Τα 19 πρόσωπα του 2019 για τον παγκόσμιο αθλητισμό

Ράφα Ναδάλ, Τάιγκερ Γουντς, Μέγκαν Ραπίνο, Σιμόν Μπάιλς. Προσωπικότητες του αθλητισμού που ξεχώρισαν με τις διακρίσεις τους μέσα στο 2019. Ποιοι άλλοι ξεχώρισαν;

Η Σιμόν Μπάιλς ετοιμάζεται για την προσπάθειά της στους ασύμμετρους ζυγούς του τελικού στο all around του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος γυμναστικής 2019, Στουτγκάρδη, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019
Η Σιμόν Μπάιλς ετοιμάζεται για την προσπάθειά της στους ασύμμετρους ζυγούς του τελικού στο all around του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος γυμναστικής 2019, Στουτγκάρδη, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι που σημάδεψαν τα σπορ για το 2019, πετυχαίνοντας κατορθώματα που δεν μετέβαλλαν μόνο τη δική τους εικόνα, αλλά επηρεάσαν και τις καταστάσεις κοινωνικά. Από τον αθλητισμό, άλλωστε, μία από τις πιο συναρπαστικές εκδηλώσεις, δεν εκλείπει αυτή η διάσταση. Δεν θέλει, λοιπόν, ερώτημα ότι πολλές υποψηφιότητες παρακάμφθηκαν για το 2019, αλλά, όπως κάθε έτος, ο πλούτος και το υποκειμενικό στοιχείο αφήνουν κάποιους απ' έξω.

Τιμητική αναφορά: Έριχ τεν Χαχ (προπονητής του Άγιαξ), Σιμόν Μάνιουελ (Αμερικανίδα κολυμβήτρια), Καουάι Λέοναρντ (MVP των τελικών του ΝΒΑ στο πρώτο πρωτάθλημα των Τορόντο Ράπτορς), Μίκελ Χάνσεν (παίκτης της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Δανίας στο χάντμπολ), Μα Λονγκ (παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό Αντρών της επιτραπέζιας αντισφαίρισης), Ναόμι Οσάκα (κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν και είναι η πιο απολαυστική τενίστρια εκεί έξω).

Λούκα Ντόντσιτς

O Λούκα Ντόντσιτς διεκδικεί την μπάλα από τον Λεμπρόν Τζέιμς
O Λούκα Ντόντσιτς διεκδικεί την μπάλα από τον Λεμπρόν Τζέιμς AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ

Λίγο πριν βγει το 2ο δεκαήμερο του Νοέμβρη, έγινε ο πρώτος 20χρονος στην ιστορία του ΝΒΑ με διαδοχικά triple-double ενώ, ταυτοχρόνως, σημείωσε από 35 πόντους και πάνω. Σε 10 διαδοχικά παιχνίδια είχε από 300 πόντους, 100 ριμπάουντ και 100, και έγινε ο 5ος παίκτης όλων των εποχών που τα κατάφερε, με Μάικλ Τζόρνταν, Λεμπρόν Τζέιμς, Ράσελ Γουέστμπρουκ και Όσκαρ Ρόμπερτσον να είναι οι υπόλοιποι. Ο Ντόντσιτς τελείωσε με triple-double σε μέσο όρο τον Νοέμβριο, με τον Γουέστμπρουκ και τον Ρόμπερτσον να είναι οι μόνοι στην ιστορία που έχουν κάνει κάτι παρόμοιο σε έναν μήνα, δηλαδή από την αρχή ως το τέλος του. Ψηφίστηκε ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος για τον μήνα, ενώ το τέλος του έτους βρίσκει τους Ντάλας Μάβερικς να είναι δυνατοί υποψήφιοι για τα play off και μάλιστα με σημαντικό πλασάρισμα. Ο Σλοβένος έχει βάλει την ταχεία για να γίνει ο κορυφαίος μη Αμερικανός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ πριν κλείσει τα 25, καθώς είναι ένα κράμα Ντράζεν Πέτροβιτς, Τόνι Κούκοτς και Ντιρκ Νοβίτσκι. Ο Τρέισι Μακγκρέιντι τον αποκάλεσε "κορυφαίο πόιντ γκαρντ στη λίγκα, με τον Στεφ Κάρι τραυματία".

