Κάρτα υγείας: Ελεύθερος χωρίς όρους και ο Πιλάβιος

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους μετά από την απολογία του στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς για την κάρτα υγείας.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, απολογήθηκε ενώπιον του ειδικού ανακριτή για θέματα διαφθοράς, Γιώργου Ανδρέαδη, σχετικά με την υπόθεση της κάρτας υγείας που ζημίωσε την Ομοσπονδία κατά 29.000.000 ευρώ.

Η απολογία ήρθε μετά από μία εβδομάδα προθεσμίας που είχε εξασφαλίσει και στο δικαστικό μέγαρο της Ευελπίδων βρέθηκε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Αρκαδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ, Νίκο Προύντζο, ο οποίος επίσης ανήκει μεταξύ των 23 πρώην και νυν στελεχών της Ομοσπονδίας που κατηγορούνται για ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, με ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ το 2010, όταν και ανανεώθηκε η σύμβαση με την εταιρία που ανέλαβε το έργο, παρότι επί πέντε χρόνια δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα, όσον αφορά στους ιατρικούς ελέγχους των ποδοσφαιριστών.

Σε κανέναν από τους δύο κατηγορούμενους δεν επιβλήθηκε περιοριστικός όρος, όπως αποφάσισαν από κοινού ανακριτής και εισαγγελέας. Αυτοί ήταν και οι δύο τελευταίοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση από τον χώρο του ποδοσφαίρου και πλέον απομένει η ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης και η αποστολή της δικογραφίας στον Εισαγγελέα Εφετών.

Η υπόθεση

Με βάση την προκαταρκτική εξέταση του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και του πορίσματος που συνέταξε η επίκουρη εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Κουρινιώτη, μεταξύ 27 Μαΐου 2005 και 28 Μαρτίου 2013 οι 23 πρώην και νυν άνθρωποι της ΕΠΟ οδήγησαν τα ταμεία της Ομοσπονδίας σε "ζημία συνολικού ποσού 29.037.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ".

Η ΕΠΟ είχε συνάψει σύμβαση έργου με την εταιρία "PC Systems", ώστε να γίνει υποχρεωτικός ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών, μετά από μία σειρά ξαφνικών θανάτων παικτών που αγωνίζονταν κατά κύριο λόγο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Η συμφωνία περιελάμβανε τη χρήση λογισμικού προγράμματος τηλεϊατρικής, που αφορούσε ένα κεντρικό και ένα περιφερειακό σύστημα, αλληλένδετα μέσω διαδικτύου, σε κάθε μία από τις 53 Ενώσεις μέλη της ΕΠΟ, και στα οποία θα αποθηκεύονταν τα ιατρικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών μετά από τον έλεγχο του αρχιάτρου.

Αν και κανονικά θα έπρεπε να γίνουν πάνω από 1.500.000 εξετάσεις ποδοσφαιριστών στο επίμαχο χρονικό διάστημα, τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σύστημα είναι μόλις 15.500.

Η ΕΠΟ ανανέωσε τη σύμβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2010, παρότι δεν υπήρχε κανονική χρήση του λογισμικού και τρία χρόνια αργότερα την κατήγγειλε.

Δίωξη για απιστία έχει ασκηθεί και σε οκτώ στελέχη της "PC Systems".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο Γκιρτζίκης

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι Γκαγκάτσης - Καλογιάννης

Απολογήθηκε στον ανακριτή ο Σαρρής

Στον ανακριτή Μάντζιος και Καλύβας

Ελεύθερος χωρίς όρους ο πρόεδρος της ΚΕΔ

Οι πρώτες απολογίες για την "κάρτα υγείας"