Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Το φετινό ranking των ποδοσφαιριστών

Το Contra.gr βάζει στη σειρά τους παίκτες της αποστολής Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ και αναδεικνύει τους καλύτερους και τους χειρότερους.

Ο Ντανιέλ Ποντένσε του Ολυμπιακού αποφεύγει τάκλιν του Φερνάντο Βαρέλα του ΠΑΟΚ σε αναμέτρηση για τη Super League 2018-2019 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019
Ο Ντανιέλ Ποντένσε του Ολυμπιακού αποφεύγει τάκλιν του Φερνάντο Βαρέλα του ΠΑΟΚ σε αναμέτρηση για τη Super League 2018-2019 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI SPORTS

Η ώρα του πρώτου ντέρμπι τίτλου έφτασε και οι παίκτες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ ετοιμάζονται για τον αγώνα του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', τον πρώτο μεταξύ τους από τους 4 που θα υπάρξουν τη φετινή σεζόν για τη Super League 1. Η νέα απώλεια της ΑΕΚ επιβεβαίωσε με τον πιο τρανό τρόπο ότι και η φετινή χρονιά θα είναι κούρσα για δύο, αρχής γενομένης από το αποψινό ντέρμπι.

Το Contra.gr επιχειρεί να κάνει ένα ranking των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στην αποστολή των δύο ομάδων πριν από τον αγώνα (20 για τον Ολυμπιακό, 19 για τον ΠΑΟΚ) και τους κατατάσσει σε 6 επίπεδα που βασίζονται στην απόδοσή τους τη φετινή σεζόν, αποκλειστικά στο πρωτάθλημα. Κάθε ένσταση, δεκτή, με την υποσημείωση της αναγνώρισης της αδικίας που θα υποστούν οι ποδοσφαιριστές που είχαν προβλήματα τραυματισμών και δεν είχαν τον χρόνο να προσφέρουν βάσει των δυνατοτήτων τους.

Οι κορυφαίοι των κορυφαίων

Ο γηπεδούχος Ολυμπιακός διαθέτει αρκετούς παίκτες που έχουν δει το όνομά τους σε τίτλους ΜΜΕ. Ο Ρούμπεν Σεμέδο ίσως κρατά την πρωτοκαθεδρία σε αυτό, ειδικά στην εκκίνηση της σεζόν, ενώ και ο Ματιέ Βαλμπουενά, με εξαίρεση το πρόσφατο διάστημα που ήταν στα πιτς λόγω τραυματισμού, ήταν άκρως παραγωγικός και αποδοτικός. Μαζί τους και ο Κώστας Τσιμίκας που διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και βλέπει το όνομά του καθημερινά σε μεταγραφικά σενάρια που αφορούν συλλόγους του εξωτερικού.

Ένας ποδοσφαιριστής που θα μπορούσε να ανήκει σε αυτήν την ανώτατη κατηγορία αν συνυπολογίζονταν τα παιχνίδια του Champions League είναι ο Ζοζέ Σα, όμως το λάθος του στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο, καθώς και το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις εντός κι εκτός συνόρων, τον τοποθετούν στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Για τον ίδιο λόγο αλλά κι επειδή έχει χάσει αρκετούς αγώνες ή λεπτά αγώνων βρίσκεται... απλά στους 'Καλούς' και ο Γιουσέφ ελ Αραμπί, μαζί με το τρίο των μέσων των Πειραιωτών, τους Ανδρέα Μπουχαλάκη, Μαντί Καμαρά και Γκιλιέρμε, που παρότι δεν έχουν αλλαγές, είναι ακούραστοι και παίζουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο.

Στον ΠΑΟΚ, ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 7 γκολ σε 11 αγώνες (και ακόμα πιο εντυπωσιακό ratio σε γκολ ανά τελική και γκολ ανά επαφή μπάλας), Κάρελ Σβιντέρσκι, αναπόφευκτα βρίσκεται στην κατηγορία του 'Άριστα 10'. Μαζί του θα μπορούσαν να είναι κι άλλοι παίκτες, ωστόσο από τη διαλογή έμεινε μόνο ο Γιόσιπ Μίσιτς, η αποκάλυψη της φετινής σεζόν, που όχι απλά αντικατέστησε επάξια τους τραυματίες (Μαουρίσιο) και αποχωρήσαντες (Χοσέ Κάνιας, Σέρζιο Ολιβέιρα), αλλά ανάγκασε τη διοίκηση να συζητά την αγορά του. Στο πιο κάτω επίπεδο περιορίστηκε ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς λόγω της... μισής σεζόν που λογίζεται βασικός και όχι λόγω απόδοσης σε αυτά τα 7 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, ο Δημήτρης Γιαννούλης που αύξησε κατακόρυφα τις μετοχές του και εκτόπισε τον Βιεϊρίνια από το αριστερό άκρο της άμυνας, καθώς και ο Δημήτρης Λημνιός που κάνει ίσως την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του, με 2 γκολ και 4 ασίστ στο πρωτάθλημα.

Οι 'εργάτες' της κάθε ομάδας

Ο Χιλάλ Σουντανί θα μπορούσε να βρίσκεται πιο ψηλά αν έκανε τα ίδια πράγματα (5 γκολ, 1 ασίστ σε 9 αγώνες) σε διαφορετική ομάδα. Σε αντίθεση με τον Σβιντέρσκι, ο Αλγερινός δεν τραβάει σχεδόν μόνος του 'κουπί' στην επίθεση της ομάδας του και μοιράζεται το 'φορτίο', σε μία σεζόν που επανέρχεται στη δράση και στο πολύ υψηλό επίπεδό του. Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί συνεχίζει να είναι συνεπής με τις εμφανίσεις του εντός συνόρων, όπως και ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, έστω κι αν οι (πολλές) δουλειές που κάνει στον αγωνιστικό χώρο δεν καταλήγουν σε γκολ. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσεται και ο Γιώργος Μασούρας.

Από πλευράς 'δικεφάλου του βορρά', ο Δημήτρης Πέλκας επικρίθηκε αρκετά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του καλοκαιριού, ωστόσο βρήκε τη φόρμα του στη διάρκεια της σεζόν και ανεβάζει στροφές, παίζοντας κυρίως ως δεύτερος επιθετικός και κάνοντας καλές εμφανίσεις. Ο Μάτος βελτιώνεται όσο κυλάει ο χρόνος και ειδικά όταν βρήκε τον Βιεϊρίνια μπροστά του, με τον οποίο σχημάτισε ένα τρομακτικό δίδυμο στα δεξιά. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ με 2 γκολ σε 5 αγώνες ύστερα από την επιστροφή στη δράση ετοιμάζεται κι αυτός να προβιβαστεί κατηγορία, ενώ ο Ντόουγκλας Αουγκούστο αποτελεί σταθερά στον άξονα, χωρίς να εντυπωσιάζει ή να απογοητεύει σε υπέρμετρο βαθμό.

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης του ΠΑΟΚ κάνει έξοδο σε αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό για τη Super League 2018-2019 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019
Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης του ΠΑΟΚ κάνει έξοδο σε αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό για τη Super League 2018-2019 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI SPORTS

Κατεβαίνοντας ακόμα πιο χαμηλά, στον Ολυμπιακό υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που στο λιμάνι περίμεναν πολλά περισσότερα και ένας ποδοσφαιριστής από τον οποίο δεν περίμεναν τίποτα. Ο Ντανιέλ Ποντένσε και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος δεν έχουν μεγάλη απόκλιση στη φετινή προσφορά τους στους 'ερυθρολεύκους', κάτι που τιμάει τον Έλληνα στόπερ, αλλά όχι τον Πορτογάλο εξτρέμ. Στον ΠΑΟΚ, η ψυχολογική πτώση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είναι έκδηλη, με τον Ολλανδό να είναι μεταμορφωμένος προς το χειρότερο, όπως συμβαίνει και με τον Φερνάντο Βαρέλα, μέχρι τον τραυματισμό που τον έβγαλε εντελώς εκτός κάδρου. Ο Τσούμπα Άκπομ έχασε τη θέση του από τον Σβιντέρσκι, ενώ και ο Ομάρ ελ Καντουρί δεν εκμεταλλεύτηκε το κενό του ΠΑΟΚ στον άξονα.

Αυτοί που πήραν κάτω από τη βάση

Στο αμέσως πιο χαμηλό επίπεδο υπάρχουν 3 ποδοσφαιριστές για κάθε ομάδα. Ο Λεονάρντο Κούτρης έχει εξαφανιστεί από τις επιλογές του Πέδρο Μαρτίνς και δεν αγωνίζεται πια ούτε στα παιχνίδια πρωταθλήματος, με τον Τσιμίκα να κάνει... υπερωρίες. Ούτε ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς έχει προσφέρει στη Super League 1, όπου πήρε περισσότερες ευκαιρίες ύστερα από το hype που (δικαιολογημένα) απέκτησε λόγω των ευρωπαϊκών εμφανίσεων. Ο Μπόμπι Αλέν, από την πλευρά του, δεν προσέφερε διότι απλά δεν έχει αγωνιστεί ακόμα, με τον Σα πανταχού παρόντα.

Σε 11 αγώνες πρωταθλήματος στον ΠΑΟΚ, ο περσινός MVP του εμφανίζεται αγνώριστος. Ειδικά στην εκκίνηση της σεζόν, ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο είχε πολύ άσχημη παρουσία και οι νταμπλούχοι το πλήρωσαν με γκολ. Η αλλαγή παρτενέρ δεν διόρθωσε ιδιαίτερα την κατάσταση, αφού ούτε ο Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον έχει δικαιολογήσει με τις 6 εμφανίσεις του τον τίτλο της πιο ακριβής μεταγραφής στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο Μαουρίσιο, αντιθέτως, θα μπορούσε να είχε προσφέρει πολλά αν δεν βρισκόταν σε στάδιο αποθεραπείας από τον σοβαρό τραυματισμό του.

Στο... υπόγειο του ranking βρίσκονται 6 ποδοσφαιριστές, ξανά 3 για κάθε ομάδα, οι οποίοι βάσει απόδοσης (ή μη απόδοσης) μέχρι στιγμής δεν θα πρέπει να συνεχίσουν και τη νέα σεζόν στον σύλλογό τους. Για παράδειγμα, ο Ουσεϊνού Μπα και ο Βασίλης Τοροσίδης έχουν αγωνιστεί αθροιστικά 196 λεπτά και αποδεικνύεται ότι ο Μαρτίνς δεν τους υπολογίζει φέτος. Ο 17χρονος τερματοφύλακας Ηλίας Καραργύρης είναι διαφορετική περίπτωση, αφού βρίσκεται στις αποστολές για να συλλέξει παραστάσεις για το μέλλον, ωστόσο δεν έχει να προσφέρει κάτι αυτήν τη στιγμή.

Στον αντίποδα, ο ΠΑΟΚ έδωσε μάχη με την ΑΕΚ για την υπογραφή του Ροντρίγκο το καλοκαίρι, ώστε ο Βραζιλιάνος μπακ να αγωνιστεί μόλις μία φορά φέτος. Η προσφορά του, πάντως, είναι εφάμιλλη εκείνης του Άντερσον Εσίτι, ο οποίος κόστισε και 3.500.000 ευρώ, όμως δεν έχει δείξει τίποτα απολύτως. Αντιθέτως, ευθύνεται για αρκετά τέρματα που έχει δεχθεί η ομάδα του. Ομοίως, μεγάλες ευθύνες έχει και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, που έχασε τη θέση του στον ΠΑΟΚ ύστερα από μόλις 4 αγωνιστικές κι η απόδοσή του μέχρι στιγμής δεν είναι αντάξια της ομάδας. Το μοναδικό θετικό για εκείνον είναι ότι όλοι γνωρίζουν τις δυνατότητές του και έχει περιθώριο να μεταμορφωθεί ξανά στον περσινό Superman.

Η κατάταξη των παικτών Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Το φετινό ranking των ποδοσφαιριστών

Ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ θα πάρει το ντέρμπι τίτλου; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK