Το ντέρμπι τίτλου της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ θα κριθεί από τον Χιμένεθ

Το βασικό στοιχείο που θα κρίνει το ντέρμπι τίτλου μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι ένας προπονητής που θα απουσιάζει: ο Μανόλο Χιμένεθ. Το Contra.gr παρουσιάζει τα 5 κλειδιά του αγώνα στο ΟΑΚΑ.

Το ντέρμπι τίτλου της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ θα κριθεί από τον Χιμένεθ
MOTION TEAM

Το πρώτο από τα ντέρμπι τίτλου του 2ου γύρου βρίσκεται προ των πυλών. Η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο για την 19η αγωνιστική της Super League και με δεδομένη τη βαθμολογική εικόνα των δύο ομάδων, υπάρχουν δύο αποτελέσματα που ανοίγουν για τα καλά τη μάχη για την κατάκτηση του τροπαίου και ένα που την κλείνει ακόμα περισσότερο.

Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας ΠΑΟΚ έχει 50 βαθμούς με 17 νίκες και μία ισοπαλία, πίσω του ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 42 βαθμούς και στην 3η θέση βρίσκεται η ΑΕΚ με 36. Η διαφορά των δύο ομάδων (14 βαθμοί) μοιάζει απαγορευτική για αφήνει ελπίδες τίτλου στην Ένωση, ωστόσο ο Ολυμπιακός βρίσκεται ακόμα στο παιχνίδι και μετά από τη νίκη επί του Πανιωνίου, στρέφει το βλέμμα του στην Καλογρέζα.

Ο αγώνας του 1ου γύρου στην Τούμπα είχε λήξει με νίκη των γηπεδούχων, χάρη σε δύο γκολ του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο Σέρβος επιθετικός είναι ένας από τους μεγάλους απόντες της ρεβάνς, αφού μαζί με τον Αντρέ Σιμόες, τον Βασίλη Λαμπρόπουλο και τον Έλντερ Λόπες αποτελούν τις επιλογές στις οποίες δεν μπορούν να στηριχθούν ξανά οι δύο προπονητές φέτος, για διαφορετικούς λόγους.

Η μεταμόρφωση του 2019

Αυτή θα είναι και η κομβική εξέλιξη που θα καθορίσει το αποτέλεσμα του αγώνα. Το 2019 οι δύο ομάδες πέρασαν σε μία νέα πραγματικότητα. Τα δεδομένα και για τις δύο άλλαξαν και όπως αποδεικνύεται στον έναν μήνα αγώνων, προς το καλύτερο.

Από τη μία, η ΑΕΚ έμαθε να ζει δίχως τον βασικό 'κόφτη' της και τον βασικό στόπερ της μετά από περίπου ένα δίμηνο πειραματισμών. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν βρήκε λύσεις όταν πάρθηκε η αρχική διοικητική απόφαση για αποκλεισμό των Σιμόες, Λαμπρόπουλου και Τάσου Μπακασέτα από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας.

Μετά από τις γιορτές, όμως, αλλάζοντας τη διάταξη σε 3-5-2 και με τον Μπακασέτα να ανανεώνει το συμβόλαιό του και να επιστρέφει στα πλάνα του, ο τεχνικός της ΑΕΚ μεταμόρφωσε την εικόνα και τα αποτελέσματα.

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στα τελευταία 5 παιχνίδια της η ΑΕΚ μετράει ισάριθμες νίκες σε πρωτάθλημα και κύπελλο με απολογισμό 15-0 τέρματα. Το σερί μοιάζει εντυπωσιακό και θυμίζει αρκετά την περσινή ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, που χρησιμοποιούσε την ίδια φιλοσοφία, καταλήγοντας μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ είναι το πρώτο τόσο υψηλού επιπέδου στο οποίο η ΑΕΚ καλείται να μετρήσει τις δυνάμεις της σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Αν ξεπεράσει και αυτόν τον 'σκόπελο', τότε έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας, που μπορεί να είναι λίγο αργά πλέον για το πρωτάθλημα, ωστόσο όχι για το Champions League ή το κύπελλο.

Εξάλλου, αν η μάχη τίτλου είναι ανοιχτή παρότι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν 8 βαθμούς διαφορά, τότε σίγουρα η μάχη της 2ης θέσης είναι κι αυτή ανοιχτή, με την ΑΕΚ να υπολείπεται 6 βαθμών των Πειραιωτών.

Η ζωή χωρίς Πρίγιοβιτς

Ένα μεγάλο μέρος της αρθρογραφίας των αθλητικών ΜΜΕ τον προηγούμενο μήνα αφορούσε στο αγωνιστικό σοκ που θα υποστεί ο ΠΑΟΚ, εφόσον ο Πρίγιοβιτς αποδεχόταν τη 'χρυσοφόρα' πρόταση της Αλ Ιτιχάντ και άφηνε τον 'δικέφαλο του βορρά' μεσούσης της σεζόν.

Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας για 3η σερί σεζόν (αν και έπαιξε στον ΠΑΟΚ μόλις 2 έτη), ο επιθετικός για τον οποίο έπαιζαν οι συμπαίκτες του και ο μοναδικός παίκτης που μετέτρεπε τις ευκαιρίες σε γκολ, αφού οι υπόλοιποι παίκτες του ΠΑΟΚ διακρίνονταν για την αστοχία τους.

Το ντέρμπι τίτλου της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ θα κριθεί από τον Χιμένεθ
EUROKINISSI

Η μεταγραφή του διεθνή Σέρβου άλλαξε τη στόχευση της τακτικής του Ραζβάν Λουτσέσκου, όμως όχι την ουσία. Η παραγωγή φάσεων διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, όπως και η εκτέλεση από πολλούς ποδοσφαιριστές.

Αυτό που άλλαξε ήταν ότι πλέον οι παίκτες που εκτελούσαν, το έκαναν από ευνοϊκή θέση, όπως συνέβαινε με τον Πρίγιοβιτς. Τέρμα στα μακρινά σουτ χωρίς τύχη ή οι πολύ διαγώνιες τελικές προσπάθειες.

Το πλουραλιστικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ και οι συνεργασίες των παικτών έβγαζαν έναν συμπαίκτη τους σε πλεονεκτική θέση για τελείωμα φάσης και πλέον αυτός ευστοχούσε αντί να αστοχεί όπως προηγουμένως.

Το αποτέλεσμα είναι στα 6 παιχνίδια του 2019 δίχως Πρίγιοβιτς ο ΠΑΟΚ να έχει 5 νίκες και μία... αναίμακτη ήττα από την Παναχαϊκή στο κύπελλο, να έχει σκοράρει 18 φορές και να είναι πιο παραγωγικός σε σχέση με την εποχή που μεσουρανούσε ο πρώην παίκτης του.

Ο παράγοντας Πόνσε

Αν ο 1ος γύρος της Super League μονοπωλήθηκε από τον Ευθύμη Κουλούρη και τον Πρίγιοβιτς σε επίπεδο μάχης πρώτου σκόρερ, υπήρχε κι ένας ποδοσφαιριστής που δεν βρέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο έκανε το ίδιο καλή δουλειά.

Ο Εσεκιέλ Πόνσε ποτέ δεν κατάφερε να γεμίσει τα παπούτσια του Σέρχιο Αραούχο, ωστόσο όταν έγινε αντιληπτό πως πρόκειται για έναν παίκτη που κάνει διαφορετικές δουλειές στον αγωνιστικό χώρο από τον συμπατριώτη του, φάνηκε πιο απελευθερωμένος, σαν να βρήκε τον ρόλο του.

Ο Αργεντινός επιθετικός αποτελεί τον άνθρωπο που θα τελειώσει μια φάση με ένα άγγιγμα της μπάλας, επειδή θα βρεθεί την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο. Αυτό συνήθως είναι πολύ κοντά στην αντίπαλη εστία, κάτι που καθιστά... εύκολο το τελείωμά του και αντίστοιχα... εγκληματική οποιαδήποτε αστοχία.

Το ντέρμπι τίτλου της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ θα κριθεί από τον Χιμένεθ
EUROKINISSI

Παρ' όλα αυτά, με 12 γκολ τη φετινή σεζόν, εκ των οποίων μόλις ένα πέναλτι και 5 με τα οποία οι 'κιτρινόμαυροι' άνοιξαν το σκορ, εξελίσσεται σε έναν κομβικό παίκτη για την ΑΕΚ και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο παραμονής του και μετά από το τέλος του δανεισμού του από τη Ρόμα.

Ο 21χρονος από το Ροσάριο αποτελεί τον killer που θέλει κάθε ομάδα μέσα στην περιοχή και η νέα διάταξη που φέρνει τους Πέτρο Μάνταλο και Μπακασέτα πιο κεντρικά και όχι 'ακροβολισμένους' στις πτέρυγες, με συνέπεια να οργανώνουν καλύτερα το παιχνίδι και να βγάζουν καλύτερες πάσες στον Πόνσε, έχει παίξει τον ρόλο του ώστε να σκοράρει και στα 4 τελευταία παιχνίδια της ομάδας.

Τα άκρα κάνουν τη διαφορά

Υπάρχει μία παρεξήγηση με τον νέο σχηματισμό με τον οποίο παρατάσσεται η ΑΕΚ στα παιχνίδια της το 2019. Πρόκειται για μία διάταξη που είχε χρησιμοποιήσει και ο Χιμένεθ την περσινή (επιτυχημένη) σεζόν, αλλά όχι στα ντέρμπι.

Ο Ισπανός προπονητής απέφυγε να αφήσει εκτεθειμένα τα άκρα του απέναντι σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και τις αντίστοιχες δικές τους ισχυρές και συνάμα γεμάτες πτέρυγες. Ως συντηρητικός προπονητής, επέλεξε να παίξει με τετράδα πίσω και να 'θυσιάσει' κάτι από την επίθεσή του.

Δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος, ωστόσο το ντέρμπι αυτό η ΑΕΚ πιθανότατα θα το προσεγγίσει με τριάδα στην άμυνα και δύο παίκτες να ανεβοκατεβαίνουν τις δύο πλευρές. Το match-up με τους Μάτος, Βιεϊρίνια σε πρώτη φάση και Δημήτρη Λημνιό (ή Λέο Ζαμπά) και Ομάρ ελ Καντουρί προβάλλει ως αυτό που θα κρίνει περισσότερο την έκβαση του ντέρμπι.

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Αν ο ΠΑΟΚ εκμεταλλευτεί την -θεωρητική- υπεραριθμία του σε αυτούς τους χώρους ή αξιοποιήσει τις βοήθειες που θα δίνουν παίκτες του άξονα της ΑΕΚ, αφήνοντας με τη σειρά τους ακάλυπτους χώρους κεντρικά, τότε θα βγει κερδισμένος στη σκακιέρα.

Αν, όμως, οι φουλ μπακ της ΑΕΚ αντέξουν στις διαρκείς μονομαχίες και οι βοήθειες που θα πάρουν δεν θα οδηγήσουν σε ρήγματα, τότε η Ένωση θα αποκτήσει τα εφόδια για να πάρει τον αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ, από την πλευρά του, πάντως, διαθέτει κι αυτός επιθετικά μπακ και πότε ο ένας πότε ο άλλος (και πιο σπάνια αμφότεροι) επελαύνουν προς την αντίπαλη περιοχή, θυμίζοντας κι αυτός ομάδα που παίζει με τριάδα πίσω. Η διαφορά έγκειται στο αμυντικό τρανζίσιον στο οποίο οι ακραίοι της ΑΕΚ είναι πιο εκπαιδευμένοι και το εφαρμόζουν καλύτερα.

Ο άγνωστος Χ

Μέσα σε όλα, υπάρχουν και οι μεταγραφές Ιανουαρίου που και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ποδοσφαιριστές που μπορούν να προσφέρουν πράγματα.

Ο Νέναντ Κρίστιτσιτς αποτελεί τον παίκτη που θα γεμίζει το κέντρο της ΑΕΚ σε λίγο καιρό, όταν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και ήδη έχει δείξει ψήγματα των ικανοτήτων του. Πρόκειται για έναν πολύ καλό χειριστή της μπάλας που κάνει δουλειά τόσο δημιουργικά, όσο και ανασταλτικά. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να αρχίζει βασικός σε αυτό το ντέρμπι, αλλά μοιάζει βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή στη ροή του αγώνα.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTION TEAM

Οι δύο τελευταίες προσθήκες του ΠΑΟΚ, Σβέριρ Ίνγκασον και Σέρζιο Ολιβέιρα, ανεξαρτήτως κατάστασης αναπόφευκτα θα έμεναν εκτός αποστολής, αφού δεν έχουν συμπληρώσει ούτε εβδομάδα στην Ελλάδα. Τουναντίον, Γιόσιπ Μίσιτς και Κάρολ Σβιντέρσκι έχουν πάρει λεπτά συμμετοχής, έχουν σκοράρει και κάποια στιγμή στον αγώνα θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Συνολικά πρόκειται για 3 παίκτες που κανείς δεν μπορεί να τους σταθμίσει αυτήν τη στιγμή, λόγω μικρής παρουσίας τους, όμως όλοι τους μπορούν να προσφέρουν κάτι.

Photo credits: Eurokinissi, Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK