Ο Δέλλας την έχασε, ο Περέιρα δεν την άξιζε

Ο δεύτερος προημιτελικός ήταν τεστ και για τις δύο ομάδες και για τους δύο προπονητές. Όλοι, Ολυμπιακός και ΑΕΚ, Δέλλας και Περέιρα απέτυχαν στις εξετάσεις. Κάποιος θα προκρινόταν, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως και οι δύο έκαναν σοβαρά λάθη. Ο Δέλλας έχασε την πρόκριση, ο Περέιρα δεν την άξιζε.

Ο Δέλλας την έχασε, ο Περέιρα δεν την άξιζε
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Άγουρη ακόμα

Είναι μάλλον σκληρή η έκφραση πως ο Δέλλας έχασε την πρόκριση. Σκληρή γιατί το τεστ ήταν συνολικά πολύ δύσκολο για την ΑΕΚ στη δεδομένη χρονική στιγμή. Μια ομάδα πολύ καλά δουλεμένη, με τρόπο που του τον πιστώσαμε 100% μετά τον πρώτο αγώνα και δεν το παίρνουμε πίσω. Δουλεμένη, σωστή, αλλά άγουρη.

Άγουρη όσον αφορά αρκετά κομμάτια παιχνιδιού που ακόμα δεν έχουν το επίπεδο και το πρόσωπα που πρέπει, αλλά και όσον αφορά το συνολικό know-how αυτού του δύσκολο πράγματος που λέγεται νοκ άουτ, διαχείριση σκορ, συμπεριφοράς όταν υπάρχει διακύβευμα.

Όταν το πράγμα "στράβωσε"

Άγουρη και ως τέτοια αποκλείστηκε. Κατέβηκε σωστά με τα ίδια πρόσωπα και την ίδια λογική του πρώτου αγώνα. Η ατομική απόδοση πολλών δεν ήταν ίδια, αλλά αυτό συμβαίνει και δεν το χρεώνουμε σε κανέναν. Αυτό που σίγουρα χρεώνεται είναι η διαχείριση όταν το πράγμα "στράβωσε" και όταν πλέον φτάσαμε στο χρονικό σημείο που θα κρινόταν η πρόκριση.

"Στράβωσε" όταν ο Μάνταλος δεν έκανε το 1-0 και μετά τραυματίστηκε. Και μπορεί η απώλειά του να της κόστιζε ούτως ή άλλως, γιατί τέτοιον άλλον δεν έχει όπως δεν έχει και ο Ολυμπιακός άλλον Τσόρι, αλλά νομίζω πως μπορούμε να συμφωνήσουμε πως η είσοδος του Ντακόλ ήταν ατυχέστατη. Η ΑΕΚ ήθελε μέσο και βρέθηκε με Ντακόλ, Αραβίδη, Πλατέλλα και Μπαρμπόσα μαζί στο χορτάρι, ενώ δύο λεπτά νωρίτερα ο Ολυμπιακός είχε κλείσει τις αλλαγές και είχε Φορτούνη, Αφελάϊ, Ντοσεβί, Χάρα και Τσόρι. Η ΑΕΚ δεν ήθελε γκολ, γιατί ακόμα κι αν το έβρισκε, το ζήτημα ήταν να μην το δεχθεί.

Χωρίς βοήθειες

Απ' το 70' και μετά φάνηκαν δύο πράγματα. Η απειρία και ο φόβος της ΑΕΚ. Όταν δεν έχεις τίποτα στα χέρια σου, απλώς παίζεις και κυνηγάς για να κερδίσεις κάτι, δεν σκέφτεσαι καν, μόνο προσπαθείς, όπως έκανε ο Ολυμπιακός. Όταν, όμως, έχεις το σκορ πρόκρισης, τότε αυτό σε συνδυασμό με το χρόνο που κυλάει υπέρ σου είναι ικανά να σε "διαλύσουν". Δεν φταίει ο Δέλλας γι' αυτό, το ξέραμε και πριν το ματς και περιμέναμε να δούμε πως θα ανταπεξέλθει η ομάδα του.

Όμως, όπως και με την είσοδο του Ντακόλ, δεν τη βοήθησε την ομάδα του ο Τραϊανός. Ο Ρόβας μπήκε πολύ καθυστερημένα και ο Κολοβέτσιος έπρεπε να έχει μπει στο ματς όταν φάνηκε πως όταν η μπάλα μεταφέρεται στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα. Το ματς το έστειλε το μήνυμα με το δοκάρι του Ντοσεβί. Ο Σοϊλέδης ήταν αδύναμος κρίκος και ο Ανέστης δεν ενέπνεε καμία ασφάλεια όταν η μπάλα ταξίδευε στον αέρα. Άλλη παρέμβαση απ' την είσοδο του Κολοβέτσιου ως τρίτου στόπερ, δεν μπορώ να σκεφτώ.

Καστ και σκηνοθέτης

Ξαναλέω, πως μπορεί να μην άλλαζε κάτι και τελικά να τα έκρινε όλα το γεγονός πως η ΑΕΚ είναι πολύ καλά δουλεμένη ομάδα, αλλά ακόμα άγουρη για τέτοια τεστ και σίγουρα ένα πρότζεκτ που ακόμα φτιάχνεται. Όμως, νομίζω πως όπως φάνηκε η ανετοιμότητα του καστ για τέτοιο έργο, έτσι φάνηκε κι αυτή του σκηνοθέτη. Και δεν τον κακίζω, γιατί κι αυτός ακόμα φτιάχνεται. Για να χαθεί η πρόκριση, σημαίνει πως η ΑΕΚ την είχε. Και την είχε γιατί το άξιζε, το κέρδισε.

Η ΑΕΚ δοκιμάστηκε σε δύο ενενηντάλεπτα απέναντι στον Ολυμπιακό. Ανεξαρτήτως της πρόκρισης, το χορτάρι της απάντησε πως αν οι δύο ομάδες έπαιζαν δέκα ματς, τότε η Ένωση θα ήταν ανταγωνιστική στα περισσότερα εξ αυτών και θα κέρδιζε και κάποια. Παράσημο για ομάδα Β' Εθνικής απέναντι σε ομάδα ομίλων Champions League, παράσημο και για τον Δέλλα. Οι παρεμβάσεις στους αγώνες βελτιώνονται, σημαντικότερη είναι η καθημερινή δουλειά που καθρεφτίζεται στη λειτουργία και τη φιλοσοφία της ομάδας. Κι αυτή είναι καλή, το είδαμε.

Προκρίθηκε, αλλά...

Πάμε και στον Ολυμπιακό και στον Περέιρα. Το τεστ εδώ δεν ήταν μόνο η πρόκριση, που τελικώς ήρθε, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Το τεστ αφορούσε πολύ τον Πορτογάλο, για το πως θα διαχειριστεί το έκτο δυνατό ματς στον πάγκο του Ολυμπιακού, μετά τα πέντε με Ντνίπρο, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Δεν είχε νικήσει σε κανένα, νίκησε τώρα, αλλά ποιος μπορεί να του βάλει καλό βαθμό αν εξετάσει τις επιλογές και όχι μόνο την πρόκριση;

Ίδιες λανθασμένες επιλογές

Ο Κασάμι εκτός βασικής ενδεκάδας, όπως και στη Λεωφόρο, όπως και στο πρώτο ματς με την ΑΕΚ στο Φάληρο. Ο μέσος που προσφέρει κάθετη απειλή για τον Ολυμπιακό, που φτάνει στην αντίπαλη περιοχή, που τρέχει την μπάλα, που σουτάρει, εκτός ενδεκάδας και είναι αμφίβολο αν θα τον βλέπαμε στο ματς αν δεν τραυματιζόταν ο Μανιάτης. Στα άκρα, ξανά Ντοσεβί-Ντουρμάζ με ανάποδα πόδια. Ζητείται ένας που να είδε πως κάτι έδωσε αυτή η επιλογή στη Λεωφόρο, ώστε να άξιζε να επαναληφθεί.

Καιρό συζητάμε πως ο Φορτούνης αξίζει να παίξει μαζί με τον Τσόρι, πόσω μάλλον όταν Ντουρμάζ, Ντοσεβί, Αφελάι δεν προσφέρουν παρά ελάχιστα. Κι αυτός στον πάγκο. Ο Περέιρα μπήκε με επιλογές που δεν του έχουν δώσει τίποτα στο πρόσφατο παρελθόν και πήρε απ'αυτές το ίδιο τίποτα. Σκληρό, αλλά αληθές, οι τραυματισμοί ήταν που τον βοήθησαν ώστε να μην έχει ξανά Ντουρμάζ-Ντοσεβί να τρακάρουν με τους αντιπάλους με ανάποδο πόδι, να πάρει σχεδόν 40 λεπτά το κάθετο παιχνίδι του Κασάμι και στο τέλος να δει τι έχει να του δώσει ο Φορτούνης.

Ίδιος βαθμός με τα ματς που δεν πήρε

Εννοείται πως ο Περέιρα δεν παρέλαβε μια ομάδα που δούλευε ρολόι και ένα ρόστερ που είχε απαντήσεις στα πάντα. Τα έχουμε πει για το έμψυχο δυναμικό, μην τα ξαναλέμε. Δυσκολεύομαι να βρω κάτι άλλο να του πιστωθεί πέρα απ' την αρχική προσπάθεια στα πρώτα ματς να κάνει τον Ολυμπιακό λίγο πιο συμπαγή, με καλύτερη τακτική συμπεριφορά, αποστάσεις και ισορροπία. Ενδεκάδες, επιλογές, αλλαγές, τι;

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε, αλλά αν σκεφτεί κανείς όσα ήδη συζητήσαμε για την ΑΕΚ και τα όσα (δεν) έκανε ο Περέιρα, δεν βλέπω το λόγο να πάρει καλύτερο βαθμό απ' αυτούς που είχε πάρει στην Τούμπα, στη Λεωφόρο, κόντρα σε Ντνίπρο και ΑΕΚ. Κάποιοι απ' τους παίκτες του ναι, ο ίδιος όχι.

