Ποιους 'αγαπάει' περισσότερο ο Δώνης και τι παίρνει πίσω

Έχει κάνει λάθη διαχείρισης του έμψυχου δυναμικού ο Γιώργος Δώνης; Ποιοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν ανταποκριθεί στο χρόνο που παίρνουν από τον προπονητή του Παναθηναϊκού; Η ατομική αξιολόγηση βάσει αριθμών τους μέχρι τώρα.

Ο Γιάννης Μπουζούκης παίζει αρκετά, ίσως όχι όσο θα έπρεπε
Ο Γιάννης Μπουζούκης παίζει αρκετά, ίσως όχι όσο θα έπρεπε SOTIRIS DIMITROPOULOS

Το κυριακάτικο 2-1 από την ΑΕΛ ήταν άλλη μια πληγή στο λαβωμένο από τις απώλειες βαθμών κορμί του Παναθηναϊκού. Ναι μεν η εικόνα των 'πρασίνων' δεν ήταν άθλια όπως με τον ΟΦΗ. Ούτε άχρωμη όπως απέναντι στην Ξάνθη, παρά τη διαιτητική αδικία που υπέστη. Κατέληξε ωστόσο ανώφελη, αφού οι λιγότεροι από 5.000 του ΟΑΚΑ παρατηρούσαν ένα σύνολο ν' ανεβάζει την έντασή του, να δομεί επιθέσεις από τα πλάγια ή τον άξονα, φτιάχνοντας 18 τελικές (οι 10 εντός μεγάλης περιοχής), να σκοράρει, να προσπαθεί ως το τέλος, αλλά να... γλιστράει ξανά στην μπανανόφλουδα των ατομικών λαθών (Διούδη στο πρώτο γκολ και Χατζηθεοδωρίδη στο δεύτερο) και να ηττάται ξανά, συνεχίζοντας χωρίς εντός έδρας νίκη για τέταρτο παιχνίδι, προτού υποδεχθεί την ΑΕΚ στις 10 Νοεμβρίου.

Άλλη τέτοια επίδοση στη σύγχρονη εκδοχή της κορυφαίας κατηγορίας ο Παναθηναϊκός δεν είχε εμφανίσει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ό,τι συνέβη την προηγούμενη 5ετία συγκρίνοντας τις καταστάσεις.

  • Πέρυσι ο Παναθηναϊκός άρχισε με 4/4 εντός έδρας και πρωτοέχασε από τον ΠΑΟΚ (2-0) στις 3 Μαρτίου.
  • Πρόπερσι απώλεσε το αήττητο 6 αγώνων στις 3 Δεκεμβρίου (1-0 από τον Πανιώνιο), έχοντας ενδιάμεσα επιβληθεί του Ολυμπιακού (1-0) και έχοντας παραχωρήσει ισοπαλία στην ΑΕΚ (1-1) στις καθυστερήσεις.
  • Το 2016-17 έχασε μονάχα ένα παιχνίδι, στις 16 Οκτωβρίου από την Ξάνθη (2-1).
  • Το 2015-16 οι 'ακρίτες' είχαν φύγει με το διπλό από τη Λεωφόρο στις 6 Φεβρουαρίου, μια και το 0-3 από τον Ολυμπιακό είχε επιτευχθεί στα χαρτιά
  • Το 2014-15 ηττήθηκε μεν από τον ΟΦΗ 2-1 στις 19 Οκτωβρίου, αλλά είχε ήδη νικήσει Πανιώνιο / Νίκη Βόόλου και ακολούθως τους Ατρόμητο, Βέροια, Πανθρακικό και Κέρκυρα.

Μέχρι και ο (πάντα στωικός και συγκρατημένος) Γιώργος Δώνης έχασε την ψυχραιμία του, ανταλλάσσοντας ύβρεις με την εξέδρα. Μετάνιωσε αμέσως, αντιλαμβανόμενος ότι κακώς αντέδρασε και ανέλαβε την ευθύνη της πράξης του. Τη Δευτέρα ήταν η σειρά ν' απολογηθεί εντός των τειχών. Κυρίως στους υπαλλήλους. Όχι για δικές του παραλείψεις, αλλά το θεώρησε χρέος τους, μια και "όλο αυτό το διάστημα που η ομάδα περνούσε δύσκολα δούλευαν παρά το γεγονός ότι ήταν απλήρωτοι. Υπήρχαν άνθρωποι που ήξεραν ότι δεν θα πληρωθούν και ήταν εδώ, έδιναν και την ψυχή τους βάζοντας πλάτη".

Ανάλογο περιεχόμενο είχε η ομιλία του στους ποδοσφαιριστές του. Διότι ως παλαίμαχος γνωρίζει "ότι όλοι θέλουν να παίζουν". Διευκρίνισε πως "δεν έχω κάτι με κάποιον, όλους τους αγαπάω το ίδιο, ασχέτως αν κάποιος μπορεί να παίζει και κάποιος όχι", χωρίς να διστάσει να συμπληρώσει ενώπιον όλων ότι "μπορεί και εγώ να κάνω κάποια λάθη".

Η διαχείριση του δυναμικού του 'τριφυλλιού' είναι ένα βασικό ζήτημα. Αρχικά ήταν η καθυστέρηση υλοποίησης του μεταγραφικού σχεδιασμού-ενδεχομένων πωλήσεων, με συνέπεια να χαθούν 'έτοιμοι' ποδοσφαιριστές, κατόπιν η διαφοροποίηση της εικόνας που είχαν ποδοσφαιριστές από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και στο φινάλε το εσωτερικό ζήτημα με την ανανέωση του συμβολαίου του Χατζηγιοβάνη που έφερε προσωρινή αναδιανομή των ρόλων.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο Γιώργος Δώνης βρέθηκε με τα χέρια δεμένα. Σε άλλες λειτούργησε σπασμωδικά ή ενδεχομένως εμμονικά. Ψάχνοντας τα καταχωρημένα στοιχεία στην ιστοσελίδα της Super League συμπεράναμε ποιους ποδοσφαιριστές ο προπονητής του Παναθηναϊκού χρησιμοποιεί περισσότερο ως τώρα και τι παίρνει από τον καθέναν. Αν, δηλαδή, ο καθένας αξίζει την αγάπη του.

Οι 'έρωτες' του Δώνη

Σωκράτης Διούδης

Ελλείψει εναλλακτικής επιλογής στο τέρμα (μετά και τον τραυματισμό του Κότσαρη) ο 26χρονος τερματοφύλακας έχει μόνιμη θέση στα γκολπόστ μετρώντας 777 λεπτά στους πρώτους 8 αγώνες. Ναι μεν έχει κλέψει 16 φορές την μπάλα και άλλες τόσες επενέβη διακόπτοντας επιθέσεις, αλλά στα 12 γκολ που δέχθηκε είτε έφερε ευθύνη είτε δεν αποσόβησε κάποιο.

Βαθμός: B-

Ο Αχιλλέας Πούγγουρας και ο Ματίας Γιόχανσον
Ο Αχιλλέας Πούγγουρας και ο Ματίας Γιόχανσον EUROKINISSI SPORTS

Αχιλλέας Πούγγουρας

Ο άλλοτε στόπερ του ΠΑΟΚ είχε 15 συμμετοχές στο περυσινό πρωτάθλημα και μόνο στις μισές εξ αυτών τέλειωσε το 90λεπτο. Εφέτος δεν έχει χάσει ούτε... δευτερόλεπτο, ανεξαρτήτως παρτενέρ, κερδίζοντας τη θέση του ως ο αριστερός κεντρικός αμυντικός, χάρη στη δουλειά του στην προετοιμασία και το... ντεφορμάρισμα του Κολοβέτσιου. Με 8 επεμβάσεις και 5 κλεψίματα συνολικά, αλλά και 2 λάθη ανά αγώνα θα περίμενε κανείς πως θα είναι πιο ωφέλιμος για το πράσινο σύνολο.

Βαθμός: Β

Ματίας Γιόχανσον

Ο Σουηδός δεξιός μπακ δεν έχει τον ανταγωνισμό του Κουλιμπαλί, ούτε την ασφάλειά του όταν έπαιζε τρίτος στόπερ και ο ίδιος κάλυπτε όλη την πλευρά. Παρά τα 30 λάθη του και το άνευ συγκέντρωσης παιχνίδι του σε πάμπολλες περιπτώσεις, δεν έχει λείψει ποτέ, αφού ο Νούνιες δεν ανταποκρίθηκε όταν κλήθηκε ν' αγωνιστεί. Τα 23 κλεψίματα εξηγούνται εύκολα: τον θεωρούν ευάλωτο και τον 'χτυπούν'. Κάποιες μάχες θα τις κερδίσει.

Βαθμός: C

Μπαρτ Σενκενφελντ

Τον 28χρονο Ολλανδό στόπερ δεν θα τον συναντήσεις ούτε στις επεμβάσεις ούτε στα κλεψίματα. Παίζει καθαρά τη θέση και καθοδηγεί. Είναι ψύχραιμος και αποτελεσματικός, βγαίνοντας πρώτος στην μπάλα. Δεν θα καταχραστεί τα φάουλ, θα παλέψει να βγάλει σωστά την μπάλα και ν' ανεβάσει την ομάδα. Δεν εκτίθεται και προστατεύει τον εαυτό του και άλλους με τις σωστές τοποθετήσεις του. Απ' όταν μονιμοποιήθηκε ο Παναθηναϊκός δέχεται λιγότερες τελικές και αυτό το πιστώνεται.

Βαθμός: Β+

Δημήτρης Κουρμπέλης

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είναι η κολόνα της μεσαίας γραμμής. Απουσίασε από το παιχνίδι στην έδρα του Άρη και στο τελικό σκορ (4-0) αποτυπώθηκε η πολύτιμότητά του για τη συνολική λειτουργία. Άρχισε μάλλον ντεφορμέ τη χρονιά, δείχνοντας σε κακή φυσική κατάσταση, αλλά σταδιακά κάλυψε το χαμένο έδαφος, συνδέοντας με το μεστό παιχνίδι του τις γραμμές με την παρουσία του. Τα 14 κλεψίματα και οι 5 επεμβάσεις συνδυάζονται με τις 5 τελικές, δείγμα της πολυεπίπεδης συνεισφοράς του.

Βαθμός: Β

Τα 'αγαπημένα παιδιά' του Δώνη

Εμάνουελ Ινσούα

Ο Μανωλιός πότε έβαλε τα ρούχα του σωστά και πότε αλλιώς. Έχασε το τελευταίο ματς, αλλά οι άλλες 6/7 συμμετοχές του ήταν 90λεπτες. Κάποιες φορές η μαχητικότητά του αντικρούει στην έλλειψη τεχνικής κατάρτισης και την επιθυμία του να κάνει πράγματα που δεν ανήκουν στο ρεπερτόριό του. Αντανακλάται αυτό στα 25 λάθη του. Την ίδια στιγμή βέβαια έχει καταφέρει 19 κλεψίματα και 10 επεμβάσεις, όντας στο σύνολο ο πιο αποτελεσματικός αμυντικός του 'τριφυλλιού', αφού φροντίζει όποτε ανεβαίνει να επιστρέφει γρήγορα πίσω για να μην χάνει τη θέση του, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να γλιτώνει την κίτρινη κάρτα.

Βαθμός: Α-

Χρήστος Δώνης

Η 'πέτρα του σκανδάλου' για το επεισόδιο του Σαββάτου μεταξύ κόουτς - εξέδρας. Σχεδόν 87 λεπτά παίρνει ο μεγάλος γιος του Έλληνα προπονητή, δουλεύοντας σ' έναν διαφορετικό ρόλο από πέρυσι. Κινείται πολύ πιο πίσω, περισσότερο ως κόφτης και δεν πατάει τόσο περιοχή για ν' απειλεί. Εξ ου και έχει τελειώσει μόνο 4 επιθέσεις (κι ένα πανέμορφο γκολ που δεν μέτρησε). Αντιθέτως έχει 9 κλεψίματα, 5 επεμβάσεις και 13 κερδισμένα φάουλ στη μεσαία γραμμή. Τα 25 λάθη για 47 επιτυχημένες πάσες είναι δυσανάλογο μέγεθος. Ανήκει, μάλλον, στους παρεξηγημένους.

Βαθμός: Β-

Ο Γκιάς Ζαχίντ χαμένος στις αγκαλιές των Μπουζούκη, Δώνη και Περέα μετά το γκολ στη Νέα Σμύρνη
Ο Γκιάς Ζαχίντ χαμένος στις αγκαλιές των Μπουζούκη, Δώνη και Περέα μετά το γκολ στη Νέα Σμύρνη EUROKINISSI SPORTS

Γκιάς Ζαχίντ

Ο Νορβηγός (με τις πακιστανικές ρίζες) χαφ μένει στο γήπεδο 84.4 λεπτά ανά αγώνα (675 σε 8 ματς). Στα πρώτα ματς έψαχνε το ρόλο του, σταδιακά και καλύπτοντας σταθερά το χώρο μεταξύ μεσαίας γραμμής και επίθεσης έχει αρχίσει να γίνεται πιο λειτουργικός. Είναι ο πρώτος σε πάσες (81 για 26 λάθη), έχει 1/3 εύστοχα γεμίσματα (10/30) και 2 γκολ σε 14 τελικές προσπάθειες.

Βαθμός: Β+

Φεντερίκο Μακέντα

Παρά τα 80 λεπτά ανά αγώνα, ο Ιταλός φορ ψάχνει ακόμη την περυσινή παραγωγικότητά του. Τον έχουν 'διαβάσει' καλά πλέον, τον περιμένουν και τον εξουδετερώνουν. Έχει ξοδέψει 2-3 καθαρές ευκαιρίες σε ροή αγώνων και σε συνδυασμό με τους πόνους στη μέση του έχει μείνει στα 2 γκολ (από πέναλτι) σε 10 τελικές προσπάθειες. Τα 21 λάθη του είναι αρκετά για επιθετικό περιοχής και ξοδεύει αναίτια προσπάθειες με ατομικές ενέργειες. Ενδεχομένως αισθάνεται τόσο ασφαλής που δεν εξελίσσει το παιχνίδι του.

