Πράσινο limit-up

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για το νέο φετινό limit-up του Παναθηναϊκού, που ανεβάζει τις απαιτήσεις, μετά τη νίκη των πρασίνων στο Φάληρο την Κυριακή. Επίσης διαβάστε για την διαφορετικότητα του παιχνιδιού στο "Γ. Καραϊσκάκης" από Αναστασίου και Στέφενς καθώς και την για την βελτίωση των "πράσινων" σε σχέση με το ματς της Λεωφόρου.

Πράσινο limit-up
INTIME SPORTS

Την ομοιότητα την επεσήμανα πριν τη σέντρα, στο pre-game του ντέρμπι στον αέρα της SUPER BALL. Ο Ολυμπιακός είχε υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ πέντε μέρες μετά τη μεγάλη νίκη επί της Μπενφίκα, τώρα ο Παναθηναϊκός πήγαινε στο “Καραϊσκάκης” πέντε μέρες μετά τον ιστορικό θρίαμβο επί της Γιουνάιτεντ.

Οι παρόμοιες εξωτερικές συνθήκες οδηγούσαν αμέσως στην επόμενη σκέψη: “Η προσέγγιση του ΠΑΟΚ ήταν τότε 100% λανθασμένη. Γι’αυτό και αποτελεί οδηγό για τον Παναθηναϊκό, του δείχνει ακριβώς τι πρέπει να αποφύγει για να μην την πατήσει κι αυτός στο Φάληρο”.

Σχέδιο

Ο Δικέφαλος τότε κατέβηκε να υπηρετήσει ένα σχέδιο που δεν ήταν μέσα στις δυνατότητές του. Ο Στέφενς κατέβηκε για να παίξει στα ίσια τον Ολυμπιακό, για να κάνει το παιχνίδι του στο Φάληρο και να αναδείξει την πιθανή κούραση των ερυθρόλευκων με το να γίνει αφεντικό του αγώνα. Απέτυχε παταγωδώς σε όλα κι είχε χαρίσει στον Ολυμπιακό ένα πραγματικά ξεκούραστο 4-0.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε σε τέτοιες παγίδες. Επέλεξε εξ αρχής το να αφήσει τη μπάλα και να πάρει θέση πίσω απ’αυτήν. Δεν πήγε στο Φάληρο για να δείξει πράγματα που δεν έχει, αλλά πήγε για να δείξει πόσο ο ίδιος έχει βελτιωθεί απ’το αντίστοιχο ντέρμπι του πρώτου γύρου. Τότε οι πράσινοι πήγαν σε ματς με μεγάλη προσπάθεια πίσω απ’την μπάλα, ήταν συμπαγείς αμυντικά κι είχαν βρει καλές φάσεις στην κόντρα, που όμως δεν έγιναν γκολ.

Ένα γύρο μετά, ο στόχος ήταν η βελτίωση: ακόμα καλύτερη αμυντική λειτουργία και (κυρίως) μεγαλύτερη επιθετική απειλή. Γι’αυτούς τους δύο στόχους έγιναν κάποιες αλλαγές. Πρώτα άλλαξε η διάταξη: απ’το ρόμβο του πρώτου γύρου, ο Αναστασίου πήγε σ’ένα 4-4-1-1, με την τετράδα των μέσων απλωμένη στην ευθεία, να “κουμπώνει” πάνω σε Πέρες, Μανιάτη, Τσόρι και Κάμπελ.

Η διάταξη και το σχέδιο, σε συνδυασμό με την απόδοση του παικτών, φρόντισαν για τη σωστή αμυντική λειτουργία. Όμως, τη διαφορά, και με την μπάλα και χωρίς αυτήν, την έκανε το νέο πρόσωπο σε σχέση με το ντέρμπι του πρώτου γύρου: ο Αντζαγκούν.

Αντζαγκούν

Ο Νιγηριανός πήρε τη θέση πίσω απ’τον Μπεργκ και με την απόδοσή του έγινε το κλειδί του Παναθηναϊκού, τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά. Με τους Λαγό-Πράνιτς να πέφτουν καμικάζι στο δίδυμο Μανιάτη-Τσόρι και τους Αμπέντ-Ζέκα να ντουμπλάρουν στα άκρα, έμενε το δίδυμο Εντιγνκά-Αντζαγκούν. Αυτή η μάχη ήταν η αρχή του πράσινο ντόμινο στο ντέρμπι: ο Παναθηναϊκός πρώτα πήρε τη μάχη του Αντζαγκούν με τον Εντινγκά και μετά βγήκε νικητής σ’όλους τους υπόλοιπους τομείς του αγώνα.

Με τον Παναθηναϊκό να μαρκάρει πολύ στενά, η μπάλα έμενε για πολύ ώρα στα πόδια του άτεχνου Εντινγκά, που δεν μπορεί να παίξει μ’αυτήν όπως θα έκαναν ο Σάμαρης ή ο Μασάντο. Ο Αντζαγκούν είχε το ρόλο είτε να τον πιέζει πολύ στην μπάλα για να τον οδηγήσει σε λάθη, είτε να τον αφήνει (αφού δεν μπορεί να κάνει και πολλά με την μπάλα) και να δίνει βοήθειες στο μαρκάρισμα των υπολοίπων.

Μπίνγκο

Το πρώτο αποτέλεσμα ήταν να παραμένουν κλεισμένοι ασφυκτικά οι παίκτες που ήθελε να ακουμπήσει τη μπάλα ο Ολυμπιακός, δηλαδή η τετράδα πίσω απ’τον Ολαϊτάν, και να μην μπορούν οι ερυθρόλευκοι να ασκήσουν πίεση και να μείνουν για διαστήματα ψηλά στην επίθεση. Ο Τσόρι αναγκαζόταν να κατέβει χαμηλά για να βρει χώρο και να ξεκινήσει επιθέσεις κι έτσι ο Παναθηναϊκός τον κρατούσε μακριά απ’τον περιοχή και οι πίσω αμύνονταν ακόμα πιο εύκολα.

Καθόλου τυχαία οι καλύτερες στιγμές του Ολυμπιακού (το σόλο του Τσόρι που έκοψε ο Σίλντενφελντ και το κακό κοντρόλ του Ολαϊτάν που του στέρησε το τετ-α-τετ) ήταν μετά από κλέψιμο στο κέντρο: με τον Παναθηναϊκό οργανωμένο ο Ολυμπιακός δεν βρήκε παρά ελάχιστες επιθετικές στιγμές.

Το δεύτερο αποτέλεσμα της μάχης Εντινγκά-Αντζαγκούν ήρθε στο πρώτο γκολ. Ο Μανωλάς ανέλαβε αυτός να κάνει αυτό που δεν μπορούσε ο Εντινγκά, πήγε να ανέβει με την μπάλα στην επίθεση, ο καλός στρατιώτης Αντζαγκούν τον πίεσε κι αυτόν, έκλεψε κι ο Παναθηναϊκός έφυγε σε ένα 2vs2, με την άμυνα του Ολυμπιακού σε τραγική τοποθέτηση. Ο Πράνιτς “μύρισε αίμα” και έφυγε στην κόντρα, για να έρθει ως τρίτος παίκτης: αμαρκάριστος γιατί ο Εντιγκά δεν φιλοτιμήθηκε να τον ακολουθήσει και Μανιάτης-Τσόρι βρίσκονταν πολύ ψηλά. Μπίνγκο για τον Παναθηναϊκό, το ντόμινο είχε ήδη ξεκινήσει κι απλώς συνεχίστηκε στην επανάληψη.

Τόλμη

Μετά το ντέρμπι του πρώτου γύρου έγραφα πως το 0-1 είναι σκληρό, αλλά όχι άδικο για τον Παναθηναϊκό . Πίστευα πως αφού οι πράσινοι είχαν καταφέρει να φέρουν τα ματς στα μέτρα τους, θα έπρεπε κάποια στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο να κάνουν πράγματα για να πάρουν το ματς. Δεν το έκαναν και πίστευα πως αυτό τους κόστισε το παιχνίδι, με το σκληρό 0-1 απ’τον Μήτρογλου στο τέλος.

Πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν εκφράσει μεγάλη δυσαρέσκεια στα σχόλια κάτω απ’το κείμενο, γιατί θεωρούσαν πως αδικώ την προσπάθεια της ομάδας, που ήταν πολύ καλή κόντρα στον Ολυμπιακό. Η απάντησή μου ήταν πως μου φαίνεται παράξενο να θίγεται κάποιος όταν ζητάς περισσότερα απ’την ομάδα του: απαιτήσεις έχεις μόνο από κάποιον που πιστεύεις ότι έχει τις δυνατότητες.

Ένα γύρο μετά ελπίζω να κατάλαβαν γιατί τότε έγραφα πως ο Αναστασίου θα έπρεπε να ρίξει στην επανάληψη έναν εκ των Αντζαγκούν-Κλωναρίδη για να πάρει το ματς. Την Κυριακή ο Αναστασίου έδειξε μεγαλύτερη τόλμη και τον έβαλε από την αρχή, μαζί με τον υπερ-πολύτιμο Μπεργκ. Εικάζω πως πλέον ήταν πολύ πιο σίγουρος για την ομάδα του απ’ότι ήταν στο πρώτο ντέρμπι της καριέρας του και πλέον ήθελε να γίνει ακόμα πιο απειλητικός απ’το παιχνίδι της Λεωφόρου. Το ζήτησε απ’την αρχή του αγώνα και δικαιώθηκε 100% σε όλα.

Γηπεδούχοι

Είναι προφανές πως σε όλα αυτά έβαλε το χέρι του ο Ολυμπιακός. Δεν γίνεται κι αλλιώς, έτσι συμβαίνει πάντα: Στα αποτελέσματα που προκαλούν μεγάλο θόρυβο συμβάλλουν και οι δύο ομάδες. Δεν αρκεί μόνο η ομάδα που θα τα κάνει όλα σωστά, χρειάζεται ταυτόχρονα κι αυτή που θα τα κάνει όλα λάθος.

Και ο Ολυμπιακός έκανε λάθος αυτά που επεσήμαναν οι περισσότεροι. Λάθος το μη ροτέισον, εντελώς αταίριαστη με τις συνθήκες του αγώνα η παρουσία του Εντινγκά, λάθος ο αποκλεισμός των Σέποβιτς-Ιμπαγάσα στην αποστολή, λάθος η είσοδος του Βαλντές. Σαν να μην έφταναν τα λάθη, ήρθε η πολύ άσχημη στιγμή του Ολαϊτάν, ο τραυματισμός του Μαρκάνο και ο “Κανόνας των καθυστερημένων πέναλτι” που έστειλε στα περιστέρια την μπάλα στην εκτέλεση του Ντομίνχες. Το τελευταίο βέβαια ήταν σχεδόν σίγουρο, αφού υπάρχει ο κανόνας.

Αλλά, είπαμε, έτσι πάει. Στα σπάνια αποτελέσματα την ιστορία δεν τη γράφουν μόνο οι θριαμβευτές, αλλά βάζουν το χέρι τους και αυτοί που συνετρίβησαν. Δεν γίνεται να νικήσει 2-0 ο Ολυμπιακός τη Γιουνάιτεντ χωρίς η προσωπική του απόδοση να συνδυαστεί με κακή βραδιά των Άγγλων. Με τον ίδιο τρόπο, δεν γίνεται να περάσει με 3-0 ο Παναθηναϊκός απ’το Καραϊσκάκη και να φταίει μόνο το ναυάγιο των γηπεδούχων: κάτι καλό θα έχουν κάνει και οι θριαμβευτές, γι’αυτό και στο κείμενο ασχοληθήκαμε μ’αυτούς, γιατί τα έκαναν όλα σωστά.

Τα δύο αυτά παιχνίδια είναι μια καλή ευκαιρία να καταλάβουμε πως όταν γίνεται κουβέντα για τα προβλήματα του ηττημένου, αυτό δεν γίνεται στην προσπάθεια να μειωθεί η αξία της νίκης του. Τεράστια είναι για τον Ολυμπιακό η νίκη του επί της Γιουνάιτεντ ό,τι κι αν συμβαίνει στο Ολντ Τράφορντ, τεράστιο είναι το διπλό για τον Παναθηναϊκό, όσα λάθη κι αν έκανε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι. Γι’αυτό και θα πρέπει να μπορούμε να τα συζητάμε όλα, χωρίς αυτό να εκλαμβάνεται ως απαξίωση του εκάστοτε επιτεύγματος και τέτοιες χαζομάρες.

Επιδόσεις-απαιτήσεις

Και για να κλείσουμε με τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Αναστασίου πέτυχε κάτι πραγματικά σπάνιο στο Φάληρο: βρήκε μια δεύτερη νίκη-ορόσημο μέσα στην ίδια χρονιά. Έτσι είχαμε ονομάσει την νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ , την τελευταία φορά που μιλήσαμε για την ομάδα του Αναστασίου. Νίκη-ορόσημο, που ήταν η πρώτη πειστική απάντηση του φετινού Παναθηναϊκού και ο αγώνας που θα έπρεπε να γίνει οδηγός για τη συνέχεια της χρονιάς.

Μερικές εβδομάδες μετά, ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 στο “Καραϊσκάκης” και έχει πλέον νέο φετινό limit-up. Στην πορεία μπορεί να πέσει, μπορεί να καταφέρει κι άλλα, αλλά ο θρίαμβος της Κυριακής δεν σβήνει και έχει ήδη ανεβάσει κατά πολύ τον βαθμό της φετινής του προσπάθειας. Κι όσο μεγαλώνουν οι επιδόσεις, τόσο θα πρέπει να αυξάνονται οι απαιτήσεις. Έτσι έχει έρθει η μέχρι τώρα ανοδική πορεία.

*** Δείτε την εκπομπή Super BALL με σχόλια, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από το ντέρμπι του Φαλήρου μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού:

Διαβάστε ακόμη:

Έντεκα συλλήψεις στο "Γ. Καραϊσκάκης"

Στιγμιότυπα από τον "πράσινο" θρίαμβο στο Καραϊσκάκη

Υποδοχή ηρώων στο Απήλιον (videos+photos)

Αναστασίου: "Χάθηκε ο πολιτισμός..."

Γιαννακόπουλος: "Υπάρχει Θεός!"

Γιαννακόπουλος: "Υπάρχει Θεός!"

Σοβαρή απειλή τιμωρίας για Ολυμπιακό

Μπεργκ: "Το πιστεύαμε, το πετύχαμε"

Οι θρίαμβοι του Παναθηναϊκού στην έδρα του Ολυμπιακού

Πράνιτς: "Δεν μετρούν τα χρήματα, αλλά η καρδιά"

Χτυπήθηκε από ποτήρι ο Αναστασίου

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-3

News 24/7

24MEDIA NETWORK