Ολυμπιακός-Μπασακσεχίρ: Οι Πειραιώτες πήραν ό,τι πλήρωσαν

Ο Ρούμπεν Σεμέδο σκόραρε, ο Ζοζέ Σα απέκρουσε, ο Ματιέ Βαλμπουενά έβαζε το κερασάκι στην 'τούρτα'. Τα 3 πιο σημαντικά αποκτήματα του καλοκαιριού έκαναν τη δουλειά για τον Ολυμπιακό κόντρα στην Μπασακσεχίρ.

Ο Ρούμπεν Σεμέδο του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με την Μπασακσεχίρ για τον δεύτερο αγώνα του 3ου προκριματικού του Champions League 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
Ο Ρούμπεν Σεμέδο του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με την Μπασακσεχίρ για τον δεύτερο αγώνα του 3ου προκριματικού του Champions League 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 LATO KLODIAN / EUROKINISSI SPORTS

Όταν ο Ρούμπεν Σεμέδο έστελνε την μπάλα στην εστία της Μπασακσεχίρ στο 55ο λεπτό, ο Ολυμπιακός πέρασε με το 1,5 πόδι στα playoffs του Champions League και αυτομάτως κέρδιζε 5.000.000 ευρώ περισσότερα από όσα είχε προϋπολογίσει, στο χειρότερο δυνατό σενάριο, εκείνο του αποκλεισμού. Αυτά είναι τα χρήματα που προκύπτουν σε περίπτωση που αποκλειστεί στα playoffs, συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία του στους ομίλους του Europa League, χρήματα που δεν θα εισέπραττε αν αποκλειόταν από τους Τούρκους, έστω κι αν θα έμπαινε και πάλι στους ίδιους ομίλους (τα περίεργα από το νέο σύστημα της UEFA).

Ο Διονύσης Βερβελές που μετέδιδε τον αγώνα για τον Sport24 Radio 103,3 επεσήμανε το προφανές: με την απόδοσή του στο παιχνίδι της Κωνσταντινούπολης και το γκολ στο Φάληρο, ο Πορτογάλος στόπερ έκανε απόσβεση. "Ο Ολυμπιακός έδωσε 5.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει και τα πήρε πίσω", εξήγησε. Οι Πειραιώτες πρώτα έδωσαν και στη συνέχεια, με τη νίκη 2-0 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', έλαβαν.

Δεν ήταν μόνο ο 25χρονος διεθνής που έκανε απόσβεση των χρημάτων που δαπανήθηκαν από τους 'ερυθρολεύκους' για τη μετακίνησή του στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Ζοζέ Σα την περσινή σεζόν αγωνιζόταν ως δανεικός από την Πόρτο. Οι Πορτογάλοι δεν ήταν τόσο διατεθειμένοι να του επιτρέψουν να παραμείνει μόνιμα στην Ελλάδα, ωστόσο ο Ολυμπιακός κατέβαλε τη ρήτρα των 2.500.000 ευρώ. Ο διεθνής τερματοφύλακας έμοιαζε να χάνει τη σιγουριά της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League που θεωρητικά προσέφεραν οι 'δράκοι' και θα πάλευε με τον Ολυμπιακό για τον ίδιο στόχο.

Μετά από ένα πρώτο 5λεπτο υπεροχής της ελληνικής ομάδας, ο Σα άρχισε να δικαιώνει την επιλογή της ομάδας να δώσει μάχη για να τον κρατήσει. Μία απόκρουση στο 10' στον Έντιν Βίστσα και μία 6 λεπτά αργότερα στον Ενζό Κριβελί ήταν ξεκάθαρα μία δήλωση χρησιμότητας του Σα, ο οποίος μετρούσε και την επέμβαση στο πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα στην Πόλη. Όταν, δε, στο 36' ο Ρομπίνιο βρέθηκε στο ύψος της μικρής περιοχής με την μπάλα στα πόδια, οι φίλαθλοι άρχισαν να κάνουν υπολογισμούς για την ώρα που θα έφευγαν από το γήπεδο, αφού η παράταση δεν ήταν απίθανη πια. Απίθανη τελικά ήταν η επέμβαση του Σα, που κράτησε ξανά το μηδέν και ολοκλήρωσε τον αγώνα με 7 αποκρούσεις.

Η πιο ορθολογική παράταξη των Τούρκων σε σχέση με το 1ο παιχνίδι τους κατέστησε αυτομάτως επικίνδυνους, ωστόσο το δίδυμο Σα - Σεμέδο έμοιαζαν σαν σε αποστολή. Πιο μπροστά, η κατάσταση δεν ήταν ίδια για τους γηπεδούχους, που δεν είχαν σε καλή μέρα τον Ντανιέλ Ποντένσε (των λίγων προπονήσεων πριν από το παιχνίδι) και φυσικά υπήρχε το κενό του Κώστα Φορτούνη, που δεν το γέμισε ο Γιασίν Μπενζιά ή ο Όσκαρ Τρέχο, αλλά για ακόμα ένα παιχνίδι ο Ματιέ Βαλμπουενά.

Ο Γάλλος δεν υστέρησε, απλά για αρκετά μεγάλο διάστημα δεν έκανε το κάτι παραπάνω, στάτους που τη φετινή σεζόν αρμόζει στο συμβόλαιό του. Πρόκειται για έναν από τους πιο υψηλά αμειβόμενους της ομάδας και δικαίως βάσει καριέρας. Υψηλές είναι και οι απαιτήσεις από εκείνον, επίσης δικαίως. Όταν, λοιπόν, στο 78ο λεπτό του δόθηκε η ευκαιρία να γίνει καθοριστικός, την άδραξε. Ο δραστήριος Λάζαρ Ρατζέλοβιτς, που είχε περάσει στον αγώνα λίγο νωρίτερα, κέρδισε πέναλτι, ο Γάλλος το εκτέλεσε και έγραψε το 2-0, 'σφραγίζοντας' την πρόκριση της ομάδας του.

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τις δύο πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού για τους 'ερυθρολεύκους', μαζί με ένα από τα πιο υψηλά συμβόλαια, να έχουν κρίνει την πρόκριση της ομάδας στα playoffs του Champions League. Απέναντί της όχι η Πόρτο, η οποία έπεσε θύμα έκπληξης, αλλά η Κρασνοντάρ, η οποία πλέον φαντάζει εξίσου επίφοβη, λόγω του 3-2 μέσα στο 'Ντραγκάο'.

Ο Ολυμπιακός πήρε ό,τι πλήρωσε το καλοκαίρι για την ενίσχυσή του. Και μπορεί να υπάρχει ένα παράδοξο στην υπόθεση, αφού και η Μπασακσεχίρ δαπανά μεγάλα ποσά για ενίσχυση, έστω και με χρήματα άγνωστης προέλευσης, το βέβαιο είναι πως σε σχέση με το 1ο ματς, υπήρχε και διαφορά έδρας μεταξύ των δύο ομάδων. Το 'Φατίχ Τερίμ' είναι μια έδρα που δεν γεμίζει από την "ομάδα χωρίς φιλάθλους", το 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' είναι μία πραγματική έδρα. Η οποία θα γνωρίσει τις ίδιες πιένες και την επόμενη Τετάρτη, όταν θα υποδεχθεί τη ρωσική ομάδα, το τελευταίο εμπόδιο πριν από την επάνοδό του στους 'χρυσοφόρους' ομίλους του Champions League.

News 24/7

24MEDIA NETWORK