Πώς το παιχνίδι νο 17 θα σκεπάσει με χρυσάφι όλο το NFL

Λίγκα, ομάδες και αθλητές βγαίνουν κατά πολλά εκατομμύρια πλουσιότεροι από την επικύρωση της προσθήκης μιας επιπλέον αγωνιστικής στο πρόγραμμα της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος.

Ο Τομ Μπρέιντι και ο Ρομπ Γκρονκόφσκι πανηγυρίζουν για τον τίτλο των Buccaneers στο Super Bowl του Φλεβάρη
Ο Τομ Μπρέιντι και ο Ρομπ Γκρονκόφσκι πανηγυρίζουν για τον τίτλο των Buccaneers στο Super Bowl του Φλεβάρη AP PHOTO/STEVE LUCIANO

Από τις καθημερινές, εμμονικές πλην αναζωογονητικές, συνήθειες του ζάπλουτου Σκρουτζ ΜακΝτακ, του παπιο-μεγιστάνα της Λιμνούπολης που εμπνεύστηκε μεταπολεμικά ο Καρλ Μπαρκς, είναι οι βουτιές στην 'πισίνα' του χρηματοκιβωτίου του με τις αναρίθμητες χρυσές λίρες.

Τέτοιες ακριβώς είναι σκέψεις που, ξυπνητοί ή κοιμισμένοι, μπορούν να κάνουν εφεξής όσοι εμπλέκονται στο πρότζεκτ του NFL, την κορυφαία επαγγελματική ένωση αμερικάνικου ποδοσφαίρου εντός ή εκτός ΗΠΑ, ύστερα από την, επαναστατική, προσθήκη μιας και μόνο αγωνιστικής στο ετήσιο καλεντάρι του πρωταθλήματος, με αφετηρία τη σεζόν 2021-22. Μια αγωνιστική που ναι μεν θα παρατείνει το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου, αλλά την ίδια στιγμή θα αποζημιώσει με το παραπάνω τη λίγκα, τις ομάδες και φυσικά τους πρωταγωνιστές-αθλητές.

Που -μεταξύ μας- είναι οι μοναδικοί που επιβαρύνονται ως ένα βαθμό από την επικυρωμένη πλέον τροποποίηση του προγράμματος - τη μόλις πρώτη των τελευταίων 43 ετών, όταν οι 14 αγωνιστικές είχε αποφασιστεί να γίνουν 16 και οι ομάδες των πλέι οφ 10 (από 8). Τότε που ο μέσος μισθός ενός αθλητή ίσα που ξεπερνούσε τα 62.000 δολάρια και ο πιο ακριβοπληρωμένος, ο περίφημος Ο Τζέι Σίμπσον, λάμβανε για κάθε χρόνο (το ευτελές για τα σημερινά δεδομένα ποσό των) 730.000!

Ο κομισάριος Ρότζερ Γκούντγουελ, ο άνθρωπος που ηγείται του 'συνεταιρισμού' από τον Αύγουστο του 2006 και έχει χαρακτηριστεί ως ο 'πιο ισχυρός παράγοντας του αθλητισμού' καταφέρνοντας να πολλαπλασιάσει τη δυναμική του σπορ παγκοσμίως, υποστήριξε πως πρόκειται για "μια μνημειώδη στιγμή στην ιστορία του NFL" και είναι αλήθεια πως δικαιολογείται να ξεσπά σε τόσο ξέφρενους πανηγυρισμούς. Διότι η επέκταση αυτή ήταν επί της ουσίας δεσμευτική για την ενεργοποίηση της κολοσσιαίας συμφωνίας παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έναντι 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 11 χρόνια και μέχρι το 2033 σε τέσσερα ισχυρά δίκτυα της χώρας (CBS, NBC, FOX, ESPN/ABC), που μοιράστηκαν τρία (2023, 2027, 20131) - τρία (2025, 2029, 2033) - τρία (2024, 2028, 2032) - δύο (2026, 2030) τα ισάριθμα Super Bowls (τελικός πρωταθλήματος) πληρώνοντας από 2 ως 2.7 δισ. ετησίως το καθένα, και την πλατφόρμα της Amazon (έναντι 1 δισ.).

Βέβαια, προτού φτάσουμε στο σημείο ν' ανακοινωθεί η αναθεώρηση της παραδοσιακής προκήρυξης, όσοι χειρίστηκαν την λεπτή αυτή κατάσταση φρόντισαν έτσι ώστε η μεταρρύθμιση αυτή να μην συγκρούεται στο ελάχιστο με τη συλλογική σύμβαση εργασίας που είχε ανανεωθεί προσφάτως, ορίζει τις σχέσεις 'εργοδοτών-εργαζομένων' και θωρακίζει τα δικαιώματα/συμφέροντα των παικτών. Κάμποσοι αθλητές, δημοσίως ή τεχνηέντως, είχαν ήδη εκφράσει τις ενστάσεις τους για το ενδεχόμενο ένταξης ενός αγώνα στο ήδη φορτωμένο καλεντάρι. Μόνο που και ν' ανατρέψουν αδυνατούν το νέο status, δεδομένου ότι είχε εμμέσως πλην σαφώς προβλεφθεί σε ό,τι υπέγραψε ο Σύνδεσμος τους, και θ' αποζημιωθούν πλουσιοπάροχα για την 'αναγκαστική' συμμετοχή τους.

Άλλωστε η αγωνιστική επιβάρυνση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαντάζει εκ πρώτης, παρά τη διατήρηση των τουλάχιστον 4 διεθνών αγώνων ανά χρονιά (σε Ευρώπη, Νότια Αμερική, Καναδά, Μεξικό), μιας και...

  • ...οι εβδομάδες δράσης έγιναν 18 από 17, αλλά οι συνολικές υποχρεώσεις έμειναν σταθερές. Από τη στιγμή που η Συλλογική Σύμβαση αναφέρει ότι ουδείς παίκτης δύναται ν' αγωνιστεί σε περισσότερα από 20 ματς πριν από την post season, αφαιρέθηκε ένα φιλικό από τα τέσσερα της preseason.
  • ...το Super Bowl μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα και θα διεξάγεται τη δεύτερη Κυριακή του Φλεβάρη (13/2 για το 2022).

Ενώ την ίδια ώρα το συνολικό κέρδος για τους ίδιους εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια δολάρια για κάθε σεζόν, με δεδομένο ότι η αύξηση του ποσοστό τους στα έσοδα της λίγκας υπολογίζεται στο 0.8%, προσεγγίζοντας πια το 49%! Μια συνθήκη που ναι μεν φανερή διαφορά δεν θα κάνει στους υψηλόμισθους όπως ο 'Μίδας' Τομ Μπρέιντι, του οποίου η περιουσία είναι τέτοια που θα ζήσουν τα τρισέγγονά του ή ενδεχομένως ο άσημος Ράσελ Όγκουνγκ, αλλά θα ευνοήσει αθλητές της τρίτης ή της τέταρτης βαθμίδας στο μισθολόγιο κάθε οργανισμού.

Είναι λογικό πως οι 32 ιδιοκτήτες-κυβερνήτες των οργανισμών δεν θα είχαν μπει ποτέ στη διαδικασία να συζητήσουν και εν τέλει ν' αποδεχθούν την εισήγηση της επέκτασης, εφόσον δεν επρόκειτο για μια συμφέρουσα συγκυρία. Πέραν των χρημάτων που θα εισρεύσουν στο 'κοινό ταμείο' του NFL, κάθε (γηπεδούχος) ομάδα θα εξασφαλίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια φιλοξενώντας έναν έξτρα αγώνα στην έδρα της. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο τα γήπεδα θα είναι προσβάσιμα για τους θεατές, τουλάχιστον όσους έχουν εμβολιαστεί, θα τους δοθεί απλόχερα η δυνατότητα να καλύψουν τη ζημία που προκλήθηκε στους ισολογισμούς από τις έλλειψη εισιτηρίων και εσόδων από άλλες συμφωνίες (χορηγούς, εμπορικές χρήσεις, χώροι στάθμευσης).

Οι πιο ευνοημένοι της ιστορίας είναι σ' αυτήν τη συνθήκη οι Dallas Cowboys, που από κάθε εντός έδρας ματς στην προ covid περίοδο αποκόμιζαν 77 εκατομμύρια δολάρια. Όχι πως οι New England Patriots ή οι New York Giants, άλλα δύο πανίσχυρα brands του NFL που θα έχουν έναν έξτρα αγώνα με ομάδα της περιφέρειάς τους για το 2021-22, δεν υπολογίζουν στα σχεδόν 40 ή στα 33 εκατομμύρια αντίστοιχα. Τουναντίον το επιδίωκαν και το κέρδισαν, αφού τα έξτρα παιχνίδια θα 'ένα κι ένα', προσελκύοντας ακόμη εντονότερο ενδιαφέρον! Το χρήμα ήταν ομιλητικότατο ξανά!

Πώς το παιχνίδι νο 17 θα σκεπάσει με χρυσάφι όλο το NFL

News 24/7

24MEDIA NETWORK