Ο Γκατούζο δεν πέρασε Χριστούγεννα, αλλά Μεγάλη Παρασκευή

Η Μίλαν έμεινε για 4ο σερί παιχνίδι πρωταθλήματος στο μηδέν, αφού δεν κατάφερε να νικήσει ούτε την προτελευταία Φροζινόνε. Τζενάρο Γκατούζο και Γκονσάλο Ιγκουαΐν ίσως εμφανίστηκαν για τελευταία φορά.

Ο Γκατούζο δεν πέρασε Χριστούγεννα, αλλά Μεγάλη Παρασκευή
AP PHOTO/LUCA BRUNO

Πιέτρο Πάολο Βίρντις, Μαρκ Χέιτλι, Τζιουζέπε Ινοτσιάτι. Οι επιθετικοί της Μίλαν στη δεύτερη σεζόν της μετά από την (νέα) επιστροφή στη Serie A. Ήταν η σεζόν 1984-1985, η σεζόν κατά την οποία για τελευταία φορά απέτυχε να σκοράρει σε 4ο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος. Γκονσάλο Ιγκουαΐν, Πάτρικ Κουτρόνε, Σούσο, Σάμου Καστιγέχο, Φάμπιο Μπορίνι. Οι επιθετικοί της Μίλαν τη φετινή σεζόν που επανέλαβε αυτό το αρνητικό σερί.

Δεν ήταν ότι δεν προσπάθησε κόντρα στη Φροζινόνε. Για παράδειγμα, ο Ιγκουαΐν έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 89' για να 'λυτρώσει' τους 'ροσονέρι' και κυρίως τον Τζενάρο Γκατούζο. Ο βαρύς φορ της Μίλαν, όμως, συμπλήρωσε δύο μήνες δίχως γκολ. Και ο Ιταλός τεχνικός 5 αγώνες δίχως νίκη.

Ήταν μία κομβική εβδομάδα και για τους δύο. Η νέα διοίκηση της Μίλαν ετοιμάζεται να... ξαποστείλει τον Αργεντινό επιθετικό στην Τσέλσι, ως αντάλλαγμα για ακόμα έναν πρώην φορ της Γιουβέντους, ο οποίος φέτος έχει μείνει 'άσφαιρος'. Ο Άλβαρο Μοράτα φαίνεται ότι χρειάζεται αλλαγή περιβάλλοντος για να ξαναβρεί τον καλό εαυτό του και ο Ιγκουαΐν ίσως χρειάζεται επανασύνδεση με τον Μαουρίτσιο Σάρι για τον ίδιο σκοπό, με συνέπεια το σενάριο να θεωρείται αρκετά πιθανό.

Ο Γκατούζο, από την πλευρά του, έπαιζε τον πρώτο από τους δύο 'τελικούς' που φέρεται να του έδωσαν προθεσμία οι πρώην συμπαίκτες του. Λεονάρντο και Πάολο Μαλντίνι, τεχνικός διευθυντής και διευθυντής αθλητικής στρατηγικής και ανάπτυξης του συλλόγου, θυμούνται ως μακρινή ανάμνηση την κοινή συνέντευξη Τύπου όπου έκαναν πλάκα για το αν θα απέλυαν ποτέ τον 'Ρίνγκιο'.

Μετά από τον ταπεινωτικό αποκλεισμό στο Europa League από μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, το μοναδικό σωσίβιο του Γκατούζο ήταν η 4η θέση στη Serie A, την οποία έχασε μετά από τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα. Πλέον, δεν υπάρχει ούτε σωσίβιο, αλλά μία γραφειοκρατική λεπτομέρεια: η Ιταλία εισήγαγε... Boxing Day φέτος και η διακοπή των εορτών μετατέθηκε για τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται να απομακρυνθεί ο Γκατούζο.

'Είμαι υπεύθυνος. Είμαι ο καπετάνιος στο πλοίο, οπότε το σωστό είναι να αναλάβω την πλήρη ευθύνη', έλεγε στη συνέντευξη Τύπου μετά από το 0-0 στο 'Μπενίτο Στίρπε', κόντρα στην προτελευταία ομάδα της κατηγορίας. 'Η Φροζινόνε άξιζε περισσότερα', υποστήριξε ο ομόλογός του, Μάρκο Μπαρόνι, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στον πάγκο και που βάσει της εικόνας στο 1ο ημίχρονο, δεν είχε άδικο.

Ευθύνη γι' αυτό είχε ένα προϊόν των ακαδημιών της Μίλαν, ο Πάολο Γκιλιόνε, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στη Φροζινόνε. Πρώτα απείλησε με ένα σουτ που έδιωξε δύσκολα ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα και στη συνέχεια έβγαλε σέντρα στον Αντρέα Μπεγκέτο, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ ακυρώθηκε μέσω VAR λόγω φάουλ προηγουμένως, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι τα χρειάστηκαν, έστω κι αν είχαν δοκάρι με τον Καστιγέχο.

Στο 2ο ημίχρονο οι Μιλανέζοι μπήκαν δυνατά για το γκολ της νίκης, αλλά πλην της ευκαιρίας του Ιγκουαΐν στο 89', δεν κατάφεραν πολλά πράγματα. Ο Αργεντινός έμεινε για 7ο παιχνίδι δίχως γκολ, κάτι που του συνέβη πρώτη φορά στην Ιταλία το 2014 ως παίκτης της Νάπολι. Μάλιστα, στις καθυστερήσεις χρειάστηκε ο Ντοναρούμα για να αποσοβήσει τέρμα του Καμίλο Τσιάνο.

Με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, η Gazzetta dello Sport έσπευσε να δημοσιεύσει πληροφορίες ότι ο Γκατούζο θα πάρει ακόμα μία ευκαιρία στο επερχόμενο παιχνίδι του Σαββάτου με αντίπαλο την ΣΠΑΛ στο Σαν Σίρο. Την ίδια στιγμή, στα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου κονταροχτυπιούνται τα ονόματα του Αρσέν Βενγκέρ και του Ζοζέ Μουρίνιο για την επόμενη μέρα.

Με την 8η θέση να είναι εφικτή μετά από ακόμα μία γκέλα την επόμενη αγωνιστική (και η 12η μετά από δύο γκέλες), κανείς εκ των δύο... διωγμένων προπονητών από την Premier League δεν θα έβλεπε ως ιδανική προοπτική μία πρόταση από τη Casa Milan. Όπως δεν ήταν ούτε για τον Γκατούζο, όταν κλήθηκε πριν από 13 μήνες να αναλάβει το πρότζεκτ αναδιοργάνωσης ενός τέτοιου ποδοσφαιρικού 'κολοσσού'.

Το 1984, η Μίλαν τερμάτισε στην 5η θέση, αλλά άφησε πίσω της ομάδες όπως η Γιουβέντους του Μισέλ Πλατινί, η Ρόμα του Μπρούνο Κόντι και η Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα. Μετά από την ισοπαλία κόντρα στη Φροζινόνε, βρίσκεται και πάλι στην 5η θέση, αλλά αυτήν τη φορά την απειλεί η Σαμπντόρια του Φάμπιο Κουαλιαρέλα, η Φιορεντίνα του Χιοβάνι Σιμεόνε και η Σασουόλο του Ντομένικο Μπεράρντι...

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno

News 24/7

24MEDIA NETWORK