Κύριε Κατσικάρη, ξέρετε τι σημαίνει εθνική ομάδα;

Ο διευθυντής του Contra.gr Παντελής Βλαχόπουλος και ο αρχισυντάκτης του site Θέμης Καίσαρης γράφουν για τις κλήσεις Κατσικάρη ενόψει του Προολυμπιακού. Το θέμα των Παπαγιάννη-Παππά, η "περίεργη" επιλογή του Αντετοκούνμπο, οι γκαρντ χωρίς ντρίμπλα και η σημασία να ξέρεις σε ποιον χώρο εργάζεσαι.

Κύριε Κατσικάρη, ξέρετε τι σημαίνει εθνική ομάδα;
Κατσικάρης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Γράφουν ο Παντελής Βλαχόπουλος και ο Θέμης Καίσαρης

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης -με τα καλά του και τα στραβά του- στον πάγκο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, όταν καλούσε τους διεθνείς για τις μεγάλες διοργανώσεις πρώτα απ'όλα τους εξηγούσε δύο πράγματα:

α. Τι σημαίνει να φοράς το εθνόσημο στο στήθος, ποιοι το έχουν φορέσει, τι πρεσβεύει η Ελλάδα στο παγκόσμιο μπάσκετ, τι είχε γίνει το 1987 (κοινωνικό και όχι αθλητικό γεγονός).

β. Ποιος θα είναι ο ρόλος σου στην ομάδα προκειμένου να αποδόσεις 100% και πως θα χρησιμοποιηθείς (μπασκετικά) με γνώμονα το καλό της Εθνικής.

Ο Γιώργος Πρίντεζης, "στρατιώτης" της Εθνικής ομάδας τα τελευταία 10 χρόνια, έχει να το λέει πώς ο "Δράκος" ενέπνεε τους συναδέλφους του να καταλάβουν το πνεύμα στο να αγωνίζεσαι σε μια ομάδα που έχει γράψει ιστορία και έχει κάνει τους Έλληνες να βγουν στους δρόμους και όλα τα παιδιά να παίζουν μπάσκετ. Για να μην παρεξηγηθούμε. Δεν κάνουμε σύγκριση μεταξύ των δύο προπονητών. Ούτε υποδεικνύουμε στην ομοσπονδία ποιον προπονητή θα πάρει. Προσπαθούμε να καταλάβουμε, όμως, αν ο Φώτης Κατσικάρης ξέρει σε ποιον πάγκο κάθεται.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΠΑ

Ήταν κοινό στην δημοσιογραφική πιάτσα γιατί ο Παππάς "κοίταζε" να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της Κύπρου. Το ένστικτό του έλεγε ότι δεν θα βρισκόταν στις κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού. Ο Παππάς είχε αναφερθεί στο θέμα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Contra.gr και την Αριάνα Παπαγιάννη. Σε ερώτηση για το πώς ήταν η συνεργασία με τον Κατσικάρη στην Μπιλμπάο, απάντησε: Όχι, δε συνεργαστήκαμε, νομίζω αυτός δεν ήθελε να συνεργαστούμε".

Όλοι είχαμε καταλάβει ότι ο Παππάς ήταν δύσκολο να συνεργαστεί ξανά με τον Κατσικάρη, ειδικά μετά και την "αποβολή" του από τον Παναθηναϊκό και τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ο γκαρντ των "πρασίνων" επανήλθε. Και μάλιστα έκανε μια καταπληκτική σειρά τελικών απέναντι στον Ολυμπιακό. Κάποιοι τον χαρακτήρισαν και MVP της ομάδας του.

Συν τοις άλλοις ο Αργύρης Πεδουλάκης, δείχνοντας" μεγαλοψυχία άφησε πίσω του τα "σκληρά" λόγια του νεαρού παίκτη ("Δεν νομίζω πως ταιριάζω με ανθρώπους σαν τον Πεδουλάκη") και για το καλό του Παναθηναϊκού και του ίδιου του αθλητή τον επανέφερε στις προπονήσεις. Λειτούργησε υποδειγματικά, δίχως εγωισμούς και ίχνος ρεβανσισμού. Σε αυτό το κομμάτι, λοιπόν, αναρωτηθήκαμε πώς ο συγκλονιστικός Παππάς των τελικών δεν χωράει στην προεπιλογή της ομάδας.