Όνα Καρμπονέλ

Η κολυμβήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης είναι 29 ετών, πάει να πει... 43 σε οποιοδήποτε άλλο σπορ. Αλλά είναι ακαταμάχητη. Η Καταλανή, αδελφή του διάσημου ποιητή Μαξ, πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γκουανγκτζού και κέρδισε 3 μετάλλια, δύο ασημένια στο τεχνικό και το ελεύθερο πρόγραμμα κι ένα χάλκινο στο σόλο. Έφτασε, λοιπόν, στα 23 μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με 1 χρυσό, 11 ασημένια και 11 χάλκινα, και έγινε η πρώτη κολυμβήτρια στην κατηγορία. Στις 23 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί προσωρινά (;) από τη συγχρονισμένη κολύμβηση, οπότε δεν αναμένεται στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Ούρος Κοβάτσεβιτς

Η γενιά του σερβικού βόλεϊ μετά τον Ιβάν Μίλκοβιτς είναι χαμένη στη λήθη, ωστόσο φέτος, στο Παρίσι, η εθνική Σερβίας στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο Κοβάτσεβιτς, ο αριστερόχειρας διαγώνιος, έγινε ο MVP του τουρνουά. Η εμφάνισή του στον ημιτελικό με το βαρύ φαβορί Γαλλία ήταν ανεπανάληπτη. Το έξυπνο παιχνίδι του είναι αξιομνημόνευτο και μπορεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο οι Σέρβοι να πηγαίνουν ως 'μαύρο άλογο', αλλά πλέον, καθοδηγούμενοι από τον 27χρονο (τα κλείνει στις 6 Μαΐου 2020) διεθνή, είναι έμπλεοι αυτοπεποίθησης.

Λιονέλ Μέσι

Ο Λιονέλ Μέσι πανηγυρίζει ένα από τα τρία γκολ που σκόραρε στο παιχνίδι του Σαββάτου με τη Θέλτα
Ο Λιονέλ Μέσι πανηγυρίζει ένα από τα τρία γκολ που σκόραρε στο παιχνίδι του Σαββάτου με τη Θέλτα AP PHOTO/JOAN MONFORT

Κέρδισε την 6η Χρυσή Μπάλα της καριέρας του, για το 'France Football', ενώ πήρε και το αντίστοιχο βραβείο της FIFA. Ο Αργεντινός έκανε ακόμα μία καταπληκτική σεζόν με την Μπαρτσελόνα, βάζοντας 51 γκολ σε 50 συμμετοχές, αλλά ήταν μάλλον φτωχή από την άποψη των τίτλων, αφού αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Champions League από τη Λίβερπουλ, έχασε το Copa del Rey από τη Βαλένθια, ενώ σε ακόμα μία απόπειρα να κατακτήσει ένα διεθνές τρόπαιο με την εθνική Αργεντινής δεν τα κατάφερε, χάνοντας εύκολα (0-2) από τη Βραζιλία, στον ημιτελικό του Copa America. Ο Μέσι, πάντως, έχει ένα γκολ (δικό του ή ασίστ) στα πόδια του ανά σχεδόν 65 λεπτά με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, δηλαδή από το 2004. Ασύλληπτο.

Σιμόν Μπάιλς

Αυτό που είναι το πιο τρομακτικό στην περίπτωση της Αμερικανίδας γυμνάστριας, η οποία, πλανημένη από τον έρωτα τούτη τη στιγμή, έχει ενδεχομένως μετατοπίσει κατά κάποια αόρατα διά γυμνού οφθαλμού εκατοστά το κέντρο της ύπαρξής της, δεν είναι τα 6 χρόνια κατά τα οποία νικάει σε όποια διοργάνωση κι αν έχει συμμετάσχει. Είναι η διαφορά που έχει αυτήν τη στιγμή με οποιαδήποτε άλλη γυμνάστρια, κάτι που θα ισχύει ακόμα κι αν επιστρέψουν στη δράση η Αλίγια Μουστάφινα (πιθανόν) και η Βικτόρια Καμόβα (από χλωμό έως κίτρινο). Στους Παναμερικανικούς του καλοκαιριού, στη Λίμα του Περού, η 22χρονη δοκίμασε τις δύο νέες Biles, τις απίθανες ασκήσεις της στη δοκό ισορροπίας και το έδαφος. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να μην δώσει στην άσκηση της δοκού, πράγματι υπεράνθρωπη, την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία, και η Μπάιλς στο Παγκόσμιο της Στουτγάρδης πήρε 5 από τα 6 διεκδικήσιμα χρυσά μετάλλια στις ασκήσεις εδάφους, χωρίς καν να ιδρώσει, αφήνοντας μόνο τους ασύμμετρους ζυγούς προς... βρώση. Έγινε η πολυνίκης του θεσμού, με 25 μετάλλια, ξεπερνώντας το θρυλικό Λευκορώσο Βιτάλι Σέρμπα, που έχει για λογαριασμό του 23 στα τέλη του '80 και τις αρχές του '90. Πηγαίνει στο Τόκιο με σκοπό να γίνει η πρώτη γυμνάστρια που θα καταφέρει να κερδίσει το χρυσό στο σύνθετο ατομικό για 2η διαδοχική φορά.

Μαρκ Γκασόλ

Τα 19 πρόσωπα του 2019 για τον παγκόσμιο αθλητισμό
Ο Μαρκ Γκασόλ ήταν κυρίαρχος και στις δύο ρακέτες, στον τελικό του Μουντομπάσκετ της Κίνας, απέναντι στην Αργεντινή FIBA.COM

Ο δεύτερος μόλις παίκτης του μπάσκετ που έγινε πρωταθλητής του ΝΒΑ, με το 4-2 των Τορόντο Ράπτορς επί των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, και παγκόσμιος πρωταθλητής, φορώντας το χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο με αντίπαλο την Αργεντινή (95-75). Και μπορεί την παράσταση να έκλεψαν τυπάκια όπως ο Λέοναρντ, MVP των τελικών, και ο Ρίκι Ρούμπιο, αλλά ο Γκασόλ γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο μια πορεία που είχε μπόλικη αμφισβήτηση, ακόμα και ισχυρισμούς ότι είχε... βύσμα τον αδελφό του για να βρει θέση στην εθνική Ισπανίας. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Πάου Γκασόλ, 10 χρόνια πριν, είχε κατορθώσει κάτι παρεμφερές: πήρε το δαχτυλίδι με τους Λος Άντζελες Λέικερς, στο 4-2 επί των Ορλάντο Μάτζικ, και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009, στην Πολωνία, όταν οι Ισπανοί κατέκτησαν για πρώτη φορά την κορυφή του, με την άνετη επικράτησή τους επί της Σερβίας (85-63).

Ντίνα Αβιέρινα

Η 'Τίνκερμπελ' της παγκόσμιας ρυθμικής γυμναστικής είναι ασυγκράτητη. Με τις ικανότητές της στα όργανα, ο θεατής χρειάζεται γυαλιά 3D για να μπορέσει να διαπιστώσει τι κάνει. Είναι 21 έτους, έχει κατακτήσει ήδη 25 μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (19-5-1) και στο φετινό, του Μπακού, πήρε 5, μένοντας 3η μόνο στο στεφάνι. Νίκησε σε κορύνες, μπάλα, κορδέλα, στο ομαδικό και στο σύνθετο ατομικό. Το ίδιο είχε κάνει το 2018 στη Σόφια, με 5 χρυσά. Πάει ως το απόλυτο φαβορί στο Τόκιο, αλλά το θέμα είναι ότι πολύ εύκολα μπορεί να την μπερδέψεις με την επίσης ταλαντούχα αδελφή της, Αρίνα, η οποία είχε γεννηθεί 20 λεπτά νωρίτερα από την Ντίνα. Είναι τόσο ίδιες, που θα μπορούσε η Αρίνα να σταθεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και ουδείς να καταλάβει τη διαφορά. Το instagram, στο οποίο έχουν κοινό λογαριασμό, ουδόλως βοηθά.