Βαθμός: C-

Γιάννης Μπουζούκης

Στην τρίτη σεζόν του ως επαγγελματίας 21χρονος μέσος είναι ομολογουμένως ο καλύτερος δημιουργός του Παναθηναϊκού. Βέβαια η μία ασίστ του δεν αντανακλά την ποιότητα του, ούτε τα 34 λάθη του. Παλεύει παρόλα αυτά να φτιάξει με τη μία παιχνίδι (40 πάσες), να δει τους χώρους και ν' ανοίξει επιθέσεις στα 78.25 λεπτά που μένει στο γήπεδο. Η πάσα στον Χατζηγιοβάνη για το γκολ στο Περιστέρι ήταν εμπνεύσεως δικής του. Θα πρέπει, βέβαια, να γίνει πιο αποτελεσματικός στα χτυπήματά του (6/29 γεμίσματα) και κατ' επέκταση πιο ωφέλιμος. Τουλάχιστον κερδίζει αρκετά φάουλ (18) χάρη στην εξαιρετική επαφή του με την μπάλα.

Βαθμός: Β

Δημήτρης Κολοβός

Έχει πάρει χρόνο και στα 8 παιχνίδια των 'πρασίνων', ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μόνο στην πρεμιέρα έβγαλε 90λεπτο. Αλλάζοντας θέσεις, δεν έχει συνεισφέρει και ενδεχομένως θα ήταν προτιμότερο να βρει τον εαυτό του μέσα από τις προπονήσεις παρά να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγώνων.

Βαθμός: C-

Αγάπη με... δόσεις

Τάσος Χατζηγιοβάνης

Τα 78.8 λεπτά συμμετοχής δεν λένε όλη την αλήθεια. Γιατί έχει παίξει μόνο σε 4 αγώνες εξαιτίας της αρνητικής τροπής που είχε λάβει η διαπραγμάτευση για την ανανέωση του συμβολαίου του, προτού φύγει ο Νίκος Νταμπίζας και βρεθεί σημείο επαφής. Κόντρα στις συμμετοχές του έχει ήδη 1 γκολ σε 7 τελικές προσπάθειες και δημιουργεί από τα άκρα με 7 εύστοχα γεμίσματα σε 17 απόπειρες. Θα έπρεπε να είναι σταθερό σημείο αναφοράς.

Βαθμός: Β+

Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης ακούει τις εντολές του Γιώργου Δώνη
Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης ακούει τις εντολές του Γιώργου Δώνη EUROKINISSI SPORTS

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης

Τα 289 λεπτά σε 6 ματς δεν είναι πολλά για ένα παιδί που πέρυσι έπαιζε πολύ περισσότερο. Ούτε φυσικά τα 5 εύστοχα γεμίσματα σε 24 προσπάθειες είναι το πηλίκο που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός. Το λάθος με την ΑΕΛ ήταν, δυστυχώς, οδυνηρό.

Βαθμός: C

Αργύρης Καμπετσής

Από τρίτη επιλογή στην επίθεση έγινε απότομα πρώτη και από εξτρέμ μετεβλήθη ξανά σε φορ. Σε 3 παιχνίδια πρόλαβε να δείξει ότι τη θέση την γνωρίζει και χρειάζεται απλώς λίγη ρέντα παραπάνω για ν' αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που του λείπει.

Βαθμός: Β-

Χουάν Χοσέ Περέα

Ο Κολομβιανός επιθετικός έχει κριθεί 'άγουρος' για να ηγηθεί της επίθεσης του Παναθηναϊκού, και προτιμάται να εξελίσσεται μέσα από τις προπονήσεις, παρόλο που έδωσε πνοή σε παιχνίδια που ήταν χαμένα (Άρης, Ολυμπιακός). Η ορμή και το νεανικό θράσος του είχαν ενδεχομένως αποδειχθεί χρήσιμα σ' έναν Παναθηναϊκό που στερείται του εύκολου γκολ.

Βαθμός: Β

Γιοάν Μολό

Ο Γάλλος εξτρέμ έγινε ο ήρωας μιας βραδιάς με το γκολ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά η αδυναμία διαχείρισης των συναισθημάτων του έχει εμποδίσει την καθιέρωσή του στον Παναθηναϊκό, όπως πολλάκις στην καριέρα του.

Βαθμός: C

*Μπεκ, Αποστολάκης, Μαυρομμάτης, Νούνιες και Αλεξανδρόπουλος έχουν αγωνιστεί ελάχιστα.

Έκρινε τους διεκδικητές του τίτλου το αποτέλεσμα του Ολυμπιακός-ΑΕΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK