλμας. Σε 21 παιχνίδια ενός ποδοσφαιρικού γύρου πρόφτασε να σκοράρει 9 γκολ και να δώσει 6 ασίστ, επιδόσεις που τον έφεραν πίσω στα τέλη Αυγούστου και η δεύτερη φορά του (2017-του κλείσει με 14 γκολ και 5 ασίστ στη χρονιά που η Ένωση επέστρεψε στο θρόνο της πρωταθλήτριας ύστερα από 24 χρόνια. Το δις έγινε τρις τον Γενάρη του 2020 για τον 28χρονο πια γκολτζή, ο οποίος λόγω κορονοϊού έμεινε στο 1 τέρμα μετά από 10 ματς, μια και δεν είχε το χρόνο να παίξει πολύ.

Βαθμός επιστροφής: 7/10

News 24/7

24MEDIA NETWORK