Ράφα Ναδάλ

Ο Ράφα Ναδάλ στον αγώνα του με τον Σβέρεφ
Ο Ράφα Ναδάλ στον χαμένο αγώνα του με τον Σβέρεφ AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Νικητής ακόμα δύο Major, του Ρολάν Γκαρός (το οποίο από το 2005 έχει αποτύχει να κατακτήσει μόλις 3 φορές, στη μία εκ των οποίων δεν συμμετείχε) και του US Open, στο μυθικό τελικό με τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο Ναδάλ τελείωσε για 5η χρονιά στην καταπληκτική καριέρα του στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Μείωσε τη διαφορά με τον Ρότζερ Φέντερερ στο ένα Major, αφού έχει πια 19 έναντι 20 του Ελβετού, ενώ κατέκτησε το 6ο Davis Cup με την εθνική Ισπανίας, όσα έχει συνολικά, δηλαδή, η 'ρόχα'. Ο Ναδάλ έχει σε αυτήν τη διοργάνωση 24 νίκες και 1 ήττα, νικώντας σε όλα τα ατομικά παιχνίδια του, από τότε που ενσωματώθηκε στην εθνική, το 2004. Και όλα αυτά ενώ έχει κλείσει, πια, τα 33 χρόνια του.

Κέιλεμπ Ντρέσελ

Από το 2017 και τα 7 χρυσά μετάλλια που κατέκτησε στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Μάικλ Φελπς από τη Μελβούρνη, 10 χρόνια νωρίτερα, ο Ντρέσελ είναι ο σούπερ σταρ της επόμενης μέρας στην παγκόσμια κολύμβηση. Στην Γκουανγκτζού, τον Ιούλιο, πήρε άλλα 8 μετάλλια, τα 6 χρυσά και τα 2 χάλκινα, φτάνοντας τα 15 σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Ντρέσελ πήρε το παγκόσμιο ρεκόρ από τον Φελπς στα 100μ. πεταλούδα 3 μέρες αφού ο Ούγγρος Κριστόφ Μίλακ είχε καταρρίψει την επίδοση που έκανε η 'σφαίρα από τη Βαλτιμόρη' στο Παγκόσμιο της Ρώμης, το 2009. Ο Ντρέσελ είναι ελεύθερος και πεταλουδίστας και με τα 8 μετάλλια αφήνει την υποψία ότι μπορεί να διεκδικήσει την ισοφάριση του ρεκόρ του. Βεβαίως, τα 50μ. πεταλούδα έχουν βγει από το πρόγραμμα, οπότε εκτός των 50μ. και 100μ. ελεύθερο, των 100μ. πεταλούδα, των 4Χ100μ. ελεύθερο, των 4Χ100μ. μεικτή ομαδική και των 4Χ100μ. ελεύθερο μεικτό (άντρες-γυναίκες), ο κολυμβητής που είναι γεννημένος στις 16 Αυγούστου 1996 στη Φλόριντα πρέπει να βρει ακόμα δύο αγωνίσματα. Ίσως τα 200μ. πεταλούδα και τα 4Χ200μ. ελεύθερο ήταν μια κάποια επιλογή, αν και αυτό θα σημάνει απότομη αλλαγή ακόμα και στη σωματική διάπλαση.

Μέγκαν Ραπίνο

Ή ομάδα των ΗΠΑ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενάντια στην Ολλανδία
Ή ομάδα των ΗΠΑ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενάντια στην Ολλανδία AP

Ο ανένδοτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία παραμένει επίκαιρος και σύνθετος, ωστόσο αν είσαι παγκόσμια πρωταθλήτρια αυτό βοηθάει. Η Ραπίνο, μία από τις ηγερίες των ΗΠΑ που κατέκτησαν το τρόπαιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με το 2-0 επί της Ολλανδίας στο 'Décines-Charpieu' του Λυών και το ημερολόγιο να γράφει 7 Ιουλίου 2019, φωταγώγησε τη διοργάνωση παντί τρόπω, αναφερόμενη αφιλτράριστα στην καταδυνάστευση των ανθρώπινων δικαιωματων από την τωρινή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η με τιμή και καμάρι δεδηλωμένη ομοφυλόφιλη Ραπίνο είχε γονατίσει κατά τη διάρκεια ανάκρουσης του ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016, για να στηρίξει τον Κόλιν Κάπερνικ στη δική του μάχη με το σύστημα του NFL. Και δεν πρόκειται για κάποια που δεν το στηρίζει μέσα στο γήπεδο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας πέτυχε 6 γκολ, όσα κι η καλή φίλη της και επίσης αλάνι Άλεξ Μόργκαν. Τα δύο κορίτσια, σε αυτό το back-to-back των ΗΠΑ σε κατακτήσεις Παγκόσμιων Κυπέλλων, ήταν, μαζί με την Αγγλίδα Έλεν Γουάιτ, οι πρώτες σκόρερ της διοργάνωσης.

Ετιέρι Τουτμπιερίτζε

Μοιάζει, τούτη τη στιγμή, με βεβήλωση η αμφισβήτηση στο πρόσωπο της αρχιέρειας του καλλιτεχνικού πατινάζ. Τα τελευταία 6 χρόνια, από το Σότσι και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, αθλήτριές της σαρώνουν σχεδόν παντού. Η Αλίνα Ζαγκίταβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο απλό Γυναικών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στη Σαϊτάμα και όπου πάνε οι Αλεκσάντρα Τρουσόβα, Άνα Σερμπακόβα και Αλένα Καστόρναϊα αφήνουν κατά πολύ πίσω τους το διεθνή ανταγωνισμό. Αλλά φυσικά και τον... ντόπιο. Στο πρωτάθλημα Ρωσίας, στο Κράσναϊαρσκ, οι 3 τους θριάμβευσαν ξανά, με τη Σερμπακόβα να είναι πρώτη, την Καστόρναϊα δεύτερη και την Τρουσόβα 3η. Ειδικά η πρώτη έχει θέσει το ζήτημα του έμφυλου ανταγωνισμού σχεδόν επί τάπητος, κάνοντας 3 τετραπλά άλματα σε κάθε πρόγραμμά της. Η Τουτμπιερίτζε και το τεχνικό επιτελείο, ο Σεργκέι Ντουντάκαφ και ο Ντανιίλ Γκλέικενχαουζ, έχουν βγάλει... δολοφόνους της βαρύτητας. Σε δύο χρόνια 3 Ρωσίδες θα έχουν το δικαίωμα να πάνε στους Αγώνες και είναι δύσκολο να υπάρχει αθλήτρια που δεν είναι της Τουτμπιερίτζε, η οποία τον Μάρτιο βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με το μετάλλιο Τιμής, στο Πεκίνο, τον Φλεβάρη του 2022 (4-20).

Τάιγκερ Γουντς

Ο Τάιγκερ Γουντς σε προσπάθειά του για το President's Cup 2019 στο Royal Melbourne Golf Club, Μελβούρνη, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019
Ο Τάιγκερ Γουντς σε προσπάθειά του για το President's Cup 2019 στο Royal Melbourne Golf Club, Μελβούρνη, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 AP PHOTO/ANDY BROWNBILL