Αν είναι θέμα αγωνιστικό τότε ο κύριος Κατσικάρης θα κριθεί στο Τορίνο. Όμως εάν πρόκειται για την παλιά τους κόντρα, τότε ο Έλληνας τεχνικός έχει υποπέσει σε μεγάλο λάθος. Θα έπρεπε να παραδειγματιστεί από την στάση του "Άρτζι" και να κατανοήσει ότι η Εθνική ομάδα δεν είναι ένα "κλειστό κλαμπ", αλλά υπόθεση που αφορά όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Στον ισπανικό σύλλογο στον οποίο εργάζεται μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προφανώς δεν έχει πεδίο εγωισμών και αντιπαραθέσεων. Για το καλό της ομάδας και μόνο. Με την ίδια λογική πως καλείται ο κατά άλλα αξιόλογος Αθηναίου, ο οποίος όμως έχει να παίξει μήνες μπάσκετ καθώς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον είχε παραγκωνίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού; Ερωτήματα που κάποτε πρέπει να απαντηθούν.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

Κάποιος θα πει πως όλοι οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί, σε όλα τα αθλήματα έχουν "αποκλείσει" παίκτες για μη αγωνιστικούς λόγους. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να βρούμε σχετικά παραδείγματα. Ο Όττο Ρεχάγκελ είχε θέσει εκτός Εθνικής τον Γρηγόρη Γεωργάτο και τον Άκη Ζήκο. Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά. Οι δύο παίκτες δεν είχαν "τιμωρηθεί" για κάτι που συνέβη σε σύλλογο, αλλά μέσα στην ίδια την Εθνική ομάδα.

Ο Γεωργάτος είχε μιλήσει άσχημα (κατά κάποιους είχε βρίσει κιόλας) στον Ρεχάγκελ κατά τη διάρκεια προπόνησης πριν απ'τον πρώτο αγώνα του Γερμανού με την Ελλάδα, εκείνο το 5-1 εκτός με τη Φινλανδία. Προφανώς και ο Ρεχάγκελ είχε το δικαίωμα (ίσως και την υποχρέωση) να μην καλέσει ποτέ ξανά τον Γεωργάτο. Ομοίως, ο Ζήκος ήταν στις κλήσεις στα πρώτα φιλικά του Όττο το 2001. Τον Νοέμβριο η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Κύπρο σε φιλικό στην Καισαριανή και ο Ζήκος αρνείται να μπει ως αλλαγή στο 85ο λεπτό. Ο Γερμανός δεν τον καλεί ξανά. Και οι δύο έμειναν εκτός, αλλά και οι δύο έδειξαν ασέβεια προς τον προπονητή τους ενώ ήταν μέλη της Εθνικής.

Κανείς δεν αμφισβητεί πως κάθε προπονητής, πόσω μάλλον οι εκλέκτορες των εθνικών ομάδων, αυτοί δηλαδή που διαλέγουν όποιον θέλουν, έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο των κλήσεων. Στην περίπτωση όμως του Κατσικάρη το ερώτημα αφορά το κατά πόσο δικαιούται να "κόψει" τον οποιονδήποτε Παππά με βάση τη συνεργασία που είχαν σε έναν σύλλογο. Αφορά την Ελλάδα το τι έγινε κάποτε στην Μπιλμπάο ή την ενδιαφέρει μόνο η καλύτερη στελέχωση της ομάδας που θα διεκδικήσει και θα πάρει την πρόκριση για το Ρίο;

ΛΑΘΟΣ Ή "ΣΚΑΝΔΑΛΟ" ΜΕ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ;

Η ιστορία του Γιώργος Παπαγιάννη είναι χαρακτηριστική και χρήζει έρευνας. Εάν ο θηριώδης σέντερ (2.18) δεν κλήθηκε από τον Κατσικάρη για αγωνιστικούς λόγους, τότε ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν έχει παρακολουθήσει ούτε λεπτό τους ελληνικούς τελικούς μπάσκετ. Μαζί με τον Παππά ήταν οι παίκτες που ανέτρεψαν την κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας επί Τζόρτζεβιτς. Θεωρούμε ότι ο coach έχει παρακολουθήσει τους αγώνες, αλλά δεν μπορούμε να πιστέψουμε και να συνειδητοποιήσουμε πώς δεν καλείται ο Παπαγιάννης αλλά την θέση του στην προεπιλογή παίρνει ο Βασίλης Καββαδάς.

Ο σέντερ του Αρκαδικού έχει κάνει καλή χρονιά, αλλά σε μια ομάδα με συγκεκριμένες δυνατότητες. Το δεύτερο σενάριο δεν θέλει να το πιστέψει κανείς. Πολλοί είπαν ότι ο Γιώργος Παπαγιάννης βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να συμμετάσχει στο pre draft camp του ΝΒΑ. Αν ισχύει αυτό η ομοσπονδία και ο Κατσικάρης "διευκόλυναν" το ταξίδι του στην Αμερική; Τους είχε ενημερώσει; Και αν ναι γιατί δεν τον βγάλανε στη σέντρα; Και άλλα ερωτήματα τα οποία εγείρουν απάντηση. Γιατί ο Παπαγιάννης είναι αυτή τη στιγμή ότι καλύτερο και εξελίξιμο διαθέτει το ελληνικό μπάσκετ για τα επόμενα δέκα χρόνια.

ΟΙ ΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ

Τα πράγματα στην περιφερειακή γραμμή της εθνικής ομάδας είναι απλά. Σε περίπτωση που ο Σλούκας δεν μπορέσει να αγωνιστεί ή παίξει στην κατάσταση που είναι τώρα, τότε η Εθνική θα είναι μια ομάδα χωρίς επιθετική ντρίμπλα. Θα είναι μια ομάδα που δεν θα έχει σουτ μετά την ντρίμπλα. Θα είναι μια ομάδα που δεν θα μπορεί να απειλήσει στο ένας εναντίον ενός καΙ βέβαια εκτός του Καλάθη θα είναι μια ομάδα που δεν θα μπορεί να παίξει pick n' roll. Αλλά αυτό είναι το πλάνο του Κατσικάρη και προφανώς θα προσπαθήσει να βρει λύση εκ των έσω.

Όμως η κλήση του Θανάση Αντετοκούνμπο με ποια αθλητικά και μπασκετικά κριτήρια έγινε. Που έχει παίξει εφέτος ο αδερφός του Giannis για να είναι στην προεπιλογή της ελληνικής ομάδας; Σε ποια θέση μπορεί να βοηθήσει; Πότε έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο και μάλιστα σε παιχνίδια που κρίνουν πρόκριση; Για να μην είμαστε άδικοι. O Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει Γιάννης, όμως, έχει τις δυνατότητες να γίνει ένας πολύ καλός παίκτης. Γι' αυτό τον λόγο όπως αποκάλυψε το Contra.gr ο Παναθηναϊκός και ο Αργύρης Πεδουλάκης έριξαν τα δίχτυα τους για να τον αποκτήσουν την επόμενη χρονιά. Αλλά πρώτα να τον δούμε να παίζει. Να παίζει σε ματς με σοβαρό διακύβευμα, να τα κρίνει, να χάνει και να κερδίζει. Και μετά να παίξει και βασικός στην Ελλάδα. Η τουλάχιστον να υπάρχει ίδια αντιμετώπιση σε όλους τους παίκτες. Σε αυτούς που παίζουν και σε αυτούς που δεν παίζουν.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΣΠΑΝΟΥΛΗ-ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

Το ελληνικό μπάσκετ δέχθηκε φέτος ένα μάλλον αναπάντεχο δώρο. Μπορεί φέτος να μην είχαμε εκπροσώπηση στο Final Four, μπορεί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός για διάφορους λόγους να κινήθηκαν σε ρηχά ευρωπαϊκά νερά, όμως οι τελικοί της Basket League ήταν ιστορικοί. To "αντίο" του Δημήτρη Διαμαντίδη σε συνδυασμό με τις μυθιστορηματικές εμφανίσεις του Βασίλη Σπανούλη, τα τρία break σε τέσσερις αγώνες, η σχετικά κόσμια και πολιτισμένη ατμόσφαιρα στα δύο κλειστά, οι τέσσερις "κλειστοί" αγώνες και το δράμα των δύο παρατάσεων, όλα αυτά μαζί έδωσαν μια τρομακτική ώθηση στο μπάσκετ. Ο κόσμος "τρελάθηκε" με όσα παρακαλούθησε.

Ο Έλληνας δεν έπαψε ποτέ να αγαπάει το μπάσκετ εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, όμως δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως οι φετινοί τελικοί ανανέωσαν τους όρκους αγάπης, μας έκαναν να ερωτευτούμε ξανά την πορτοκαλί μπάλα.

Η Εθνική πρέπει να "καβαλήσει αυτό το κύμα". Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το φθινόπωρο είναι δικό της. Μπορεί να μην έχει καταφέρει ποτέ να συνδέσει το όνομά της με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού ποτέ δεν έχουμε ζήσει κάτι μεγάλο εκεί, αλλά αυτό ανήκει στο παρελθόν. Έχει μπροστά της μια ευκαιρία, με την Εθνική του ποδοσφαίρου εκτός Euro, να βάψει πορτοκαλί το καλοκαίρι, να πάρει την ώθηση των τελικών, να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων ως θετική πρωταγωνίστρια.

Και με τους Σπανούλη-Διαμαντίδη να έχουν πει αντίο, με τον Πρίντεζη τραυματία, ίσως να είναι αναγκαιότερο από ποτέ να δούμε τον Αντετοκούνμπο με το εθνόσημο ως το μπασκετικό σημείο ανάφορας, ως τον παίκτη που θα κάτσουν τα πιτσιρίκια μπροστά στην τηλεόραση για να δουν "τι θα κάνει ο καλός μας".

Κι αν αυτό φτάσει απ'το Τορίνο στο Ρίο, τότε μπορεί ο στόχος να μην είναι ένα μετάλλιο, αλλά να χρησιμοποιήσει η Εθνική τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να κερδίσει νέο κόσμο, να βάλει τις βάσεις για το Ευρωμπάσκετ του 2017.

* Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος πέρυσι το καλοκαίρι και μετά την δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία της Εθνικής σε μεγάλη διοργάνωση, έκανε πρόταση σε Έλληνα νέο τεχνικό να αναλάβει την ομάδα. Όμως ο συγκεκριμένος coach για λόγους ηθικής, αρνήθηκε την πρόταση και συνέχισε να εργάζεται στον σύλλογο του.

** Ο Βασίλης Σπανούλης πέρυσι είχε εκφράσει ουκ ολίγες φορές τα παράπονά του για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο Κατσικάρης τον χρόνο συμμετοχής του στην ομάδα και βεβαίως τον ρόλο του. Εκ των υστέρων δικαιώθηκε. Η ομάδα εγκλωβίστηκε, ο Αντετοκούνμπο έτρεχε πάνω-κάτω σαν την "άδικη κατάρα" και ο Καλάθης ντρίμπλαρε παραπάνω του κανονικού.

*** Ο Γιάννης Μπουρούσης θα είναι για πρώτη φορά αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Τορίνο προκειμένου να πάρει η Ελλάδα το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Και ο άσος της Μπασκόνια, ο πιο "παλιός" αυτής της μεγάλη παρέας δεν θα ανεχτεί βεντετισμούς και εγωισμούς. Από κανέναν.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί αποχώρησε (πραγματικά) ο Βασίλης Σπανούλης

News 24/7

24MEDIA NETWORK