Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της μεταγραφικής περιόδου

Όλες οι μεταβολές στα ρόστερ των 14 ομάδων της Super League 1 κατά τη διάρκεια του Γενάρη και τα συμπεράσματα που προκύπτουν έως τώρα.

Ο Σέρχιο Αραούχο αρχίζει την τέταρτη θητεία του στην ΑΕΚ
Ο Σέρχιο Αραούχο αρχίζει την τέταρτη θητεία του στην ΑΕΚ INTIME SPORTS

Ημέρες 31. Ώρες 744. Λεπτά δεκάδες χιλιάδες. Όση η διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του χειμώνα για τους μη ελεύθερους ποδοσφαιριστές. Διάστημα επαρκές να 'σβηστούν' τα λάθη του καλοκαιριού και οι 14 ομάδες της Super League 1 να ολοκληρώσουν τις κινήσεις ενδυνάμωσης των ρόστερ τους πριν από το δεύτερο μισό της ποδοσφαιρικής σεζόν. Ούτως ή άλλως, παρόλο που η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος οδεύει ήδη προς το τέλος της, μιας κι απομένουν μόλις 5 παιχνίδια για τη λήξη της, η επιβολή των playoffs/playouts είχε γεννήσει μια απρόβλεπτη και αμφίβολης κατάληξης 'τρίτη διάσταση' που δεν επέτρεψε τον εφησυχασμό μέχρι την τελευταία στιγμή. Κυριολεκτικά. Διότι δεν ήταν λιγοστές οι προσθαφαιρέσεις που κατακυρώθηκαν στην εκπνοή της σχετικής διορίας, ανατρέποντας ως ένα βαθμό ό,τι ίσχυε ως εδώ.

Τι ακριβώς συνέβη από την 1η ως την 31η Δεκεμβρίου απαντάται στον πίνακα.

Ομάδα Ήρθαν Έφυγαν
ΠΑΟΚ -
-
Ολυμπιακός Χασάν (επιθετικός), Καφού (μέσος), Μορ (επιθετικός) Κούτρης (αμυντικός), Ποντένσε (επιθετικός), Μπενζιά (μέσος), Μεριά (αμυντικός), Γκερέρο (επιθετικός), Μάρκοβιτς (αμυντικός)
ΑΕΚ Σιμάνσκι (μέσος), Αραούχο (επιθετικός) Μοράν (μέσος), Ζεράλδες (μέσος), Ντέλετιτς (μέσος), Γιούσης (επιθετικός)
Ατρόμητος Μπουσουλάτζιτς (μέσος), Ντε Πο (επιθετικός) Ρόσα (μέσος), Ουγκράι (μέσος)
Άρης Ντουρμισάι (επιθετικός) Μενέντεθ (αμυντικός)
Πανιώνιος -
Μανιάτης (μέσος), Γιαν.Μασούρας
Λαμία Μπιανκόνι (επιθετικός), Βιγιάλμπα (μέσος), Νιας (μέσος), Επασί (τερματοφύλακας) Τουράμ (επιθετικός), Βελλίδης (τερματοφύλακας), Ανάκογλου (μέσος), Κωστίκας (επιθετικός), Καραγιάννης (μέσος), Ράμος (μέσος)
Παναθηναϊκός Ανουάρ (μέσος), Νάγκι (επιθετικός), Αγιούμπ (μέσος), Καρλίτος (επιθετικός) Μουνιέ (χαφ), Οικονόμου (αμυντικός), Τζανδάρης (μέσος), Βέργος (επιθετικός), Μολό (επιθετικός), Σέχου (επιθετικός), Αρμενάκας (επιθετικός), Φάουστο (μέσος), Μαυρομμάτης (αμυντικός)
Παναιτωλικός Κέβιν (αμυντικός), Μουνιέ (χαφ), Άλβαρες (επιθετικός), Ντάουντα (επιθετικός), Τζανακάκης (αμυντικός), Ρόσα (μέσος), Φερνάντεθ (τερματοφύλακας) Μοράρ (επιθετικός), Ρομάν (επιθετικός), Καμαρά (επιθετικός), Σανιά (αμυντικός)
ΑΕΛ Παπάζογλου (επιθετικός), Μούζεκ (αμυντικός), Βινίσιους (επιθετικός), Γκέργκελι (τερματοφύλακας), Αλί Γκαζάλ (μέσος), Ηλιάδης (αμυντικός), Γιαν.Μασούρας (αμυντικός), Λουφάκης (επιθετικός), Μάρκοβιτς (αμυντικός) Φιλίποβιτς (μέσος), Ντάουντα (επιθετικός), Σικάφκα (επιθετικός), Φατιόν (μέσος), Γιάκος (επιθετικός), Ρίστιτς (τερματοφύλακας), Χαλκιαδάκης (μέσος), Ζίβκοβιτς (αμυντιικός), Χοτζαλί (επιθετικός), Μπράλιτς (αμυντικός)
Αστέρας Τρίπολης Ντέλετιτς (μέσος) -
Ξάνθη Κασάδο (αμυντικός), Κάστρο (επιθετικός) Πολέτο (επιθετικός), Ντε Λούκας (μέσος)
ΟΦΗ Ζοάο Βίκτορ (μέσος), Βαφέας (αμυντικός) -
Βόλος Κανταμουρό (αμυντικός), Οικονόμου (αμυντικός), Γκουαροτσένα (επιθετικός), Κάσες (μέσος) Μπασόνγκ (μέσος), Μυστακίδης (επιθετικός), Ατιάτ Αλάχ (επιθετικός), Ηλιόπουλος (μέσος), Κορνέζος (αμυντικός)

Μια 'στείρα' καταγραφή ονομάτων προσφέρει την πρώτη καίρια πληροφορία, όχι όμως το συμπέρασμα πίσω απ' αυτήν. Ομολογουμένως οι μεταγραφές κρίνονται εκ του αποτελέσματος, προϋπάρχει ωστόσο μια αυταπόδεικτη αλήθεια που πηγάζει από τις ικανότητες του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά.

Κερδισμένος (σίγουρα) ο Παναθηναϊκός

Οι θετικές επιπτώσεις της τεχνογνωσίας και των συντονισμένων ενεργειών του Τσάβι Ρόκα, σε συνδυασμό φυσικά με την προπονητική επάρκεια του Γιώργου Δώνη, είναι κιόλας ορατές για τον Παναθηναϊκό. Την ίδια στιγμή που έφυγαν μόνο όσοι περίσσευαν ή χρειάζονταν χρόνο (Σέχου, Μαυρομμάτης), η ένταξη στο δυναμικό του 'τριφυλλιού' των ετοιμοπόλεμων Ανουάρ (στον άξονα) και Νάγκι (στα φτερά της επίθεσης) άνοιξε αυτομάτως το ροτέισον του Έλληνα προπονητή. Με δεδομένο δε ότι ο Αγιούμπ είναι ακόμη ένας χαφ με ποιοτικά χαρακτηριστικά τού δίνεται η δυνατότητα να δουλέψει υπό διαφορετικό πρίσμα τους αγώνες, εναλλάσσοντας πρόσωπα και σχηματισμούς ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Οι 'πράσινοι' έχουν εδραιωθεί στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας καταδιώκοντας την ΑΕΚ και στοχεύουν στους δύο προημιτελικούς του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, έχοντας ανεβάσει τον πήχη.

Χαμένος (ενδεχομένως) ο Ολυμπιακός

Ο Εμρέ Μορ με τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού
Ο Εμρέ Μορ με τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού INTIME SPORTS

Φαινομενικά ο Πέδρο Μαρτίνς είναι υποχρεωμένος να μάθει να ζει χωρίς τον ποδοσφαιριστή που τού προσέφερε ταχύτητα στα άκρα, το καλύτερο ποσοστό 'γεμισμάτων' στην αντίπαλη περιοχή (27/61) και φυσικά το απρόβλεπτο της κίνησης. Η κερδοφόρα πρόταση της Γουλβς θα ήταν εμπορικά αλλοπρόσαλλο να μην στείλει τον Ποντένσε στην Premier League, αλήθεια είναι όμως πως άφησε τον Πορτογάλο προπονητή σε μια κατάσταση εσωτερικής αναζήτησης και μετατόπισης ρόλων για την πλήρωση του κενού στο δεξιό άκρο της επίθεσης. Η ενεργοποίηση του Κώστα Φορτούνη, μετά την πολύμηνη απουσία του, φέρνει τον Βαλμπουενά στη φυσική θέση του, στα άκρα, αλλά οι αρχικές δοκιμές του 4-3-3 με τον Γάλλο ως εξτρέμ (δεξιά ή αριστερά) δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα προξενώντας αμφιβολίες για τη συνολική ωφέλεια του εγχειρήματος, την ώρα που ο ερχομός του υπερταλαντούχου αλλά δύσκολα διαχειρίσιμου Τούρκου Μορ είναι ένα ρισκαδόρικο στοίχημα άνευ δεδομένου κέρδους, το οποίο ως τώρα δεν απέσωσε πουθενά. Αντίστοιχα η προσθήκη του Χασάν, για να έρχεται από τον πάγκο ως εναλλακτική ή ως στήριγμα του Ελ Αραμπί ισορροπεί απλώς την αδυναμία του Γκερέρο (που αποχώρησε) να δώσει το γκολ από το κουτί, ενώ ο μαχητής Καφού αποτελεί μια προσθήκη που γεμίσει τον άξονα, δίχως να κάνει τη διαφορά. Όλα αυτά χωρίς την προσθήκη έξτρα στόπερ δίπλα στον Σεμέδο.

Κερδισμένη (δείχνει) η ΑΕΚ

Η διαπραγμάτευση για την πώληση του Νέλσον Ολιβέιρα στη Γουλβς διακόπηκε απότομα, η πρόταση για τον Μάρκο Λιβάγια απορρίφθηκε γιατί η ΣΠΑΛ δεν είχε 'ζεστό χρήμα' και ο Μάσιμο Καρέρα έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ενθουσιασμένος στην τοποθεσία Σπάτα. Ο Ιταλός προπονητής όχι μόνο δεν έχασε κάποιο πρωτοκλασάτο στέλεχός του, αλλά βρίσκει στο πρόσωπο του Σέρχιο Αραούχο έναν φορ που του χαρίζει την εγγύηση ότι θα δουλέψει και θα ενεργοποιήσει πολλά διαφορετικά πράγματα, χωρίς να εγκλωβίζεται σε ατέρμονους πειραματισμούς. Ο κόσμος είναι σίγουρα ενθουσιασμένος.

Χαμένος (100%) ο ΠΑΟΚ

Ο Αμπέλ Φερέιρα δεν ξέρει τι ακριβώς θα ήθελε για να βελτιώσει και να ομορφύνει την αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ. Χωρίς όμως πωλήσεις και με τη λεπίδα του Financial Fair Play να αιωρείται σαν λαιμητόμος πάνω από το κεφάλι του 'Δικεφάλου', απειλώντας με τιμωρίες, ήταν αδύνατο να ξοδευτούν διαθέσιμοι πόροι εκτός του ετήσιου ισολογισμού προκειμένου να ενισχυθεί το υπάρχον υλικό, είτε στον άξονα (θέση '6') είτε στην επίθεση, εκεί που Άκπομ και Σβιντέρσκι μοιάζουν να ξεμένουν από τελειώματα.

Κερδισμένος (από τους 'μικρούς') ο Παναιτωλικός

Αμαχητί η ομάδα του Αγρινίου δεν σκοπεύει να πέσει. Πόσο μάλλον αύτανδρη. Ορίστε ο λόγος που ώριμοι ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα και αξία μετοίκησαν στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας. Ο Κέβιν, ο Ντάουντα και ο Ρόσα αποτελούν ήδη κομμάτια του παζλ του Μάκη Χάβου, ο οποίος ελπίζει πως ο Μουνιέ, σ' ένα χαμηλότερο επίπεδο και διαφορετική ταχύτητα από εκείνη του Παναθηναϊκού, θα χαρίσει το απαιτούμενο ειδικό βάρος προσφέροντας παράλληλα στιγμές εμπνευσμένες, πολύ περισσότερο δε ωφέλιμες.

Χαμένη (δεδομένα) η ΑΕΛ

H ΑΕΛ σε παράταξη
H ΑΕΛ σε παράταξη EUROKINISSI SPORTS

Ο Μιχάλης Γρηγορίου είχε παρουσιάσει ένα συμπαγές σύνολο, το οποίο όμως ύστερα από τις πολλαπλές μεταβολές στερείται της ομοιογένειάς του. Ο Αλί Γκαζάλ φαίνεται πως είναι ένας 'βαρύς' χαφ χωρίς τρεξίματα, ενώ ο Θανάσης Παπάζογλου έχει κάνει καριέρα ως ένας δυνατός φορ περιοχής και όχι ένας γρήγορος επιθετικός που θα εξυπηρετήσει το σχέδιο των αντεπιθέσεων, όντας το στήριγμα στον Ουάρντα στο ανοικτό γήπεδο. Η αρωγή από τον Ολυμπιακό δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα λύσει τα δομικά προβλήματα, εκτός κι αν αλλάξει πλήρως το σχέδιο.

Κερδισμένος (θα βγει) ο Βόλος

Η μεγαλύτερη απώλεια των νεοφώτιστων ήταν εκείνη του προπονητή Φεράντο. Έγινε συνήθεια όμως και η διοίκηση φρόντισε πάνω απ' όλα να θωρακίσει στην ως τώρα προσπάθεια και να φέρει ποδοσφαιριστές που ανεβάζουν το επίπεδο το σύνολο. Ο Βαγγέλης Οικονόμου διαθέτει την εμπειρία και ο Ίκερ Γκουαροτσένα, ακόμη κι αν εκτελεί πέναλτι με δύο πόδια, την ποιότητα ν' ανταποκριθούν στην αποστολή τους και να βοηθήσουν έτσι ώστε η ομάδα της Μαγνησίας να μην κινδυνεύσει στα πλέι άουτ.

Χαμένος (γιατί άργησε) ο Αστέρας Τρίπολης

Ένας Ντέλετιτς δεν θα φέρει την άνοιξη στην ούτως ή άλλως μουντή, χειμωνιάτικη Τρίπολη. Μια ομάδα που συνήθιζε να διορθώνεται στα μέσα της σεζόν, σαν ν' αφέθηκε στη μοίρα της και σε όποιες επιλογές είχαν γίνει το περασμένο καλοκαίρι από τον προηγούμενο προπονητή. Δυστυχώς για τον Μίλαν Ράσταβατς, περιθώρια ευελιξίας δεν υπήρχαν, αφού η κάνουλα ήταν κλειστή όλο το διάστημα, και με την εικόνα που βγάζουν οι Αρκάδες στον αγωνιστικό χώρο μοιάζει αδύνατο να προλάβουν την πρώτη 6άδα, αποφεύγοντας τα πλέι άουτ.

Είναι ο Παναθηναϊκός η πιο ενισχυμένη ομάδα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:



News 24/7

24MEDIA NETWORK