Από τότε που ο Τζακ Νίκλαους νίκησε στην Ογκούστα, το 1986, είχε να υπάρξει τέτοιο μπαζ σε γήπεδο γκολφ. Για την ακρίβεια, από τότε που ο Γουντς ξεκίνησε τα θαύματα με τα μπαστούνια και ανάγκασε τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ να τον συνδέσει με τον Έμινεμ, στην αλήστου μνήμης ατάκα ''ζούμε σε έναν κόσμο που ο κορυφαίος γκόλφερ είναι μαύρος και ο κορυφαίος ράπερ είναι λευκός''. Το Μάστερς της Ογκούστα, το Γουίμπλεντον του γκολφ στην πραγματικότητα, έγινε ο τόπος σωτηρίας του Γουντς. Από τη στιγμή που εκτέλεσε σωστά την προσπάθειά του στη 12η τρύπα, που σε τόσους και τόσους έχει στερήσει στιγμές δόξας, βρήκε το δρόμο του και, ως Μωυσής που πέρασε τη φυλή του Ισραήλ από την Ερυθρά Θάλασσα, ο Γουντς βρέθηκε σε ένα μέρος που δεν έχει πατήσει άλλος. Το 6ο Masters του σηματοδότησε το 15ο Major, τη στιγμή που ακόμα κι οι φανατικοί θαυμαστές του ήταν απελπισμένοι ότι δεν θα νικούσε ξανά -η νίκη του στο Όπεν της Νέας Υόρκης το 2008 είχε καταστεί μακρινή ανάμνηση. Όμως, στις 13 Απριλίου πέτυχε τον πλέον περιφανή θρίαμβό του, στα 43 του, κι έγινε ο δεύτερος γηραιότερος γκόλφερ που τα καταφέρνει. Το καλοκαίρι υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση και τον Οκτώβριο νίκησε στο πρωτάθλημα ΖόΖο στην Ιαπωνία, το πρώτο που έγινε στο πλαίσιο της PGA Tour, κατακτώντας τον 82ο τίτλο του.

Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις

Ό,τι έχει κάνει η Τζαμαϊκανή στη σπουδαία καριέρα της είναι αδιανόητο, ό,τι συνεχίζει να κάνει είναι σχεδόν στατιστικά απίθανο. Με τη νίκη της στα 100μ. στο Παγκόσμιο της Ντόχα έγινε, στα 32 της, η γηραιότερη σπρίντερ που κατακτά το χρυσό στο αγώνισμα στη διοργάνωση, ενώ έγινε η δεύτερη μητέρα, μετά τη θρυλική Φάνι Μπλάνκερς Κουν, που κατακτά χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα σε μία από τις δύο μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Ολυμπιακοί Αγώνες). Η Φρέιζερ Πράις είναι η μόνη σπρίντερ που έχει 4 χρυσά μετάλλια στα 100μ. σε Παγκόσμιο και που ήταν η ενεργή παγκόσμια πρωταθλήτρια και 'χρυσή' ολυμπιονίκης, κάτι που έχει καταφέρει δις. Από το 2009 έως το 2019 νικάει μόνο εκείνη, σε όλες τις σημαντικές ατομικές κούρσες που συμμετέχει, εξαιρουμένης αυτής στο Ρίο, όπου πήρε το χάλκινο μετάλλιο. H μόνη φορά που νίκησε άλλη αθλήτρια σε Παγκόσμιο αυτήν τη δεκαετία ήταν η Τόρι Μπάουι από τις ΗΠΑ, το 2017 στο Λονδίνο, ωστόσο η Φρέιζερ είχε κάνει ένα διάλειμμα, γιατί έπρεπε να γεννήσει.

Κανέλο Άλβαρες

Δεν είναι γνωστό αν ο Σαούλ 'Κανέλο' (από το χρώμα των μαλλιών) Άλβαρες έχει δει την αμερικανική σειρά 'Better Call Saul', πάντως είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο της χρονιάς στην παγκόσμια πυγμαχία. Με τους δύο αγώνες που έδωσε, απέναντι στον Αμερικανό Ντάνιελ Τζέικομπς, όταν έγινε ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των μεσαίων βαρών, και τον Ρώσο Σεργκέι Κόβαλεφ, για τη ζώνη της WBO στα ελαφρά βαρέα βάρη, έγινε ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής σε δύο κατηγορίες ταυτοχρόνως. Ωστόσο, είναι και ο πλέον πλούσιος πυγμάχος, αφού το συμβόλαιο που υπέγραψε πέρυσι με τη διαδικτυακή πλατφόρμα streaming DAZN είναι 5ετές, με αμοιβή 317.000.000 δολάρια για 11 αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από το τηλεοπτικό, για τους δύο αγώνες του το 2019, έβγαλε περίπου 60.000.000 δολάρια, συν την τάση που έχει να ενταχθεί στη βαρέων βαρών, κάτι που κάνει την περίπτωσή του ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Λιούις Χάμιλτον

O Λιούις Χάμιλτον ομολόγησε ότι στο Σότσι η Ferrari είχε καλύτερη στρατηγική από τη Mercedes που χρειάστηκε και την τύχη, για να επιστρέψει στις νίκες.
O Λιούις Χάμιλτον ομολόγησε ότι στο Σότσι η Ferrari είχε καλύτερη στρατηγική από τη Mercedes που χρειάστηκε και την τύχη, για να επιστρέψει στις νίκες. AP PHOTO/LUCA BRUNO

Κέρδισε ξανά το πρωτάθλημα της Formula 1 με τη Mercedes και πλέον έχει φτάσει τις 6 κατακτήσεις, οι 3 τελευταίες διαδοχικές. Στις αρχές του Δεκέμβρη έγραψε η Νίκη Μπάκουλη ένα θέμα που τον δείχνει να γλυκοκοιτάζει προς τη μεριά της Ferrari. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα μία νίκη θα τον φέρει στην 1η θέση, με 7 πρωταθλήματα, όσα έχει πάρει, δηλαδή, και ο Μίχαελ Σουμάχερ.

Έλενα ντέλε Ντον

Η τελευταία διαφήμιση που έκανε ήταν συγκλονιστική, σχεδόν περισσότερο και από τη χρονιά της στο WNBA. Η Ντέλε Ντον έγινε η 9η παίκτρια στην ιστορία του αποκαλούμενου και επαγγελματικού μπάσκετ, που μπήκε στην κατηγορία '50-40-90', δηλαδή τελείωσε την κανονική περίοδο με πάνω από 50% στα σουτ εντός πεδιάς, 40% στα τρίποντα και 90% στις ελεύθερες βολές. Η ηγέτιδα των Γουάσινγκτον Μίστικς δεν έμεινε εκεί, αλλά ήταν και η κορωνίδα της κατάκτησης του πρωταθλήματος, σε 5 τελικούς με τις Κονέκτικατ Σαν, ενώ η αποκάλυψη ότι έπαιζε με 3 κήλες δίσκου μπορεί να κάνει το μυαλό να ανατιναχθεί. Η σχέση με την κωφάλαλη, αυτιστική και με εγκεφαλική παράλυση αδελφή της Λίζι έφερε μία από τις κορυφαίες διαφημίσεις το 2019. Η Ντέλε Ντον θα διεκδικήσει το 2ο διαδοχικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιό της στο Τόκιο, με το απόλυτο φαβορί, την εθνική ΗΠΑ.

Γιούργκεν Κλοπ

O Γιούργκεν Κλοπ επιβλέπει την προθέρμανση της ομάδας του πριν από την αναμέτρηση της με την Χάλ, στο στάδιο KCOM.
O Γιούργκεν Κλοπ επιβλέπει την προθέρμανση της ομάδας του πριν από την αναμέτρηση της με την Χάλ, στο στάδιο KCOM DANNY LAWSON/PA WIRE