Ξαφνικό γκολ φιλοξενούμενου

Πάμε και στα υπόλοιπα. Στο ποδόσφαιρο μπορεί να μην έχουμε πια κανονισμό χρυσού γκολ ή ξαφνικού θανάτου, αλλά στην Ελλάδα έχουμε δικό μας κανονισμό.

Ισχύει και στο μπάσκετ, απλώς λέγεται "ο αντίπαλος προηγείται και το ματς τελειώνει" ή και στο βόλεϊ και λέγεται "μας νίκησαν στην έδρα μας".

"Προκλήσεις" και χούλιγκανς

Γνωρίζω ήδη από χθες πως γίνεται η ίδια κουβέντα με τη Λεωφόρο, όσον αφορά τον Περέιρα και τις "προκλήσεις" του. Δεν έχω διαφορετική άποψη απ' αυτήν που είχα εκφράσει και μετά το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Ποτέ δεν θα χρεώσω σε κανέναν τη δράση χουλιγκάνων που πάνε στο γήπεδο πανέτοιμοι και πάνοπλοι για τη μόνη δράση που τους αρέσει.

Κατάμεστο ήταν το ΟΑΚΑ και κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να τους κάνει όλους χουλιγκάνους μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτοί που φέρθηκαν έτσι, φέρονται έτσι, πάντα. Τους αρκεί το γκολ, ο αποκλεισμός, ο πανηγυρισμός του παίκτη, ακόμα και ο υποβιβασμός της ίδιας τους της ομάδας ή ακόμα κι ένας νικηφόρος τελικός, όπως αυτός με τον Ατρόμητο.

Ψευτομαγκιά

Δεν αλλάζει η θέση αυτή, όπως δεν αλλάζει και η ματιά σ' αυτό το κομμάτι του Περέιρα. Στη Λεωφόρο ήταν αφελές και αχρείαστο όχι το να πάει στην εστία, αλλά το να κάτσει να ασχοληθεί με τον τύπο που του έκανε χειρονομίες και μάλιστα να θεωρεί πως ήταν σωστή και επαρκής η εξήγηση που έδωσε στη συνέντευξη Τύπου. Κάκιστο σημάδι για προπονητή το να θεωρεί μέρος της δουλειάς του κάτι τέτοιο και φυσιολογική αντίδραση το να ανοίξει διάλογο με έναν ανώνυμο μασκοφόρο. Ψευτομαγκιά, χαζομάρα.

Με την ΑΕΚ δεν επανέλαβε την ίδια βλακεία, απλώς ξέφυγε στον πανηγυρισμό του, απευθύνθηκε στους οπαδούς όπως έχουν κάνει δεκάδες προπονητές ή παίκτες. Οι χιλιάδες των φίλων της ΑΕΚ, όπως και αυτοί του Παναθηναϊκού, ας τα βάλουν με τους χούλιγκανς των οργανωμένων τους. Ο Περέιρα, προπονητής και άνθρωπος, είναι "πρόβλημα" του Ολυμπιακού.

Εκτός κι αν θέλουν να πιστέψουν πως δεν θα είχαμε επεισόδια αν ο Ολυμπιακός είχε άλλο προπονητή. Σε τέτοια περίπτωση, το είπαμε ήδη, ας θυμηθούν το ΑΕΚ-Ατρόμητος, το ΑΕΚ-Πανθρακικός, τα φετινά επεισόδια στη Ριζούπολη, κτλ. Ή ας μου πει κάποιος, τι κακό έκανε πέρσι ο Αναστασίου, που έφαγε το ποτήρι στο πρόσωπο. Αλλά ξέχασα, τότε ήταν "προκλητικό" που τόλμησε να πέσει στο έδαφος. Γιατί πάντα φταίει ο αντίπαλος, έτσι παιδιά;

Η αρθρογραφία του Contra.gr για το ντέρμπι

Σταύρος Καραΐνδρος: Φτηνό οπαδιλίκι από ασεβείς

Άκης Γεωργίου: Bάλτε τουρνικέ και κάμερες στον Περέιρα

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Το... όνειρο του Περέιρα με Χάρα και η δικαίωση στο 89'

Τσάρλυ: Ο Περέιρα είναι ακατάλληλος για τον Ολυμπιακό

Αποστόλης Χορτάτος: Οι τριάντα ηλίθιοι, οι προκλήσεις κι η διαιτησία

News 24/7

24MEDIA NETWORK