Παναθηναϊκός: Τα 8 'θανάσιμα' ερωτήματα μετά το 4-0 από τον Άρη

Η αγωνιστική κρίση του Παναθηναϊκού έχει αιτία και αιτιάσεις. Πριν από το 'εσείς φταίτε' του Νίκου Νταμπίζα αναζητούνται πειστικές απαντήσεις για την εικόνα των 'πρασίνων' στις πρώτες τρεις αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Μια φωτογραφία του Περέα που περιγράφει ικανοποιητικά την κατάσταση στον Παναθηναϊκό, την επαύριο της συντριβής από τον Άρη στο 'Βικελίδης'
Μια φωτογραφία του Περέα που περιγράφει ικανοποιητικά την κατάσταση στον Παναθηναϊκό, την επαύριο της συντριβής από τον Άρη στο 'Βικελίδης' EUROKINISSI

Ως 'μηδενική ιδιότητα του πολλαπλασιασμού' ορίζεται το αποτέλεσμα μιας πράξης που βρίσκει έναν οποιοδήποτε αριθμό να πολλαπλασιάζεται το μηδέν και στο γινόμενο να δίνει μηδέν. Στην προκειμένη ο Παναθηναϊκός είναι ο αριθμός της πράξης και η απόδοσή του στις πρώτες τρεις αγωνιστικές του νέου πρωταθλήματος της Super League 1 το ολοστρόγγυλο μηδενικό. Το 4-0 από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ένα στραβό αποτέλεσμα που έτυχε, δεν ήταν η παραφωνία. Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται -κακόγουστα μάλιστα- παύει να λειτουργεί ως μια συστοιχία αναπάντεχων γεγονότων και να λαμβάνεται ως δικαιολογία. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων οι 'πράσινοι' πρόλαβαν να 'καταλύσουν' την προπαίδεια της β' δημοτικού και αντί για το 3Χ3 των 9 πόντων που κυνηγούσαν να συλλέξουν πριν από το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της νέας χρονιάς, την Κυριακή 22/9 με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, βρέθηκαν να πολλαπλασιάζουν τη βαθμολογική συγκομιδή τους σχεδόν με το μηδέν.

Το 1-1 στη Λαμία, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, η τιμωρία που κουβαλά ο Πανιώνιος (που παρεμπιπτόντως έκανε την πρώτη νίκη του) και οι διαδοχικές ήττες των Αστέρα (που είχε απαιτητικό πρόγραμμα) - Παναιτωλικού έχουν γλιτώσει το 'τριφύλλι' από το χάος της τελευταίας θέσης στην κατάταξη. Δίχως, βέβαια, αυτό να ωραιοποιεί μια κατάσταση που μοιάζει αν όχι σαθρή τουλάχιστον προβληματική και αντιαισθητική. Φαύλη επίσης δε. Κι αν υπήρχε χρονικό περιθώριο 2 εβδομάδων να διορθωθούν, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, τα τρανταχτά σφάλματα του αγώνα στις... Θερμοπύλες κυρίως δε του 3-1 από τον ΟΦΗ εντός έδρας, ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε σαν πρόβατο επί σφαγή για τη θυσία που οργανώθηκε στο 'Βικελίδης' προς τιμήν του (θεού) Άρη προκειμένου να καταπολεμηθεί η κακοδαιμονία των πρώτων 2 αγώνων με 1 γκολ σε 23 τελικές.

Η κεφαλιά του Φετφατζίδη, το γκολ του στόπερ στην αντεπίθεση από δικό του κόρνερ και η εύστοχη προσπάθεια του Ιντέγε, μετά από 1.5 χρόνο, επικύρωσαν την εκπλήρωση της τελετής. Όχι πως τα 4 γκολ σε 13 'καθαρές' προσπάθειες για γκολ δεν είναι ελαττωματικό ποσοστό. Ο ευάλωτος Παναθηναϊκός, ωστόσο, ήταν το ταιριαστό θύμα για την περίσταση. Η ομάδα που δυσκόλευε τον Άγιαξ, έπαιρνε αποτέλεσμα στο φιλικό του Άμστερνταμ και αναβίωνε ευρωπαϊκές στιγμές του παρελθόντος κατέληξε στο σημείο να ισοπεδωθεί στη Θεσσαλονίκη από την υπεροχή των 'κίτρινων' στο κέντρο, στα άκρα και φυσικά στην ψυχολογία, με συνέπεια το 'γκρεμοτσάκισμα' στη θολή ελληνική πραγματικότητα, απόρροια της διοικητικής ανυποληψίας. Με το αποτύπωμα της κρίσης να είναι ολόφρεσκο, είναι ανάγκη ν' απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα. Αγωνιστικά πάντα. Για να μην σταθεί κανένας στο χέρι του Βύντρα ή στο γκολ του Περέα που δεν μέτρησε.

Ποιο ακριβώς είναι το σύστημα;

Ο Γιώργος Δώνης έκρινε πως ο Παναθηναϊκός οφείλει να γίνει μια ομάδα που θα δρα και όχι θα αντιδρά στη ροή του αγώνα. Πέρυσι τα κλεψίματα (από τον Κάτσε σε μεγάλο βαθμό) και τα τρεξίματα στο ανοικτό γήπεδο έδωσαν αρκετά γκολ και σημαντικές νίκες στο ανοικτό γήπεδο. Η αναπροσαρμογή του πλάνου δεν έχει ως τώρα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το χειρότερο είναι το 'τριφύλλι' δεν μοιάζει να διαθέτει προσανατολισμό στο γήπεδο, είτε θέλει να παίξει είτε μ' έναν κι ενισχυμένα άκρα είτε με δύο επιθετικούς. Δεν πιέζει σωστά τον αντίπαλο, δεν κερδίζει μπάλες, εμφανίζει χαώδη κενά μεταξύ των γραμμών, υπάρχει φοβικότητα στα μαρκαρίσματα και αμυντικά εκτίθεται σε πολλές καταστάσεις, σε ροή ή στατικές. Στη Λαμία ο Έλληνας προπονητής άρχισε την ομάδα του με 4-3-3, με τον ΟΦΗ επιλέχθηκε σύστημα με τον Χατζηγιοβάνη δίπλα στον Μακέντα, ενώ με τον Άρη η επιλογή ήταν η υπερφόρτωση της οπισθοφυλακής μ' έναν τρίτο στόπερ (Μαυρομμάτης) για να καλυφθούν τα μετόπισθεν, τη στιγμή που ο Χατζηγιοβάνης έδειχνε να μην ξέρει πού πρέπει να κινείται (δεύτερος επιθετικός ή πίσω από τον Μακέντα). Προσαρμογή στα δεδομένα μεν, μπερδεμένες καταστάσεις δε. Ο Γιώργος Δώνης θα πρέπει να κατασταλάξει τι ακριβώς θέλει να παίξει η ομάδα του και κυρίως πώς.

Πόσοι αντέχουν το 'DNA' του Παναθηναϊκού;

Όταν ο Γιώργος Δώνης έλεγε στους ρεπόρτερ που ακολουθούσαν την καλοκαιρινή προετοιμασία ότι "έχουμε μπει στη διαδικασία πρωταθλητισμού με τη νοοτροπία που χτίζουμε", θα έπρεπε να είναι 101% βέβαιος πως οι ποδοσφαιριστές που έχει διαλέξει για να υπηρετήσουν το πλάνο και να κουβαλήσουν μια τόσο βαριά, σχεδόν καταπιστική, φράση διαθέτουν το πνευματικό υπόβαθρο ν' ανταποκριθούν στην αυτόματη αύξηση των απαιτήσεων. Καταρρακωμένοι ψυχολογικά και αδύναμοι σωματικά να ελέγξουν μια ανάποδη κατάσταση, αφού σ' όλα τα ματς κυνηγούν το σκορ, μοιάζουν υποχείρια της πράσινης φανέλας. Μιας φανέλας που τους συρρικνώνει αντί να τους χαρίζει αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να λυγίζουν στην πρώτη δυσκολία, να σκοντάφτουν και να πέφτουν μόνοι τους. Τα αβίαστα λάθη, η νευρικότητα, η αδυναμία διαχείρισης της πίεσης και ο χαμένος αυτοέλεγχος είναι κατάλοιπα μιας κεκαλυμμένης ανεπάρκειας που βγάζουν οι ποδοσφαιριστές στο χορτάρι. Ο Γκαγιάς Ζαχίντ, για τον οποίο Δώνης-Νταμπίζας θα θυσίαζαν όποια άλλη μεταγραφή, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτύπωσης της σκληρής πραγματικότητας ποδοσφαιριστών που πρωταθλητισμό έχουν κάνει στην Κύπρο και μόνο.

Πόσο χρόνο απαιτούσε η επιλογή του Τιένθα;

Ο Παναθηναϊκός ήθελε ποιοτικό και έμπειρο παίκτη στο '6', καθώς ο επιρρεπής σε τραυματισμούς και κάρτες Κουρμπέλης είχε απομείνει σαν την καλαμιά στον κάμπο. Αναζητούσε από τον Μάιο κιόλας κάποιον που ενδεχομένως θα μπορέσει να βοηθήσει ως στόπερ, αφού προτεραιότητα ήταν να έρθει ένα παιδί με μπόι που θα ενισχύσει το παιχνίδι στον αέρα και θα προσδώσει τη δύναμη που λείπει από τον άξονα. Είχαμε εξηγήσει με λεπτομέρεια τι και πώς. Ακριβώς εκεί θα εντοπίσεις τον λόγο που ο απορρίφθηκε ο Ολλανδός Ανίτα (ταχύς αλλά κοντός). Εξάντλησε τα χρονικά περιθώρια ο Νίκος Νταμπίζας, διαλέγοντας έναν ποδοσφαιριστή μ' ελάχιστα παιχνίδια στην Primera Division, ένα παιδι που σκληραγωγήθηκε στα γήπεδα της Segunda. Ενδεχομένως ο Ισπανός Φάουστο Τιένθα να έχει συμμαχήσει με τον διάβολο και ν' αναδειχθεί σε λύση ουσίας. Αποδεδειγμένα ωστόσο χάθηκε χρόνος. Οι 'πράσινοι' εγκλωβίστηκαν στην υπόθεση του Ρόντγουελ, δεν ήθελαν να την αφήσουν χωρίς να παλέψουν, πιστεύοντας ότι ο Άγγλος είναι η ενδεδειγμένη λύση στα ισχύοντα οικονομικά δεδομένα, αλλά όταν εισέπραξαν την αρνητική απάντηση είχαν καθυστερήσει πολύ. Αν, εν τέλει, η εναλλακτική ήταν να καταλήξουν σ' έναν ποδοσφαιριστή της αξίας του Ισπανού, θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει νωρίτερα έτσι ώστε να ήταν τουλάχιστον διαθέσιμος μετά την πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος, όχι μετά τη δεύτερη.

Γιατί ο Χρήστος Δώνης έχει 'βαφτιστεί' 6άρι;

Ο Χρήστος Δώνης προσπαθεί ν' ανακόψει τον Νικολά Ντιγκινί στην αναμέτρηση του Άρη με τον Παναθηναϊκό
Ο Χρήστος Δώνης προσπαθεί ν' ανακόψει τον Νικολά Ντιγκινί στην αναμέτρηση του Άρη με τον Παναθηναϊκό MOTIONTEAM

Δεδομένων των ελλείψεων στον άξονα, αφού ο Στάικος αποδεσμεύτηκε, ο Τζανδάρης είναι παροπλισμένος και ο Κάτσε ανήκει πλέον στην ΑΕΛ, ο 24χρονος χαφ είναι μια από τις μετρημένες επιλογές στο χώρο που ενώνει την αμυντική γραμμή με την επίθεση. Έκανε μεγάλη εντύπωση ωστόσο το γεγονός πως ο Νίκος Νταμπίζας, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της 5ης Σεπτεμβρίου, έλεγε πως "στα αμυντικά χαφ έχουμε τον Κουρμπέλη και τον Δώνη με τ' αμυντικά χαρακτηριστικά που έχουν". Ο μεγάλος γιος του Έλληνα προπονητή ούτε τα στοιχεία του 'κόφτη' διαθέτει (ύψος, δύναμη) ούτε αγωνίστηκε ποτέ εκεί για να εμβαθύνει στη θέση, να μάθει μυστικά και απαιτήσεις και κατόπιν ν' ανταποκριθεί. Ανεξάρτητα από το γεγονός πως τα τελειώματά του δεν αναδύουν κλάση, πέτυχετο ξεπέταγμα στον Ηρακλή όταν πατούσε περιοχή και σκόραρε, ενώ στον περυσινό Παναθηναϊκό ήταν εξ αυτών που (αφού από τον Ουζουνίδη έγινε φορ δίχως να είναι) μπορούσαν ν' απειλήσουν με την -άνευ μπάλας- κάθετη κίνησή του, όντας το στήριγμα του Μακέντα. Ως μονάδα διαθέτει το ένστικτο να βρίσκεται μέσα στις φάσεις, να παίρνει καλές θέσεις, να τελειώνει επιθέσεις. Οπισθοχωρώντας, έχει βρεθεί σ' ένα πεδίο δράσης που δεν είναι καθόλου ωφέλιμος.

Πού εξαφανίστηκε ο Διούδης του 2018;

Από τους πιο σταθερούς τερματοφύλακες της περυσινής περιόδου στη Super League. Αν ο Παναθηναϊκός στο μεγαλύτερο σκέλος της σεζόν παρουσίασε μια συνεπή αμυντική λειτουργία είχε να κάνει με τις επιδόσεις του γκολκίπερ που πήρε τη θέση του Βλαχοδήμου στην εστία του 'τριφυλλιού' και των κατευθύνσεων που έδινε. Σε τέτοιο βαθμό ανταπόκρισης βρέθηκε που έμοιαζε ως ένας από τους ποδοσφαιριστές που θ' απασχολήσουν ομάδες του εξωτερικού, διεκδικώντας ακόμη και το χρίσμα του διεθνούς στην Εθνική. Ο ίδιος αυτός γκολκίπερ έχει χάσει την ψυχραιμία και την υπομονή του, με αποτέλεσμα να έχει φθαρεί η επικοινωνία με την άμυνά του. Ίσως δεν εμπνέει όπως πέρυσι, ίσως διάγει μια κακή περίοδο, ίσως παρασύρθηκε. Συμβαίνουν όλα. Οι αντιδράσεις του ωστόσο θυμίζουν παιδί που μαθαίνει τώρα τη θέση και παλεύει να καθιερωθεί. Ένας στόπερ που υποχρεώθηκε να φορέσει τα γάντια. Βγαίνει αργοπορημένα και λανθασμένα, με απλωμένα πόδια εκτός περιοχής, ενώ ακόμη και σε στιγμές που αποκρούει διώχνει βεβιασμένα και άτσαλα την μπάλα και δέχεται εύκολα γκολ από τις κλειστές γωνίες. Στα 7 από τα 8 τέρματα που έχει μετρήσει ο Παναθηναϊκός δεν φέρει ξεκάθαρη ευθύνη, μα θα μπορούσε σίγουρα ν' ανταποκριθεί καλύτερα, έχοντας ως τώρα μόνο 7 επεμβάσεις. Όμοια περίπτωση είναι αυτή του Κολοβέτσιου, μόνο που ο τερματοφύλακας εκτίθεται περισσότερο πάντα.

Πώς έχασε τόσο έδαφος ο Χατζηθεοδωρίδης;

Ο 22χρονος αριστεροπόδαρος άσος έχει συμπληρώσει όλα κι όλα 91 λεπτά στα πρώτα τρία παιχνίδια της νέας σεζόν. Από το πρώτο 60λεπτο με τη Λαμία, όπου επιλέχθηκε ν' αγωνιστεί δεξί εξτρέμ με αριστερό πόδι πέφτοντας πάνω σ' ένα σκληρό αντίπαλο όπως ο Βάντερσον, μπήκε ως αλλαγή στο τελευταίο ημίωρο του αγώνα με τον Άρη για να καλύψει στην πορεία δύο διαφορετικές θέσεις. Θα συμφωνήσεις πως δημιουργικά δεν είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά με τις πλαγιοκοπήσεις ή το κάθετο παιχνίδι του. Δεν μέτρησε μία ασίστ πέρυσι. Στο κέντρο ωστόσο, δεδομένου πως δεν του λείπουν οι αντοχές και οι δυνάμεις, θα βοηθούσε πολύ περισσότερο σε μια περίοδο κατά την οποία οι 'πράσινοι' είτε μοιάζουν αγύμναστοι είτε 'πιασμένοι', με συνέπεια να μοιάζουν πιο αργοί από τους αντιπάλους τους. Θα ήταν δε μια απειλή με το καλό πόδι του, κουβαλώντας τα 4 γκολ. Είναι ο μόλις 13ος ποδοσφαιριστής σε λεπτά συμμετοχής.

Τόσο χειρότερος είναι ο Αποστολάκης από τον Γιόχανσον;

Μεταξύ μας, ο Ματίας Γιόχανσον είναι από τους ποδοσφαιριστές που ο Γιώργος Δώνης μετά χαράς θ' αποχωριζόταν μέσα στο καλοκαίρι, εφόσον βρισκόταν τρόπος αποχώρησής του κι ένας αξιόπιστος διάδοχος. Ούτως ή άλλως ο Σουηδός είχε ενημερωθεί πως αν βρει πρόταση που να τον ικανοποιεί, ουδείς θα του κλείσει το δρόμο, ακόμη κι αν χάθηκε μέσα στο καλοκαίρι ο γεροδεμένος και πολύ πιο συνεπής αμυντικά Κουλιμπαλί. Ο 27χρονος δεξιός μπακ έμεινε κι εξ ανάγκης πήρε σπίτι του τη φανέλα του βασικού, μια και τα πρώτα δείγματα του Νούνιες (ως στόπερ σε αρχική φάση) δεν ήταν ενθαρρυντικά. Ο Κώστας Αποστολάκης προσδοκά ακόμη μια ευκαιρία. Ναι, στο περυσινό 3-1 από τον ΟΦΗ ήταν από τους αδύναμους κρίκους. Μα μήπως ο Γιόχανσον έχει εξουδετερώσει κάποιον εκ των αντιπάλων του; Ο Ρόμανιτς, ο Τσιλιανίδης, ο Μάνος, ο Φετφατζίδης τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα στο 'ένας μ' έναν'. Αφήστε που ο Σουηδός έπαψε να έχει τα επιτυχημένα ανεβάσματα της περυσινής σεζόν παίζοντας πολλές φορές όλη την πλευρά με τον Κουλιμπαλί πίσω του ως δεξιό στόπερ. Ο 20χρονος μπακ-χαφ θα έβλεπε εξίσου τα τρένα να περνούν; Για να μην πιάσουμε την κουβέντα με τον Καμπετσή (των μηδέν λεπτών ως τώρα) και τον Εμμανουηλίδη (που έφυγε δανεικός για Πανιώνιο).

Ποιος θ' ανατρέψει, τώρα, το κλίμα;

Η επαναπροσέγγιση των προτεραιοτήτων είναι πλέον η μοναδική επιλογή για να σωθεί μια χρονιά που άρχισε μ' ένα ξεραμένο, απότιστο, τριφύλλι στο στήθος. Με τον Νίκο Νταμπίζα και τον Γιώργο Δώνη να συνεχίζουν τουλάχιστον ως την Κυριακή, σ' ένα παιχνίδι που έρχεται να οριστεί ως το σημείο μηδέν. Γιατί μετά το "δεν υπάρχουν εξηγήσεις" του προπονητή ακούστηκε τη Δευτέρα το "εσείς φταίτε" του τεχνικού διευθυντή. Άρα άπαντες είναι εγκλωβισμένοι: από την ιδιοκτησία και το αγωνιστικό τμήμα ως τον τελευταίο φροντιστή.

Θα προκριθεί η Ελλάδα στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022; Η απάντηση στο τελευταίο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο

 

News 24/7

24MEDIA NETWORK