Η χρονιά για τον Κλοπ ήταν φανταστική κι ο ίδιος κατέκτησε το βραβείο του κορυφαίου τεχνικού για τη FIFA. Ως προπονητής της Λίβερπουλ, ο Κλοπ διατήρησε το καταπληκτικό σερί κερδισμένων διπλών παιχνιδιών, αφού από τον Φλεβάρη του 2016 η Λίβερπουλ δεν έχει αποκλειστεί σε διπλά παιχνίδια, φτάνοντας αισιώς τα 10 διαδοχικά. Το τελευταίο ήταν το απόλυτο μιράκολο, το 4-0 επί της Μπαρτσελόνα στο 'Άνφιλντ', στο παιχνίδι της χρονιάς, που ανέτρεψε το 0-3 του 'Καμπ Νόου', χωρίς τον Μοχάμεντ Σαλάχ και τον Ρομπέρτο Φιρμίνο στο ρόστερ. Η διαφορά έγκειται ότι επιτέλους κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του, με το 2-0 επί της Τότεναμ στη Μαδρίτη, που έφερε το 6ο Champions League στο Λίβερπουλ, και ήταν ο πρώτος δικός του τίτλος μετά το 2012 και τα χρόνια του στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι 'κόκκινοι' κατέκτησαν και το ευρωπαϊκό Super Cup τον Αύγουστο, στον τελικό με την Τσέλσι. Ο Κλοπ, που ανανέωσε το συμβόλαιό του ως το 2024, είδε την ομάδα του να παίρνει 97 βαθμούς στο πρωτάθλημα και να γίνεται η καλύτερη δευτεραθλήτρια όλων των εποχών, χάνοντας το πρωτάθλημα για έναν βαθμό από τη Μάντσεστερ Σίτι και τελειώνοντας με μία ήττα. Το πέρας του 2019 βρίσκει τη Λίβερπουλ 1η στη βαθμολογία, ευελπιστώντας να ξορκίσει μια κατάρα 30 χρόνων και να κατακτήσει το τρόπαιο πρωταθλητή Αγγλίας μετά το 1990, που θα είναι το πρώτο της στην Premier League. Συν τοις άλλοις, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων πριν λίγες μέρες, με το 1-0 επί της Φλαμένγκο στην παράταση, στο Κατάρ. Η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά το ευρωπαϊκό τρεμπλ (Champions League, ευρωπαϊκό Super Cup, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων).

Ρόνι Ο' Σάλιβαν

Μπορεί να μην είναι πια ο κορυφαίος στον κόσμο, πάντως ο μυθικός Ο' Σάλιβαν ξεσήκωσε τον κόσμο του σνούκερ στον τελικό του Πρέστον για το τουρνουά Players Championship, όταν νίκησε τον Νιλ Ρόμπερτσον με 10-4. Ο λόγος δεν ήταν αυτή καθαυτή η νίκη, όσο το γεγονός ότι έκανε το χιλιοστό century της καριέρας του, ένα απερίγραπτο κατόρθωμα, δηλαδή κατάφερε σε ένα σετ να πάρει πάνω από 100 πόντους. Εκείνοι οι 134 έκαναν το... μπιλιαρδάδικο της αγγλικής πόλης να μοιάζει με ρωμαϊκή αρένα, προς χάρη του 44χρονου Άγγλου, που από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο κατάφερε να βρίσκεται στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Γιούστε Γιοσούτε

Στις 19 Νοεμβρίου είχε γενέθλια και έσβησε 14 κεράκια στην τούρτα της, αφού είχε, όμως, προλάβει να παίξει με την εθνική Γυναικών της Λιθουανίας για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021, με αντίπαλο την Αλβανία στις 6 του ίδιου μήνα. Η Γιοσούτε έχει ήδη ένα καταπληκτικό τζαμπ σουτ, είναι αριστερόχειρας και μέχρι το πέρας της εφηβείας της ενδεχομένως να έχει ήδη μια πλήρη καριέρα. Μικρή είναι ακόμα και για την εθνική Λιθουανίας Κ16, την οποία ως καθοδηγήτρια οδήγησε στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, του πρώτου για τα κορίτσια που αγάπησαν το κρεπσίνις, πίσω μόνο από την παραδοσιακή δύναμη Ρωσία, στο Ευρωμπάσκετ. Η Γιοσούτε δεν αφήνει στην τύχη το μέλλον της και ήδη εντάχθηκε στην Ακαδημία που δημιούργησε ο Τόνι Πάρκερ, με το όνομα LDLC Asvel Feminin, με αποκλειστικό στόχο την πρόοδό της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK