Πρωτάθλημα δεν θα έπαιρνε ούτε με τον Μουρίνιο

Ο Τσάρλυ αναλύει την αγωνιστική πτώση του ΠΑΟΚ και τις ευθύνες που έχει ο Άγγελος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι ο "δικέφαλος" δεν είχε ποτέ ρεαλιστικές ελπίδες τίτλου με αυτές τις συνθήκες.

Πρωτάθλημα δεν θα έπαιρνε ούτε με τον Μουρίνιο
INTIME SPORTS

Στον ΠΑΟΚ η κατάσταση είναι χαοτική. Δεν είναι εύκολο να αποδώσεις κάπου συγκεκριμένα τις ευθύνες, αλλά ούτε και να απαλλάξεις. Όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο: κόσμος, προπονητής, ποδοσφαιριστές, διοίκηση.

Στις 3 Δεκεμβρίου, μετά από το διπλό στο Φάληρο, ο κόσμος υποδέχθηκε την αποστολή στο αεροδρόμιο λες και άλλαξε το πολίτευμα. Λίγες ημέρες αργότερα κι ενώ ο Ολυμπιακός είχε κάνει το μεγάλο λάθος με τα Γιάννενα, ο ΠΑΟΚ έδινε αγώνα στην Ξάνθη, τον οποίο αν κατάφερνε να κερδίσει, θα αποκτούσε προβάδισμα 7 βαθμών. Αν τα πράγματα στην Ξάνθη έρχονταν διαφορετικά, μπορεί η ιστορία να γραφόταν με διαφορετικό τρόπο.

Στην Ξάνθη άλλαξε η ιστορία

To Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, ο ΠΑΟΚ έγινε το απόλυτο φαβορί για το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Μετά από την ισοπαλία του Ολυμπιακού με τα Γιάννενα, πολλοί φίλοι του ένιωσαν για πρώτη φορά την πεποίθηση πως θα δουν την ομάδα τους να στέφεται πρωταθλήτρια, πως "ήρθε η ώρα". Αποδείχθηκε πως κανένας δεν ήταν έτοιμος να σηκώσει αυτό το φορτίο, ούτε η διοίκηση ούτε ο προπονητής ούτε καν ο κόσμος της ομάδας.

Στις 7 Δεκεμβρίου, οι φίλοι του ΠΑΟΚ πήγαν στην Ξάνθη με ένα γλυκό χαμόγελο. Η διοίκηση των ακριτών είχε παραχωρήσει και χώρο στην κεντρική θύρα κι η εικόνα των χαμογελαστών οπαδών παρέπεμπε σε φιέστα. Δεν έβλεπες τους οπαδούς να δίνουν παλμό, αλλά να χαμογελούν και να περιμένουν να γιορτάσουν.

Στην ίδια λογική ήταν και οι παίκτες του ΠΑΟΚ, που έπαιζαν όρθιοι σαν... τσολιάδες. Σε εκείνο το παιχνίδι παρατήρησα για πρώτη φορά τον Αναστασιάδη να κάνει την κίνηση με το χέρι, που παραπέμπει στο "όλοι μπροστά", μόλις ισοφάρισε ο Κλάους. Η λογική του "πάμε μπροστά" στη συνέχεια κατάντησε εμμονή και προκάλεσε τις επιπτώσεις που βλέπουμε σήμερα.

Δεν υπήρξε σύμμαχος ο κόσμος

Μία βδομάδα αργότερα, στο εντός έδρας παιχνίδι με την Κέρκυρα κι ενώ ο ΠΑΟΚ ήταν δύο βαθμούς μπροστά στη βαθμολογία, το γήπεδο δεν είχε γεμίσει και υπήρχε μία απίστευτη μουρμούρα, η οποία ακολούθησε την ομάδα και σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια.

Ο κόσμος τώρα ζητά ευθύνες, αλλά είναι δεδομένο πως σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια δεν υπήρξε ιδανικός σύμμαχος. Μετά από το διπλό στο "Καραϊσκάκης", γέμισε το γήπεδο μόνο στον εντός έδρας αγώνα με τον Πλατανιά, όταν και συσπειρώθηκε ο κόσμος λόγω της διαιτησίας Μήτσιου στη Μυτιλήνη. Μιλάμε για έναν σύλλογο με τεράστια δυναμική, με φανατικούς οπαδούς, που είχε την προοπτική να πάρει πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια. Ενδόμυχα, ο οπαδός του ΠΑΟΚ δεν ένιωσε έτοιμος για μία τόσο μεγάλη χαρά.

Δέχεται πυρά για στόχο που δεν θα πετύχαινε κανένας

Ο Αναστασιάδης ανακοίνωσε την παραίτηση του μετά από το τέλος του παιχνιδιού, απόφαση που φρόντισε να κοινοποιήσει στους παίκτες του από το ημίχρονο. Ο ίδιος άνθρωπός που έμοιαζε ήρωας μετά από το διπλό στο "Καραϊσκάκης", σήμερα θεωρείται ο βασικός ένοχος. Η αλήθεια είναι πως δέχεται σκληρή κριτική, αφού όλοι γνωρίζουν πως δεν έχει γεννηθεί ακόμα ο προπονητής που θα έκανε πρωταθλητή τον φετινό ΠΑΟΚ.

Ο Αναστασιάδης είναι σίγουρα υπεύθυνος που ο ΠΑΟΚ έκανε Χριστούγεννα στην κορυφή μετά από 30 χρόνια. Και όσο εύκολο είναι να υποστηρίζεις κρίσεις με βάση τη σημερινή κυρίαρχη άποψη, δεν γίνεται να μην αντιλαμβάνεται κανείς, πως για το ρόστερ που διαμορφώθηκε το καλοκαίρι, ήταν επιτυχία που ο ΠΑΟΚ κατάφερε και διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου.

Έπεσε άκομψα

Αν φέρει ευθύνη σε κάτι, είναι για τον άκομψο τρόπο που έπεσε ο ΠΑΟΚ από την κορυφή. Ότι δεν έπεσε περήφανα. Άλλωστε έχεις ευθύνες όταν είσαι προπονητής και δέχεσαι 4 γκολ από την Ξάνθη και 3 από ΠΑΣ Γιάννενα, Αστέρα Τρίπολης και ΟΦΗ.

Ο Αναστασιάδης μοιάζει σαν να άλλαξε το πλάνο του, μετά από το διπλό στο Φάληρο. Ξαφνικά άλλαξε όλη η προσέγγισή του. Σαν να ψήλωσε, σαν να πίστεψε πως για να πάρει το πρωτάθλημα, πρέπει να έχει μόνιμα τις γραμμές του και την πλειοψηφία των παικτών του πάνω από την σέντρα. Δεν είχε καμία σχέση ο τρόπος που αντιμετώπισε τα παιχνίδια με Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και Εργοτέλη στην Κρήτη, με τον τρόπο που αντιμετώπισε τα εκτός έδρας παιχνίδια μετά από τη νίκη με τον Ολυμπιακό.

Τα περισσότερα γκολ τα έχει δεχθεί με τον ίδιο τρόπο. Ένα ατομικό λάθος έδινε το δικαίωμα στους αντιπάλους να φθάνουν απέναντι στον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ. Για να παίξεις με τις γραμμές ψηλά, πρέπει να έχεις κάνει πολλή δουλειά, ώστε να έχεις τεράστια αμυντική ασφάλεια, όταν χάνεται η μπάλα. Θέλει χρόνο δουλειάς και πραγματικά αξιόπιστους αμυντικογενείς παίκτες.

Ο Αναστασιάδης έπαιζε τους τελευταίους δύο μήνες με αμυντικό χαφ τον Μαντούρο και με στόπερ πότε τον Κατσικά, πότε τον Σκόνδρα και πότε τον Τζαβέλα. Δεν είχε λογική η εμμονή του να προσπαθεί να κερδίσει, έχοντας μόνιμα ψηλά τις γραμμές του. Βλέπαμε ποδοσφαιριστές του επιπέδου Κατσικά, Μαντούρο, Τζανδάρη να έχουν την μπάλα και όλη την υπόλοιπή ομάδα να είναι πάνω από την σέντρα, λες και είναι αδύνατον να κάνουν λάθος.

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έχει αποδείξει πως είναι καλός προπονητής και φέτος στον ΠΑΟΚ δεν απέτυχε, απλά έπεσε άγαρμπα, όμως είναι αυτός που φταίει λιγότερο. Ή -για την ακρίβεια- ευθύνεται, μόνο για τη διαχείριση ενός συγκεκριμένου διαστήματος. Είναι κωμικό να ισοπεδώνει κάποιος σήμερα τον Αναστασιάδη. Είναι σαν να πίστευε πως αν έπαιρνε άλλος αυτό το ρόστερ το καλοκαίρι, σήμερα ο ΠΑΟΚ θα ήταν σε καλύτερη βαθμολογική θέση. Πιστεύω ακράδαντα πως ούτε ο Μουρίνιο δεν θα τους πήγαινε καλύτερα.

Η διοίκηση δεν επένδυσε στην προοπτική του τίτλου

Ο ΠΑΟΚ έφτασε απρόσμενα να είναι διεκδικητής του φετινού τίτλου κι η διοίκηση της ομάδας δεν επένδυσε έγκαιρα σε αυτήν την προοπτική. Το καλοκαίρι αποφάσισε να ρίξει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το μπάτζετ. Κίνηση απρόβλεπτη, καθώς η λογική κάθε επένδυσης πρέπει να είναι η συνεχής ανάπτυξη. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για πρότζεκτ που τρέχει την τρίτη χρονιά του. Παρότι δεν είχε καταφέρει να πλησιάσει τον ανταγωνιστή του, ο Σαββίδης αποφάσισε να διαλύσει τον κορμό που είχε δημιουργηθεί από τα δύο πρώτα χρόνια οικονομικής ευρωστίας, μείωσε δραματικά το ρόστερ και χαμήλωσε τον πήχη των απαιτήσεων.

Παρόλα αυτά, πιθανότατα συμπτωματικά, μπορεί να έπαιξε και ρόλο η δουλειά του Αναστασιάδη, επτά ποδοσφαιριστές (οι Γλύκος, Βίτορ, Ράτς, Αθανασιάδης, Μακ, Κάτσε και Τζιόλης) έκαναν ένα εκπληκτικό ξεκίνημα. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να είναι αυτός που θα εκμεταλλευτεί την άσχημη αγωνιστική πορεία του Ολυμπιακού, χάρη στην εκπληκτική κατάσταση αυτών των παικτών και σε κάποιες βοήθειες που έδιναν οι Σκόνδρας, Περέιρα που στη συνέχεια έγιναν περισσότερες. Συνολικά, όμως, μιλάμε για 9 ποδοσφαιριστές, οι υπόλοιποι ήταν καθαρά συμπληρωματικοί, που έπαιζαν την θέση τους χωρίς την παραμικρή ποιότητα. Ο Αναστασιάδης δεν είχε την δυνατότητα να χάσει παίκτες. Και κάθε φορά που έλειπε ένας ποδοσφαιριστής από τραυματισμό, ήταν αδύνατον αυτός να αναπληρωθεί.

Ο ΠΑΟΚ ήταν και τυχερός, καθώς η συγκεκριμένη αδυναμία και η ανάγκη για ενίσχυση του ρόστερ έγινε ορατή στα τελευταία παιχνίδια πριν από τη διακοπή των εορτών. Το δικαίωμα για να διεκδικήσει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα και να πέσει με αξιοπρέπεια χάθηκε την περίοδο των εορτών, όταν κι η διοίκηση του ΠΑΟΚ δεν έκανε μεταγραφές. Είναι ανεπίτρεπτο που βρισκόμαστε στις αρχές του Φεβρουαρίου και ακόμα ο ΠΑΟΚ παίζει με βασικούς τους Κατσικά, Μαντούρο. Ο Αναστασιάδης έκανε το μεγάλο λάθος, να προσπαθήσει να ξεπεράσει το ποσοτικό πρόβλημα που υπάρχει στο ρόστερ με επιθετική φιλοσοφία, να πιέσει υπερβολικά την ομάδα και τελικά να οδηγήσει σε κατάρρευση.

Δεν έδωσε ασφάλεια στον Αναστασιάδη

Επίσης, η διοίκηση δεν έκανε τον προπονητή της να νιώσει ισχυρός την περίοδο που έπρεπε. Ήταν ανεπίτρεπτο που άφησαν να σέρνεται το όνομα του Αναστασιάδη για την διαδοχή του Ρανιέρι στην Εθνική, την περίοδο που η ομάδα ήταν πρώτη. Ο Αναστασιάδης είχε συμβόλαιο λίγο πάνω από 90.000 ευρώ. Στην Εθνική θα εξασφάλιζε ήρεμο χρόνο και υπερβολικά περισσότερα χρήματα.

Μία διοίκηση που βάζει σαν στόχο το πρωτάθλημα, φροντίζει να έχει ήρεμο και ικανοποιημένο τον προπονητή της. Τον πιάνει και του ανανεώνει το συμβόλαιο. Βγάζει κάθε ανασφάλεια από το μυαλό του, δεύτερες σκέψεις και τον ισχυροποιεί μέσα και έξω από την ομάδα. Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς πως αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, θα είχε πρόβλημα ο Σαββίδης να του λύσει το συμβόλαιο.

Το λάθος έγινε στο κύπελλο

Είναι παράδοξο, αλλά στον ΠΑΟΚ κατάφεραν μία χρονιά που πάλεψαν το πρωτάθλημα, μέχρι και τα τέλη του Ιανουαρίου, να μοιάζει σήμερα σαν αποτυχημένη. Αν έλεγε κάποιος στον Σαββίδη πως η ομάδα που δημιούργησε το καλοκαίρι, όπου έχασε περισσότερους από 20 ποδοσφαιριστές και έριξε σε μεγάλο ποσοστό το μπάτζετ, θα είναι στις αρχές Φεβρουαρίου στη δεύτερη θέση, 8 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, θα ήταν σίγουρα ευχαριστημένος.

Το λάθος ήταν πως όλοι στον ΠΑΟΚ μαγεύτηκαν από την προοπτική της πρώτης θέσης που άφησαν πίσω τους υπόλοιπους θεσμούς. Με αποτέλεσμα, σήμερα που είναι φανερό πως το πρωτάθλημα χάθηκε, να μην υπάρχει καμία προοπτική.

Όλα θα ήταν τελείως διαφορετικά, αν υπήρχε στον σύλλογο η προοπτική κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας. Την ημέρα που ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε, ελάχιστοι φίλαθλοί του, ακόμα και άνθρωποι μέσα στην ομάδα, κατάλαβαν πόσο μεγάλη ζημιά έγινε. Για πολλούς, μάλιστα, ο αποκλεισμός λειτούργησε σαν ανακούφιση, σαν ευκαιρία ώστε να μείνει η ομάδα συγκεντρωμένη και απερίσπαστη στην μάχη του πρωταθλήματος. Σήμερα όλοι μπορούν να αντιληφθούν πως αν υπήρχε η προοπτική του κυπέλλου, όλα θα ήταν διαφορετικά.

Με το ρόστερ που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι, με τον τρόπο που διοικείται, με την νοοτροπία των φιλάθλων και με τον τρόπο που σφυρίζουν οι διαιτητές, ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα δεν θα έπαιρνε ούτε με τον Μουρίνιο. Ο Αναστασιάδης τους χάρισε ένα όμορφο ταξίδι, αλλά φρόντισε ο ίδιος το τέλος του να έρθει πολύ άκομψα και δίχως δόξα.

Διαβάστε ακόμη

Σταύρος Καραΐνδρος: Ήμασταν οι κακοί δημοσιογράφοι που θέλαμε το κακό του

Κώστας Κεφαλογιάννης: O μύθος του κορυφαίου Έλληνα προπονητή

Προπηλακισμοί στην Τούμπα από οπαδούς

ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 3-1 (VIDEOS)

Παραιτήθηκε ο Αναστασιάδης

News 24/7

24MEDIA NETWORK